Hirdetés
- Azonnali informatikai kérdések órája
- Milyen HASZNÁLT notebookot vegyek?
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Nem tudja garantálni a TSMC a tiltólistás cégek kizárását
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Riasztó topik
- Házimozi belépő szinten
- Hobby elektronika
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- OLED monitor topic
Új hozzászólás Aktív témák
-
Pompi
nagyúr
IMAX moziban még nem jártam, de első lépésnek megtette a MOM Park digitális vetítője is, igaz eddig csak a Star Wars EpII-t és az I, Robot-ot adták digitálisan.
Mit itthon ezzel főzünk, bár az EPII megjelenésekor nézegettem valami oldalt ahol fel volt sorolva a világ összes digitális mozija, és mondjuk akkor európai viszonylatban nem álltunk rosszul, hogy nálunk már volt. Azóta gondolom más a helyzet, de akkor lehet nem járt volna jól Lucas, ha tényleg csak digitális moziban engedi játszani a filmet.
BTW, kb. két éve láttam egy cikket, hogy a Duna Plaza mellett/mögött/valahol épül itthon IMAX mozi, de nemsokminden lett belőle egyelőre... -
Bash
őstag
Kicsit off, de azért részben kapcsolódik a témához.
Ha lehetőségetek adódik elmenni egy IMAX moziba, mindenkinek azt tanácsolom, hogy ne hagyja ki. Felejthetetlen élmény.
Nálunk a városban kettő is van, ráadásul az egyik (ahol én is voltam) az egy IMAX Dome. Nem is mondok mást, csak egy mondatot akarok idézni:
''The projector in the IMAX® Dome Theatre at MOSI is the most advanced, highest-precision and most powerful projector ever built.''
Felesleges minden szó, úgysem lehet leírni, egy kis információ akit érdekel:
Bővebben: link
Bővebben: link. -
törölt tag
én most nem akarok hazamenni és vcd-t nézegetni...még DVD-t se
-
And
veterán
A teletextről igazat szólsz
, de ha az analóg tv-ről - videójelről - beszélünk, tényleg nincs nagyon értelme képpontokat emlegetni. Adott a videójel, meg a megjelenítő eszköz analóg sávszélessége, és ezekből adódik a megjeleníthető sorok ill. a soron belüli képelemek száma, de nincsenek egyértelmű pixelek. Ezekhez persze hozzájönnek még egyéb tényezők is, pl. egy színes crt-képcső fizikai felbontása. Még az is befolyásolja a felbontást, hogy az vételkor kapott kompozit jelből mennyire (milyen módszerrel) sikerült leválasztani a színjeleket.
-
Cathfaern
nagyúr
válasz
TrollBalint #43 üzenetére
A képpontok alakjáról van szó, nem a képernyőről
-
Loha
veterán
Én úgy tudom, hogy a tv képernyője nem négyzet hanem téglalap alakú képpontokból áll,méghozzá áló téglalap, ezért van kavarc a képaránnyal...(mert a monitor meg nyégyzet)
A másik dolog meg, hogy a PAL és NTSC szabványokban is csak a sorfelbontás van megadva, ami 576 (PAL) és 480 (NTSC)
Valójában az adás 625 sor (PAL) vagy 525 sor (NTSC) csak ebben benne van még a teletext is meg pár dolog amiből nem lesz kép
[Szerkesztve] -
And
veterán
''Amúgy állítólag tényleg ''elég gáz'' a DVD minősége, legalábbis egyes analóg technikákhoz képest:''
Ez egyrészről igaz, de azért nem mindegy, hogy mihez viszonyítunk. A DVD-t nyilván nem a valódi mozi konkurenciájának szánták. Ne felejtsd el, hogy a felhasználók legnagyobb részének - a DVD-Video megjelenésekor különösen - a legnagyobb elérhető felbontású eszköz a PAL-rendszerű TV volt. Egyszerűen nem volt ésszerű olyan eszközt feljeszteni, amihez még sok évig nem állt volna rendelkezésre a megfelelő felbontású megjelenítő, az elegendően nagy háttértár, hogy a megfelelő számítási teljesítményt már ne is említsük. A házi videolejátszás piacán már lassan negyedszázada uralkodó a VHS, aminek a minősége bőven hagy kívánnivalót egy normál TV-n megjelenítve is. A DVD-ben pedig még most is van olyan tartalék, amit viszonylag kevesen tudnak csak kihasználni (ilyen pl. a progresszív scan lehetősége, ami szintén jótékonyan hat a felbontásra).
''úgy hallottam, hogy egy ősrégi filmszalagról vmi 8000dpi-vel lehet scannelni minőségromlás nélkül. (Vagy lehet, hogy csak kómás voltam azon az órán..''
Szerintem nem voltál kómás, viszont egy jóminőségű filmszkenner (akár hagyományos 35mm-es diaszkenner) bele is kerül egy vagyonba. Ha majd lesz hozzá megfelelő megjelenítő, tárkapacitás, megfelelő műsorforrás, és nem utolsósorban felhasználói kereslet, akkor lesz majd ''csúcsminőségű'' DVD-(utód) is. Szerintem épp ennek a kibontakozását ládhatod mostanában.
-
DigitXT
félisten
válasz
Latissimus Dorsi #36 üzenetére
Hát lenyűgöző.
Extrém!
-
DigitXT
félisten
az 1920*1080-at nem viszi a gép
Erre felkaptam a fejem, hogy mennyit? Hm. Ez durva felbontás!Aztán gondoltam megnézem, hátha bírja ez a NEC: bírja.
Csak én nem.
Most 85Hz-en jár, de nem kellemes nézni, sőt. Az az igazság, hogy kb. szélesvásznú monitort kéne venni hozzá legalábbis, vagy mi.
Vagy burtál LCD-tévét...
Azért próbaképpen letöltök vamit a megadott oldalról - aztán majd jól szaggatni fog gondolom -, azután persze leesik az állam (gondolom), majd végül csöndben visszamegyek 1152-be és megnyugszom, hogy jó az nekem, és marad a ''borzasztó minőségű'' DVD.
Amúgy állítólag tényleg ''elég gáz'' a DVD minősége, legalábbis egyes analóg technikákhoz képest: úgy hallottam, hogy egy ősrégi filmszalagról vmi 8000dpi-vel lehet scannelni minőségromlás nélkül. (Vagy lehet, hogy csak kómás voltam azon az órán, vagy csak a tanár beszélt össze vissza
, mindenesetre a lényege kb. az volt, hogy a DVD sajnos nem ''csúcsminőségű'', sőt.)
-
Xero
nagyúr
1080-as is jól megy.. nah az meg orgazmus
Csak sajna a régi grundig tv-men nem az igazi... ki akar nekem venni egy 72 centis HD-TV-t?
Üdv -
Xero
nagyúr
Uhh megnéztem párat ezekeből.. nos a 720-as szépen megy és valami döbbenet milyen szép!
Üdv -
PPeter
addikt
Mire megjelennek a hivatalos filmek ilyen formátumban, addigra lesz jó vasad is hozzá, vagy egy HD-s asztali lejátszód. Vagy nem.
-
törölt tag
letöltögettem pár videót. jókat röhögtem hogy 2.4GHzes meg 3GHzes gépet írnak alapgépnek ... cöcöcö ... majd ÉN a kis 1700+ommal meg 9550Radeonommal...
lol ... hát bakker diavetítés
720as még valahogy folyamatosan megy, de egy 1080as!!
-
ArGab
őstag
Ez valami hihetetlen. Eddig úgy voltam, hogy bőven elég a DVD. De hát az elbújhat mögötte. Ilyen éles, kontrasztos képet még csak nagyfelbontású fotókon láttam, pedig a monitor is csak 1024*768-on jár.
És még csak a kicsiket néztem, sajnos az 1920*1080-at nem viszi a gép
Ajánlom mindenkinek! -
PPeter
addikt
''lehet hogy pl.: a 352*576 felbontás analóggá konvertálódik asztalin, azaz a tv felé próbálja + lehetőleg minden képpontot láthatóvá tenni
Miért mit gondoltál, mit csinál a lejátszó? Az adott digitális anyagot feldolgozza és anyalóg képpé alakítja, így lesz a A x B felbontású digitális anyagból egy teljes képernyős analóg kép. -
attilam
őstag
-
-
PPeter
addikt
Jól mondták itt korábban, a pixelben megadott felbontásnak semmi köze ahhoz, hogy a végeredmény milyen képaránnyal jelenik meg a kijelzőn - gondoljunk csak az SVCD-k 480x576 és 352x576 felbontású MPEG állományaira, amelyek ennek ellenére mégis helyes képaránnyal jelennek meg a lejátszás során. A 720x576 és 720x480 azonban nem nevezhető a TV, de még a TV-s műsorsugárzás felbontásának sem, ezek a videofeldolgozáshoz, digitálos előkészítéshez, szerkesztéshez kitalált számok (hogy legyen egy általános keretrendszer, amihez igazodhatnak a digitális broadcast eszközök), maga a PAL televízió jó esetben ha 450-500 sort tud megjeleníteni. Az NTSC és a PAL szabványok az analóg műsorszórás maradékai, frekvenciájuk, soraik (függőleges felbontásuk) száma a televíziózás hőskorába mutató csökevényekhez kötődnek. Igazából nem lehet azt mondani, hogy a PAL szabvány A x B felbontású, ez így értelmetlen. A digitális feldolgozáshoz használt 720x576 a legtöbb készülék esetén biztonságosan túlmutat azon, amit a készülék fizikailag meg tud jeleníteni.
-
attilam
őstag
Azért kell nagyobb felbontás, mert bár mezei 21 colos CRT televízión még élvezhető a 320x200-as felbontás, de például egy 108 centis plazmatévén már koránt sem mondható ez el. Az meg elég gázos, ha vesz valaki egy plazmatévét 1-2 millióért, és nem talál hozzá olyan filmet ami élvezhető minőségű.
-
Pompi
nagyúr
A 352x288 a PAL VCD felbontása. 384x288 nem szabványos felbontás.
De, mint már mondtam a felbontásnak nincs köze a képarányhoz.
Amúgy nézegesd kicsit át ezt az oldalt pl: Bővebben: link -
gLes
őstag
720x576: PAL
720x480: NTSC
ha jól tévedek
Bővebben: link -
DopeBob
addikt
Bővebben: link
ha valakinek van egy kis feles sávszélessége nézzen meg egy párat, nagyon gyönyörű képük van! (rossz lesz utána 1cds divix filmet nézni)
-
DopeBob
addikt
na jo megértettem
De pl a nagy felbontás a részletgazdagabb képért kell... a 320x240 elég szegényes... Microsoft oldalon van pár HD-DVD video bemutato 19xxX1xxx felbontással érdemes megnézni őket döbbenetesek! -
p-rolee
tag
Tudja-e vki, hogy minek kell a DVD 720*576 ill. 720*480-as felbontása? Azért, mert PC-khez is készül v. plazmatvkhez kell ekkora. A mezei TV-nek elég gyenge a felbontása.( a VHS-é 320*240)
[Szerkesztve]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Apple IPhone 13 Pro Max 256GB,Újszerű,Dobozával,12 hónap garanciával
- Apple iPhone 14 Pro Max 128GB,Újszerű,Adatkábel,12 hónap garanciával
- Apple iPhone 16 Pro Max 256GB,Újszerű,Dobozával,24 hónap garanciával
- Samsung Galaxy Note 20 Ultra 5G 256GB,Újszerű,Adatkábel,12 hónap garanciával
- Samsung Galaxy A56 5G 256GB,Újszerű,Dobozával,12 hónap garanciával
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad Yoga X390 - i5-8G I 8GB I 256SSD I 13,3" FHD Touch I Cam I W11 I Gari!
- AKCIÓ! Dell Latitude 5440 14 FHD üzleti notebook - i5 1335U 8GB RAM 256GB SSD Intel Iris Xe
- Lenovo ThinkStation P520 Workstation! W-2145, 64GB, 512 SSD /Quadro - Számla, garancia
- Csere-Beszámítás! Custom vizes számítógép játékra! I7 12700KF / RTX 3090 / 32GB DDR5 / 1TB SSD
- Beszámítás! Dell Optiplex 5060 TWR számítógép - i5 8500 16GB DDR4 256GB SSD 500GB HDD UHD630 WIN10
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest