Hirdetés
- Gyári tuningot kínál az Intel az egyes Core Ultra 200S CPU-khoz
- Locsolkodás helyett hardverekre feni a fogát az ünnepi nyúl
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Milyen cserélhető objektíves gépet?
- Házimozi belépő szinten
- A héten érkezik az Xbox alkalmazás az LG okostévékre
- OLED TV topic
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Amazon Fire TV stick/box
- Micro Four Thirds
Új hozzászólás Aktív témák
-
jepe
csendes tag
válasz
shalafi66 #32732 üzenetére
+1 a b-reflex verzió...
itt van ez az eminence mérnök által komponált 3 láda verzió...
bennük egy 6 cu-feet-es / 170 literes b-reflex...
aminek az előlapjára, ha az 1,9 cm vastag, csak 2db lyukat kel vágni, és "kész"
és már ennek kipróbálása is igen-igen vonz...
annál is inkább, hogy ehhez azt írták: 40hz felett használható
és basszgitárnál (4húr), a 42 hz nagyon kell...
szóval, el tudom képzelni, hogy akár 3 dobozt is építek 1 hangszóróhoz végül
(majd akkor, amikor) -
troll81
addikt
válasz
shalafi66 #32722 üzenetére
Szia ezzel van párosítva most[kép] nem igen vezérlem torzításba figyelek.
Van még hasonló hangfal ami vehető, jó és hasonló minőségű mit az arcus? Vagy ajánlani mit keressek?
Ilyenkor mindig feladom az építitest mert inkább a készet venném, és majd javittatni, a dobozt tudom javítani magam. -
jepe
csendes tag
válasz
shalafi66 #32732 üzenetére
köszönöm, hogy lecheckoltad! illetve elemezted a koncepciót...
a b-reflex nálam ki van zárva...
mivel nem értem a fizikáját, nem tudok mérni, nem tudok kalkulálni, azaz, csak vakon tudnék végrehajtani egy receptet... az eredményt pedig nem tudnám analizálni megintcsak
a zárt doboznak pedig ott vannak a hangzásbéli előnyei... és a megépíthetőség :)
külön kösz a '"A gyártó azért ír, 62 litert, ..."
és a "A pontosan kiszámolt literektől..." bekezdéseidet!!
tuti, hogy ha odakerülök, kipróbálom a 62 literes verziót is...
- - -
az oldalfalak merevítő összekötése, meglesz...
első körben keményfa seprűnyélre gondolok, esetleg kapanyélre
hülyeség? rossz irány?
a dobozt pedig, köszönet a tanácsért, egy asztalos ismerősömre bízom majd, ha / amikor, mivel fontos, hogy minden klappoljon
- - -
de amire ma reggel ébredtem, az a kérdés, hogy egy poliuretán
habszivacs, ami eléggé "tömör", ha például egy 2 centis réteget ráragaszt az ember a a doboz falaira, az levesz a belső űrtartalomból vagy sem?
(a tippem az, hogy igen, egy bizonyos szorzóval, 1-nél kisebb szorzóval)
de még fontosabb kérdés, hogy vajon van-e értelme?
(ha / amikor megépítem, természetesen meg fogom osztani az összes tanulságot, tapasztalatot) -
jepe
csendes tag
válasz
shalafi66 #32727 üzenetére
nem hittem volna, hogy ez lesz, de eredményre jutottam -- azaz, megtaláltam egy fejlesztői projekt megosztott (fórum) leírását, a talkbass.com-on, aminek a címe nem picit telitalálat számomra: "Let's design a 15" sealed cab"...
és egy fizikában elmélyült basszgitáros lány felvetette, hogy az eminence beta 15 egy 86 literes (3 köb-láb, cubic foot) ládában lenne az igazi...
mindezt a modellezései alapján...míg végül egy srác, írd és mondd, el is készítette...
és nagyon örült az eredménynek...a srác: kringle77, és a #110-es post-jában számol be a várva várt eredményről...
a lány pedig: AstroSonic, akinek minden sora eléggé komoly...
és jelen van még George Mann, aki alfa-ból épített zárt ládákat már... és eléggé szerény
azt hiszem, amikor láda vásárlásra kerül nálam a sor, hangszórót fogok vásárolni
köszönöm az útbaigazításokat, melyek nélkül még mindig ott keringenék a nem-is-mondom-ki gyártó mélysugárzóinak vonzásában, bután (empiricizmus nélkül) álmodozva
PS:
külön izgalmas, hogy a gyár a beta 15-re max 62 literes dobozt ajánl... -
szazbolha
addikt
válasz
"#32720szazbolha
Nem látom a lényeget"A képen a magashangszóró egy kúpos besüllyesztést kapott. Elég mélyen van.
A közép szintén, és hátulról vannak felrögzítve egy lapra.Ha a DX25 igy lehetne (ajánlott) rögzíteni meg az SB17 párját akkor sok gondom megoldódna az előlappal. Mármint kevesebb lenne a famunka.
Értsd: a 22-es MDF elé egy 12mm-st szerelnék fel a képen látható süllyesztéésekkel.
A 22-es-en túlméretezett nyílások lennének a középnek, mert mindig problémázok azon hogy a hanhgszóró kosara túl közel van a nyiláshoz.Lehet most sem jól fogalmazok....
-
jepe
csendes tag
válasz
köszönöm a választ, ismét,
még kérdeznék egyet "használható, minimál, de működő és jó basszusgitár láda" -- témában, ha lehet(úgy sejtem, más számára is izgalmas lehet a válasz)
azt olvasom, a talkbass.com egyik topikjában, hogy az Eminence BETA 15A (vagy csak 15) olcsó és közkedvelt, mert nagyon szépen szól...
ezt 31 ezerért már be lehet szerezni nálunk, újonnan...
és benne van a loudspeakerdatabase.com adatbázisában is (azaz, ha jól értem, ismertek a valós paraméterei), így felmerül bennem,
hogy ezzel a hangszóróval egy zárt dobozt, zöld fülűen, érdemes volna-e megpróbálni készíteni esetleg? (miután valamely tervező / méret kalkuláló program, online "alkalmazás" segítségével?)
(ezzel együtt, a kész, garis, összerakott, működő láda előnyét ÉRTEM, és a koncepciót maximálisan el is fogadom, és köszönöm) -
jepe
csendes tag
válasz
shalafi66 #32708 üzenetére
nagyon hálás vagyok,
ez a SAL, illetve (tévesen írtam, igen, SPA_t akartam írni, SAL, SPA 3040-4050 ..)
NAGYON csábító az infantilis módon álmodozó (felnőtt) amatőrök számára..
hiszen jól néznek ki, és jó számokat írnak melléjük, meg viabilisnek beállított terveket...
és már csak annyi dolga marad az amatőr embernek, hogy eldöntse, fejben, 35 hz vagy 40 hertz lesz-e a jobb
ez egy DROG-csapda... (hiszékenység ön-cspada)
köszönöm a drog-prevenciót -
szazbolha
addikt
válasz
shalafi66 #32714 üzenetére
OK, de 10eFt vagy alatta milyen hangszóró lehet alkalmas?
Megsajnálom a fórumtársat és egy 15"-os PA-t adhatok próbára/örökbe (cserébe pár dallamot játszik nekem), de még BassReflexhez is túl nagy láda kell 50-60L.
Bár lehet meg van még a pincében pár darabja.
Szerintem ez sem jobb mint a SAL: [link]Nálam zárt 120L-es dobozban dorombolt (magnat magasat 8K-ért vehettem talán):
-
szazbolha
addikt
válasz
shalafi66 #32695 üzenetére
Alcomax Gamma - kerestem, de nem talátam a lényeget. Félcsővezték a belső falakat?
Én 8mm-es rétegeltre barkácsolnám fel a félgömböket, félcsöveket (amelyik olcsóbb és nem rezonál) és ezt csavaroznám +ragasztanám az oldalfalakra. Legutóbb - 1 éve tán - mozaik kockás belsőről beszéltünk, de azt munkás elkészíteni és drágább is. Van készen is falidíszként, de annak nem éri el a 4cm-t a szintkülönbsége-
Az hogy hsz rezonáns rendszere jó/nemjó nem tudom megállapítani a műszaki paraméterek alapján, legfeljebb hallásra. De ehhez meg kell vásároljam és neki ideális dobozba kell elhelyezzem. Van ennél hatékonyabb módszer. Esetleg netes vélemények gyűjtése...
-
szazbolha
addikt
válasz
shalafi66 #32693 üzenetére
Köszönöm a válaszokat, hasznos volt.
//
Szeretném ha véleményeznétek a következő ötletem, amelyet az állóhullámok ellen alkalmaznék. Kétutas doboznál a mélyközép gyakran 2500-3000 Hz-ig sugároz. Párhuzamos falakkal (mégha azok aránya 1,4-1,6) könnyen kialakulnak állóhullámok amik kimérhetőek, és van amikor torzításként is érzékelem hiába a csillapító anyag. Sőt, a csillapító anyag általam nem kívánt hatásokat is okoz. (ok, nincs látszólagos dobozméret növekedés, meg látszlagos hangsebesség csökkenés, de a jósági tényezőre tuti van hatása.)Eddig próbálkoztam döntött falakkal, de ha már két szomszédos fal van megdöntve, akkor nem tudom pontosan kiszabni és illeszteni az MDF lapokat. Ívelt oldalfalat nem tudok készíteni, de volt nálam egy ilyen doboz és nagyon tetszett.
Ötlet: hagyományos téglatest doboz, de félgömb és fél hengerek alkalmazása a párhozamos felületek megszüntetése céljából.
1. Tömör fa-félgömbök ragasztása oldalfalakra. 5 cm átmérővel (6-ból 3-ra)
vagy
2. Ikeás fa-félgömb "tál" ragasztása alulra 13-20cm (vagy fentre... de csak egyik lapra)
3. Oldalfalakra: 80-as vastag falú műanyag cső hosszában félbevágva (szembenlévőknél csak egyik oldalra)Ezekkel az eszközökkel sajnos növekedne a külső térfogat és súly is,
2. és 3. esetben pedig üregek keletkeznek. Ha sikerül gondosan szigetelni (ragasztással) akkor is rezonálhat. Valami könnyű és nem porladó anyaggal kéne kitölteni.
Tömörebbel mint a purhab, de lehet az is megfelelne. -
szazbolha
addikt
válasz
shalafi66 #32691 üzenetére
szellőztetett = b-reflex
(bocs.. rossz szót használtam)Középtartományban (pl. 500-3000Hz) között van értelme b-reflexet alkalmazni, vagy jobb/rosszabb lehet egy Qtc=0,7 körülire méretezett zárt doboz. Akár műszaki, akár szubjektív (hangélmény) szempontból.
"Mindkét jósági tényezővel a nevezőben kapsz valami támpontot arra, hogy mennyire erős elektromosan a hangszóró."
Ha az EBP nagyobb akkor elektromosan erősebb a hangszóró? -
szazbolha
addikt
válasz
shalafi66 #32689 üzenetére
Kapcsolódó kérdések.
Ezt a hangszórót 2 utasba ajánlottad? Ha igen milyen vágás frekvenciával.Ennél a hangszórónál (meg amit ma mértem szélessávút) az EBP értéke 100 felett van.
E szerint szellőztetett házba való inkább. Ez csak ajánlás, vagy ha a zártba rakjuk lesz valami negatív hatása? Én simán beleraknám egy 10-12L zárt házba közép hangszóróként, mint egy 2x akkora BassReflexbe.Az Fs/Qts értékből mire lehet következtetni? Hasonló mint az EBP?
-
DjTaRsY
aktív tag
válasz
shalafi66 #32686 üzenetére
Nem csak nálunk, a lista több helyén is 4-8 hetes atfutáss tudjak vallalni :/
Megfordult a fejemben hogy 839875-öket meg a dx25-öt leváltom a meglevő dobozban, ugyanis tervben van egy nagyobb álló otthonra, oda jo lenne a 830875 a csapott kosaraval egy keskeny magas dobozba a dx25-tel. De nem volt eleg szabadidom hogy a 18W-k számára becsuljek dobozmeretet, vagy hogy hogy viselkedne ebben a netto 19 liter körüli meglévő dobozban
-
troll81
addikt
válasz
shalafi66 #32669 üzenetére
Egy másik kérdés is felmerült nem rég.scanspeak seas vifa és peerless ezeket ajánlotta egy profi autóhifi guru,a meglévő erősítő mellé autóba nekem.
A beépítési környezet teljesen más..ugye.erhetek el hasonló jó eredményeket mintha dobozban lenne?
Mindent dsp erősítő csatorna dsp vel lenne vezérelve. Tehát megéri befektetést? Vagy nem.az erősítő 3.2 -8 ohm.ez kb 4x80 vagy 2x200 teljesítmény van rá írva. De maga az erősítő csak gain állítás lehetőségét adja.ami bemegy az jön ki.
Mi a véleményed így erről összességében? -
szazbolha
addikt
válasz
shalafi66 #32663 üzenetére
"Az SPL-fr mérések megmutatják, ha hiány van mélytartományban. "
Igen, de mivel magamnak készítem a hangfalat / hangrendszert nálam elsődleges szempont hogy szubjektív érzetre olyan legyen mint az elképzelésem, prekoncepcióm."A magasakat be kellene süllyeszteni."
Végleges verziókban be lesz süllyesztve.
Nekem mindig a famunka a legnehezebb, bár lassan megvannak a megfelelő szerszámok.A zárt vagy b-refex kivitel nem igazán meghatározó énekhangok szempontjából.
Ez lehet hogy így van, de pl. megfigyelés, hogy a szép részletező széles színpadképes megszólaláshoz kellenek a mélyek is. Lehet ez a különbség, lehet más én egyértelműen kihallom ennél a mos.5-nél amikor zártba kerül."FAST rendszer szerintem nem létezik."
OK, legyen 2 utas, amelyben az egyik hangszóró szélessávú.
Előnyét abban látom, hogy 200 Hz-től felfele 1 helyről érkezik a hang. Tapasztalással még nem tudtam igazolni, hogy szubjektíven jobb vagy nem jobb mint egy TM megoldás közép-magas tartományban. lehet csak jó szélessávút kéne venni. Pl. H1353-08/06 T18REX/XFC"17-es Daytont ne"
1Khz alatt szeretném használni. Előző hsz-ben leírtam."Ez a kettős TL rosszul hangzik, azonos frekvenciatartományban, azonos hangszórókat érdemes használni, azonos dobozban."
Úgy gondoltam, hogy 1 doboz 1 hangszóró, de a TL út ketté van osztva (azonos hossz) és eltérő csillapítást alkalmazok. Egyik 35 Hz-re, a másik 45 Hz-re hangolva a csillapító anyag mennyiségével és "tömörségével" vagy valami hasonló.
A mostani TL-el (TOPAS minta) az a bajom, hogy 50Hz-alatt lyukak vannak, a 30 Hz körüli hangolásnál meg egy kilengés. Alig észrevehető probléma, de mérhető és bizonyos hangszereknél még zavaró is lehet. -
shalafi66
veterán
válasz
shalafi66 #32660 üzenetére
És az a helyzet, hogy a csillapítóanyag hatása, még látszólag sem olyan, mintha megnövelnéd a doboztérfogatot. Legfeljebb, ha nagyon felületesen nézed, akkor.
Adott egy hangszóró, amit beteszünk egy 20 literes dobozba csillapítóanyaggal teljesen feltöltve. Ekkor Qtc=0,996, ugyanehhez a jósági tényezőhöz egy 1930 literes doboz kellene csillapítóanyag nélkül. Már ebből is következik, hogy a két megoldás, teljesen más paramétereket és akusztikus felüláteresztő szűrőkaraktert hoz, az azonos jósági tényező és a megegyező hangszóró ellenére.Még csak nem is hasonlítanak.
-
gerenis
csendes tag
válasz
shalafi66 #32604 üzenetére
Márpedig az összes hnagfalépítésről szóló könyvemben az szerepel, hogy a hangfal csillapítóanyaggal való kitömése növeli a látszólagos doboztérfogatot. Ha ez nem így van, akkor Klinger, D'Appolito, Dickason és valószínűleg más hangfalépítésről szóló könyvek szerzői is mind egyöntetűen tévedtek.
-
Khaosz55
addikt
válasz
shalafi66 #32632 üzenetére
Voltam méteráru boltban. A 2cm-es 300gr/mˇ2 vatelin métere kb 1200 Ft. Ha jól emlékszem 1 méter széles, szóval nem vészes, gondolom duplán is lehet rakni, ha szükséges.
Illetve még ilyet is találtam innen jön majd a hangszóró is tehát hozzá tudom csapni a rendeléshez. 1 kg gyapjú 3600Ft nem vészes, itthon sem nagyon találtam olcsóbban. Ezt is szépen le tudnám teríteni a láda aljában. [link] -
szazbolha
addikt
válasz
shalafi66 #32648 üzenetére
A kérdés: Ha az adott hangszóró T/S paraméterei kimérve egyeznek a képén lévővel, akkor a gyári ajánlású 18L zárt dobozban számíthatok F3 =46 Hz körüli értékre?
Nem pontos értékre vagyok kíváncsi, hanem arra, hogy vehetem kiinduló pontnak ezt az értéket? Jól számol ez az Unibox XLS tábla Qts 1 felett?
Bizonytalan és bizalmatlan vagyok a kalkulátorokkal szemben. -
-
shalafi66
veterán
válasz
shalafi66 #32644 üzenetére
Ui: tévedtem, az egyszerű térfogatszámoló része is működik, csak tudni kellene hozzá az elméletet, és nem adni meg lehetetlen adatokat.
Nyilvánvaló, hogy bármilyen Qtc érték nem érhető el bármilyen hangszóróval. Normális zárt dobozban, a hangszóró teljes jósági tényezőjétől a doboz+hangszóró teljes jósági tényezője nem lehet sokkal alacsonyabb, csillapítóanyag nélkül főleg nem (bár az is csak néhány tizedet változtathat). Ha ezt a kellemetlen, de átléphetetlen szabályt betartod, akkor úgy működik a program, ahogy tervezték.
-
szazbolha
addikt
válasz
shalafi66 #32642 üzenetére
De én nem kértem, hogy próbálgasd végig mindet. Sőt egyet sem.
Csak annyit kértem, ha ismersz ilyet akkor írd meg a nevét. Majd én kipróbálom.
Netes kalkulátor is jó lesz vagy excel, bármi ami ingyen és könnyen hozzáférhető.Sokat kerestem, de nem találtam meg.
Unibox és Box-Designer nem tudja. Netes kalkulátorok sem. -
szazbolha
addikt
válasz
shalafi66 #32640 üzenetére
Szerintem ezt a kört már egyszer megfutottuk. De azért hátha...
Konkrét kérdés: Melyik ingyenesen elérhető modellező programmal tudom modellezni az olyan hangszórót, amelynek a Qts értéke nagyobb 1-nél?Ez a rövid adatsor zárt vagy breflex dobozhoz:
Fs=48 Hz
Qts=1,17
Vas= 16L -
szazbolha
addikt
válasz
shalafi66 #32636 üzenetére
OK, csak egy kísérlet volt a szivacs (PMC is azt használja a TL-ekbe).
Nagyon könnyű vele dolgozni.
.
Ma kérdezős nap van.
Hogy lehet vagy mivel lehet 0,707-nél nagyobb Qts-ü mélysugárzókat modellezni, vagy legalább doboz térfogatot számolni F3-al.
Az általam ismert kalkulátorok és exel-es modellezők nem szeretik. Kiakad vagy negatív liter jön ki.Pl egy ilyet:
-
szazbolha
addikt
válasz
shalafi66 #32634 üzenetére
Hogy tovább szörnyülködj, az egyik mélynyomómba tojás mintás szivacsot raktam. Falakra.
Azt a feketét ami állítólag nyitottcellás.Más: a tippet köszönöm, megvettem a CS1214-et. Tetszik.
És ez adta az ötletet. A korábbi béna mélynyomóim is feléledtek. Csak egy jó erősítővel meg kell őket küldeni.
De ez így már nem hifi kompatibilis, inkább DSP. Hangváltó sem kell, az erősítő vág 80Hz-en, és kézzel állítom be a bass arányt. Olyan mintha EQ-znám.
végülis... nem vagyok hifista, de el kell ismerjem nem tudtam olyan 3 utast készíteni, ami szépen szól és erőteljes tiszta basszusa van. Sztereó jelről nem megy. kellett a 2.1. -
-
szazbolha
addikt
válasz
shalafi66 #32624 üzenetére
OK, elfogadom. Nekem akkor jó egy hangszóró vagy hangfal, ha leülök elé meghallgatni a tesztzenéim, aztán a kedvenceim, és nem tudom abbahagyni csak hallgatom.
Kellemesen szól, tiszta énekhang, ott ahol kell a mélyregiszterek is pontosan nem tolakodóan jönnek, teste van a hangnak vagy a zenének, részletező, de nem bántó a magas dominancia.Mint egyszerű barkácsolónak már az is nagyszerű, hogy jobbat (nekem jobban tetszőt) tudtam alkotni, mint a sokpénzért megvásárolt hangfalak.
-
szazbolha
addikt
válasz
shalafi66 #32620 üzenetére
mos.5 a nagy kedvencem..... mióta zártban van visszatért a nekem tetsző szép hangja.
Volt ez TL-ben, reflexben, MTM, TMMMM, de a legjobb egy zárt 2 utasban. A 10literes doboz alig van megtömve csak 3 falára ragasztva (ok, tudom hatástalan...) kevéske akusztikai csillapító.
-
szazbolha
addikt
válasz
shalafi66 #32618 üzenetére
Aluminium? Hát fényes fémszínű a membrán, nem olyan szép fekete mint a papír.
Nem mertem ráfújni semmit, mert a festéknek is van súlya.
,
Az ember sokat olvas a neten és mindenhol azt írják a kártolt gyapjú a legjobb. Oké bevásároltam belőle, de azóta vettem kétféle műszálasat is. Az egyik "lapraszerelt" hangfalba gyártott, a másik bútoripari termék pelyhesített.
A pelyhesnek kisebb a sűrűsége, de jól tömöríthető és nagyon olcsó. Mintának egy nagy zsákkal vettem. -
szazbolha
addikt
válasz
shalafi66 #32615 üzenetére
És az aluminiumot hogy lehet sötétre színezni. Zavar ahogy "világit". Vonzza a szemet
,
Kapcsolódó téma amit már régóta szeretnék megkérdezni.
Hifi körökben elterjedt nézet hogy a hangszóró selyem, illetve annak kerete befolyásolja a hangzást. Én is úgy gondolom kár küzdeni a magas besüllyesztésével, ha aztán van egy fakeret körülötte.Mi a jó megoldás?
Vettem már selymet, hogy eltakarjam az alu nekem kellemetlen látványát, de lehet inkább befesteném. -
Khaosz55
addikt
válasz
shalafi66 #32611 üzenetére
Köszönöm átolvasom.
Ha gyári sub ládák belső képeit nézem, akkor sokban a vatelin van, gondolom azért mert az olcsóbb és könnyebb beszerezi egy tömeggyártónak.
Utána olvasok melyik lenne a jobb a subhoz a gyapjú vagy vatelin. Gyapjúnak lényegesen nagyobb az anyagsűrűsége. -
Khaosz55
addikt
válasz
shalafi66 #32604 üzenetére
Köszi,
mérni nem tudom. Abból indulok ki amit a gyártó ajánlott.
[link]
Tehát kb 90 liter netto doboz, 1,3kg csillapító anyag, a gyártó szerint így lesz F3 35hz és 0.707 Qtc. Nekem a csillapító anyag nélküli modellezésre winisd 0,87 Qtz-t eredményezett.Ahogy nézem a külföldi fórumokat mindenki rakott bele. Hogy tudatos volt-e azt nem tudom.
A csillapító anyagot mindegy hogy rakom bele? Az oldalfalakra célszerű vagy pl összetekerve is bele lehet rakni ?
Anyag szempontjából meg azt olvastam a gyapjú a tuti abból kevesebb is elég. Bár nekem kb mindegy. -
szazbolha
addikt
válasz
shalafi66 #32599 üzenetére
Jogos... szobában sosem járatódna be.
A TS paraméterek alapján csináltam modellezéseket és mindig a CS1214 ment mélyebbre azonos térfogatnál.
Engem elsősorban a zárt doboz érdekel, 20-40L dobozzal valahol 40-45 Hz közötti f3-ra számítok. És ha dobozban+szobában mérve olyan lesz SPL-fr mint a gyári adatlapon (gyak. lapos 20-50 Hz között) akkor tényleg elégedett leszek.
Csak a méret fog gondot okozni.... -
szazbolha
addikt
válasz
shalafi66 #32597 üzenetére
Jofogáson találtam pár JBL CS1214 hirdetést. Érdemes ezeket még használtam megvenni?
Egyszer megjártam egy center vásárlással, aminek kb 1 hét után levált a pereme. Nem láttam amikor megvettem.
Szerintem a "Stage 1210" -nek kicsit másak a T/S paraméterei , nagyobb doboz kell neki és a pdf-ben sem mernek már kiadni olyan szép SPL-fr diagrammokat.Meghát.. egy 30 cm-s hangszórót nem egyszerű beletervezni egy szobai álló hangfalba. Nem lesz túl szép. Hacsaknem oldalra szerelem.
De lehet a különálló mélynyomó praktikusabb. -
szazbolha
addikt
válasz
shalafi66 #32595 üzenetére
Köszönöm!
Ilyesmi SPL-fr szeretnék mérni, egy épített mélynyomon.
(sajnos a CS1214 már nem kapható)"A szélessávú hangsugárzód teljes sávszélességét nem használhatod ki, az alsóbb tartományokat vágni kell."
Akkor is ha nincs másik hangszóró mellette egy TL-ben? Vagy ez erre a FAST 2 utasra vonatkozó tanács volt. És miért?Az SPX-32M épp 120Hz-nél kezd esni. Miért kell vágni alul?
Legszívesebben egy egyszerű 6db/okt hangváltót raknék ide 4mH és a eredetileg kondit nem is raktam volna a szélessávú elé. -
szazbolha
addikt
válasz
shalafi66 #32593 üzenetére
Akkor konkrétan kérdezem.
Milyen mélynyomót javasolsz (reflex,zárt, tl, stb) és milyen hangszóróból építsem meg.
Szobai zenehallgatásra. Saját barkács hangfalaim mellé. 2.1 vagy 2.2 rendszerhez.
Szeretném ha pontos baszgitár, szép orgona mélyregiszter is megszólalna, nem szeretnék buffogást, morajlást, össszemosott mélyhangokat.- Zárt dobozos 2 utas hangfal alá (amelynél f3=60-100 Hz)
- FAST (Fullrange Assisted Subwoofer Technology) hangfalhoz, amelyben szélessávú vagy koax hangszóró zárt vagy reflex dobozban van. (f3=80-120 Hz)Nem kell nagy teljesítmény, 2x100W-os erősítővel hajtanám, amiből jó ha kijön 2x 60-70W.
????
Mi az oka, hogy mélynyomót szeretnék? Sikerült számomra megfelelő magas és középtartományú hangfalakat építeni, hangváltóval jól be tudom állítani a magas/közép arányt, de az alja nem megy.
Elvileg onnan kéne kéne indulni, és ahhoz igazítani a magas/közép hangnyomását, de még nem sikerült. -
szazbolha
addikt
válasz
shalafi66 #32591 üzenetére
Köszi a válaszokat.
Sejtettem, 50Hz alatt túl szép volt, de ha megjön a kínai szélessávú majd kimérem. Az elvárás csak annyi hogy kicsit jobb legyen és kicsit mélyebbre menjen, mint az SPX-32M.
.
"170mm 30Hz-es f3 pont? "
Ezt nem így gondoltam, hanem reflex vagy TL dobozban mérve.
.
"bár TL-ben akármilyen alsó határfrekvenciát lehet csinálni körülbelül."
Igen... ez részben sikerült is nekem az első nyilásos TL-el, de hiába van meg 25-30 Hz között amit szeretnék (sőt 20Hz-en is van még értékelhető hangnyomás) ha fölötte lukak vannak. pl. 120Hz-en.
Elsőre észre sem veszi az ember, de aztán kezd zavaró lenni a 4-5- számnál., -
szazbolha
addikt
válasz
shalafi66 #32584 üzenetére
ehh... még nem vágtam ki a helyét.
Van 2 db 5cm-s kissé szűkölő gyári csövem peremmel 50-46 mm
és van 85 mm-es vágható egyenes csövem perem nélkül.
Ebből ha 10 cm-nél hosszabb kell (igen hosszabb kell : 17 cm), akkor a benti felét fel kéne támasszam, hogy ne rezegjen, stabil legyen,.Valamint,,,
A 85-ös már nagyon padló közelben lenne kb. 6cm, mig a 2x5cm-s kissé oldalt közel aa alsó hangszóróhoz elhelyezve 11 cm magasan lennének a padlótól mérve.Melyik a jobb. Én inkább a 25-öt választottam. A nagyobb cső mintha hajlamosabb lenne a "morajlásra".
-
szazbolha
addikt
válasz
shalafi66 #32582 üzenetére
Köszi ez hasznos válasz volt.
Előre helyezem el a reflexcsövet a TMWWWW hangfalamban, mert ez a "terezési koncepcióm". Oka, a hangfal poziciója, szinte rá van tolva a falra. Ha lenne zene hallgató szobám, akkor 0,6-1 méterre helyezném el a hátfaltól, és lehetne hátsó nyílás.
port terv: 40L 2x5cm átmérővel, hossz 13 cm.A "furcsa" TL-nél is ezért raktam előre a nyílást, ahogy az a visaton topaz [link] tervben van.
-
szazbolha
addikt
válasz
shalafi66 #32579 üzenetére
" Nyilván az előlapon kisebb szögből hallgatod a jellemző félhullámú rezonanciát."
.
Ezt sajnos nem értem.
Azt gondoltam volna, hogy elsősorban kioltásos problémák lesznek, ha közvetlenül a 4 mélysugárzó alá helyezem el a port kimenetét.Az "autós" doboz már számtalan variációt kiszolgált ahol megfelelő volt a térfogata: 50L, akár leválasztásokkal csökkentve.
Az előző verzió is meg lett kritizálva ahol TMMMM dizájn volt. Nekem sem tetszett túlságosan a hangja, de legalább hallgatható.. Most a 4db mélysugárzó az alsó 40L reflexbe kerül és 200 Hz-nél szeretném vágni, a középsugárzót zárt térrészbe helyezem 8L.Ha precíz tervező hobbista lennék, akkor most új dobozt kéne építsek mert modellező program szerint 50-55L megfelelőbb lenne.
De nem várok két hetet amíg az asztalosok magukhoz térnek... meghallgatom így 40L-ben.
Vesztek 5 Hz-et?Nem megrendelésre gyártom a hangfalakat, hanem saját szórakozásra.
Vasútmodellt építeni költségesebb és időigényesebb lenne.
Hiábavaló időtöltés az is.... -
szazbolha
addikt
válasz
shalafi66 #32568 üzenetére
" szerintem túl alacsony a 30Hz körüli hangolási frekvencia,"
MLTL
Sikerült állítani rajta: a TL zárt végből levágtam (lehatároltam) 40 cm-t és csökkentettem a kártolt gyapjú mennyiségét, talán 1/4 TL van csak töltve.
Ezzel persze elcsesztem az S0/SD ás az S0/SL arányokat, illetve a hangszóró pozícióját, de végre megszűnt a zavaró dupla hangforrás effektus, és maradt elég mély. Legalább 3 órát szórakoztam szét-összeszereléssel, jó néhány variációt kipróbálva TL hosszra és csillapításra.
A felharmonikusok rezonananciák kimérése ezután következik.
De lehet belarakok még egy SB17-et, 120 Hz-en vágva. -
szazbolha
addikt
válasz
shalafi66 #32566 üzenetére
Köszönöm a választ, hasznos és több kérdésben is megerősítő volt.
A mostani MLTL-ben ("javított" PCM dizájn) SB17MFC35-8 hangszóró van. Adatlap szerint fs=33 Hz. Még módosítgatom, próbálom áthelyezni a kilépőnyílást is.Egyáltalán érdemes TL-el szenvedni?
Zárt dobozzal, nem nagyon tudok 50Hz alá menni vagy csak drágán. Reflexnél úgy érzem nem tiszta a mély, mindig valami morajlást elkenést hallok ki. A kíváncsiságon kívül ezen két probléma miatt próbálkozom TL-el.
Ráadásnak az első TL hangfalam (ami inkább labirint volt) elsőre jól szólt gagyi szélessávúval és koax autós hangszóróval is. Nyilván 1000 sebből vérzett, de hallgatható volt.Még van a tarsolyomban 1-2 gyári TL terv amit szeretnék megvitatni, kipróbálni.
Sokat tanulok ezekből, hogy milyet ne csináljak, vagy hogy módosítsam a tervet. -
szazbolha
addikt
válasz
shalafi66 #32564 üzenetére
OK, értem.
Kivéve ezt: " a hangszórók illetve a kilépőnyílás közötti legrövidebb távolságon a dobozon kívül (~170Hz)"
Ezt hogy lehet mérni? Illetve a távolságot számolni? A hangszóró előlapon van a nyílás meg hátul?Egyébként az alkalmazott DC130BS-4 hangszórónak 52 Hz a rezonancia frekvenciája és lehet ehhez hangolták a TriRix TL-t. Ezt írod: " a zárt vég és a kilépőnyílás között (~85Hz)," nekem pár Hz-el kevesebb jött ki csillapító anyag nélkül, de lehet a fordulót túlszámoltam.
Viszont a megnézve az oktató videólat meg a mellékelt csillapító anyag mennyiségét a TL utat szinte végig maximálisan kitöltik ebben a TriTix-ben.
Ha ez kártolt gyapjú lenne, akkor a látszólagos TL hosszt kb. duplázná, de ezzel a műanyagos akusztikai csillapítóval kevesebb lehet, akár 0,6-os faktor is így teletömve, amivel épp kijön az 50-52 Hz.Több helyen olvastam iránymutatásként, hogy fs-re kell hangolni a TL-t.
MI történik ha alatta van?Az én furcsán szóló MLTL hangszóróm esetében biztos alá hangoltam. Fs= 33Hz. és a valós hossz kb. 200cm, ami csillapítás nélkül is 37 Hz. Közepesen tömtem meg kártolt gyapjúval, ami sacc/kb 0,7-es faktort jelent, azaz 26 Hz. (még nem mértem ki)
De ha kiszedem belőle a csillapító anyag nagy részét, mondjuk marad 0,9-es faktor, akkor meg úgy hallom kevesebb mély lesz.
Talán legjobb lenne a TL hosszt csökkenteni és normál mennyiségű csillapítót használni. -
szazbolha
addikt
válasz
shalafi66 #32560 üzenetére
A forduló 120 Hz alatt is okoz problémákat? Egyenes cső még szóba jöhet, de a forduló szükséges. Senki sem épít 2-2,5m magas hangfalat, legalábbis én nem szeretnék, már az 120 cm is kicsit szokatlan a szobában.
Ezek szerint nem érdemes a TL-be épített mély sugárzót 120Hz-en vágni?
...
Nem jó a 180-as forduló? A te rajzodon is hasonló volt, csak a középső elválasztó hosszabb volt, azaz a végpontjának alsó laphoz mért távolsága kisebb volt mint az oldallapokhoz mért távolsága.
A 45 fokos terelők talán 10%-al voltak nagyobbak a doboz szélességéhez képet.
De lehet rosszul emléxem. (a PMC dizájnt az alapján módosítottam) -
troll81
addikt
válasz
shalafi66 #32544 üzenetére
Igen a tapfesz az 13.6v körül megáll.ah erősítő nem ekkora feszültségel dolgozik.
Próbálok lto akkumulátor beszerelésével stabil tápot csinálni.Terveim szerint szeretnék kihozni egy biztonságos maximumot az kb az erősítő 80% a nekem.
A tavalyi épített làda volt 2x2 ohmos hangszórókal. És ott az teljesen jó volt,azt egy 5kw erősítő hajtotta meg impedancia kérdésben ezt néztem át
[link]Január elején indul az új projekt.de először az áram, akkumulátorok mennyisége lesz fixalva.
A láda mindig a legnagyobb problémának egyike.
Annak az építés nekem a legnehezebb. -
troll81
addikt
válasz
shalafi66 #32542 üzenetére
elvileg igen ha jól értjuk egymást.
külön külön lenne kötve van egy párhuzamositott kivezetés.
terhelés 12V megadott adatok 1 x 2200 / 4400 / 8100 WRMS @ 4 / 2 / 1 Ohm (12 V, 1% THD)
ez biztos nem lesz mert 13 felett tartom az erősítőim.
Amp performance mérései:1 × 1513 Watt Kanal 1 an 8 Ohm bei 13,4V Versorgungsspannung
Stromaufnahme 135A
Wirkungsgrad 83,6%1 × 2916 Watt Kanal 1 an 4 Ohm bei 13,3V Versorgungsspannung
Stromaufnahme 259A
Wirkungsgrad 84,7%ezt a feszültség értéket tartanám én is mindenképp.ezt szeretik ezek a d osztályok.
elvileg a 2 db 2x2 ohm 15x hangszóró pár is összekötve 0.5 ohm ellenállást mutat mérve láda nélkül.meg ezek nem lesznek pénztárca barát projektek ugy h mindenképp ésszel használnám és építeném.
-
troll81
addikt
válasz
shalafi66 #32534 üzenetére
Igen a 35 hz az elég lenne max szerintem ami még elmegy a 30 hz alatta halál
.
Szokásos autó lenne az alany egy kombi focus.ugy mondanam inkább 32-45hz között legyen a használható tartomány.alatta felette mindegy.
Erősítő egy Ground zero Gzpa 1.10000.
A hangszóró 0.25 re lenne kötve mind 2
Az erősítő olyan 1.5 -2Ohm ellenálláson dolgozna .itt meg van teljesítmény ami kijön.
A doboz viszont mindig a probléma,én nem hagyományosra épitek hanem zenére.nekem az a fontos.
Az előző doboz is fél év volt mire kifaragtam...meg rengeteg anyag.ettol most egyszerűbben szeretnék egy jobb ládát.
Term lab-vagy spl lab ot veszek.
Akkor tudok mérni rendesen és látom mi hogy változik mondjuk a port kialakítása miatt. -
-
DjTaRsY
aktív tag
válasz
shalafi66 #32503 üzenetére
Én naivan azt hittem, az ilyen 2-3dB-es pontatlanságokat a kalibrálatlanok produkálják, és a kalibrálás ezt közelebb hozza a valósághoz. De, hogy két, elvileg kalibrált mérőeszköz közt legyen ilyen különbség, és hogy kalibrálatlanul közelebb van szerintem a valósághoz a mérés az én mikrofonommal, ezt nem gondoltam. De most saját tapasztalatok és fórumokon olvasottak alapján reálisabban látom a helyzetet.
Én szívesen áldoznék arra, hogy egy ennél pontosabb, vagy ismertebben pontatlan mikrofonra cseréljem, de nem tudom ezek után milyen mikrofont válasszak, vagy ha tud valali helyet ahol bekalibrálják nekem a meglévőt, elvinném oda. -
szazbolha
addikt
válasz
shalafi66 #32490 üzenetére
OK, köszi, remélem a fórumtárs megépíti.
.
Egyébként volt itt egy kis félreértést.
A "próbálgatást" nem úgy gondoltam a reflexcső hosszával kapcsolatban, hogy vakon nekiállok, hanem hogy előtte modellezem szoftverrel és ebből indulva kipróbálom hosszabb és rövidebb csővel is. -
szazbolha
addikt
válasz
shalafi66 #32485 üzenetére
"A doboz falaira rögzített csillapítóanyag nem igazán jó megoldás, nem túl hatékony."
.
Elfogadom hogy így van, mégis a legtöbb esetben jelentősen (szignifikánsan) megváltoztatja egy hangfal "hangzását", bármit is értsünk ezen. Rövidebben: hallani a változást. Sőt, mérhető is. -
DjTaRsY
aktív tag
válasz
shalafi66 #32466 üzenetére
Valóban, én voltam a hombár, látszik, én is csak ismerkedem még a szoftverrel, viszont hibáiból tanul az ember, és a mostani hiba megoldása lesz a kulcs arra is, amit korábban problémaként megfogalmaztál a mérési eredményeimről. Az időablak elejét definiáltam helytelenül.
Rögzítettem én már légmagos tekercset is acélcsavarral anno
Azóta meg még a próbapadon is különböző síkokban vannak a tekercsek
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Politika
- Gyári tuningot kínál az Intel az egyes Core Ultra 200S CPU-khoz
- Milyen okostelefont vegyek?
- Locsolkodás helyett hardverekre feni a fogát az ünnepi nyúl
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Futás, futópályák
- Formula-1
- iPhone topik
- Milyen cserélhető objektíves gépet?
- Házimozi belépő szinten
- További aktív témák...
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 4500 16/32/64GB RAM RX 6500 XT 4GB GAMER PC termékbeszámítással
- BESZÁMÍTÁS! Intel Core i5 4690K 4 mag 4 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- Xiaomi Redmi Note 14 5G 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Akció! Újra Gamer EGEREK! Glorious , Endgamer XM1R , Nibio
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte H610M i5 12600 32GB DDR4 512GB SSD RX 6700XT 12GB CM CMP 510 Corsair 650W
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest