- Eldurvul a Nova Lake-kel az Intel-féle hibrid dizájn
- OLED TV topic
- Bluetooth hangszórók
- SONY LCD és LED TV-k
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Nyáron jönnek a gyártói DGX Spark verziók
- Milyen RAM-ot vegyek?
- Intel Core Ultra 3, Core Ultra 5, Ultra 7, Ultra 9 "Arrow Lake" LGA 1851
- ThinkPad (NEM IdeaPad)
-
PROHARDVER!
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
MineFox54 #67316 üzenetére
Egy gyakorlati példa: AMD Raven Ridge APU-hoz a 4.19-es kernel óta van stabil grafikus driver.
Ez azt jelenti, hogy a legtöbb nem-rolling disztrón a mai napig nem megy normálisan ez a hardver.
Persze, pl. a Fedora kivétel, mert ott majdnem olyan gyorsan pörögnek az események, mint egy rolling esetén. -
Sziasztok!
Egy particiot szeretnek dm-crypt segitsegeven titkositani.
Az lenne jo, ha nem kellene mindig jelszot beirni, amikor hozza akarok ferni, hanem egy kulcs file lenne a hozzaferes feltetele.
Ezt hogy tudom elerni?Olvasgatom eppen az Arch wikit, de meg to kezdo vagyok titkositas temaban, siman lehet, hogy az elottem levo megoldast nem veszem eszre.
Kossz!
-
válasz
Frawly #66750 üzenetére
Én is sokszor használok Arch-ot, főleg, amikor kell a legújabb kernel, de az általam használt progik gyakran törnek Arch-on, mert sok közülük, amik csak AUR-ban vannak. A legtöbb megvan a Fedora valameny karbantartott repójában, ami néha lassab, de biztosabb, mint az Arch-os verziók.
Általában visszatérek mindig Fedorára, mert azzal fél évig tuti nincs gondom. -
válasz
leviske #66744 üzenetére
Nekem eddig a fedora jött be mint friss disztró. Igaz, hogy félévente (de legalábbis évente) reinstall érdemes az új verzió miatt, de itt ez nálam sosem járt a beállítások elvesztésével. Nálam egyszer a disztro update is simán ment (28->29), de csak egyszer próbáltam. Valamiért erről sokan lebeszélik az embert, és a reinstallt javasolják.
-
válasz
Krisztianby #66737 üzenetére
Én megvárnám az áprilisi (19.04) ubuntut, azzal már gond nélkül mennie kell.
Addig egy fedora lenne a megfelelő döntés szerintem. -
válasz
CPT.Pirk #66740 üzenetére
Sajnos ez nem igaz.
A 4.19-ben javult meg egy csomó raven ridge specifikus bug.
Nálam is csak azóta használható a gép.Az ubuntu meg a hasonló megfontoltan fejlődő disztrók nem barátai (még) a Raven Ridge-nek.
Sajnos.
Remélhetőleg a mostani áprilisi ubuntu már barátja lesz. -
válasz
Zsolty20 #66568 üzenetére
Igen, de a Mint is Ubuntura epul.
A 18.10, amit kineztel, az normal release, amibol felevente uj jon.
A Mint az LTS verziora epul, amibol ketevente jon uj; minden negyedik Ubuntu kiadas LTS verzio.
A mostani 19-es Mint a 18.04-es Ubira epul.Amig tanulsz, addig ugyis ujra fogod huzni sokszor (persze egyen fuggo), igy nem gaz, ha rovidebb tamogatottsagu Ubuntuval kezded. Kesobb, ha mar tudod mit akarsz, akkor szerintem erdemesebb lesz LTS-re valtanod, vagy mint-re.
-
Sziasztok!
Szeretnek setupolni egy linuxos router gepet.
Eloszor openWRT-re gondoltam, hogy kevesebb melo legyen, de vegul ugy dontottem, hogy Debian 10 lesz az alap, mivel egy kiserleti projectnek is otthont fog adni a szerver: AMD VCE-n keresztul 480p/720p stream-et szeretnek kuldeni neten keresztul a NAS-rol jovo 1080p-s videokbol, illetve biztonsagi kamerak kepeirol.
Azert a 10-es, mert mire kesz leszek a projecttel, addigra tuti megjelenik - keves idom van erre otthon, sajnos, viszont annal tobb idom van olvasgatni leirasokat, velemenyeket, beszamolokat.Tudtok ajanlani doksikat, ami errol szolnak? Nem csak a linuxos megvalositas, ami erdekel, hanem hogy egyaltalan mit kell tartalmaznia egy ilyen gepnek biztonsagi szempontokbol, jo legyen a teljesitmeny, stb.
Akar halozati alapismeret szinten is johetnek a temaba vago leirasok.Koszi!
-
válasz
CPT.Pirk #65782 üzenetére
Igen, azokat is beírtam.
Holnap kipróbálom azok nélkül is egyenként, hátha.ubyegon2: A comptont kipróbálom, ha máshogy nem jön össze, de a compizt nem szeretném redhat rendszeren erőltetni, mert ezeken még a 0.8-as verzió továbbfejlesztett változata (compiz-reloaded) van, nem az Ubuntu-féle C++-ban újraírt 0.9-es vonal.
Ez a 0.8 többet tud, de instabil, mint a fene. Melóban más sem hiányzik, mint az instabilitás. -
válasz
lev258 #65565 üzenetére
Szuper!
Esetleg ismertek olyan USB-s wifi adapter, ami pöccre megy linuxon?
Az a helyzet, hogy ezt nem egy konkrét géphez vettem, hanem az olyan helyzetek megoldására, hogy ha valahova kell net ideiglenesen, akkor kábel nélkül meg tudjam oldani, és nem akarnám minden szembejövő gépre ráheggeszteni a támogatást.Kössz!
-
Sziasztok!
Vettem egy D-LINK DWA-171 USB-s wifi adaptert, és nem műxik. Csak egy meghajtóként látja, egy setup.exe-vel.
Az lsusb szerint valami realtek chipes, de ennél többet nem mond az lsusb.
Nem sokszor látok linux alatt nem működő hardvert, de ez most kifogott rajtam.Alapvetően libreelec alatt szeretném beizzítani, de elsőre a Mint 19 is megteszi.
Kössz!
-
En a mintstick-et hasznalom e celra, de tudtommal debian repoban nincs benne.
Ha nem irtozol a kulso forrasbol letoltott cuccoktol, akkor innen toltheto.Viszont mivel ilyen nem javaslok, igy a repo-bol a gnome-multi-writer-t javaslom.
Regen nekem ezzel az volt a bajom, hogy ha tobb USB tarolo eszkoz volt a gepre dugva, akkor mindegyikre ki akarta irni ugyanazt az ISO-t. Gondolom ezert multi writer.
Nem tudtam megkerulni ezt a mukodest, inkabb attertem a mintstick-re, kesobb a Fedora Media Writer-re. -
Bob, Frawly, cigam: Koszi szepen a valaszokat!
Innen mar elboldogulok. -
válasz
Frawly #64141 üzenetére
Frawly + tobbiek: Koszi a valasozkat, mar kezdem erteni.
Az okozta a kavarodast a fejemben, hogy azt hittem, hogy megoldhato az, hogy a titkositott HDD jelszava megegyezik a user jelszoval, es valahogy megoldhato, hogy eleg legyen egyszer megadni a bejelentkezeskor.
Igy, ha a user jelszot kivulrol megvaltoztatjak, akkor az mar nem lesz ervenyes a titkos HDD-re.
De vegulis inditasonkent +1 jelszo beiras nem veszes, es igy a biztonsag is meg van oldva. -
válasz
Frawly #64139 üzenetére
Na, most kezd akkor bonyolodni.
Az a cel, hogy a notiban levo nvme-s SSD-t ne kelljen titkositani, es a HDD-n levo titkositott particio-t akkor se lehessen elerni, ha ellopjak a notit.
Az SSD-n semmi fontos adat nem lesz, csak progik.
Azt mondjuk meg akarom oldani, hogy a bejelentkezesi jelszo beirasa utan ne kelljen a titkositott HDD hozzafereshez ujbol beirni jelszot.Ez igy megoldhato?
-
válasz
Rimuru #64133 üzenetére
Kossz! Es ha megvaltoztatom a root jelszot, akkor hozzaferek a titikositott kotetekhez?
Az lenne a celom, hogy megallapitsam, hogy a rendszer SSD titkositasat meg tudom-e uszni.Egy korabbi incidens utan az IT-sok mindent titkositottak a ceges laposon, de a PCI-E SSD-t tartalmazo laptopok eseten ez merheto uzemido csokkenessel jar. Nem veszes, de enelkul is sokat kell toltot keresni, nem jon jol meg ez is. Illetve tobb konkurens file muvelet eseten en lassabbnak is erzem a rendszer mukodeset (eleinte azt hittem, hogy csak belemegyarazom, de megmertuk egy UI automatizmus segitsegevel. (
) Olyan 15% korul van a lassulas ha egyszerre 5-6-nal tobb a file muveletek szama: alkalmazasok kinyitasa, becsukasa, git checkout, debug logolas bekapcsolva a lokalisan futo java webapp-on, 5 percenkeni email fogadas, lokalisan futo SQL query-k, stb.).
A SATA-s rendszermeghajtok eseten nem vettek eszre semmit a kollegak.
Szerintem - mivel a proci terhelesben nincs kulonbseg - az procinak van egy maximalis hash atviteli sebessege, ami sata-nal nem okoz limitet, de gyorsabb ssd-t mar visszafog. De ez csak kovetkeztetes, nem vagyok benne biztos.
Az en laposomban pci-e ssd van, igy megprobalom meguszni a titkositast. -
-
válasz
Rimuru #64092 üzenetére
Nem fontos az, hogy multiplatform legyen, csak az, hogy minimalis lassitassal mukodjon: laptop SSD + HDD, es csak a HDD-n vannak adatok, azt szeretnem titkositani.
Elolvastam az Arch ide vonatkozo doksijat, es egy korabbi javaslat alapjan most a dm-crypt a befuto, de meg nem sikerult eldontenem, hogy kell-e nekem melle a LUKS, vagy sem.
A doksi szerint a LUKS hozzaad egy plusz reteget, ami segit biztonsagosabba tenni az egeszet, de nekem vegulis nem kell akkora biztonsag, csak annyi, hogy ha a laptop idegen kezbe kerul, akkor ne ferjenek hozza az adatokhoz (az OS jelszo eleg eros). Nem hiszem, hogy ilyen esetben komoly eroket mozgatnanak meg a feltoresbe, nem a CIA-nel dolgozom. -
Sziasztok!
Adatokat szeretnék titkosítani a merevlemezen.
Az adatok közül csak úgy 30%-ot szükséges titkksítani, a többit nem.
A kérdés, hogy ilyen esetben is az egész winyót vagy csak egy részét érdemes titkosítani.
Sebesség és macera alapján szeretnék dönteni.Kössz!
-
Értem. Akkor agyalok rajta tovább, ha lesz időm.
Csak egy kis plusz infó: attól, hogy egyik os alatt ilyen olyan módban megy valami, az nem jelenti azt, hogy a másikon is ugyanúgy fog menni.
Nálam egy wacom tablet mindenhogy megy linux alatt, de windows alatt csak usb legacy módban hajlandó menni ugyanazon a gépen. Gondolom driver és OS függő. -
Nekem eddig sosem volt gondom usb audio-val linux alatt, ezért csak tippelni tudok, hogy mi lehet a megoldás.
Én ezeket próbálnám végig:
- usb2-be dugnám a dac-ot, mert az usb3 gondot okozhat néha
- Biosban usb legacy mode be vagy ki - fordítva mint ahogy volt
- xhci mode be vagy ki, ha van ilyen beállításEgyelőre több ötletem nincs.
-
válasz
Shyciii #63464 üzenetére
Nem kell installalni szerintem semmit intel es AMD rendszeren. A kernelben es a Mesa csomagban benne van minden, amire szukseged van egy 64 bites rendszeren.
Talan a vaapi-hoz kell intelen valami, de ez sem biztos. AMD-n az ffmpeggel es a video lejatszokkal egyutt le szokott jonni minden video lejatszashoz szukseges csomag. -
Ha az adatlapodon lévő AMD Apuban lévő IGP-ről van szó, az a nemrég megjelent 4.19-es kernel óta stabil "teljesen".
Amíg az nem jön le Uborkára addig sajna nincs mit tenni az ilyenek ellen.
Ha a VGA-ról, akkor passz, mennie kellene hiba nélkül, de palarisszal nincs személyes tapasztalatom, csak OpenCL terén; az hasít. -
Linuxon a GCN-től felfelé kezdődik a dp/hdmi audio támogatás csak.
A GCN-es gpu-kra is csak a 4.15-ös kernelben lett bevezetve, és még ott is gondok vannak a magas bitrátájú hanggal.mod: ennek ellentmond, hogy openelec-en nálam a brazos lazán viszi a hdmi audio-t. Szóval vagy tévedek a fenti sorokban, vagy az openelec kernele van patch-elve.
Aki vágja a témát az javítson ki, legyen kedves, most nem tudom megguglizni.
-
-
válasz
shapphire #63233 üzenetére
Először is a sis igp-nél kevés az esély arra hogy jól működjön.
Pontos típus alapján megguglizom neked, ha gondolod.
A Lubuntu arra kell, hogy a régi gépen jobban menjen.
A felbontás probléma szerintem nem oldódik meg tőle, így amíg be nem bizonyosodik, hogy esélyes az az igp linuxon, addig szerintem nem éri meg időt áldozni semmi egyébre. -
válasz
Rimuru #62613 üzenetére
Kössz!
Úgy értem a viszonyulást, hogy azonos célt szolgál a kettő, vagy mást?
Előbbi esetén miben melyik a jobb?(#62615) cigam: Néhány nap, de senki nem tudja pontosan. Az egyik fejes hagyta el nyaralás közben, de ő sem tudja pontosan, hogy mikor, mert ő is csak akkor vette észre, hogy nincs meg, amikor már több napja nem is nyúlt hozzá. Persze az sem esett le neki, hogy egyből szólni kéne...
-
válasz
#68216320 #62609 üzenetére
Amikkel szerintem gond lehet (50%):
- tapipad
- haptic feedback
- UEFI-hez köthető dolgok
- energia gazdálkodáscolomb2: Kössz!
Ez hogy viszonyul pl. a LUKS-hoz?Illetve még valami: Egy linuxos SSD-ről kibányászható a júzer és a root jelszó? Érdemes ezt is titkosítani?
(A cégvezetésben pánik tört ki, mert felnyomták az FTP-nket egy elvesztett laptop segítségével, és kb. minden céges adathoz hozzá férhettek.)
-
Sziasztok!
Céges gépeken kellene titkosítanom az adatokat az adat winyón.
A cél az, hogy ha bármilyen okból idegen kézbe kerülne a gép, vagy simán a winyó, akkor ne lehessen róla céges adatokat megszerezni.
További cél, hogy minél kevésbé legyen megterhelő a gép számára a titkosítás, mert a munkától nem jó, ha elveszi a procit.
A munkaállomásokon (Fedora, Ryzen 2200G) és a NAS-on (Debian + egy magos atom) is be szeretném vezetni. Tudom, hogy gyenge a NAS, de meg kellene próbálnom megoldani ezzel. Csak akkor lehet csere erősebb NAS-ra, ha nem megoldható ezzel a procival a titikosítás. (Anélkül teljesen jól műxik)Kösz!
-
En az Ubuntu alatt Ubuntu szarmazakot ertettem, nyugodtan lehet mint, sot, nekem meg jobban is tetszik.
Ha netan gondok akadnak a Cinnamonnal, akkor batran valts at XFCE-re, vagy Mate-re.
Leginkabb Mate-re, mert az Mint-tel nagyon szepre es egysegesre van gyalulva a tobbi disztrohoz kepest. -
Ha nem akarsz gondot a hibernalassal (es javitgatni sem akarsz sokat), akkor en ubuntut, vagy annak szarmazekait ajanlanam. LTS verziok elegge problemamentesek.
Ha nem szamit a csicsa, akkor mate vagy xfce kornyezettel.Azt viszont tudnod kell, hogy az MS Office tamogatottsag linuxon nem teljeskoru.
Ha sokat kell speci formazott ms-office doksikat szerkeszteni, akkor lehetnek kompatibilitasi gondok.
Alap dolgoknal nem jellemzo. En meg soha nem futottam bele, de nem is vagyok nagy dokumentum guru. Akik nagyobb mennyisegben talalkoznak ilyen file-okkal, azok szoktak panaszkodni, hogy az OpenOffice / Libreoffice MS-Office kompatibilitasa nem szazas. -
válasz
CPT.Pirk #62442 üzenetére
Végül meguntam ezt a programot így vasárnap.
Végül a debian telepítőtől kértem segítséget.Holnap reggeltől dolgoznom kell rajta, úgyhogy inkáb biztos reinstall, mint bizonytalan megoldás.
Ha lesz több időm legközelebb végigtolom a javítást, hogy megoszthassam a megoldást.
Azért köszi mindenkinek a javaslatokat. -
válasz
CPT.Pirk #62425 üzenetére
A file rendszer egyben van a gparted szerint.
A windows hibernálás teljesen ki van kapcsolvapowercfg /h OFF
paranccsal, ami magával viszi tudtommal a gyors indítást. Régebben is csak ennyit kapcsoltam ki, és működött.
És igen, először a boot repair-rel próbáltam, utána már nem segített a a chroot-os megoldás sem.
Mindkettő sima grub prompt-ot eredményezett. -
Na, végül sikerült feltennem a grub-ot, de még mindig bénázom.
Most grub prompt-ig jut el a gép bootkor, pedig nyomtam update-grub-ot.
Valami olyan sejtésem van, hogy nem jó grub verzióval próbálkozom, de lehet, hogy tévedek.
Sima grub csomagot tettem fel.
A prompt 2.02-t mond.MBR/bios módban van a rendszer, van mellette egy win 8.1, és a windows reinstall elött működött.
Még annyi, hogy a korábbi w8.1 install után a Boot Repair Disk tette vissza a grub-ot. Most is ezzel kezdtem, de most nem járt sikerrel a dolog.
Ezután kezdtem a chroot-os megoldást. -
Sziasztok!
Ujra kellett huznom a win 8.1-et a debian mellett.
Ezutan ujra akartam rakni a grub-ot, de a szokasos chroot-os megoldas - amit a logout-os leiras alapjan szoktam csinalni sikerrel - most nem mukodott.# update-grub
Searching for GRUB installation directory ... found: /boot/grub
/usr/sbin/update-grub: line 118: /dev/null: No such file or directoryMi a szosz?
-
válasz
ubyegon2 #62314 üzenetére
Én sem értem, hogy sikerült, csak annyi a tünet, hogy nincs wifi, tapi, és gpu gyorsítás, de amikor visszacsináltam, akkor már nem kellett feltenni a csomagokat, mert már fent voltak (logikusan).
Hm, ez jó ötlet, hogy csak a security frissítéseket rakja fel. Kössz!
Kipróbálom, ha nem találok debian sebességű Ubuntu származékot.(#62319) CPT.Pirk: Köszi! Bár a mint meg a gyári ubuntu csak határozottan lomhább, mint a debian azonos asztali környezettel.
Így valami karcsúsított megoldást keresnék.
A peppermint régen pont ilyen volt, szerintem kipróbálom most is, hátha.A teamviewer jó cucc, kivéve, ha a hálóra nem megy fel a gép.
-
Én ezekkel szembesültem:
- Radeon gpu gyorsítás (3D + video) csak plusz non-free firmware install után megy.
- laptop esetén tapi és wifi csak plusz non-free cuccok installálása után ment
- nincs ppa támogatás, így pár progi nem fog olyan könnyen felmenni, és/vagy nem fog magától frissülni
- androidos eszköz fejlesztése, debugolása, hekkelése macerás, mert külön kell az usb eszközöket fordítani, kivéve, ha 2-3 évesnél régebbi az androidos eszköz.
- újabb intel és AMD GPU-kat nem támogatja a 4.9 kernel miatt, így itt is forgatni kellett
- jópár apróságot manuálisan kell megcsinálni, amit az ubuntu megold a háttérben csendbenA fentiek után egy olyan rendszered lesz, ami villámgyors, és betonstabil*.
Nekem a kedvent disztróm.* - azért a non-free kernel modulok el tudnak mászni. Saját gépen még nem láttam ilyet, de az előző hsz-emben írtam, higy ismerős lapos gépén megtörtént.
-
Sziasztok!
Egy ismerős lány netbook-jára keresek valami olyan linux disztrót, ami megfelel a következőknek:
- minimális erőforráshasználat (AMD C-70 + 2GB Ram)
- egyből megy rajta a wifi+tapipad+amd gpu firmware
- jelszó beírása nélkül frissül automatikusanJelenleg egy Debian van a gépen, amit én tettem fel, és megoldottam a debian wiki alapján a wifit, a tapipadot, és az amd firmware-t, de egy frissítés után ezek lenullázódtak valamiért. Vidékre költözik a lány, és nem fogom tudni javítgatni a debian-ját, így valami olyan disztró kellene, ami alapból gyárilag tartalmazza az ezekhez szükséges non-free dolgokat.. Talán így kisbb eséllyel mászik el.
Valami Ubuntu származékra gondoltam, pl. Peppermint OS, de ezt régen használtam, nem tudom, hogy van-e jobb azóta. -
válasz
herdsman12 #62234 üzenetére
Nekem egyszerubben van a dolog:
- 1. particio: Win 8.1
- 2. particio: mint 19
- 3. particio: adatokEste megnezem, hogy mitol tunik el a hidden flag nalam.
A kerdeseidre viszont nem tudom a valaszt sajnos, nekem is uj terulet ez.
-
válasz
herdsman12 #62219 üzenetére
Hát, ez érdekes.
Este megnézem megint.
Lehet, higy függ attól, hogy Uefi, agy bios mófban van-e a boot, és talán attól is hogy gpt vagy mbr van a lemezen.
Nálam mbr és legacy bios mód van.
Vagy csak valami miatt elmászott. Következö linux indításnál megint ott volt a win8.1 rendszer a file kezelöben, szóval esélyes. -
válasz
herdsman12 #62213 üzenetére
Igen, az muxik, de a linux-on visszakerult a file kezelobe, mert a win, vagy a grub (esetleg egy update) szerintem leszedte a hidden flag-et.
(#62211) cigam: Kossz, ezt is megnezem este.
-
válasz
CPT.Pirk #62199 üzenetére
Kossz!
- egy-ket mappat szeretnek csak backup-olni
- az a cel, hogy ha idegen kezbe kerul a backup winyo, akkor se lehessen ertelmezni a tartalmat.Az rsync-es megoldas tetszik, de a tomoritessel ki kellene egesziteni, illetve nagyon jo lenne jelszavazassal is.
Tomoritos file rendszer letezik linuxon? -
Sziasztok!
Szeretnek egy winyot backup-kent hasznalni, de szukseg lenne tomoritesre.
Ezt hogy erdemes megoldani?
Sima zip/7z, tar.gz, stb. file/okba mentsem az anyagot, vagy letezik erre valami automatizmus?
Pl. tomoritett file rendszer? Vagy valami tomoritesre is kepes backup progi?Elony lenne, ha tudnam jelszoval vedeni barmelyik esetben.
Kossz!
-
válasz
CPT.Pirk #62135 üzenetére
En nem csodalkozom ubuntu vilagban ezen. Itt nincs is root jelszo, csak a sajatomat kell bedobni a sudo utan.
A GParted is a juzer jelszot keri be, pedig mashol a root-et keri.
Nem foglalkoztam a juzer kezelesel soha linuxon (sem), igy nem vagyok ennek szakertoje, nyilvan par paranccsal megoldhato, hogy olyan legyen, mint kevesbe juzer-frendli disztrokon. -
Sziasztok!
Meg lehet oldani valahogy, hogy egy bizonyos particiot (Windows rendszer) sosem mauntoljon fel a linux?
Bonuszkent jo lenne, ha nem is jelenne meg a file kezeloben oldalt.
(Mint Mate 19 Tara)Kossz!
-
Tudom, a melóban azt kell használnom.
Valószínűleg bármit ki lehet hozni belőle, és tény, hogy főleg az alapbeállítások alapján gondolom így.
Ami nem tetszik a KDE-ben: skinek + fontok + UI elemek grafikai megvalósítása szerintem túl modern-windows-os. Biztos lehet rá nekem tetsző témát rakni, csak én még ilyet nem láttam eddig.
Ezen kívül jópár gtk progi felső sávja össze van építve a gombokkal (nemtom mi rá a szakszó), ami nagyon bejön.
Továbbá a KDE az én felhasználási módomnak túl sokat tud.
Nekem jobban bejön a Gnome Mac-es mivolta, de nem az elrendezésben, hanem a gui grafikai megvalósítása miatt.
Leginkább a Cinnamon jön be, mert az olyan, mintha Gnome-on lenne "start menü" az Applications menü helyett..Amint ez hallatszik a hsz-ből, ez 100%-ig szubjektív. Nem akarom azt sugallni, hogy ez valami általános igazság.
-
válasz
core i7 #62055 üzenetére
Itt nem az OS hasznalja el az eroforrasokat, hanem a weblapok es a bongeszok.
Egy LXDE-t hasznalo linux valszeg egy fokkal jobb lesz, mint az XP, de ne szamits nagy gyorsulasra a fentiek miatt.A legnagyobb gyorsulast valami agressziv reklamblokkolo tudna hozni, de ehhez nem ertek annyira.
Illetve ha XP-n van viruskergeto, akkor a linux annyival is jobb lesz, hogy normal hasznalat mellett oda nem kell.
Ha nincs, akkor meg marha bator vagy. -
Sziasztok!
Ismerős kis cége NAS-ról dolgozik Gigabites hálózaton. 50MB-10GB méretű fájlokkal dolgoznak, egyszerre többen ugyanarról a NAS-ról. Tehát a GB-es hálózat limitál.
Az lenne a feladat, hogy a gépekben lévő 1TB-os SSD-t valahogy cache-ként kellene használni.
Az lenne az igazi, hogy a juzer úgy lássa, mintha az SSD-n lenne az összes adat (nem fér rá az összes), és akkor kerüljön rá valóban a file a NAS-ról, amikor megnyitja.
Ennek az lenne a célja, hogy minimalizálja a forgalmat a GB hálón, és akkor legyen csak szinkronizálás vissza a NAS-ra, amikor éppen van szabad sávszél.Remélem, sikerült rendesen leírnom.
Ti merre indulnáltok a feladat megoldásával?
(19-es Mint van a gépeken.)Kössz!
-
válasz
Frawly #61807 üzenetére
De chroot után nem is használtam /mnt-t.
(#61809) CPT.Pirk: Igen, végül aszerint csináltam meg, de a sikerhez mégsem volt önmagában elég.
Az volt a végső megoldás, hogy a GPT particiót MBR-re váltottam.
Lehetett volna úgyis, hogy EFI-re váltok, vagy BIOS módnál maradva létrehozok egy bios_grub particiót, de nem akartam. -
-
válasz
ubyegon2 #61791 üzenetére
Végigcsináltam, de nem segített.
A grub-ot sehogy nem hajlandó feltenni.ezt csináltam:
- partíció létrehoz
- mount /mnt
- file-ok átmásol
- leírás szerinti mount-ok
- chroot
- grub install
itt dobja ezt:$ sudo grub-install --boot-directory=/mnt/boot /dev/sdb
Installing for i386-pc platform.
grub-install: warning: this GPT partition label contains no BIOS Boot Partition; embedding won't be possible.
grub-install: warning: Embedding is not possible. GRUB can only be installed in this setup by using blocklists. However, blocklists are UNRELIABLE and their use is discouraged..
grub-install: error: will not proceed with blocklists. -
Sziasztok!
Próbálok grub-ot installálni, egy új SSD-re, de nem megy.
File-ok másolása megvolt, fstab-ban átírtam a GUID-ot, de a grub install nem megy.Chroot nélkül ezt kapom:
$ sudo grub-install --root-directory=/mnt /dev/sdg1
grub-install: warning: File system `ext2' doesn't support embedding.
grub-install: warning: Embedding is not possible. GRUB can only be installed in this setup by using blocklists. However, blocklists are UNRELIABLE and their use is discouraged..
grub-install: error: will not proceed with blocklists.Milyen ext2? Ext4-re van formázva.
Chroot-tal meg ezt:
# grub-install /
grub-install: error: cannot find a device for /boot/grub (is /dev mounted?).Mit kell még mountolnom a /mnt-n kívül?
BIOS módban megy a gép, nincs külön efi patíció.
-
válasz
Frawly #61652 üzenetére
Köszi a tippeket (
), da figyelmesen elolvasod, amit írtam, akkor kiderül, hogy nincs másik meghajtó, és nem tudok continue-ra nyomni, mert semmi sem történik - 2-3 perc után sem.
A nem szabványos , vagy 32 bites UEFI azért furcsa, mert miért a 19-es mint az egyetlen, aminek baja van vele?
Volt fent 18.x, Fedora 24-28, Arch, Solus, Ubuntu, Debian, és most ez az első, aminek baja van.De igazából nem a hibaüzenet a gond, hanem, hogy nem lehet eltüntetni. Ez 100%, hogy bug.
lev258: Kipróbáltam partíciók nélkül, előre elkészített partíciókkal, meg úgy is, hogy automatán hozza létre, ahogy neki jó, de minden esetben ugyanez a szitu.
De nem számít, ahogy growler kolléga is írta, jelen felhasználásra jó a legacy is.
-
Másik pendrive-ról installálva pedig ezt a jelenséget tapasztalom:
Természetesen, bármire kattintok, hatástalan, nem történik semmi.
- az install elején az SSD mindig teljesen üres, csak a GPT partíciós tábla van rajta
- a BIOS UEFI-only módban van, de nincsenek elmentve korábbi UEFI-s installok
- nincs más média a gépben, csak egy optikai meghajtó lemez nélkül
- erre a gépre eddig már sok más linux disztrót raktam fel hiba nélkülMi lehet a gond?
-
Sziasztok!
Mint 19 mate install közben jön egy hiba, hogy a másolás közben gond volt.
Az SSD hibátlan, az sd kartyara gyanakszom, pedig masik linuxot tudok rola installalni.Van valami log, ami részletesen elmondja, hogy pontosan mi a gond?
Kössz!
-
Oks, koszi mindenkinek az infokat!
-
válasz
King Unique #61324 üzenetére
Meg egy kerdes:
A fast boot-ot BIOS-ban miert kell kikapcsolni? Ez nem csak a post folyamatot roviditi le? -
válasz
King Unique #61324 üzenetére
Ertem koszi!
Meg egy korabbi otletem jutott eszembe, hogy kvm+qemu komboval virtualisban futtatom es akkor nincs ilyen pocsoles.
Passthrough-val lehet, hogy ki tudnam kuszobolni a virtualizacio limitacioit.
Regota gondolkodom ezen, egyszer mar tenyleg kiprobalom. -
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Eldurvul a Nova Lake-kel az Intel-féle hibrid dizájn
- Bittorrent topik
- OLED TV topic
- Bluetooth hangszórók
- SONY LCD és LED TV-k
- Milyen autót vegyek?
- Milyen légkondit a lakásba?
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Szombathely és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Óvodások homokozója
- További aktív témák...
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- Eladó steam/ubisoft/EA/stb. kulcsok Bank/Revolut/Wise (EUR, USD, crypto OK)
- Antivírus szoftverek, VPN
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap - NYÁRI AKCIÓ!
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450M R5 5500 32GB DDR4 512GB SSD RTX 3060 12GB Rampage SHIVA Chieftec 600W
- Akciós dokkolók, Lenovo Legion Pro 7 RTX 4080/4090 laptopok, licencek, antivírusok
- Samsung Galaxy A32 4G 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte B650M R7 7700 32GB DDR5 1TB SSD RTX 5070 12GB BE QUIET! Pure Base 500DX 650W
- Telenor 5G Indoor WiFi Router (FA7550) + töltő (bolti áruk 100.000Ft)
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest