Új hozzászólás Aktív témák
-
Alvinka
tag
Nekem is meggyült a bajom a pasztával...
Glaciatech igloo 7200re rendesen raknak pasztát... Rárak a procira, elindul, remek.
Kiszedtem megnéztem bratyóm lapjában is... Mozgatom össze vissza nem jön... Huh mia rák ilyen nincs... Mozgatom ide oda semmi... Elkzdem felfele huzni nah végre lejött róla... oppá de hol a proci?? Szerencsére nem volt betéve a lap még a házban de volt meglepődés.. a kupak azért a helyén maradt lábaknak semmi bajuk nem lett, de mindenesetre massziv paszták ezek
A mesének vége -
Thunder78
őstag
Győrben van egy fórumtársunk, akinek sikerült egy P4-es proci 2 lábát pótolni.
-
eastsider
nagyúr
nekem is elgörbült egy pár tű de 1 majdnem derékszögbe áll /A64 2800/
visszaviszem a boltba hátha lesznek molyan rendesek és megcsinálják én inkább nem nyúlok hozzá /a gyári paszta kirántotta amikor a coolert le akartam szedni/ -
nyuzoka
aktív tag
pillanatragasztó??????????
-
AlBundy
aktív tag
válasz
.:Vision:. #90 üzenetére
Vagy ő : Bővebben: link
-
L3zl13
nagyúr
válasz
.:Vision:. #90 üzenetére
Pl ő: Bővebben: link
-
.:Vision:.
aktív tag
Érdekes ... nekem is van sok törött lábú procim, ki tudná megcsinálni ?
-
zso73
veterán
Ablak fűtés javító lakkal próbáltátok visszarqagasztani a lábat?
-
T-
tag
itt ezzel foglalkozik srác
Bővebben: link
szerdán adtam át neki egy P4 3.0Ghz-s preskottot hétfőn kell érdeklődnom nála
aztán majd beszámolok a fejleményekről -
harry
veterán
Esetleg van valakinek ötlete hogyen lehetne rendesen levenni a hűtőt, hogy ne tapadjon hozzá a proci?
Nálam az a gáz (TR XP-120), hogy a hűtő 1-1 karral van rögzítve a keret 2 oldalán, szóval ha az egyiket kiemelem, akkor ha nem nyomom rá teljes erővel a bordát a procira, akkor az elemelkedik attól - illetve nem, mert kitépné a procit, ráadásul nem függőlegesen fölfelé, hanem csak az egyik oldalát, így a másik oldalt igencsak meghajolnak a lábak.
már egy ilyen mutatványt túlélt, szóval többet nemigazán akarok kísérletezni ezzel.
Esetleg azt meg lehetne próbálni, h kiakasztom az egyik oldalt, és egy résnyire hagyom felemelkedni, h vmi kemény lappal /pl telefonkártya/ elválasszam a borda alját a proci tetejétől.
itt van a hűtő fejjel lefelé, 2 oldalt látható a beakasztandó kar: Bővebben: link
[Szerkesztve] -
Incognito
senior tag
Mi az: nagyon sok lába van (egy pár ezekből hiányzik), és mégis megbotlik?
Írjatok mélt ha szabad a gazda. -
Artones
csendes tag
Milyen érdekes munkát tudunk mi csinálni az órásoknak.
-
Artones
csendes tag
válasz
Avicularia #80 üzenetére
Szerintem bármelyik megcsinálja, amelyiknek meg tudod magyarázni, hogy mit is szeretnél pontosan.
-
aDM|RaL^
őstag
haver alufóliát rakott a socketbe mikor letört a P1-ese lába. mukodott.
-
dr.kiky
tag
de azért senkinek nem ajánlom, ő is véleten csinálta...
-
dr.kiky
tag
azóta jobban megy neki a tuning...
-
dr.kiky
tag
haverom az 1.7-es cerkáról tört le 3lábat...
-
TheReMiXeR
senior tag
-
szesa
senior tag
5 eve kitort a cerkambol 3 lab
Azota is ugyan ugy mukodik, tanulsag: jo helyen kell rombolni -
wildrain
addikt
Na, nem akartalak ám megbántani, csupán rávilágítani, hogy mégiscsak lehetséges volt a dolog.
Egyébként biztos vagyok benne, hogy nem egykönnyen lehet összehozni egy ilyet, én attól még megpróbálkoztam volna vele házilag is (bár nekem otthon az a ceruza pákám van, ami elektronikához való). A mobilomban is megforrasztottam egy kis alkatrészt, az se volt semmi, nagyító nélkül a szemem is kifolyt, mire végeztem. Nem embernek való tömegekben ilyet csinálni komoly szerszám nélkül, de egy-egy darabot azért össze lehet ''gányolni'' úgy, hogy az tartson. -
zLegolas
őstag
Hát... mit mondjak.... égés... az ilyen hozzászólás mindenképpen.
Van még mit tanulni, kicsi csíra...
Azért mondtam, hogy szeretném látni. Mikroszkóp alatt.
Amit meg dolgozom...hmm, egy 0204 es méretű SMD alkatrész (inch) csak elég kicsi, asszem. Ez a gyengébbek kedvéért 1*0,5*0,35 mm méretű tégla (pld. ellenállás). Ennak a két végén van a forr.felület. kb 0,5*0,25 mm.
Na, aki ilyeneket forrasztott már pákával, azzal vitatkozhatok, mi égés, mi nem.
Egy mai proc. láb kb 0,4 ... 0,5 mm átmérő lehet, max. Ez kör keresztmetszetről lévén szó 0,2...0,3 négyzetmilliméteres felület. Ekkorán pedíg lágyforrasztással (ón) (ahogy mondták ''egy jó pákával'') nem lehet mechanikailag kellően erős kötést létrehozni.
Akárki akármit is mond.
Mellesleg remélem tényleg jól sikerült, a téma a részemről asszem bezáva.
[Szerkesztve]
[Szerkesztve] -
vottokar
senior tag
Anno cca. 3 éve az én P3-on is elengedte magát egy láb. (a vízblokk ereszteni kezdett
). Mivel az egyik szélső láb volt, gond nélkül meg tudtam forrasztani. Én
''mezei'' alacsony olvadáspontú SMD-khez használatos lágyforrasszal, és tűhegyű Weller pákával forrasztottam meg. Csak alapos sasolásal lehetett észrevenni a javítást, és tökéletesen működött. Persze óvatosan bántam vele, mikor visszaraktam a foglalatába. Szerintem a keményforrasztás nem valószínű, nem hinném, hogy a proci kibírná akár rövid időre is a kellő hőmérsékletet. -
zLegolas
őstag
Nagyon örülök, hogy nem nekem lett igazam! Az órás mivel forrasztotta? Merthogy nem ónnal, az 7szentség... ezüst? réz?
Marhára szeretném látni, kéne egy mikroszkópos fotó... egyszerűen nem'tom elképzelni... -
Esmein
nagyúr
Nem olyan érzékeny jószág az a proci. Láttad volna miket csináltam mikor még 7vt600-as gigám volt
... Akkor aszondja fsb 200-ra, szorzó 11-re fesz 1.85-re, fakk hova lett a zsinórom ! KI LÁTTA A RÉZKÁBELEM ?? Aha, megvan. Szem becsuk tekerész, socketbe be fekete képernyő. 'Nyád, lássamcsak. Jaizé, nem ide hanem 2-vel balra
Meg ienek. Szal sokat kibírnak a kis dögök. Bár a duronom nem tolerálta, hogy 3 réteg mélyen átvágtam a nyákját
-
Esmein
nagyúr
válasz
parandroid #55 üzenetére
Jaja, kicsit p4 IHS-t letéptem, aztán csavarhúzó kellett hozzá, hogy leszedjem a zalman aljáról
...
''Árgh... Ezek átb*sztak, ez egy zöld nyákos palomino, nem egy northwood.... Hm.. itt vmi nem stimmel. Hol a kupak ?smiley on, jobbra elnéz zalman alján kupak vigyorgás. hopsz! mondás.. ''
[Szerkesztve] -
parandroid
félisten
összefoglalva a dolog tanulságait a szkeptikusok és a jövő nemzedéke számára:
1. processzor kitéphető a foglalatból hűtő levételekor (fel sem kell emelni a rögzítőkart) - némelyik hővezető paszta nagyon ragaszkodó tud lenni... egyébként ha jól emlékszem, esmein tépte már le p4-es proci védősapkáját is hűtőlevételkor.- mondjuk ő kicsit túl is polírozta, ha jól emlékszem...
2. kitört processzorláb visszaforrasztható, de ''don't-try-this-at-home'' kategória
mindkét pontot alá tudnám egyébként támasztani saját tapasztalattal is.
a megoldás egyébként a nyers erő elkelmazása helyett a hűtő levételekor oldalirányú, ill. oda-vissza csavaró erőhatás kifejtése...
p -
Router
őstag
Gratula az órásnak de én azért paráztam volna a forrasztás miatt mert nem 2 érzékeny IC-t sütöttem már el pákával....
az órások meg általában nem trafós forrasztóval nyomják ami azért elég rendesen szivárog a hálózatról....
+egy kis sztatikus fetöltődés és vége a procinak!!! -
Guseppe
tag
Hi All!
Kicsit megkésve írok, de velem is megtörtén egy ilyen kb 1 éve. Anyáztam is a Mistral-ban, mert mire hazaértem vettem észre, hogy az egyik lába, hiányzik a prockónak. Az egy 2,4-es cerka volt, 1 naposan nem vették vissza. Azóta soha többet nem mentem vásárolni a nagy szar Mistralba. Mindenesetre a lényeg, hogy egyik barátomon keresztül egy Műszertechnikás srác megforasztotta a lábát, azóta is sirály a proci.
Persze ezek után semmi húzás, viszont atom stabil. -
Csokika
tag
na készlet a proci! Megforrasztották!
És ami a legfontosabb tökéletesen működik!
Tuningban az 1100 Tuakatin 11x133-at, azaz ~1500Mhz-et símán visz!
Szóval no para -
zLegolas
őstag
válasz
mefistofeles #42 üzenetére
Áááá....gázos az egész...kíváncsi vagyok a végkifejletre, bár már borítékolni merném előre...
-
-
GP-Sz
senior tag
válasz
mefistofeles #42 üzenetére
Bármit ki lehet húzni bárhonnan, csak elég nagy erő kell hozzá
Itt szúrták el: ahol ilyen apró dolgok vannak, ott semmihez nem kell nagy erőt kifejteni, mert valahol hiba van. Meg is lett az eredménye.
-
Te Csokika!
Ha úgy történt minden ahogy leírtad akkor a proci foglalat is szar!!!!
Egy lezárt foglalatból nehogymá ki tudd húzni a procit!!!!!
(etyépként még így sem értem. A foglalatból csak a proci síkjára merőlegesen tudod kivenni a procit, a lábak egyforma hosszúak, hogy a rákba törik le két láb?már megbocs de nagy b****szság kell hozzá!) -
V.ki
aktív tag
Azt a procit b@szhatod!Pittyereghetsz utána...
V.ki (#41) válasza Esmein (#5) üzenetére:Na és a sztatikus villany???Kinyírod vele a procit!
[Szerkesztve] -
zLegolas
őstag
Ja.
Nézz utána: aluminiumhuzalos bondolás, flip-chip technológia (na így csinálják a chipeket az alaplapra rája), hullámforrasztás.
Én meg ilyesmikkel foglakozom a cégnél. Úgyhogy tudok ezt-azt a forrasztásról. Meg az alkatrészbeültetésről. Meg ilyesmiről.
De mindegy. Te bizosan jobban tudod. -
Esmein
nagyúr
Én drótoztam már athlon xp-t szorzó fesz és fsb állítás céljából és majdnemhogy vakon megcsinálnám akár megint. Szal ott majdnem minden 2. láb vagy gnd vagy Vcore. Ezeken veszi a teljesítményt. Az hogy nem 100 csak 98-99 lábon veszi fel az 50w-ot nagyságrendileg mindegy. Ha gondolod előveszek egy láblistát palominohoz és leszigetelek egy lábat. vagy 2-t. Menni fog. Csak jót kell kilőni
-
Csokika
tag
Nos voltam egy órásnál.
Holnap estére kész lesz! Kíváncsi leszek az eredményre.
Amúgy szerintem nem az ő hibája, hanem azé aki ragasztót használt a borda feltételére.
Tudniillik, ő mindent úgy csinált ahogyan kell.
Borda két füle kiakaszt, majd (elvileg borda leemel), proci rögzítő kar fel, és kinnt is van a proci.
Arról ő nem tehet, hogy a borda levételéve együtt kijött az egész proci, kicsi procirögzítőkar felengedése nélkül! persze látta hogy jön az egész, de mit csináljon? nyomja vissza oda, ahová nem lehet, mert a rögzítőkar nem engedi? vagy mit?
amúgy nekem is tök forróra kellett melegítenem a bordát hogy le tudjam venni! -
Panther
HÁZIGAZDA
Nos, sztem megpróbálni meg lehet, max nem sikerül... de rosszabb már nem lesz.
-
zLegolas
őstag
Különben azért törte le, mert valami a boltban ahol anno vette, valami állatt rózsaszín ragaccsal ragasztotta rá a hűtőt... (na az meg ragadt rendsesen
Na nemán, hogy a lábakra volt téve a hűtő meg a ragacs... volt ott erőltetés meg balf.ság bőven!
Egy jo pakaval meg lehet szepen forrasztani. Ha csak az a baja
Marhára kétlem, hogy lágyforrasztással (ón) a kb 1/4 négyzetmilliméteren (de inkább kevesebben) akárki is ilyent tudna csinálni, már csak a mechanikai szilárdság miatt sem. Nap mint nap ilyesmit csinálok, spéci páka, mikroszkóp, ilyesmi, van tapasztalatom, ezért mondom. Lehet vitatkozni.
Keményforrasztás meg ugye lánggal...áááá
Szal felejtős -> gajdesz!
Mindenesetre ez tanulópénz a ''haver''-nak -
Panther
HÁZIGAZDA
válasz
p a s s e r #25 üzenetére
Ja, és akkor meg LGA-kompatibilis lesz
Egyébként szerintem is meg kéne hogy lehessen forrasztani. -
p a s s e r
őstag
Az egységesség megôrzése érdekében javaslom a többi láb eltávolítását.
-
Csokika
tag
Szóval hogy melyik láb:
ha a procit a lábak felöli oldalon szemügyre vesszük, akkor a négy sarka közül 2 derékszöget, 2 pedig egy derékszög metszését zárja be!
Bővebben: link
Nos az ábrát segítségül véve és a procit tanulmányozva, megállapítható hogy a jobb alsó sarok (metszett derékszög) 3 tüskéje közül a szélső kettő tört le! -
Esmein
nagyúr
-
Il Padrone
senior tag
Egy jo pakaval meg lehet szepen forrasztani.
Ha csak az a baja... -
Csokika
tag
Akkor délután elvisezm, hátha lesz csoda!
-
Csokika
tag
Különben azért törte le, mert valami a boltban ahol anno vette, valami állatt rózsaszín ragaccsal ragasztotta rá a hűtőt... (na az meg ragadt rendsesen)
-
DukeFX
tag
ez tényleg sz@r ügy.
-
bogingrol
aktív tag
kiprobaltad mar hogy mukodik e?tom nagyon brutalisan hangzik, de kisteso gepebe egy olyan amd volt (gyuron) aminek egy kicsi a srkaval es egy labbal egyutt tort ki.poenbol kiborobaltam hogy jo e meg valamire,mert igy kaptam ingert.oszt ment.mondjuk ez rulez es hiszi aki akarja.en sem hinnem ha nem lattam volna, de nem igazan szokasom mellebeszelni...
-
Csokika
tag
Na és meg lehet forrasztani?
-
Csokika
tag
Sziasztok!
haberom letörte Tualatin cerkájának két lábát. Először elferdítette, majd ki akarta egyenesíteni, na ekkor letörlt.
A két láb megvan, vissza lehet-e forrasztani?
Új hozzászólás Aktív témák
- Telefon felvásárlás!! iPhone 15/iPhone 15 Plus/iPhone 15 Pro/iPhone 15 Pro Max
- Dell Latitude 5310, 5410, 5420, 5430, 7210 2-in-1
- Xiaomi Redmi A2 32GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Xiaomi Redmi 9T 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- BESZÁMÍTÁS! ÚJ RX 9070 300e/9070XT 340e/4070Ti S 405e/5060Ti 210e/5070 280e/5070Ti 400e/5080 540e
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest