- OLED TV topic
- Milyen TV-t vegyek?
- Házimozi belépő szinten
- Milyen egeret válasszak?
- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Adatmentés - HDD - SSD - Flash
- LG 34GS95QE-B: OLED paneles, ívelt gamer monitor
- Bambu Lab X1/X1C, P1P-P1S és A1 mini tulajok
- Milyen SSD-t vegyek?
Hirdetés
-
AMD Radeon undervolt/overclock
lo Minden egy hideg, téli estén kezdődött, mikor rájöttem, hogy már kicsit kevés az RTX2060...
-
Ülésezik a hardveregylet
ph Az irodai készülékek és monitorok társaságát egy ház, egy egér és egy DAC egészíti ki.
-
A Video AI lehet a One UI 6.1.1 ütőkártyája
ma Vagy hogy fogja a mesterséges intelligencia manipulálni a mozgóképeket?
-
PROHARDVER!
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Cathfaern
nagyúr
válasz Serpenthelm #125350 üzenetére
v60 milyen módszerrel? De cupping kevésbé érzékeny őrlemény méretre. Én mondjuk közelebb szoktam kotyogóshoz őrölni, mint valami durvább őrleményt igénylő v60-hoz.
-
icm
tag
válasz Cathfaern #125351 üzenetére
Amúgy szerintem egy cupping 101 nem lenne rossz. Nekem biztos nem. Egyszer próbálkoztam vele, de valahogy nem is igazán tudtam hova tenni. Balga kérdés: ilyenkor egy másik kávét is érdemes vele egy időben cuppingolni? Ami pl bevált és ahhoz hasonlítani?
"Simplicity is the ultimate sophistication." Leonardo da Vinci
-
Ludovicus
aktív tag
Pico tulajoktól kérek egy kis segítséget: eddig, ahogy az útmutatóban is le van írva, kb. 10-12 pumpálás után jelentek meg az első cseppek a dupla szűrőn, mindegy milyen kávéval próbáltam. Most viszont, 1 hét használat után, valamiért már 20-22 pumpálás kel kell az első cseppekhez, amit nem igazán értek, mert nem változtattam az őrlemény finomságán és a rutin is ugyanaz, mint korábban. A végeredmény nem lett rosszabb, viszont az előáztatás, úgy érzem, feleslegessé vált. Nálatok is volt ilyen változás a használatba vétel után? Remélem, nem a dugattyúval történt valami.
-
HÁZIGAZDA
ehh, amazon k6 rendelés:
"We’re very sorry your delivery is late. If you have not received your package by February 21, you can come back here the next day for a refund."
nem refund kéne, hanem az őrlő[ Szerkesztve ]
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
őstag
válasz Ludovicus #125357 üzenetére
Nekem nem volt ilyen - ha 10-12 pump után még nincsenek cseppek akkor jó eséllyel túl finom az őrlemény és át sem tudom nyomni (vagy ha igen akkor nagyon lassan és nehezen, de nem szoktam erőltetni).
Ha tovább pumpálod mint 12 és továbbra sincs jelentős ellenállás, akkor valamiért lassabban épül fel a nyomás.
Nekem volt már olyan hogy a tetején a tömítés picit kimozdult de nem vettem észre összeszereléskor - akkor kicsit másképp viselkedett, lehetett hallani hogy szökik a nyomás.A másik ami lehet hogy kevesebb víz megy át valamiért egy nyomásra - ha gondolod ezt meg tudom mérni h nálam mennyi (kávé és tető nélkül).
"... and I hope you have a great day!"
-
Flashback
addikt
Nem otthon vagyunk.
Itt csak Brikka, meg egy Hario Pro örlö van. Hozzä éppen Omnia Barista kävé. Hät ha ittatok még rosszat... Hozzá öntöttem egy fél liter tejet de még így is hányás ize van... Ettöl még a Nespresso is fényévekkel jobb...Délután keresni kell egy kávézót
[ Szerkesztve ]
Bocs nincs hosszú ö, ü és néha az á is ä :)
-
senior tag
-
mjxb90
csendes újonc
Sziasztok!
Vigyázó gazdától eladó 2013-as Gaggia Classic 100e Ft-ért jó vétel lehet?
Nincs rajta semmi "tuning" ahogy láttam, így az is kérdés lenne, hogy a 100e-n felül kb mennyibe fájna feltuningolni? Egyáltalán foglalkozik még valaki ilyennel? Ha jól emlékszem volt téma fentebb, hogy Fragola sem igazán foglalkozik már vele, de lehet, hogy tévedek.Köszi!
-
Ludovicus
aktív tag
válasz pető bá' #125360 üzenetére
Köszi a választ (és neked is billyjoe), ez volt a megoldás, ellazáskodtam az előkészítést és nem szorítottam meg kellő határozottsággal a kupakot a tetején... Minden ismét a helyére került. És végre megtaláltam a helyes őrleményfinomságot a szimpla szűrőhöz, így sikerült egy értékelhetőt (nem is rosszat) húznom impresso brazilból. Megtartom
-
Cathfaern
nagyúr
Magára a folyamatra, vagy inkább a kóstolás részére?
Magát a folyamatot Hoffmann szerintem jól elmutatja, én is az alapján csináltam először: [link]. Max. annyi kitétellel, hogy utóbbi időben az okosak szerint érdemes 5 percet várni, nem csak 4-et. Kóstolás részére meg jó lehet Hoffmann másik videója: [link]."Balga kérdés: ilyenkor egy másik kávét is érdemes vele egy időben cuppingolni? Ami pl bevált és ahhoz hasonlítani?"
Ha van kéznél, akkor az segíthet. De igazából ennek a cuppingnak annyi az értelme csak, hogy megkóstold a kávét anélkül, hogy maga a főzési folyamat változtatna az ízén.
Én ha ilyet csinálok, akkor csak arra figyelek, hogy mit érzek a kávén, ízlik, nem ízlik, érzek-e benne valami zavaró ízt, stb. Ha például így érzek benne pörköltebb ízvilágot, akkor tudom hogy a) egy kis keserűség a főzetben normális lehet, b) felesleges nagyon küzdeni a minél jobb kivonatolásért, mert inkább az ellenkezője lesz a probléma. Vagy másik oldalról ha érzem, hogy nagyon savas így, szinte semmi édesség vagy "édes ízjegy" nincs benne, akkor nem erőltetem kotyogóssal, mert csak tömény sav lesz a végeredmény.#125355 Nutra
"Őrlőben van bármi szempont?"
Megint az a kérdés mi a cél Ha több kávét akarsz összehasonlítani, akkor kb. mindegy, csak értelemszerűen ugyanúgy és ugyanazzal őröld mindegyiket. Ha adott főzési módszerre tesztelnék, akkor viszont valószínűleg azzal az őrlővel csinálnám amivel őrölni fogok az adott módszerhez."Amúgy jó móka, bár elég kis arányban találom el a zacslókra írt ízjegyeket. "
Nincs is igazán esélyed rá, két okból:
1. Az ízjegyek ugye nem "ízek", hanem szubjektív ráérzések. Attól, hogy a pörkölőt valami körtére emlékeztet, nem biztos téged is arra fog. Különösen igaz ez ha nem helyi vagy legalább hasonló kultúrkörbeli a pörkölő (pl. USA-ban egy körtének jelentősen más íze lehet, mint nálunk).
2. Az ízjegyek különösen akkor jönnek ki ha egymáshoz viszonyítasz kávékat. De nyilván te nem fogod tudni ugyanazokkal a kávékkal összehasonlítani, mint a pörkölő.Amúgy pont a fentiek miatt nem is célszerű 1-1-ben az ízjegyek alapján kávét vásárolni ("szeretem a kivit, a kávéra rá van írva, hogy kivi, akkor biztos ízleni fog"), sokkal hasznosabb ha úgy áll az ember az ízjegyekhez, ahogy Hoffmann beszél róluk a fent linkelt második videóban: egyfajta általános leírásként. Pl. ha 3 ízjegyből 3 gyümölcs, akkor valami erősen savas kávét fogsz kapni, ha a 3-ból 3 csoki / karamell / mogyoró, akkor meg ne számíts különösebb savra, stb..
-
senior tag
válasz Jhonny06 #125372 üzenetére
A teljes tuning az ~ 80e Ft ( pid, rézcső, tágulási, szűkítő, manométer pumpaszabályzóval). És akkor még érdemes rászámolni egy felújítás költségét is ami hogyha kazánt is kell cserélni akkor min. ~30e ft.
[ Szerkesztve ]
Mini Gaggia (Aplimont) pid box-szal vagy nélküle eladó
-
icm
tag
válasz Cathfaern #125371 üzenetére
Köszi szépen! Ilyesmi vélemény érdekelt volna.
Anno a 4 perccel próbálkoztam és alap - impresso kolumbiai tétellel mert csak az volt otthon és ki akartam próbálni. Akkor sokmindent nem tudtam kezdeni, és elég kevés kávét is ittam ahhoz hogy bármit is érezzek. Újranézem a videókat és újra rápróbálok de az 5 perces "főzéssel". Minden esetre rápróbálok a burundival (tudom a B betűset nem szabad írni, elnézést) meg a costa ricaival és még a hondurasival."Simplicity is the ultimate sophistication." Leonardo da Vinci
-
mézespálinka
senior tag
Sziasztok!
Korábban azt hiszem KávéKalmárnál volt profitec géphez flow-control, de már nem találom a webshopban. Milyen más beszerzési forrást tudtok? Esetleg más, a pro 700-al kompatibilis eszközt?
-
senior tag
Gál Mikitől ( Red Baggies ) szokott valaki mostanság rendelni ? Milyenek a kávéi?
[ Szerkesztve ]
Mini Gaggia (Aplimont) pid box-szal vagy nélküle eladó
-
patakir1107
csendes tag
Üdv,
WDT, disztribútor és adagológyűrű (53mm kosárhoz) eladó:
https://hardverapro.hu/apro/kavegep_eszpresszogep_tartozekok_wdt_disztributor/friss.htmlKöszi,
Róbert -
hoffman_
nagyúr
mint valaki, aki nyakig ül az energiatárolás/elosztásban és a kávéban is, megmosolyogtatóan hangulatos videó volt ez számomra, pont megfelelő mennyiségő James Hoffmann-nal.
az a reggeli, virágos köntösben, homkba tolt Aeropress azért zseni, bárki bármit mond
hűtő mellé el tudnék képzelni egy ilyen vasat, 9kW egész baráti.[ Szerkesztve ]
"The time you enjoy wasting is not wasted time."
-
RetepNyaraB
veterán
Van esetleg ötlet, honnan lehetne 58mm szilikon vakszűrő korongot szerezni itthon?
Amazonról persze van, de nem szívesen veszek egy 2-3 eurós cuccot 10 euro posta+egy hónap szállításra...Köszi!
"I don't know half of you half as well as I should like; and I like less than half of you half as well as you deserve."
-
senior tag
válasz RetepNyaraB #125381 üzenetére
Vakszűrőt tudok , az nem jó?
Mini Gaggia (Aplimont) pid box-szal vagy nélküle eladó
-
bluesfan
tag
válasz RetepNyaraB #125381 üzenetére
-
RetepNyaraB
veterán
válasz bluesfan #125383 üzenetére
Oh köszi. Nyilván rosszul kerestem rá
Most már csak ki kell deríteni náluk, 58mm van-e.sz. zs. @ robothoz kéne, cuccot előmelegíteni. Láttam fácse csoportban. Szűrő aljára a gumilap, bele a forró víz dugig és feltenni az egészet a dugattyúra egy percre. Így minden egyszerre lesz (viszonylag) meleg és a legkevesebb molyolással jár (?).
Ki kell dolgoznom valami munkafolyamatot, mint pl. p.lac. Úgy már valszeg szépen pörögnek az események és nem hajam tépve kapkodok fűhöz-fához. Persze a nejem már most ujjal mutogat, hogy cseberből-vederbe
Illetve azt látom, hogy még egy kicsi mérleg is problémás robi alá, mert a sima kapucsínós csésze már éppen, hogy becuppan és közben a szűrőből zéró látszik, tehát kvázi vakra lövök.
[ Szerkesztve ]
"I don't know half of you half as well as I should like; and I like less than half of you half as well as you deserve."
-
őstag
válasz RetepNyaraB #125384 üzenetére
én tegnap próbáltam picopresso-ra workflow-t optimalizálni, mert párhuzamosítás nélkül simán 10-15 perc.
Szóval kimértem a kávét, öntöttem forró vizet a pico-ba és csészébe, felöntöttem a vizet a forralóba, elindítottam; majd próbáltam annyi idő alatt leőrölni (K4), betölteni, wdt-zni, tamperelni, pico-n pumpálni (előmelegítés), összeszerelni (kosár-tartály) amíg a víz felforr.Kapkodós, de meg lehet csinálni viszont szvsz nem igazán érdemes, ennek pont a szeánsz a lényege, elszöszölni mindennel
"... and I hope you have a great day!"
-
RetepNyaraB
veterán
válasz pető bá' #125385 üzenetére
Ja nem a 15 percet sajnálom, csak az egymásutánokat kell jól kitalálni, különben elromlik a lámpa a kereszteződésben és egymásba szaladnak az autók :)
"I don't know half of you half as well as I should like; and I like less than half of you half as well as you deserve."
-
őstag
-
billyjoe
csendes tag
válasz RetepNyaraB #125386 üzenetére
Mennyire iszol világosat? Közepeshez szerintem nem kell a dugattyút melegíteni. Még mindig az a leggyorsabb ha a vízforraló tetejére rakod a tartót és a szűrőt, mire felforr a víz pont jó lesz a hőmérséklete, melegebb lesz a gőzzel mintha forró vízzel öntöd fel. A második húzás meg még gyorsabb, hiszen gyorsabban felforr a víz újból. Ha meg van a rutin, kb 5-6 perc alatt meg vagy (picora ugyanez).
A Lunar előtt ezt a mérleget használtam, ha nem kell az idő, szerintem bőven elég. Előtte meg a Beurert használtam, kicsit gyorsabb volt, viszont nálam ette az elemeket...
[link] -
Tomace91
senior tag
Ki milyen anyagot használ vízkőtlenítéshez? Citromsav szimplán? Ha igen, milyen arányban? Ha bármi mást, az is érdekelne és hogy milyen arányban.
-
-
babosf
aktív tag
sziasztok,
itt a hétvége, ha van kedvetek írogatni....
Gép vásárlás előtt kíváncsi vagyok a véleményetekre.
nem kell dual bojler (ritkán kell a gőz) nem kell "nagy varázslat" (La Scala Butt.-t eladtam) otthoni gép, napi 6 eszpesszora, konyhapultra, olasz vonalat kedvelem, nem érzem ki a szilvát a meggyet stb, ilyenek... azt nem árulom el mit váltana...Lelit Victoria vs. Profitec Go...
köszönöm.
Galaxy S23 Ultra
-
#98690560
törölt tag
A napokban én is egyre többet pörgök rajta, hogy kukázom végre a Mara X-et, de teljesen meg vagyok lőve, hogy mi lehetne helyette. Nem igazán látok mást ebben az árkategóriában, ami tud azonnali gőzt és hőfok variát.
-
rastacsz
tag
válasz babosf #125391 üzenetére
Kell gőz?
Ha nem, akkor robot, vagy bármelyik manuális.
Feltéve, ha nem egyszerre kell a hatot elkészíteni.
Klasszik pörk esetén az előmelegítés bőven elhagyható.A különbözetet meg eliszod kávéban...
[ Szerkesztve ]
There are 2 types of people in this world. Avoid them both.