- Milyen billentyűzetet vegyek?
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Végleges a HDMI 2.2-es verziója
- Milyen TV-t vegyek?
- Melyik tápegységet vegyem?
- Apple MacBook
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- OLED TV topic
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 10***(X) "Zen 6" (AM5)
Új hozzászólás Aktív témák
-
nyikszi
őstag
válasz
Audison #3799 üzenetére
Én már elég régóta iszok kávét, az íze is és az alvás miatt is iszom. Sajna magas a vérnyomásom, így most napi kettő (arbica legalább 80%-os legyen, de inkább 100%-os) a maximális mennyiség. De egyik rokon mondta, hogy ő ezért kezdte el inni 50 felett:
A kávé védhet az Alzheimer- és a Parkinson-kór ellen
Aztán kb. 5 éve a sárgacsíbó vonalat elhagyva megleptem magamat karácsonyra egy DeLonghi automata eszpresszó géppel. Ekkor szokott rá a Feleségem is, aki soha nem ivott azelőtt kávét és ő is ez alapján a cikk alapján, mert olvasta valahol. Mondtam neki, hogy emiatt szokott rá a rokonunk is
Tudom, ez a cikk nincs 5 éves, tehát nem konkrétan ez alapján, de ezek néha fel-feltűnnek a neten.
-
válasz
Audison #3801 üzenetére
jó a kérdés - én a rendes kávé készítéssel csak néhány hete foglalkozom, de a rendszeres kávézás az egyetemen kezdődött. Leginkább megszokásból, vagy csak az idő elütése miatt - kollégiumban mondjuk a reggelt megindító rituálénak sem volt rossz egy kotyogós, aztán egyetemen szünetben napi 1-1 kávé néha becsúszott.. munkában szintén napi 1-2, de gyakran a társaság illetve a kis beszélgetés-szünet miatt, mivel nem dohányzom..
Most homeoffice alatt jött az ihlet, hogy komolyabban foglalkoznék vele, így pedig egy jó hobbi is szórakozni az őrléssel-mennyiségekkel-idővel, aztán kósolgatni.
Néhány hónapja felvetette egy ismerősöm, hogy ez mennyire megszokás vagy mennyire függőség - tudok-e nélküle létezni, vagy van-e valamilyen pozitv-negatív hatása ha nem fogyasztom.. 7 napig nem ittam kávét -> a legnehezebb az volt, hogy ne felejtsem el, hogy nem "szabad"
egyébként az ebéd utáni kajakóma volt egy kicsit durvább kávé nélkül, de semmi komolyabb hátrányát nem éreztem -> ebből következik, hogy különösebb előnyét sem. Szeretem az ízét, mostanában pedig szeretem kósolgatni és kísérletezni a paraméterekkel. A napokban etióp sidamo-val próbálkozom, megdöbbentően semmi köze az ízvilágnak ahhoz, amit kávé alatt ismertem év(tized)ekig.. kellene egyet innom egy jó kávézóban, hogy legyen viszonyítási alapom, mennyire sikerül az itthoni..
más téma: Ti megkeveritek az espresso-t?
mármint ha cukor meg minden nélkül isszátok?
-
válasz
Audison #3799 üzenetére
Én mondjuk egyáltalán nem a koffein miatt iszom, sőt, a jó minőségű arabica kv-ból készült 1:2 arányú italban jóval kevesebb izgatószer van, mint a 600ft\fél kiló diszkont szénporban, amit a nép java ízlelget otthon az alumínium kotyogóból. Brr...
Szóval részemről #csakazízélmény, napi háromszor.Nyilván ha nem ihatok, hiányzik. Ez is függés. De nem elalszom, hanem a rituálé és az ital íze hiányzik. Ettől még ezt fizikai függésnek hívom, bár nem leszek agresszív elvonási szakaszban
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Dark Souls sorozat
- Samsung Galaxy Watch4 és Watch4 Classic - próbawearzió
- GTA VI
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Futás, futópályák
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- A Tesla és a Google volt mérnökei AI által írt szövegek után kutatnak
- Amazfit Active 2 NFC - jó kör
- Google Pixel topik
- Xiaomi 13 Pro - szerencsés szám
- További aktív témák...
- Új, felbontott Philips Series 7000 BHS752/00 kerámia hajvasaló - 2 év magyar bolti garival! -
- DJI Goggles N3 drón FPV szemüveg - ÚJ
- DJI AVATA 2 drón - 2026.05.20-ig DJI garancia
- DJI AVATA 2 Fly More Combo drón - 3 akku, garancia, FPV RC 3, ND szűrők
- DJI Air 2s drón szett megkímélt állapotban, kofferrel
- Telefon felvásárlás!! iPhone 13 Mini/iPhone 13/iPhone 13 Pro/iPhone 13 Pro Max
- Telefon felvásárlás!! iPhone 14/iPhone 14 Plus/iPhone 14 Pro/iPhone 14 Pro Max
- REFURBISHED és ÚJ - HP USB-C Dock G5 docking station (5TW10AA) - 3x4K felbontás, 120Hz képfrissítés
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 12400F 16/32/64GB RAM RX 7600 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Csere-Beszámítás! RTX Számítógép PC Játékra! I3 10100F / RTX 2060 12GB / 32GB DDR4 / 500GB SSD
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest