- TCL LCD és LED TV-k
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Projektor topic
- Milyen videókártyát?
- Gaming notebook topik
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- Milyen házat vegyek?
- Azonnali alaplapos kérdések órája
Új hozzászólás Aktív témák
-
Forest_roby
őstag
válasz
Forest_roby #99 üzenetére
Hups, rosszul emlékeztem a hibaüzenetre.
You passed an undefined mod number. volt a hibaüzi. -
Forest_roby
őstag
HI!
epp knoppix alol irok. Probalgatom a beallitasaimat elmenteni winyora, de elso korben nem jartam sikerrel. A configuration/save knoppix configuration/ menupont alatt szepen elmentettem a winyora a beallitasokat, pendrivera nem engette a mentest, aztan reboot, inditasnal: knoppix myconfig=/mnt/hda1 es hibat irt ki, vmi olyasmit, hogy nincs ilyen kepernyo felbontas. elotte az inditas fb800x600 volt. a cel az, hogy apt-get -tel telepitenek hianyzo progikat es ezeket mentenem el, hogy ne kelljen minden inditesnal eljatszani ezt a fel oras mokat. Tudnatok ebben segiteni?
Elore is koszi! -
mimóza
tag
Hi.
Leszedtem a Knoppix 5 cd image-t. Rendben megy a boot, minden tetszik neki, de mikor indítja a grafikus felületet, átvált vesa módba, és szinte nem látok semmit. Grafikus módból nem enged át text módba, de shutdown/restart alkalmával látom, hogy graf felület indításakor az xorg agp vezérlőt keresett, azt próbálta betölteni, nem talált ezt-azt. Pci-e-s nvidia kártyám van. A knoppix 4 szépen ment, most miért nem jó? Plz help! -
-
Surv
tag
De, valószínűleg. Mert mindkét partíció ntfs.
Egyébként a Knoppix Live CD-ről, annak a console módjában használtam a parancsot.
Vajon, ha ntfs partíciót próbáltam volna image fájlként egy fat32 partícióra másolni ment volna? De a gond továbbra is az maradna, hogy ''vész'' esetén akkor ezek szerint visszaállítani sem lehetne, mert ntfs-t kellene írni emiatt. -
doc
nagyúr
-
Surv
tag
Oké, de ha egy extended particióra tesszük az image-et, akkor is Linux alol vissza tudom ugye építeni a mentett partíciót? Letöltöttem közben a Slax-et is, azt hiszem ezt USB-re is lehet írni így tud arról bootolni. Azt hittem ismered a Knoppixot, mert ez Knoppix topik
De örülök, hogy idekeveredtél, mert kipróbálom, amit írtál.
Találtam egyébként közben egy Blackpanther Live nevű disztribúciót, amit első sorban mentésekhez ajánlanak, azt is leszedtem (magyar), most fogom kipróbálni. Köszi az infókat, ha néha benézel, azt megköszönöm, mert hátha felmerül még egy-két Linx-es kérdésem.
Köszi! -
doc
nagyúr
Knoppixot még nem próbáltam, de a dd az egyik legalapvetőbb Linux program, úgyhogy biztosan menni fog. még graf. felület sem kell
én spec. a Slax-et szoktam használni, 200MB az egész, és alapban el sem indítja a graf. felületet, csak ha kéred
az mnt könyvtár biztos létezik (ha nem, akkor esetleg lehet media a neve), ide gondolom automatikusan bemountolódnak a vinyókon levő partíciók, ha belenézel egy filekezelővel, látni is fogod, így meg tudod keresni a neked kellő partíciót.
a dd gondolom műXik NTFS-en is (olvasni tudja a Linux az NTFS-t csak írni nem igazán)
így a keletkező file-t nem fogod tudni NTFS-re tenni. Fat32-nél meg a fileméret korlát lesz útban, így igazából a jó megoldás az mondjuk egy EXT2 vagy EXT3 partíció lenne, ezt vindóz alól is tudod olvasni (meg talán írni is) a megfelelő programokkal
[Szerkesztve] -
Surv
tag
Császár vagy. Máris tudom használni a Linuxot
Viccet félretéve köszönöm, sokat segítettél. Ki fogom próbálni.
Akkor ez a dd a grafikus felület alól indítható parnancssori ablakban (értelemszerűen a Linuxos megfelelőjével)?
A másik kérdésem az lenne, hogy ez az mnt könyvtár már létezik v. automatikusan fog létrejönni, amikor a sort beírom?
A harmadik, hogy NTFS partíción is működik? Nekem azt kellene első sorban mentenem szerintem.
A negyedik, hogy ez ugye simán a Knoppix Live CD futtatásával is megoldható?
Köszi még egyszer, olyan alapos leírást írtál, hogy a vak is látja mit kell tennie -
doc
nagyúr
a dd pont egy ilyen csodaproggi
minden Linuxban benne van és garantáltan működik
a használata sem bonyolult ha ismered a Linux eszközelnevezéseinek logikáját
szóval:
a /dev könyvtárban a ''hd'' kezdetű eszközök (ezek file-nak látszanak, ugyanúgy kezelheted is őket mint a közönséges file-okat) az ide-s vinyók. az ''sd'' kezdetűek a scsi-k (meg asszem a sata is)
az ez után következő betű a vinyó helyét jelöli, pl. hda a primary master vinyó, hdb a primary slave, hdc a secondary master stb.
ezek után még egy szám is áll(hat), ez jelöli a partíció sorszámát. itt csak arra kell figyelni hogy az extended partíciók számozása 5-től kezdődik.
így pl. a primary master vinyó első partíciója (feltéve hogy primary, de vindóznál ez talán kötelező is) a /dev/hda1
a teljes primary master vinyóra partíciószám nélkül tudsz hivatkozni, tehát /dev/hda
a dd két paramétert vár alapesetben, az if= a bemeneti, az of= a kimeneti file-t jelenti. ha pl. a secondary master vinyód első extended partícióját akarod menteni, az if-nek a /dev/hdc5 ''file-t'' kell megadni,
az of-nek pedig a file-t ahova menteni akarod
így pl dd if=/dev/hdc5 of=/mnt/fat/backup.img lementi a sec.mast.vinyó 5-ös sorszámú partícióját a /mnt/fat/backup.img nevű file-ba
visszatenni értelemszerűen ugyanígy tudod, csak felcserélve a forrás és cél file-t:
dd if=/mnt/fat/backup of=/dev/hdc5
ja, a partíciókat egy adott vinyón az fdisk -l paranccsal tudod listázni
például ha a sec.master vinyó partícióinak sorszámára vagy kíváncsi:
fdisk -l /dev/hdc
[Szerkesztve] -
Surv
tag
Köszi doc, bár hogy egész őszinte legyek abból amit írtál vajmi keveset értettem. Azt az apróságot nem árultam el, hogy sosem használtam előtte Linuxot, ''csak erre'' keresnék valami célmegoldást. Azt gondoltam balga fejjel, hogy van egy olyan csodaprogi Linuxon, ami a Windowsos NTFS partíciókat átcopyzza máshová és értelemszerűen vissza is, ha kell.
-
Surv
tag
Én egy Knoppix Live CD-vel próbálkozom. Van olyan lehetőség azon, hogy egy Windowsos partíciót teljes egészében imagefájlként v. más módon egy másik partícióra átmentsek? Aztán, ha becarik a Windows, akkor simán bebootolnék Knoppixról és visszaállítanám a mentést.
Na? Tudtok ilyesmiről?
Köszi! -
vgergo
aktív tag
Nekem 1 knoppix 3.9-es van, de nem boot fel.DE ha az alaplapi raidet letiltom, akkor felbootol
nem lehet valamilyen parancssal ezt kikerülni?ne kellje minden használatnál a raidet letiltani a biosban. -
-cobra-
aktív tag
Sziasztok!
Próbált már vki anjutát telepíteni knoppixra? Ha igen, akkor minden indításnál kell vele ''szenvedni'', vagy megoldató pendrive segítségével is vhogyan?
Előre is köszi -
td
senior tag
Azt mondjuk én sem vágom, hogy miért van, hogy egyszer felismerte a hangkártyámat (alaplapi cucc) otthon, máskor meg nem. A floppyra meg nem ír ki semmit. Rendesen beállítom a jogokat Read-Write-ra, át is másolom a file-okat, olyan, mintha ott lenne (még valamit írt is), de Win alól már nincs ott semmi a lemezen. Csak ami addig is ott volt. Ja, és másodszorra már képtelen volt ''írni'' a floppyra, tehát rögtön az első után, nem volt reboot. Erre van valami magyarázat?
Most egyébként melóhelyről nyomom, egyből felismert minden szükségeset, nekem csak a proxy-t kellett beállítanom Firefoxban. Good.Van itt minden, OpenOffice, Gimp, hálózati progik, bár néha nem indulnak dolgok.
Ez a májusi verzió.
szerk: Szeret amúgy néha fagyogatni. Pl. UNIONFS/etc megnyitási kísérletekor lehal a rendszer, nem indítható semmi sem. Volt olyan is, hogy durr, eltűnt a tálca, aztán szevasz, nem lehetett visszahozni...
[Szerkesztve] -
AlBundy
aktív tag
Megjelent a Knoppix 4.0 DVD. Bővebben: link
-
AlBundy
aktív tag
A Distrowatch-on találtam egy olyat hogy Gnoppix, na mondom ez kell nekem.
Hát hatalmasat kellett csalódnom, ez egy kiszuperált ubuntu live cd.
Ugyhogy marad a Knoppix. -
AlBundy
aktív tag
1. Debian alapú
2. Bővebben: link
3. Ezt majd megmondja az aki már telepített ilyet
4. 1 CD -
rii
nagyúr
Sziasztok!
lenne pár kérdésem!
[1.] a Knoppix a DEBAIN disztibúció mellégága?
[2.] honnan lehet letölteni
[3.] könnyebb tepíteni mint a DEBIANT, és viszont ugyanannyi csomag van benne? Dselect -el lehet telepíteni ezt is, meg tasksel-el? No meg apt-get-el, avyg ezen kívül van saját teleőíítője is?
[4.] hány CD? DVD?
Előre is köszönöm! -
Lolek
aktív tag
Upszi
-
Lolek
aktív tag
Sziasztok,
A Knoppix-el állítólag le lehet tesztelni az összes hardvert a gépen...
A kérdés, hogy ez hogy működik...
Sose láttam még, arra kérnélek titeket, hogy csak nagy vonalakban írjátok le!
THX -
törölt tag
Ebből csak livecd megoldás van?
Letöltöttem a legújabbat, és nem tudom, hogy ez most LIVECD vagy sima install. -
chicken
senior tag
Problema:
Windows elvesztette az ntfs.sys file-t. A repair funkcio nem sikerult, mert elfelejtettuk a rendszergazda fiok jelszavat. Bebootoltam cd-rol egy Knoppixot, amit nemigen ismerek, de az maris kiderult, hogy nem latja a vinyot, ugyanis az egy SATA (Sil3112). Amugy sikerult letolteni egy unified linux drivert ehhez a vinyohoz, de nemigen tud mit kezdeni a file-okkal, mindegyiket megnyitja a Kwrite-tal es ennyi. Otlet? -
Grunya
aktív tag
Ha a Knoppixet feltelepítem a knoppix-installer paranccsal a merevlemezre, akkor gyakorlatilag egy Debian rendszer lesz a gépemen? Minden ugyanúgy működik majd, mint debianon? Azért kérdezem, hogy a debianos ismerősöktől kérhetek-e majd segítséget, ha elakadok valamiben.
-
-
Grunya
aktív tag
Lustábbak kedvéért:
Bővebben: link -
Grunya
aktív tag
Kijött az újabb Knoppix verzió! 3.7-es. Friss és meleg. Vegyétek, vigyétek!
Én már le is töltöttem, este kipróbálom. Csak azt nem értem, hogy az Xfree-t miért nem frissítették most sem... -
Iranon
csendes tag
Jó napot!!!
Mióta ati videókártyám van a gépben, azóta nem tudok bebootolni knoppix cd-ről.
Egyszerűen nem történik semmi, a windows indul el a knoppix helyett. Két k. cd-t
is megnéztem, egyikkel sem ment. Mi lehet a gond? -
worthless
tag
válasz
Cathfaern #53 üzenetére
''slax copy2ram eject''
ezt hol is irom be? a legejen mielott a rendszert inditana vagy bejelentkezes utan amikor a grafikus feluletetet inditanam?
adls-t sikerult mar valakinek beloni? mert en nyomok adsl-konfigot ami oke, adsl start kiirja h connected megis barmit probalok pingelni vagy konqerorral megnezeni azt mondja host not found -
Cathfaern
nagyúr
Az a baj a startx hibaüzenet kiírásának, hogy mindig ezt írja ki a végére. Az üzenet közepe tájáról kell kibányászni a lényeget (valahová csinál egy log fájlt, az kell átböngészni). Pl nekem volt olyan, hogy ezt írta ki, a baja meg az volt, hogy az egér rosszul volt beállítva
De van kifejezetten Debianos topic is: Bővebben: link
[Szerkesztve] -
_én_
csendes tag
Tehát a pontos leírás:elvileg mindent konfiguráltam, és amikor bejelentkezek root-ként és kiadom hogy startx a képernyő elkezd villogni, majd kihozza hogy (EE) Sreen(s) found, but none have a usable configuration.
Fatal server error:
no screens found
....
XIO: fatal IO error 104 (Connection reseted by peer) on X server '':0.0'' after 0 request (0 known processed) with 0 events remaing.
A konfig: 14 colos monitor, TNT2 32MB, 366MHz celeron, 192MB RAM, 2db hálókártya
Debian 30r2 , 2.4 kernel (asszem mindent leírtam..)
[Szerkesztve] -
_én_
csendes tag
Ha már itt van ez a topic megkérdezem: debianra hogyan lehet grafikus felületet varázsolni? konzolosan megy a cucc, de startx-nál villog egyet, és hibaüzenetet ír ki
-
Cathfaern
nagyúr
válasz
Strottler #50 üzenetére
ezzel a paranccsal indísd:
slax copy2ram eject
Így felmásolja az egész cuccot a memóriába, s ki is adja a CD-t. (Kb. 200MB)
A Windows-os partíciókat automountolja, de a CD-t nem (mondjuk a k3b-t ez nem zavarja, csak ahhoz hogy meg tudd nézni a CD-t, kell külön bemountolni)
Egyébként hogy kell CD/DVD-t mountolni? Mindig elfelejtem -
WN31RD
addikt
válasz
Strottler #50 üzenetére
Mivel az egész Knoppix rendszer a CD-ről fut, amin ráadásul kb. 2 GB-nyi tömörített anyag van, ezért nemigen lehetséges CD nélkül futtatni (hacsak nem másolod fel vinyóra).
A Windowsos partíciókat nem mountolja automatikusan, de indításkor beírja őket az fstab-ba, így egyszerűen csak a ''mount /mnt/valami'' parancsot kell kiadni. Ha a KDE felületet töltöd be (az az alapértelmezett), akkor az asztalon levő ikonokra kattintva is felcsatolódnak a partíciók. -
taltos
senior tag
válasz
Strottler #50 üzenetére
Fejből nem tudom, és most itthon vagyok, így passz, de az elején lehet kérni helpet, és ott minden le van (volt) írva. Arra nem emlékszem, hogy autómatán mount-ol-e, de az tuti, hogy be lehet mountolni. Legfeljebb egyébként tegyél be mindent mem-be, és indíts guifast-ot...
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- World of Warcraft (WoW) Díszdobozok
- Bontatlan - BATTLEFIELD 1 Collectors Edition - Játékszoftver nélkül
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Antivírus szoftverek, VPN
- Telefon felvásárlás!! Honor Magic6 Lite, Honor Magic6 Pro, Honor Magic7 Lite, Honor Magic7 Pro
- LG 38GL950G-B - Ívelt Nano IPS / 3840x1600 / 175hz 1ms / G-Sync Modul / FreeSync / HDR 400
- AKCIÓ! Sony PlayStation 5 825GB SSD lemezes konzol extra játékokkal garanciával hibátlan működés
- Nvidia Quadro M2000/ M4000/ P2000/ P2200/ P4000/ P5000/ RTX 4000/ RTX A2000 / RTX A4000
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 7 5800X 16/32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest