- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Milyen egeret válasszak?
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- Vezetékes FEJhallgatók
- Mini PC
- Házimozi belépő szinten
- Házimozi haladó szinten
- Azonnali fotós kérdések órája
- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
Hirdetés
-
Galaxy S22 One UI 6.1 frissítés: volt, nincs
ma Komolyabb hibák bukkantak fel, a Samsung a biztonság kedvéért leállította a frissítés közzétételét.
-
MI applikációkra kihegyezett, érintőkijelzős mini PC jön a Minisforum járatával
ph Az egyszerre négy darab 4K-s monitort kezelő, jól felszerelt típus a vállalat új brandjének a hírhozója.
-
A Google helyét akarja az OpenAI, hétfőn jöhet az AI-alapú kereső
it Jól értesült források szerint hétfőn mutatja be a Google keresőjének riválisát az OpenAI, AI-alapon.
-
PROHARDVER!
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
home.barista
kezdő
Újabban szimplákat húzok, igaz DC Studion és olaszos vonalon, de robuszta nélküliekkel. DC-hez gyárilag olyasmi formájút adtak, mint a Faema E61 szimpla kosara, csak ugye itt 54 mm. [link] Eureka Mignon Specialita után lehet placebo, de Fiorenzato f64 Evoval kifejezetten jobban bejönnek a szimplák, mint a duplák. Szeretem a jó lassú lefolyású, csöpögős kezdetű ristretto-espressokat.
-
RetepNyaraB
veterán
Ez a csajos szutyok mi? Milyen pénznemben számolnak (fészbúk b+ és képesek tajvani dollárt vagy mit kiírni)?
Szép dolog az előrendelés, de van róla bármi elérhető objektív info a kés méreten kívül? Félek a kínaiaktól, még ha ajándékot hoznak is, Vergilus után szabadon."I don't know half of you half as well as I should like; and I like less than half of you half as well as you deserve."
-
TDX
tag
válasz RetepNyaraB #124253 üzenetére
Lance Hendrick készített róla videót nem olyan régen.
elvileg 60rpm, de a gyenge motor ellenére soha nem akadt be nála. A workflow nem olyan jó, mert a 0 pangóhoz kell egy kicsit tekergetni a kések alatti tölcsért, vagy esetleg ráfújni felülről a késekre (a linkelt videóban van külön workflow rész aminek a végén mutatja hogy ő mit csinál).Már vége az Én hozzászólásomnak? Mi lesz ez után velünk?!?!
-
vendingo
veterán
Nekem túl sok macera, csak simán inni szeretnék egy normális kávét.
Régen mindennel próbálkoztam, mindent megvettem/ megcsináltam, a vége az lett, hogy megutáltam az egészet, aztán leépítettem a kávés szettet.
Ezzel így most boldog vagyok. Megtöltöm, összetekerem, a többit meg csinálja magától. A végeredmény kb ugyanaz, mint amikor még voodoo-t is bevetettem a tökéletesség érdekében.Csak a Puffin ad neked erőt és mindent lebíró akaratot!
-
zolnagy
őstag
válasz mézespálinka #124244 üzenetére
Egyiket sem, sőt, takarítani sem kell.
Az alsó késtartót meg egyenesen tilos levenni!
De esetedben az anomália miatt tanácsos csak kitakarítani, de amit utána írtál, valószínűleg máshol lesz a hiba. -
icm
tag
válasz RetepNyaraB #124258 üzenetére
A döglött macska lóbálását itt is alkalmazni kell a zérus pangóhoz
Imádom ezeket a NZ killer és társait.. aztán oszkár bácsi meg nem gyün."Simplicity is the ultimate sophistication." Leonardo da Vinci
-
mézespálinka
senior tag
válasz mézespálinka #124260 üzenetére
ps. kínomban kiszedtem a késeket, mindkét kés alatt(szó szerint alatt, a kés és a tartó között) elég jelentős mennyiségű kávé volt beragadva. Takarítás után a korábbihoz képest sokkal jobb a helyzet, persze az igazi egy felszabályozás lenne.
-
kmarci25
veterán
válasz krisztianAMG #124246 üzenetére
Megjött a papír. Persze fogalmam sincs, hogy oldódik-e ki belőle valami, és ha igen, akkor attól meghalok-e, de kinézetre, tapintásra oké, szaga sincs. Épp most teszteltem, alulra és felülelre is tettem. Nagyon szép lefolyás volt, és crema is szép lett, az íze szintén. Mintha a keserűséget visszavette volna, erősebbek lettek a savak. (AVX, Honduras)
"There must be some way out of here" / Said the joker to the thief
-
Serpenthelm
csendes tag
Nem igazán értem, a kávé alá tett papír milyen módon segíti elő a kioldódást? Vegyünk pl. egy VST kosár, megmért, furatméretekkel-eloszlásokkal (elvileg tökéletesen homogén az alja).
A kávépogácsa homogenitása-szemcsemérete, áramlási viszonyok, magasság-keresztmetszet aránya, víz paraméterei mind-mind befolyásolják az extrakciót, de hogyan javítja az extrakciót, a pogácsa alá tett papír, ha egyébként a pogácsa alatt már van egy "rács" ami a kávéőrlemény visszatartását megoldja? -
bbuffy
senior tag
válasz Serpenthelm #124264 üzenetére
Ez nálam tápkábel csere szint. De anno még azért kezdték el hogy a felsőszűrő és a fej azon része tiszta maradjon. A legtöbb ízbeli vélemény nem egyértelmű.
...és jól jegyezd meg fiacskám, az élet, ha kicsit is jól jön ki a lépés, annyira, de annyira gyönyörű. /Bohumil Hrabal/
-
dis236
csendes tag
válasz Serpenthelm #124264 üzenetére
Én magam részéről nem próbáltam ki de nekem logikus az hogy a papír szűrés más ízt és textúrát eredményez mint a fém szűrés.
Ez filter kávé esetében elég egyértelmű és ránézésre meg lehet különböztetni a különböző filterekkel készült kávét.
Nyilván lehet hogy ez presszó esetében nincs így és jelenleg csak "snake-oil" az egész + ha van is különbség akkor sem biztos hogy tényleg segíti a kioldódást.
Majd talán lesz valaki aki ezt rendesen objektívan leteszteli és akkor kiderül az igazság
-
bbuffy
senior tag
válasz dis236 #124266 üzenetére
Filternél azonnal kijön valóban. Papír még mindig a legjobb, nálam mindenképp. A fém szűrőknél van pici zavarosság az italban, papírnál ez teljesen megszűnik. Ízben lágyabb. A Hario pelenkát még nem próbáltam. Presszónál egyszer ittam oda-vissza, nem volt difi igazán semmi.
[ Szerkesztve ]
...és jól jegyezd meg fiacskám, az élet, ha kicsit is jól jön ki a lépés, annyira, de annyira gyönyörű. /Bohumil Hrabal/
-
Serpenthelm
csendes tag
válasz bbuffy #124265 üzenetére
A kávépogácsa alatt lévő szűrőt úgy értem, hogy ami a szűrőkosár "vége" felé van, tehát főzésnél az extrakció után. Nem a felsőszűrő oldalról rakott papírra vagyok kíváncsi, annak van ilyen haszna, ez tény, illetve az odarakott puck screen még "akár" javíthat is az áramláson, bár a felsőszűrő önmagában ezért is van, hogy szétossza a vizet (egyébként, amikor a pogácsa nyomása visszatart, önmagában kérdéses, hogy egyáltalán van-e áramlási különbsége az így-úgy felrakott felsőszűrőknek)
-
Serpenthelm
csendes tag
válasz dis236 #124266 üzenetére
És lehetne játszani azzal, hogy a lefőzött presszót átszűrni filterhez használt papíron, vagy fém szűrőn, vagy AP papíron, különböző nyomáson, esetleg sok réteg papíron. Esetleg utána aki nagyon akarja, aktív szenen... Jaj, jó hobbi ez, csak nehogy túl komolyan vegyük.
-
zolnagy
őstag
válasz mézespálinka #124262 üzenetére
A kések alatt valóban szokott lenni, de ez így van mindegyik mazzernél, az enyémnél is., viszont nem mászik el a 0 pont. Nem tudom, mi lehet a tiédnél így látatlanban. Kicsit olyan, mintha nem egyformán lettek volna a csavarok meghúzva és a gyengébb harmad alá beszorult kávé kicsit kinyomta volna a kést (?), de ezt így visszaolvasva elég valószerűtlen, nem tudom.
Én csak Fragolát tudom Ballószögön, aki talán még elvállal ilyet. -
hoffman_
nagyúr
válasz sz.zs. #124237 üzenetére
megerőstem, hogy ilyen kialakítású (nekem az LM single kopi van olcsóért expolyból) kosárral kellemeseket lehet húzni. én a szép és minőségi törekvések miatt megvettem Tadamm szettjét, de nagyon szeretem is, napi hasznáatban van.
igaz, többnyire sötét koffival töltöm, a párom tejes dolgaiba egy 8g --> 26g kombóval nagyon jól elvan. nekem a 8g amúgy teljesen jól működik benne alzaval és getuppal is.#124226, kmarci25
áh. köszi! akkor marad a vadászat, aliról nem rendelek egy ideje elvből : D
egyedüli kivétel NES HDMI adapter lesz, amit EU-ban egyelőre nem lelek, ehh."The time you enjoy wasting is not wasted time."
-
qvik27
tag
válasz Serpenthelm #124264 üzenetére
Azt nem tudom, hogy mit jelent az elősegítés, de azt biztosra veszem, hogy a papír sűrűbb szerkezetű, mint a VST alja, sőt, a Renekáénál is.
Ebből nyilván következik, hogy alig lesz fine az italban. Másrészt a papír képez némi plusz ellenállást az áramlásban, főleg, ha a rajta fennakadt fine nagyobb mennyiségű. Ez eredményezhet elvileg olyat, hogy a csapolás során a fine-nal fokozatosan tömődő papír egyre nagyobb ellenállást képez az áramlásban. Ha ez nincs, a fine az italba kerül, az áramlás pedig jobban gyorsul a csapolás ideje alatt.10 féle ember létezik: aki érti a digitális világot és aki nem.
-
aradebil2
senior tag
válasz Serpenthelm #124264 üzenetére
Az olajakat minimum kiszűri az italból a papirszűrő, legyen az filter, moka vagy espresso, nem?
-
rastacsz
tag
huhh, kávé alá papír, nehéz téma
mint a wafo és unibasket
mindegyiknél eddig kiemelték, hogy ha a wafo/uni jobb, mint a sima kosár, de akkor is nagyjából azt tudja, mintha a kávé ALÁ tennél papírt
wafo nem is otthonra szánta a kosarat: kevesebb kávéval jön ugyanaz az élmény és tds/EY, x adag után megtérül.
a Weber unifilter/basket, meg eddig sem vendéglátós kategória volt
nagyjából mindegyik normál és precíziós kosárnál van perem ÉS nem párhuzamos a fala, azaz lefele szűkül, ami nem az "Ultra-High Precision Basket" kategória, ezen segít a papír, vagy "sok" pénzből, a perem nélküli kosár
nem kell elhinni, nem kell túlgondolni, ki kell próbálniThere are 2 types of people in this world. Avoid them both.
-
TDX
tag
válasz Serpenthelm #124264 üzenetére
Az angolul tudóknak [itt] van Gagné nagyon részletes írása a témában. Persze mindenki ki is kísérletezheti magának, mert Gagné nem kávé kutató hanem csak asztrofizikus, de én személy szerint elég precíznek tartom a kísérleteit, meg ő írta a Scott Rao által is magasztolt The Physics of Filter Coffee könyvet is.
Ettől függetlenül én nem használok alul papírt, mert ahányszor próbáltam, a WDT annyiszor kapott bele és lett belőle kellemetlen élmény. Igaz lehet rá kéne próbálnom úgy is, hogy vizezem a papírt mert mikor próbáltam, az kimaradt.
Más: [különböző kosarakat összehasonlító YT videó] a mikroszkópos vizsgálat alapján a Profitec is VST által gyártott kosarakat ad a gépeivel (?)[ Szerkesztve ]
Már vége az Én hozzászólásomnak? Mi lesz ez után velünk?!?!
-
rastacsz
tag
a decent killer kafmasino teszt, még mindig aszalok Lance Hedrick hozzászólásán és arra gondolok, vajon miért nem csinált még videót a 6 hónap alatt
tippre: megköszönte a lehetőséget és visszaadta a spanyol srácoknak
+ ez a videó sem került ki a shopba, csak az amcsi fószer németben videója, mint "független" teszt és vágtak egy derék 40%-ot az áronThere are 2 types of people in this world. Avoid them both.
-
iatti
aktív tag
válasz Serpenthelm #124269 üzenetére
davosban összejöttek a főmuftik. lassan jön a nadrágszíj húzás. lesz itt filtepapír alá-fölé
-
iatti
aktív tag
válasz mézespálinka #124262 üzenetére
akartam ajánlani hogy komunista szombat keretében ránézek a gépre, de itt komoly műtétre van szügség. főleg ha az alsó alatt van kávé, ott azért elég nagy a gebasz. itt tényleg fragola segíthet. esetleg hogyaza, nála is van egy két célszerszám
-
őstag
válasz mézespálinka #124260 üzenetére
nem volt nálam túl sokáig, úgy emlékszem csak néhány hónapig.. mondjuk én nem jelöltem meg a 0 pontot, de amíg nálam volt, nem mászott el. Ha ez még ugyanaz az SJ
Más: megjött a Picopresso és a K4 - a K4-gyel már párat húztam a GC-n, nagyon tetszett az élmény és az eredmény is.
A Picopresso-t elsőre alultöltöttem vízzel, nem gondoltam hogy teljesen tele lehet tölteni, és picit túl finom volt az őrlemény (GC-re volt állítva). Másodjára viszont egy teljesen értékelhető shot lett belőle (+3 klikk), annak ellenére, hogy a kávé hőmérséklete elég alacsonynak tűnt, de nem alulkivonatoltnak (bár tény, hogy a pohár sem volt előmelegítve, csak a tartályon nyomtam át vizet). Naked módban semmi spriccelés, a pogácsa egyben kiesett mindkétszer, zseni! Nagyon tetszik ez a kombó, utazós szettnek nekem tökéletes lesz."... and I hope you have a great day!"
-
kipe84
csendes tag
Sziasztok. Egy kis segítségre lenne szükségem, hátha valaki más is járt már így.
Adott egy Graef CM702-es daráló. Tegnap különös és részemről azóta is megmagyarázhatatlan dolog történt: reggel ledaráltam a szokásos adagot, majd este mikor szerettem volna darálni egy adagot, alig jött ki belőle őrlemény - nagyon finom volt.
Mindezt úgy, hogy senki sem használta közben, nem lett állítva semmi, minden ugyanaz mint reggel.
Szétszereltem a kések alatti részig, de semmi gyanúsat nem találtam, a látottak alapján gyakorlatilag csak az alátétekkel lehet finomítani a fokozatokon. Végül alátétek nélkül hagytam, így most kb. olyan mint mikor pár hónapja két alátét volt az alsó őrlő alatt.
Valakinek esetleg van ötlete mi lehet a gond? -
PeterAgos
csendes tag
válasz RetepNyaraB #124258 üzenetére
Bizony, a sokadik! Kár, hogy már külön temetőt kellett nyitni az NZ-killereknek😃
(Bocs, de nem bírtam megállni...) -
bbuffy
senior tag
válasz iatti #124279 üzenetére
Én azt várom mikor pattan ki valaki agyából a komplex filterszerű kosárbetét papírból, mondván hogy a kosár falánál lévő mikrokivonatolódások is legyenek ezáltal egyenletesebbek. Ja épp nekem most. (Bár így hogy leírtam, Mélabá biztos lemásolja).
Ennek prémium. fokozata a 300 micronos japán bambuszpapír kosár belső....és jól jegyezd meg fiacskám, az élet, ha kicsit is jól jön ki a lépés, annyira, de annyira gyönyörű. /Bohumil Hrabal/
-
Saughassy
aktív tag
válasz mézespálinka #124244 üzenetére
Egyikről se szedd le, sőt a felső kestartot eleve háromféle módon lehet berakni, azt is be kell jelölni.
Első körben azt próbáld végig, hátha segít.
Bár ha így is kellően finom őrleményt kapsz, inkább szokd meg az új állást. -
gtr313
csendes tag
-
hogyaza
csendes tag
válasz iatti #124283 üzenetére
Ha alánézel,ugrott a pontosság.
Pedig a tied [ilyen] pontosságon fut.Ez a tiedről készült video (1mikron ütés).
De a tied alá nem tud begyógyulni az őrlemény,mert a 0.5mm-es gyári csapágytakaró lemezkét kicseréltem egy 3mm vastagra.Így nincs hely ahova begyógyulhat. Előtte: Utána:
-
Serpenthelm
csendes tag
Érdekes. Ez a cikk elsőre ellentmond mindennek, aztán a mérési adatokból látszik, hogy ott a lényeg.
Szignifikáns különbség az áramlásban, és a kosár ellenállásában.
És ahogyan elnézem a konkluziót, minél kevésbé tökéletes a kosár (minél kevésbé vannak lyukak a szélek felé) annál nagyobb lehet a hatása.
Hozzáad vagy elvesz, hogy ő csak egy asztrofizikus? -
Krajcsi
csendes tag
válasz vendingo #124255 üzenetére
Szerintem amit műveltél az elmúlt napokban a vízkővel 2 hónap után (ha jól emlékszem kb. azóta van meg a 9barista), az nagyobb macera sokkal
A leges-legegyszerűbb és kényelmesebb megoldás a bwt bestprotect csap alá.
Évi egy patron csere oszt csá.
Vagy desztvíz és só, kb. 2 perc meló 5 literenként.
A géped meg hosszú évekig boldoggá fog tenni.
Ha maradsz a csapvíznél, akkor meg örök harc a vízkővel.
De az ízre vonatkozó szignifikáns javulást sem érdemes elhanyagolni az érvelés során. -
kmarci25
veterán
-
TDX
tag
válasz Serpenthelm #124292 üzenetére
A hsz-omban azért írtam hogy “csak” asztrofizikus, mert nem áramlástant kutat a főállásában/kémikus, szóval azért nem kell tényként venni ami elméleteket ő megfogalmaz. Viszont egyetemi professzorként és kutatóként én precízebbnek gondolnám a kísérletezéseit, mint valakinek aki nem rendelkezik doktorival illetve majd 100 peer reviewed tudományos cikkel.
Már vége az Én hozzászólásomnak? Mi lesz ez után velünk?!?!
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
Állásajánlatok
Cég: Ozeki Kft.
Város: Debrecen
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest