- Milyen monitort vegyek?
- Melyik tápegységet vegyem?
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- Milyen alaplapot vegyek?
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- OLED TV topic
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- Amazon Fire TV stick/box
- Lenovo 3000 és IdeaPad notebookok
- Épített vízhűtés (nem kompakt) topic
-
PROHARDVER!
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
csubuka
addikt
válasz Dr.Szilícium #75929 üzenetére
Szia!
Nagyon szépen köszönöm a választ!Nagyszerűen összeírtad a tematikát, köszönöm!
Ejj, akkor azért még a feszültségcsökkentés sem volna annyira 100%-os megoldással kecsegtető feladat.
De így, hogy az áramerősség fix viszonylag marad a másik megoldás.
Ez lett végül a forrasztgatás és zsugorcső szülötte... Max tényleg valami tokot kéne kapjon azt annyi.
[ Szerkesztve ]
-
Barret001
addikt
Ez így tökéletes Csavarozd a táp tetejére,és 1 egység lesz.
-
tordaitibi
veterán
válasz Dr.Szilícium #75929 üzenetére
Ez jól jött, mármint az alsó rajz, nem ismertem eddig a Green Mode megoldást.
Viszont. Ha már itt, nekem meg valami CC szerűségre kéne átalakítanom egy laptop adaptert.
Vagyis esetleges túlterhelésnél, ami nem is túlterhelés mert az adapter 5 ampert tud, nekem meg 3 ampernál többet nem kéne hogy tudjon.
Konkrétan egy automata akkutöltő lenne egy sufnituning ups-hez ami 3A felett átmegy áramgenerátorba.
Áramgenerátoros módra hogyan lehet átalakítani?
A kész kis step moduloknál tudom hogyan működik a CC mód, alakítottam is át ilynre néhányat egy kis külső műveleti erősítő+sönt megoldással.
De egy kész tápot hogyan lehet..?
Tudom vegyek egy filléres CC/CV modult, nem akarnék még egy egységet ha megvalósíható az alap tápnál is. -
törölt tag
Szerettem volna egy tápegység 12VDC ágára műterhelésként egy 33ohm/10W ellenállást használni. Viszont bekötve nagyon elkezdett melegedni. Valamit elszámoltam volna?
Jó lenne olyan 0.3A-el terhelni.
[ Szerkesztve ]
-
kelna91
senior tag
Köszönöm mindenkinek a válaszokat, jó ötletek születtek!
Sajnos dimmert első blikkre nem találtam megfelelő teljesítményben, pedig ez ideálisan egyszerű és olcsó megoldás lenne.Barret001, egy ilyen időzítő is jó lenne, csak ez mechanikus. Ilyenem van, csak hetiben, és tudom, hogy van némi hangja.
PHM, valószínűleg ez lenne a legprecízebb megoldás, de nincs hozzá elegendő tudásom/időm.
Jarod1, az okosaljzat remek ötlet, jelenleg ez tűnik legjobbnak. Tudsz konkrét modellt ajánlani, ami jól programozható? -
tordaitibi
veterán
-
törölt tag
válasz tordaitibi #75957 üzenetére
Próbáltam 10W33R és 5W39R ellenállásokkal is. Melegszik mindkettő. A 12V is klappol pár tized eltéréssel. Szóval nem értem mi lehet a gond. Vagy egyszerűen 4.5W-ot disszipilálni ekkora hőmérséklettel jár?
Izzóval az a gond, hogy szellőzés miatt rácsozott a táp és nem lenne esztétikus elhelyezni.(Ellenállások HQ-ban lettek vásárolva és a felirat szerint is megfelelőek)
-
Dr.Szilícium
csendes tag
Ni-Zn akku néven régóta ismert, pl. az Accucell márka talán 10 éve is futott már. RAM-akkunak nevezték már akkor is (Rechargeable Alkaline Manganese).
CC/CV töltő kell hozzá, ami 1,9 V végfeszültségnél feljebb nem mehet.
[link]
[link]
[link]
[link]
[link]
[link]#75947 kelna91
Ha a terhelés izzószál, azt így lehet gyilkolni, hidegen való kapcsolgatással. A hidegellenállás kisebb, ezért nagyobb áramimpulzusokkal jár, ami nem tesz jót.
Nullátmeneti kapcsolás némileg mérsékli, mivel a szinusz felfutása kevésbé meredek, mintha pont a csúcson kapcsolsz rá (ami egyszerű kapcsolóval / relével véletlenszerű), de legjobb állandó melegen tartani, triac fázishasító szabályzóval.
[ Szerkesztve ]
-
PHM
addikt
válasz #68216320 #75958 üzenetére
A melegedés normális szerintem.
Ha van hely, több ellenállással csökkentheted a melegedést.
Pl: 2x68 ohm 10W párhuzamosan, vagy 4x33 ohm vegyes kapcsolásban.
Ha csökkenteni akarod a melegedést, meg kell növelni a hőleadó felületet.Ma olyan bizonytalan vagyok... Vagy mégsem?
-
törölt tag
Igazad lehet, ahogy az adatlapokat nézem.
Igazából a kapcsolóüzemű tápegységnek a 12V ágon minimum 0.2A terhelés kell. [link]
Én olyan 250-300mA-re gondoltam. Ezért talán a 39ohm volna ideális.
Akkor próbálok több darabot összerakni. Egy dolog aggaszt picit, hogy kábelra van forrasztva, de ilyen hőmérséklettel nem volna jó, ha hozzáérne valamihez. Szóval valahogy el is kell helyeznem még. -
PHM
addikt
válasz Dr.Szilícium #75959 üzenetére
A fázishasítással az a gond, hogy nagyfrekvenciás zajjal terheli a hálózatot.
Mivel a hálózat kímélése is kritérium volt, az SSR lenne ideális.
Különösen, ha valami nagyobb teljesítményű fűtőtestről van szó.#75956 kelna91: Sajnos nem találtam kész astabil multit kitben.
Viszont lehet, hogy érdemes elgondolkodni egy egyszerű hőmérséklet
szabályzón, azt legalább lehet kapni, nem olyan horror áron.Ma olyan bizonytalan vagyok... Vagy mégsem?
-
PHM
addikt
válasz #68216320 #75961 üzenetére
Ha van rá lehetőség/hely, el lehet követni egy olyan huncutságot is,
hogy az ellenállás(oka)t beforrasztod egy akár kaparásos technikával
készített nyákba, ahol a lehető legtöbb rézfóliát meghagyod.
Így a hő egy részét a fólia fogja disszipálni.Ma olyan bizonytalan vagyok... Vagy mégsem?
-
törölt tag
Sok hely nincs, egy pc táp dobozába van berakva a meanwell táp.
Csatlakozóknak, ilyesmiknek is picit belóg a házba a vége.
Viszont van egy venti is a dobozon, szóval valamit segíthet.
Közben találtam 10ohm/10W ellenállást. Ezekből 4-et esetleg sorbakötve már gondolom csak megoldódik a dolog[ Szerkesztve ]
-
Dr.Szilícium
csendes tag
válasz tordaitibi #75954 üzenetére
Minden ilyen tápnak van egy primer áramkorlátja, amit Source-ellenálláson az IC figyel a CS (Current Sense) lábbal. Noha ez alapvetően túlterhelés / zárlat elleni védelemre van, de sok esetben áramgenerátoros üzemre is alkalmas, az ellenállás növelésével lehet lejjebb vinni az áramot.
Vannak egyszerű önrezgő tranzisztoros primerkörök, ott is lehet operálni az emitter-ellenállással, magam is kísérleteztem ilyennel.
De az igényesebb megoldások a szekunder áramot figyelik tizedohm nagyságrendű ellenálláson, kell egy műveleti erősítő, ami meghajthat egy második optocsatolót, vagy rádolgozhat a meglévőre is:
Ennek azután van sok változata, de ugyanazon alapelv, mint a CC/CV moduloknál. Növekvő áram hatására visszaveszi a primer PWM-et, ennyi csak.
Vannak, akik PC-tápot alakítanak át, szintén szekunder áramfigyeléssel.
Kínaiaknál népszerű az EG4318, amivel akkutöltőket gyártanak. Ez a CC/CV mód mellett tudja azt is, hogy savas akkunál a 14,4 V-os szakasz után visszaejt 13,6 V-ra, amikor az áram ötödrészre csökken.
-
törölt tag
válasz #85619712 #75966 üzenetére
Ez elképesztően melegedne mert kis felületen diszipilálja el a hőt. Sajnos ez nem lenne jó nekem. A megoldás a több ellenállás lesz, ami összeadva nagyobb felületet biztosít, így a hőfok alacsonyabb lesz. Rendeltem 4db 10W/10ohm ellenállást.
Ha jól számolom 40ohm/40W eredő ellenállásal számolhatok. Ez 12V esetében ~0.3A terhelést jelent majd, ami ~3.6W. Tehát kb 10%-on lesz terhelve egy ellenállás. A diagram alapján ez alacsonyabb, mint 30-40°C plusz hőmérsékletet jelent.
Már ha jól számolok és nézem az ábrát.[ Szerkesztve ]
-
tordaitibi
veterán
válasz Barret001 #75968 üzenetére
??? Ne csalódjak benned...
Dehogynem, mindegyiken a feszültség negyede, azaz a teljesítmény negyede esik.
Ilyenekből van egy 100W műterhelésem, végfokok méréséhez, vegyes kapcsolásban, felpillanatragasóztózva egy hűtőbordára.
Tökéletes, az elektrnok tudják a fizikát és jól ismerik Kirchoff törvényét.
Számolj utána, sorba vannak, 1 darabon 12/4=3V esik, az szorozva az öszesen átfolyó (ugye ez egyforma hisz mindegyiken átfolyik, nem lehet más soros kötésbe, érdekes is lenne...) áram az 40/12=0,33A,
P=U*I azaz egy darabon 3V*0,33A=0,99W azaz 1W disszipálódik 1 darabon, a 4 darabon összesen 4W.
Nem kell ekkora feneket keríteni neki, fel kell ragasztani a pc táp házára pillanatragasztóval a mostani 1 darabot, felére esik a hőmérséklete, egyébként szerintem semmit nem kell vele csinálni mert ha 60-80 fokos, ami a kéznek már szinte tűrhetetlen meleg, azt kb. 20 évig el fogja viselni. -
törölt tag
válasz #68216320 #75967 üzenetére
Nos ez nem így van, ellentétben a sima ellenállással, ez műterhelés ami erre lett kitalálva. Más az ellenállás anyaga, hővezető anyag veszi körül, amit szintén jó hővezető anyag (alumínium) vesz körül, ami még meg is van bordázva. A sima ellenállás nagyon nem így van kialakitva azért is melegszik annyira. De mindenki azt csinál amit akar.
[ Szerkesztve ]
-
kemotox
addikt
Sziasztok!
Jó öreg, ~30 éves AEG ELFA 80-as sorozatú kismegszakítókról szeretnék kérdezni. Olyan jelöléseket látok rajtuk, hogy "L16A", "U2A", stb. Mik ezek az L meg U karakterisztikák? Már ha azok. [link]
Köszi![ Szerkesztve ]
-
törölt tag
válasz #85619712 #75976 üzenetére
Azt értsd meg, hogy egy pc táp dobozában lesz. Ha felfogatom a burkolathoz, akkor egy ponton nagyon átmelegíti azt, ami nem járható út. És hűteni sem fogja a venti, mivel ott nem jár a levegő. Egy autóban ez nem gond, de egy asztali, gyakran fogdosott tápegységben már az. Nem megfelelő az egy ponton leadott nagy hőmennyiség ebben az esetben.
-
tordaitibi
veterán
válasz #68216320 #75978 üzenetére
Az a hatalmas homennyiseg az 4w amit egy femlemez tobb centi tavolsagra szetterit.
Fogj egy 2x5 centis nyakot, kozepen kikaparod es az ellenallas ket labat raforrasztod, ez mar sokat hut rajta mert a labain keresztul is sok hot lead. Ezt a nyakot tavtartokkal rogzited a hazhoz es igy nem lesz pontszeru melegedes, kicsi sem.Ez csak elfer a hazon belul. -
Krissz80
senior tag
Sziasztok van esetleg itt Nagykanizsai?
-
törölt tag
válasz tordaitibi #75979 üzenetére
Igen, az ötlet jó, mert akkor házon belül marad a hő. Talán el is férne. Egy alternatívának jó, köszönöm.
Közben kicseréltem az 5V-ról üzemelő 12V ventit, egy 12V-os alacsony fordulatú verzióra. Ez már a 12V ágon van hajtva és elméletileg ~100mA körül terhel alapban. Szóval 300mA helyett már csak 200mA műterhelés kell
Update: Próbából sorbakötöttem 2db 33ohm/10W ellenállást. Ezzel rádobtam még ~180mA-t. A 10W ellenálláson az ~2.2W hő csak langyossá teszi azt. Ha dobozon belül lesz, akkor még a venti is hűti. Picit emelek még a terhelésen és meg is leszek
A tápon így ~12.22V mérhető jelenleg.
[ Szerkesztve ]
-
tordaitibi
veterán
válasz Dr.Szilícium #75965 üzenetére
Szuper, megvan a kezdő lökés és a csapásirány.
Indul a molyolás, azaz a kísérletezés.
Köszi!
Nem te vagy egy régi fórumtárs aki eltűnt hosszú időre? -
Batman2
őstag
Üdvözletem !
Vákuum fluoreszcens kijelzővel van e valakinek tapasztalata?
Órát szeretnék építeni ilyen kijelzővel.
Vettem két fajta csövet is, az egyik egy darab hosszú cső, 8 digitet tartalmaz, a másik esetben különálló csövekről van szó, mindegyik csak 1 digitet tartalmaz.
Azt olvastam róluk, hogy az alacsony feszültséggel (1-1,5V-tal) fűtött, 1 digitet tartalmazó csöveket lehet egyenárammal fűteni, nem lesz kijezési hiba, viszont a hosszú, magasabb fűtőfeszültséggel működtetett csöveket csak váltakozó árammal, esetleg váltakozó négyszögjellel lehet fűteni, hogy az összes számjegy tudjon világítani, ne sötétedjen el az egyik vége !
Ez így van a gyakorlatban is ?
Másik kérdésem, hogy láttam olyan kapcsolást is, ahol a 1 digitet tartalmazó csövek fűtését sorba kapcsolják egymással, így magasabb feszültséggel fűtik az összeset együtt.
Kérdésem, hogy ez rendben van e így, nem kell e mindegyik cső fűtőszála egyik végének a földpontra kapcsolódnia, ahhoz hogy rendben menjen az elektronok kisugárzása a fűtőszálból, mint katódból ?Üdv.
Batman2 - Viva la Mercedes W123-200D 1979
-
tordaitibi
veterán
válasz Batman2 #75987 üzenetére
[itt írnak erről, 5.4 bekezdésben]
Én 25 éve a személyautómba tettem VFD kivezérlésmérőt, dc fűtéssel és nagyon meg kellett erőltetnem a szememet hogy észrevegyem a cső két vége közötti fényerő eltérést pedig az hosszú cső volt.
Kipróbálod a hosszabbat is dc-ről fűtve és máris meglátod hogy neked jó lesz vagy sem. -
Batman2
őstag
válasz tordaitibi #75988 üzenetére
Igen, pont ezt az oldalt olvasgattam tegnap, ezután estem kérdőbe a cső fűtése végett, mert én eredetileg csak egyszerűen egyenáramról gondoltam hajtani.
Ha jól értelmezem ezt a leírást, akkor megfelel a fűtéshez váltakozó polaritású négyszög jel is, kellő frekvencia mellett, ezt meg meg lehet oldani kettő tranzisztor párral ellenütemben hajtva, ha jól gondolom ?De persze előtte kipróbálom DC-ről.
Üdv.
[ Szerkesztve ]
Batman2 - Viva la Mercedes W123-200D 1979
-
Dr.Szilícium
csendes tag
válasz Dr.Szilícium #75965 üzenetére
Ha már felmerült a tápok témája, tegnap nem akartam tovább nyújtani, nemrég kísérleteztem a népszerű CC/CV-modul módosításával, ólom-savas akku töltésére:
Tehát a 14,4 V-os szakasz végén, amikor az akku által felvett áram, a CC-szakasz értékének ötödére csökken, a szabályzó ejtsen vissza 13,6 V tartófeszültségre!
Egyszerűen a megjelölt pontokra:
Bekötöttem egy optocsatolót:
...és működik. A 4. lábnál valójában 68k + 10k trimmert építettem be, amivel beállítható pontosan a 13,6 V.
A bekarikázott ellenállások arányán múlik, hogy mennyire kell visszaesni az áramnak a váltáshoz. A modult Li-ion akkuhoz gondolták, hogy tizedrésznél jelezzen a felhasználónak.
Savas akkunál ötödrész a megfelelő, mivel 0,1C a standard töltőáram és 0,02C az ajánlott váltási küszöb.
Ez a 100k ellenállásra párhuzamosított trimmerrel vagy fix ellenállással elérhető, viszont áramfüggő is, azaz a valóság nem követi pontosan az ellenállások arányát. Ezért a kívánt töltőáramra kell bejátszani a pontos értékét.
Szerencsére van egy önmagát erősítő hatás: amikor csökken az áram, az optocsatoló egy ponton a feszültség csökkentésére kényszerít, amitől viszont az áram is tovább csökken. Így a váltás nem bizonytalankodik az átmenetnél, hanem határozottan leül a feszültség.
-
carl18
addikt
Üdv!
Na gondoltam ismét zavarok, szóval az volna kérdésem van egy JBL Charge 2+ itthon
szóval az a gondom hogy ha nincs bekapcsolva akkor is borzalmasan falja az akkumulátor.
Egy 6000 Mah-es akku van benne valamelyik nap kicsit rátöltöttem volt benne 3.67 volt, 2 nappal rá rámértem múlti méterrel is megtartotta a feszültséget szóval nem az akku a hibás.
Szóval félig volt feltöltve, és ha a alaplapra rákötöm és nem használom szó szerint 2-3 óra alatt teljesen leszivaj az akkut. Szóval a kérdésem mi vezethet ehhez hogy nem bekapcsolt állapotba is ilyen borzalmasan leszivja az akkut?
Az alaplapot ahogy tudtam átnéztem és nem találtam rajta hibát, pedig tökre megörültem hogy végre müködik. 4 órakor töltöttem fel félig, de mikor 6 órakor hozzá nyultam már csumára le volt merülve.Hiába szúr, itt Ryzen a úr!
-
carl18
addikt
válasz Gézengúz #75993 üzenetére
Hát 2 jbl Charge 2+ van itthon, és sajnos mind két verziónak más az összeszerelése.
Még 1 éve vettem vaterán 10.000 ft-ért egy nagy doboz jbl alkatrészt, amiben volt rengeteg alkatrész de egyrészük hibás. Na ezekből kellet válogatnom mi müködik és mi nem, az egyik mondhatjuk hogy nem tölt, a másik ahogy irtam valamiért kikapcsolt állapotban is leszivja az akkumulátort.
Sajnos hiába rakok bele 18650-es cellát azt is lefogja szivni, mert ha nem használom kikapcsolt állapotban egyszerüen durván meriti az akkumulátort.
Esetleg irtad a 18650-es cellát, mivel nincs itthon pont hegesztő azt te házilag hogy forrasztod?A Sima első reviziós Charge 2+ ami nem töltött azt úgy kötöttem be hogy egy 18650-es cella tárolót forrasztottam az aliexpressel 80 ft-os töltö elektornikára és azt a hangszóróba kötöttem igy müködött. Sajnos az volt a gond hogy a hátulján van az a akkumulátor fedél és az nem szigetelt rendesen ezért rezonált a hátulja és eresztette ki a levegőt.
Hiába szúr, itt Ryzen a úr!
-
őstag
válasz carl18 #75992 üzenetére
Elég nehéz lehet debugolni, hogy pontosan mi is okozhatja a problémát, főleg, hogy gondolom agyonminiatürizált, rejtett lábú IC-kkel van tele.
Amit én csinálnék:
[Dual MOSFET Press-On-Hold-Off áramkör 4A]
Ezt bekötném a bekapcsológombra, a kondenzátor értékét úgy megválasztva, hogy a hold-idő hosszabb legyen, mint amennyi idő kell a hangszóró saját elektronikájában beállítottak (gondolom nyomva tartva kapcsol be, illetve ki).
Egy diódával a töltőáramot visszaengedheted az akksi felé.
Így amikor ki akarod kapcsolni, akkor hosszan nyomvatartva le tudod venni áram alól a zsivány elektronikát.
Ha a 4A nem elég, akkor használhatsz bivalyabbat is az ajánlott MOSFET-nél. De gondolom 6Ah akksi több mint 1,5 óráig bírja, ergo az átlagos áramfelvétel jócskán 4A alatt lesz.(Nekem egy HK Onyx Studio3 van. 1 azaz egy darab 18650-es cella van benne, 2600mAh és hozza az 5 órás üzemidejét ízléses hangerőn is)
Mások számára a kondi fáradós, nekem farad-os...
-
carl18
addikt
válasz razorbenke92 #75995 üzenetére
KÖszönöm!
Igen nővéremnek is Onyx 3 van nagyon jó a hangja, csak hát sajnos nekem karcsu volna az a 2600 mah.#75996Barret001carl18
Hát nem igazán fér ebbe már semmi, főként azért nem is akartam kokányolni mert a passziv membránok miatt enek nagyon fontos a légmentesitést.
#75997Gézengúz
Na akkor Grat hozzá, akkor te valóban kihoztad a maximumot belőle! Milyen model pontosan?
Igen sajnos a mai hangszórók hibája szerintem is az hogy kizárolag akkuról mennek, és töltés közben is az akkumulátort használják. A Jbl Charge 2-t is kipróbáltam akku nélkül simán 5 voltról. Bekapcsol de hangot nem add ha nincs akksi, szóval ki van ez találva jól. Szerintem ez is arra megy ki hogy hamarabb tönkre menjen és vegyen az ember egy újat.Amúgy nekem is van itthon rendes normális bluetooth hangszóró, a Charge 2+ és társai amik itthon vannak főként hobbi célból lett véve hogy hátha feltudom az egyiket támasztani.
Bár főként azt tartom viccesnek 5-6 éve a Charge 2 50-60E forint volt, most meg mondhatjuk egy rakás szemét, használt ára is müködöképesen 10E forint.
Hiába szúr, itt Ryzen a úr!
-
carl18
addikt
válasz Gézengúz #75999 üzenetére
Pár éve láttam már róla fotót! 2 széles sávú és középen egy passziv membrán van benne. Hát az biztos nem egy réteg termék, főként azért is lep az meg hogy néha-néha van egy jó hangszóró de talán fél évig ha piacon van.
Anker Premium amit akartam, de mire vettem volna már nem forgalmazták. Még a Taotronic Pulse X is remek hangszóró volt, de az sincs már forgalomban.
Nekem kompaktnak egy Earfun Go van, egész jól szól a méretéhez képest. És jó sokat bir az akkuja.Hiába szúr, itt Ryzen a úr!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Sigma 150-600mm Sports objektív ( Nikon ) -Újszerű-
- MICROSOFT SURFACE LAPTOP 2 - MEGKÍMÉLT ÁLLAPOTBAN (ajándék tok + USB hub)
- Újszerű Asus TUF F15 FX506HE - 15,6"FHD IPS 144Hz - i5-11400H - 8GB -512GB - RTX 3050 Ti - 2 év gar
- AMD Ryzen 7 5700X3D 3.0GHz (96MB Cache, up to 4.1GHz) OEM AM4 Processzor!
- Samsung Galaxy Buds 2 Pro, vadonatúj, bontatlan, 2026.03.07.-ig garis
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest