- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Milyen egeret válasszak?
- Intel Core Ultra 3, Core Ultra 5, Ultra 7, Ultra 9 "Arrow Lake" LGA 1851
- Analóg fényképezés
- Radeon RX 9060 XT: Ezt aztán jól meghúzták
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Kezdő fotósok digitális fényképei
- AMD Navi Radeon™ RX 6xxx sorozat
- RX 6600 Aktív Displayport-VGA átalakító probléma
-
PROHARDVER!
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
lev258
veterán
válasz
Atlantisz48 #45150 üzenetére
Az általad linkelt írás régi, az említett program fejlesztése nemcsak megszűnt, de el is tűnt a projekt.
Valami frissebbet kellene keresni. Esetleg nézd meg ezt.
A gépre első körben egy Lubuntu-t tennék. -
lev258
veterán
válasz
PumpkinSeed #45133 üzenetére
Kissé elnagyolt leírás.
swappiness-t meg sem említik. -
lev258
veterán
válasz
PumpkinSeed #45127 üzenetére
"A swap akkor lép életbe ha már kifogyott a gép a memóriából és pár dolgot át tesz a merevlemezen erre külön megcímzett swap részbe."
Ezt te hol láttad? A swappiness alapbeállítása egyáltalán nem ez. -
lev258
veterán
válasz
DrojDtroll #45110 üzenetére
Egzakt megfelelője nincs, de pl. megnézheted a fancontrol-t.
-
lev258
veterán
válasz
PumpkinSeed #45092 üzenetére
"jobban értékelném hogyha az Adobe termékeket lehetne (normálisan) futtatni Linux alól"
Wine vagy Virtualbox. Nincs más. -
lev258
veterán
válasz
King Unique #45057 üzenetére
II. Pontosan mire panaszkodik? Másik szervert próbáltál?
-
lev258
veterán
válasz
zenwalk #45036 üzenetére
Elvileg már van egy kész új partíció, nem? Akkor miért akarsz megint egyet csinálni? Fájlrendszer ext4, csatolási pont pedig /. Alul lesz majd olyan, hogy rendszerbetöltő telepítése (lemezt válassz, ne partíciót!).
Várj egy kicsit.
Mivel a Grub-bal már megkerestettük a Windows-t, így elvileg a Linux BIOS-os indításánál felajánlja majd a Windows indítását is (bekerült a Grub menüjébe). Vagyis a lényeg, hogy mindig arról bootolj és ott tudsz majd választani is. Amennyiben jól értem, és eddig a boot sorrenddel játszottál. -
lev258
veterán
válasz
zenwalk #45028 üzenetére
Szerintem EFI módban megy a géped (a Windows-od is) és az zavart bele az "algoritmusba". Tudtommal a KDE az egyik legtestreszabhatóbb, így biztosan megoldható. Nekem viszont nincs vele tapasztalatom.
Szerk. Ha csak 1 partíció van, akkor mégsem EFI. Remélem a Windows is működik. Az ilyen zsugorításokat (átméretezést) érdemes Windows alól megoldani.
Linux alatt Terminálba írd be: sudo update-grub (jelszót kér, de nem fogod látni)
Ott listázza a Windowst? -
lev258
veterán
válasz
IstvánLászló #44981 üzenetére
Ez az írás kicsit részletesebben is foglalkozik vele.
Ez a parancs kiírja, fut-e megfelelően: sudo ufw status
Komolyabb védelem alatt azt értsd, hogy minden port és minden kommunikáció csak szigorú szabályoknak megfelelően működhet, teljes ellenőrzés. -
lev258
veterán
válasz
IstvánLászló #44979 üzenetére
Átlag felhasználónak jók az alapbeállítások. Ha valaki komolyabb védelmet szeretne, akkor érdemes finomhangolni, meg egyéb biztonsági szoftverekbe belemerülni (pl. iptables).
Téged semmilyen módon nem érint a Wordpress hibája. A Mint-nél az történt, hogy a honlapon kicseréltek néhány letöltési linket módosított ISO-kra, beépített kártevővel (1 napig volt ilyen állapot). -
lev258
veterán
válasz
IstvánLászló #44977 üzenetére
Nálam is kb. ennyi a beállítás, csak a Bejövő Tiltáson van. Azon kívül, hogy bekapcsoltam, nem nyúltam hozzá (a bekapcsolásához is évek kellettek, akkor is csak azért, hogy kipróbáljam
).
"A lényeg több linux-os oldalt támadás ért és ezért mos hozzátok fordulok."
Ha ezzel a Linux Mint oldala elleni támadásra gondolsz, fontos utánanézni, mit támadtak. Nem Linux sebezhetőséget használtak ki, hanem a Wordpress nevű platform hibáit, amivel a weboldal üzemel. Biztonsági körökben már évek óta emlegetik a Wordpress hiányosságait. -
lev258
veterán
válasz
DrojDtroll #44857 üzenetére
A linket még nézd meg. Egyébként ha a beamer-re gondolsz Latex-ben, ott nincsenek animációk. Az elérhető hatás arra épül, hogy több, alig eltérő, közel azonos diád van.
-
lev258
veterán
válasz
DrojDtroll #44853 üzenetére
LibreOffice nem jó? Nem kell sokat tanulni.
Esetleg: [link] -
lev258
veterán
válasz
King Unique #44825 üzenetére
Laikusként kérdem. Oda nem a firefox-kde csomag kell? Gondolom a grafikus felület miatt.
-
lev258
veterán
válasz
Lasersailing #44766 üzenetére
Terminálba írd be:
sudo apt-get install fglrx fglrx-amdcccle fglrx-dev (jelszót fog kérni, amit nem látsz beírás közben)
Ez visszateszi a zártat. Újraindítás után rendben meg kell jelennie a grafikus környezetnek.
Kikapcsolni Terminálból a sudo shutdown -h now paranccsal lehet.
Fura, hogy így reagált, én még nem jártam így. -
lev258
veterán
válasz
Lasersailing #44755 üzenetére
Ki tudod próbálni Live módban, ott is a nyíltat fogja használni. Viszont elvileg eddig a nyílt drivernél még nem használtad a dedikáltat. A váltás tudtommal úgy is megoldható, hogy a Catalyst-ban váltasz, majd pedig leszeded. A korábbi Terminálos paranccsal mindig lehet ellenőrizni, mi van használatban. Természetesen mindig az lesz a leghűvösebb, ha az integráltat használod. A böngészésnek viszont nem kellene akadnia integrálttal se.
Esetleg majd a Mint 18-ast is megnézheted, ha megérkezik, abban mindkét videókártya nyílt drivere még fejlettebb lesz. -
lev258
veterán
válasz
Lasersailing #44749 üzenetére
Váltáshoz újraindítás is szükséges.
Nálam laptopon, ami i3-as procival rendelkezik és nincs dedikált kártya, 49°C a hőmérséklet. Bár egy takarítás lassan esedékes, szerintem max. 5 °C-ot fog jelenteni. Nehéz összehasonlítani Windows-zal, mert ott nem ritka a gyártó által készített extra szoftver is laptophoz, ami precízebb szabályzást tesz lehetővé. Linuxon van lehetőség még egyfajta profilállításra, extra szabályzásra, csak ezek kicsit mélyebben vannak a rendszerben. Egy ilyen ismertető: [link]
Másképp, a Windows-os idle nem biztos, hogy azonos a Linuxos idle-lal. -
lev258
veterán
válasz
Lasersailing #44745 üzenetére
glxinfo|grep OpenGL
Ez egyetlen parancs, mindössze be kell másolni a Terminálba. Az ott egy függőleges vonal (AltGr+W), nem ferde.
Jelenleg a nyílt drivert használod. Catalyst Control Center (Windowson még nem hallottál róla?) akkor lesz, ha a zártat telepíted. -
lev258
veterán
válasz
Atlantisz48 #44741 üzenetére
Én haladónak mondanám.
-
lev258
veterán
Ahogy látom, ez a ppa valami módosított Unity-t tartalmaz, de már több, mint egy éve nem is frissítették. Kár volt használni. Szerintem Terminálból újra kellene húznod a Unity-t (a grafikus felületet).
A Viber leszedése nem értem, miben segítene. Jó tudom, ilyen helyzetben az ember mindennel próbálkozik.
Gondolom Systemback mentésed nincs. -
lev258
veterán
válasz
Atlantisz48 #44729 üzenetére
-
lev258
veterán
válasz
Lasersailing #44730 üzenetére
A glxinfo|grep OpenGL parancs eredménye alapján meg lehet mondani.
Váltani lehet a Catalyst Cotnrol Centerben zárt driver esetén és ez alapján nyílt esetén. -
lev258
veterán
64 bites rendszereken a multiarch gondoskodik arról, hogy a szükséges 32 bites függvénykönyvtárak felkerüljenek és azon programok, amik igénylik, tudják használni ezeket. A te megoldásod számomra egy kicsit kockázatos, mert kvázi kiadod a rendszernek, hogy egyszerre legyen 64 és 32 bites is.
Lasersailing: Videókártya? Driver (nyílt vagy zárt)? Vagy az integráltat (prociban levőt) használod? -
lev258
veterán
válasz
Atlantisz48 #44556 üzenetére
Cinnamonnál a Menüben Jobb gomb a programra, majd Hozzáadás a panelhez.
-
lev258
veterán
válasz
Atlantisz48 #44531 üzenetére
swappiness
" írjuk az alábbi sort az /etc/sysctl.conf fájlba"
Vagyis még nincs benne. Egyébként a szerkesztéséhez gksu gedit /etc/sysctl.conf parancs szükséges. -
lev258
veterán
válasz
Lathronos #44507 üzenetére
Szerintem a kettő nem áll szemben egymással. Egy szóval sem mondtam, hogy értelmetlen a vírusirtó, se azt, hogy a kártevők jelenléte ki van zárva. Azt írtam, hogy a felhasználó a kulcs. Nálam nincs fenn vírusirtó, mert egyrészt nem igazán van kapcsolatom Windows-os gépekkel, másrészt odafigyelek arra, mikor mit teszek. Néha azért egy rkhunter-t lefuttatok.
Azt akartam jelezni, hogy egy vírusirtó jelenléte még nem mentesíti a felhasználót az odafigyeléstől, nem fogja önmagában megoldani az esetleges biztonsági problémákat és akár hamis biztonságérzetet is kelthet (sajnos Windows-on utóbbi egyáltalán nem ritka).
Egy hivatalos tároló megtámadása pedig nem olyan egyszerű. Egyébként megnéztem minden linkedet, de nem változtatott semmit a véleményemen, nem mondott igazán újat. -
lev258
veterán
válasz
Lathronos #44505 üzenetére
Remélem azt olvastad, hogyan kerül fel a gépre.
Ha a téma felmerül, megpróbálom sosem úgy beállítani, mintha nem létezne a probléma. Az viszont lényeges, mindent csak ésszel tegyen az ember. Ha a saját megnyugtatására kell neki egy vírusirtó ikon a panelre, tegye meg. Ha viszont tényleges veszély van, ez még mindig nem fogja garantálni a védelmet, ha rossz döntéseket hoz. -
lev258
veterán
válasz
inf3rno #44502 üzenetére
Ha időről-időre rányomsz a frissítés gombra, akkor ezek nagy része már nem érint.
"Gondolom ahogy nő a népszerűsége ezeknek az oprendszereknek, úgy fog növekedni a vírusok száma is."
Ezt sokszor mondják és részben igaz is, de ne felejtsük el, mivel a szerverek (beleértve a fontosabbakat is) jó részén valamilyen Linux fut, így célzott támadások igenis komoly haszonnal járhatnak jelenleg is.
A Linuxos kártevők leírása pedig az esetek döntő többségében így kezdődik: "Once launched with administrator privileges". -
lev258
veterán
válasz
Atlantisz48 #44439 üzenetére
Igen, a Mint-es topikban már foglalkozunk vele egy ideje.
Ez kivételesen egy "igaznak" tekinthető Linux-os cikk azon az oldalon. -
lev258
veterán
válasz
Atlantisz48 #44336 üzenetére
Mint alatt engedélyezve vannak azok a tárolók automatikusan, nem kell aggódni.
Egyszerűen fel kellene tenni a hiányolt csomagokat, mert ezek szerint magától nem telepíti a függőségeket.
Megpróbálhatod Synaptic-ban, ott kijelölve minden szükségest.
Vladi: A cigam által mutatott kép első 4 pontja (tárolója) automatikusan engedélyezve van Mint-en. A kérdezőnek nem a csomagok nem létezését rója fel a Terminál, hanem hogy nincsenek telepítve. -
lev258
veterán
válasz
Lasersailing #44070 üzenetére
-
lev258
veterán
válasz
Bicskás #44009 üzenetére
Secureboot menüpont akkor van a BIOS-odban, ha UEFI-s az alaplap (gyenge gép esetén nem valószínű).
Windows alatt még sosem csináltam pendrive-ot, de előfordul, hogy ez vagy az a program, vagy épp valamely verziója nem végez tiszta munkát. Esetleg próbáld egy másikkal. -
lev258
veterán
válasz
alvarezlopez #43938 üzenetére
Normál esetben az a mappa a felhasználó alá kerül. Te valami speciális módon (gondolom tisztán rootként) telepíthetted, hogy kreált egy root mappát és oda került.
Lehet nézni létrehozási dátumot, vagy ahhoz hasonlót, de nem a fájlkezelőben. Ennek egyik érthető oka az, hogy egy másolással értelmét veszti. Ezért is fontosabb az utolsó módosítás dátuma. -
lev258
veterán
válasz
alvarezlopez #43932 üzenetére
2.
Nálam a Dropbox sosem csinált még ilyet. Valami nem stimmel.
+1
Javaslom először ismerkedj meg a rendszer használatával, mert nagyon hamar tönkre fogod vágni. -
lev258
veterán
válasz
herdsman12 #43922 üzenetére
Nálam így néz ki:
UUID=931bd1a0-6930-4258-b970-66bcd207a271 /media/Plus ext4 defaults 0 2
Azért remélem odafigyelsz majd a rendszerpartícióra, nehogy telítődjön (ha már nincs külön /home-od). -
lev258
veterán
válasz
petersonal #43883 üzenetére
Egy ilyet találtam, nem tudom ezt keresed-e.
"The group ownership can be inherited by new files and folders created in your folder /path/to/parent by setting the setgid bit using chmod g+s like this:
chmod g+s /path/to/parent
Now, all new files and folder created under /path/to/parent will have the same group assigned as is set on /path/to/parent." -
-
lev258
veterán
válasz
olivera88 #43867 üzenetére
Tedd fel azt az ls-t pastebin-re.
Nálam cd Unt majd Tab lenyomása ezt hozza:
cd Untitled\ Folder/
Természetesen csináltam egy új mappát előzőleg.
Nálad ez a probléma a Magics scriptek és a Radar images mappát érintette. \ jel nélkül csak az első szóig tudja értelmezni a cd parancs, olyan mappád meg nincsen. -
lev258
veterán
válasz
olivera88 #43863 üzenetére
Na és ls szerint mik vannak? Az ICON pontosan hol helyezkedik el?
A Tab-os kiegészítés azért is jó, mert abból rögtön láttad volna, hogy mappában levő szóköz esetén kell egy \ jel a szóköz elé, hogy karakterként érzékelje. Vagy használhatsz az egész névre idézőjelet is. -
lev258
veterán
válasz
Fejlesztő13 #43854 üzenetére
Ha már KDE, Kubuntut nézted? A Mint Cinnamon pedig a Windows-ra hajaz sok tekintetben. Az alkalmazás kínálat közel azonos, de legalábbis igen nagy a halmazok közös metszete.
Az Ubuntuval sincs baj, sokan az OSX-hez hasonlítják a grafikus felületét (Unity). Egy más koncepció. Persze van, akinek ez tetszik és van, akinek nem. -
lev258
veterán
válasz
Fejlesztő13 #43851 üzenetére
Ez sajnos nekünk se mond sokat, bár én személy szerint a Mint KDE-t még nem is próbáltam.
Próbáltál már mást is? -
lev258
veterán
válasz
King Unique #43846 üzenetére
Lehet egyedi billentyűkombinációkat megadni.
Itt-ott írnak róla, de még nem jutottam oda, hogy tudjam, miért nem megy alapból.
A wikipédia is ír róla, elvileg nem azonos funkciót töltöttek be, csak Windows alatt bevezették ezt az "egyenlőséget". -
lev258
veterán
válasz
GGAllin #43805 üzenetére
Szoftverközpontban ott az OpenJDK.
A flashplugin-installer a Linuxra elérhető utolsó flash-t teszi fel (11.x-es verzió) a Firefox-hoz. Ez már több éves, így előfordulhat, hogy egyes oldalak frissebbet követelnek. A Chrome-ban levő pepperflash frissebb, állítólag Firefox alá is be lehet lőni. -
lev258
veterán
válasz
kovi831 #43798 üzenetére
Azok is részei a rendszernek. Nem tudom, ez pontosan milyen gép, de lehet van több hangforrásod is (akár a HDMI kimenet is).
Van Equalizer, amit fel lehet tenni. Alapértelmezetten Linux rendszereken nincs szoftveres módosítás a hangon, az eredeti formájában szól (Windows-on általában már keresztül megy valamilyen szűrőn).
Van olyan, hogy egyes monitorokról nem tudja rendesen lekérdezni a támogatott felbontásokat. Ilyenkor manuálisan hozzá lehet adni a rendszerhez a szükséges felbontást. -
lev258
veterán
válasz
agy73p #43788 üzenetére
Csak a linkelt oldalra reagálva. Az ott felsorolt dolgok többsége nemcsak a Linux, hanem más rendszerek világát is ugyanúgy érinti (akár Windows, akár OSX).
Bár több helyen is szokták idézni, ettől még nem nevezhető teljesen pártatlannak, bár több pontja részben vagy teljesen megfelel a valóságnak.
Számomra a Linux már 6 évvel ezelőtt is kész volt asztali felhasználásra.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- ROBUX ÁRON ALUL - VÁSÁROLJ ROBLOX ROBUXOT MÉG MA, ELKÉPESZTŐ KEDVEZMÉNNYEL (Bármilyen platformra)
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Honor 400 Lite 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Apple iPhone 12 Pro 128GB Kártyafüggetlen 1Év Garanciával
- LG 77G3 - 77" OLED evo - 4K 120Hz 0.1ms - MLA - 2000 Nits - NVIDIA G-Sync - AMD FreeSync - HDMI 2.1
- Intel Core i7-8700, i7-9700 CPU, processzor - Számla, garancia
- Samsung Galaxy S23PLUS 256GB Kártyafüggetlen 1Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest