Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• ngabor2

nagyúr

válasz boszizsu #1917 üzenetére

én meg a skipe-ot vagyok lusta belőni... íj...

de mivel ez kezdő topik, ezért írok róla pár szót:
    - disztibúció, disztró, kiadás, terjesztés: ezeket kb. azonos értelemben szoktuk használni. a magyar név elég beszédes. a linux maga mindössze a magot, a kernelt jelenti. e köré épülnek a programok. ezek a programok szükségesek lehetnek egymás számára (függhetnek egymástól), vagy csak egyszerűen egy bizonyos felhasználói csoport igényei szerint vannak összeválogatva. ezek az egyes disztribúciók, pl. ubuntu, debian, fedora, suse, stb.

- ablakkezelő: a linux grafikus felülete önmagában nem egy barátságos dolog. hogy kényelmesebb legyen használni, kell hozzá egy ''feladat-kezelő'' és egy ablakkezelő. az ablakkezelő segítségével látod, hogy mit is csinálsz, azzal tudod az ablakokat rakosgatni, az teszi ki az ikonokat az asztalra, stb. sokféle ablakkezelő létezik, a 2 legelterjedtebb a gnome és a kde (hozzáértők: tudom, hogy ez így nem 100%-ig igaz, de első közelítésben jó, ne menjünk bele feleslegesen a mélyvízbe). hogy hogyan lehet hozzá nem értőknek megkülönböztetni őket? jó kérdés. talán onnan, hogy az alsó menüsor (vagy ha úgy tetszik, tálca) bal alsó részén van egy menügomb általában (mint win esetén a start menü), és ha ott egy K betű van, akkor szinte biztos, hogy KDE.

Új hozzászólás Aktív témák