Hirdetés

2019. február 21., csütörtök

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2018-01-14 14:06:07

PROHARDVER!

Sziasztok kedves otthon barkácsolók!
A közelmúltban felmerült ötletek, reakciók alapján úgy éreztem, itt az ideje egy topik összefoglaló készítésének. Ugyanakkor a nyitó hozzászólás erre tökéletesen megfelel, így ezek után következzenek a topiknyitó fórumtársunk szavai:

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#651) Zalaymate válasza Tv (#650) üzenetére


Zalaymate
(senior tag)

Értem. Ez az erősítőre tartozik, azt pedig nekem megcsinálja Dimitryj kolléga és egy ismerőse. Szóval ez legyen az ő gondjuk.

Ami engem érint, hogy milyen hangszórót vegyek!

Ezt néztem ki: [link]

Kérdés, hogy megfelelő-e ahhoz, hogy jól szóljon. Az érdekelne, hogy ennek a hangszórónak mekkora dobozt kellene csinálnom????????? :F :F :F

Valaki ezt megmondhatná, akinek van olyan programja, ami megtervezi! :U

(= Zala =)

(#652) Aggregátor válasza Zalaymate (#651) üzenetére


Aggregátor
(PH! nagyúr)

Nézd meg ezt: [link]

(#653) priti válasza Zalaymate (#651) üzenetére


priti
(PH! addikt)

Én a világért sem akarok beleszólni, lehet , hogy nem is jól értem és nem a számgéptápra akarod kötni, de ha igen, akkor azt kiszámoltad, hogy egy ilyen IC-vel operáló erősítő hány ampert vesz föl, csak mert tudtommal P= U * I és legalább 100W-os trafót mondanak rá a weblapon.
Azért én ránéznék arra a tápegységre, hogy a 12V-os ágon csorog e a delej rendesen, nehogy az legyen a vége, hogy bekapcsolod az erősítőt a gép meg kikapcsol erősítőstül, mert behúz a tápban a rövidzárvédelem. :DDD

Hardverlesen

(#654) Zalaymate válasza priti (#653) üzenetére


Zalaymate
(senior tag)

Tehát: Az a táp, amire az erősítő lesz kötve, az semmi mást nem fog meghajtani, csak azt.Szerintem keresek valami használt kicsi 100-200 W-os tápot erre a célra.

A gépemnek megvan a maga kis Chieftec 500W-os tápja! :D

(= Zala =)

(#655) planb


planb
(újonc)

Hell!
Emberek, egyszerűen gyönyörű ez a totyik! :C
Felbuzdulva a sok izgalmas képen, a hétvégén szétvágtam a gépet...szerintem iggen zsír lett.Kezdő vagyok.....
Péntek , szombat dobok fel képeket azt' döntsetek légyszi, ok vagy gány?Persze ha vevők vagytok.
Elektronikában annyira nem vagyok otthon, de a hangszóró mágnese által keltett elektromágneses hullámok nem zavarnak be a másínkának?

bázzzzzzzzzeg...

(#656) Tv válasza planb (#655) üzenetére


Tv
(senior tag)

Cső! Simán bezavarhat a gépnek a hangszóró. Főleg a merevlemez ami nem kedveli. Persze ez sokmindentől függhet, hogy most lesz-e ebből gond vagy sem. Majd elválik. Monitor (crt) mellé sem ajánlatos közvetlenül tenni hangfalat. Nem is értem hogy anno hogy gyárthattak olyanokat hogy a monitor oldalán van két hangszóró :F . Bár gondolom ott jól megvolt oldva az árnyékolás.
Várjuk a gányolásodról a képeket :)

(#657) priti válasza Zalaymate (#654) üzenetére


priti
(PH! addikt)

Áhh szerintem a számgéptáp nem erre való. Eleve csak terhelve adja a delejtt meg a 12V-os ágon gyengusz is... Szóbajön, hogy építesz egy tápot egységcsomagból, meg hasonlók, de a vége hogy elköltesz egy rakás pénzt és csak dreha az egész...

Mindent összevetve szerintem a legjobban akkor járnál, ha megvennél a vateráról valami ősrégi (minden potis, csak semmi digitális cucc) hifit ezeré, kibeleznéd és a szükséges bensőségeket bedobnád egy a számgéptáp tápegységével azonos oldalméretű műanyag dobozba (150 Ft és pont van ez a méret a hobby-ban), mert azt stresszmentesen tudnád rögzíteni a toronyház 2. tápegységének a helyére (befelé lehet hosszabb), mivel a lágy műanyag dobozba kézzel simán bele tudod hajtani a facsavart a ház fémlemezében előkészített helyeken át.

Tehát annyi csak a dolgod, hogy az AUX bemenetet megkeresed a hifiből kibelezett nyákon, kivezeted egy jack aljzatra a műanyag doboz oldalára, azt összekötöd a hangkari kimenetével egy átjátszókábellel a gépen belül és még ki is néz valahogy. Az erősítő hangerejét, meg belövöd fixre, maxra oda, ahol még nem zajos nagyon és a bemeneti jelszinttel operálsz, azaz a hangkarin variálsz a hangerővel.

A táp, biztosítékok, zajmentes erősítő fillérekből megoldva, annyi, hogy veszel egy 230V-os aljzatot a műanyag doboz a gép hátulját nézve látható felére, ahová a facsavarokat is tekerted, aztán oda cépen bedugod a konnektorból a delejt, én még tennék oda egy kétállású főkapcsolót is, attól mert ott van még sorbakötve lehetne egy a gép előlapjára is kivezetve aztán szasz.
Egyébként űbergyökérség zenét tenni a gépbe, mert le fogja rázni a csatlakozókat, főleg a SATA csatit és állandóan kifagy majd a gép, de azért hajrá, lélekben veled vagyunk, ja és persze mágnesesen árnyékolt hangszórókat vegyél, nehogy meglepődj :DDD
és ne tévesszen meg, hogy hatalmas felül lemezjátszós a hifi, szétszeded és belül a nyák egy kis car ;)

Hardverlesen

(#658) planb válasza Tv (#656) üzenetére


planb
(újonc)

A beleépítést fentebb olvastam valahol, azt' csak szőget ütött a fejembe az EMI ( Matrix )
Már így is zsufi van a gépbe, nem hogy még hangszórót bele! De kiváncsian várom , hogy a kollegának sikerül-e a dolog. :C
Ha a csajom hozza a fotóaparátot, szombatra lesz kép.

bázzzzzzzzzeg...

(#659) Zalaymate válasza priti (#657) üzenetére


Zalaymate
(senior tag)

Nem értem, hogy minek lehet baja a gépben, de higgyétek már el, hogy csak akkor költöztetem bele a gépet, ha már minden simán és probléma nékül BIZONSÁGOSAN működik!

Amúgy az ötletedet köszönöm! :R

Elgondolkodtató. Utána járok a környékbeli bizomyánikban, hogy mennyibe kóstálna egy régi erősítő!

(= Zala =)

(#660) didyman válasza priti (#657) üzenetére


didyman
(PH! addikt)

Műanyagdobozba tenni erősítőt? Akkora dobozba, amiben a tápegység van, nem fog egy régi hifi végfoka eléférni, mert a NYÁK nem hajlékony és mert a trafót a körítéssel nem lehet elhelyezni úgy, hogy biztonságos legyen, 40W alatt meg tökmindegy, hogy a PC tápjának 12V-ja, vagy trafó terhelődik. Gyanítom, hogy Tesla NZC-t nem láttál belülről, mert annak special nem olyan kicsi a panelja. Különálló AT táp esetén 5V-on kb. 1-2A kell a 12V teljes (6-8A-es) terheléséhez. 3-4A-ig kb. semmi.

"Az Antióchiai Szent Kézigránát. Mínár atya az őrizője e kegyes ereklyének"

(#661) priti válasza didyman (#660) üzenetére


priti
(PH! addikt)

Írtam, hogy befelé lehet hosszabb, egy téglatestet gondolom el tudsz képzelni, aminek az oldala a tápdobozzal azonos méretű. Egy IC-s végfok simán elfér benne előerősítőstül rádióstul mindenestül. Azért írtam neki azt a hifitípust, amikor minden egyben van bazinagy műanyag dobozban a tetején bakelitlemezjátszóval, mert azok mind IC végfokosak, akkor az volt a raj , tudod, amiknek olyan a doboza hogy a hátsó lemezt sima farostlemez a többi meg műanyag. A rendszerváltás után hozták ezeket németből, mint a cukrot, ma megkapod darabját ezerér, ha kettőt viszel akkor meg ingyen :DDD
Nem olyanra gondoltam, ami tranyós és két mono végfokkal oldják meg a sztereot meg akkora torroid, mint az öklöm...

Hardverlesen

(#662) didyman válasza priti (#661) üzenetére


didyman
(PH! addikt)

Az NZC-nek TBA2020-as végfokai vannak, IC-s az is. Jaja, ismerem ezeket a hifiket, de...Akkoris bonyolult így dobozolni. Akkor már inkább maradjon egyben az a doboz és építsen bele PC-t :D

"Az Antióchiai Szent Kézigránát. Mínár atya az őrizője e kegyes ereklyének"

(#663) Dimitryj válasza didyman (#662) üzenetére


Dimitryj
(senior tag)

Na jóvanám.... :D
- A hangszóró 2 féleképpen zavarhat be:
- Mágnes töbnyire csak ha mozgatod akkor okozhat problémát (általános iskola 7ik, elektomágneses indukció - monjuk elég nagy lendülettel kell lóbálni hogy veszélyes legyen)
- elekrom mágneses impulzusok - ez eleve van ha szól a hangszóró bár nagyságrendekkel kisebb mint a mágnes mágneses tere

- Az ötlet nem rosz ha valaki ért is az elektronikához hogy megcsinálja, bár énszerintem egy normálisan öszerakott pár Wos erőlködő még mindíg többet tud mint egy max 10Wos lemezjátszó végfok (én is csináltam erősítőt A210 -es 5Wos véggel szépen szó amég el nem éri a maxot amit tud és az nem sok 2db 15Wos hangfallal)

- Táp: alap esetben a szg tápja nem alkalmas erőlködő etetésére, mert a fesz figyelése ezeknek az 5Vos ágon van és ha csak a 12es ágat terheled semmit sem fog kiadni.
DE!!! Át lehet alakítnai a tápokat egy kis mókolással hogy kicsit több teljesítményt tudjanak leadni és működjön az egész ha csak 12es ágat terheled. Kicsit értelemesebb megoldás mint szétkapni egy maszat lemezjátszót ami még nem is biztos hogy elbírja a hangszórókat.

(#664) syn7h37ic


syn7h37ic
(PH! nagyúr)

:D A végén tényleg eljutunk a csöves végfokig. :DDD

(#665) Dimitryj válasza syn7h37ic (#664) üzenetére


Dimitryj
(senior tag)

Lesz még itt fóziós cella is meg power armor....
Fallout forever!

[ Szerkesztve ]

(#666) didyman válasza Dimitryj (#663) üzenetére


didyman
(PH! addikt)

A mágnest nem kell lóbálni, mert aminek bezavarhat, az pont mozog. De mint írtam korábban, rá is lehet tenni a vinyó tetejére akár.

A számítógép tápja alapesetben le van terhelve a számítógéppel.

"Az Antióchiai Szent Kézigránát. Mínár atya az őrizője e kegyes ereklyének"

(#667) priti válasza didyman (#662) üzenetére


priti
(PH! addikt)

Szerintem nem egy vászisztlósz, a tranyó talpas ott a 230, azt lecsavarozza facsavarral a doboz aljára a sarokba és lefalazza a többitől,
ami meg utána van az meg kit izgat, eleve gyári lakkozott NYÁK, kemény12-24V van rajta, ha igényes szépen megoldja például egy centi vastag farostlemezbe csíkokat mar és belenyomja a marásba a nyák szélét effektíve polcot csinál belőle és így akár egymás fölé is teheti a nyákokat, ha több van a farostlemezt, amibe beleszorulnak meg odacsavarozza a doboz oldalához, aztán szasz. Kényelmesen huzalozható.
Ne beszéld rá, hogy épített végfokra költsön 5 rugeszt minimum+még külön tápra is vagy 10 rugóért, mert az tuti ziher, hogy búgni fog, így legalább egy ezresből megvan és ha gyengébben is, de legalább tisztán szól, amíg el nem múlik neki.
Ha meg vesz egy ónszippantót ezerér, akkor még alkatrészeket is kultúráltan ki tud venni és akár előlapra is kivezetheti a hangszín, hangerő potmétereket, mi kell még? :D Olyan csillivilli potikat vesz az előlapra, amilyet akar, inkább arra költsön, azt nem tudja elqrni feltéve ha tud forrasztani és nem égeti el a nyákot.

Hardverlesen

(#668) syn7h37ic


syn7h37ic
(PH! nagyúr)

Ez az igazi. Egyszerű is, csöves is, jó is, csak kell hozzá pár olyan dolog, ami "kicsit" nehéz megoldani házilag. :)
A táp
Ugyanez az eredeti terv szerint, EZ80 egyenirányítóval Forrás :R

(#669) Kurutomi


Kurutomi
(lelkes újonc)

Uff mindenkinek.

Kedvenc 9600 pro-mon anno elfáradt a hűtés ezért eszközöltem rajta egy bordacserét :)
P I-es borda csak elforgatva fért fel és akkor is belelógott az AGP slotba,ezért kezelésbe vettem egy kicsit a reszelővel és vasfűrésszel :DD

A kondenzátor/borda direkt contaktot egy kis celluxal sikeresen elkerültem. :U

Barkács powa!!

(#670) Kurutomi


Kurutomi
(lelkes újonc)

(#671) jhos910 válasza Kurutomi (#670) üzenetére


jhos910
(senior tag)

Kis csúnyaság :DD :B
Ráereszthetnél néha egy porszívót azért ;]

(#672) KillHates válasza Kurutomi (#670) üzenetére


KillHates
(PH! nagyúr)

Jó nagy moha nőtt rá! :D

Kérlek hívj fel, úgy egyszerűbb és gyorsabb. A telefonszámom az adatlapomon.

(#673) Játékos válasza KillHates (#672) üzenetére


Játékos
(PH! addikt)

A pókok is jól érzik magukat a meleg gépben... :DDD

Ha szeretet van az életünkben, az pótol ezernyi dolgot, ami hiányzik. Ha nincs szeretet, mindegy, mink van, sose lesz elég...

(#674) Hawk1979


Hawk1979
(őstag)

Tegnap furcsa házasságot kötött egy Ac freezer 7 borda,egy intel gyári hűtőről lepattintott ventivel.Persze volt egy kis segítségük is,aminek eredménye egy közös gyerek lett,aki azóta boldogan él egy tágas házikóban.

(#675) jhos910 válasza Hawk1979 (#674) üzenetére


jhos910
(senior tag)

Nem rezonál be ?:D
Érdekes egy kókányolás :D

(#676) Hawk1979 válasza jhos910 (#675) üzenetére


Hawk1979
(őstag)

900rpm fölé nem megy,így csend van,és béke,semmi rezgés.

(#677) S.Y.S.


S.Y.S.
(fanatikus tag)

Unatkoztam a hétvégén :D , bágeroltam a pendrive-on, nem saját ötlet/sajnos/, de minden kétséget kizáróan egyedi. Nem akartam a drive-ot szétbarmolni a garancia miatt, igy nem teljesen egyezik az eredetivel.
Szemléltetésnek néhány kép: [kép1] [kép2] [kép3] [kép4] [kép5] [kép6] [kép7] [kép8] [kép9]
Természetesen itt a [forrás] is.
Jó szórakozást! :)

Majdnem logout: http://www.syskovics.atw.hu/ * hApró: http://goo.gl/hRey47

(#678) Temerti válasza S.Y.S. (#677) üzenetére


Temerti
(tag)

Kellett egy perc mire leesett hogy ennek mi a lényege. :DDD Amúgy jópofa. ;)

(#679) KillHates válasza S.Y.S. (#677) üzenetére


KillHates
(PH! nagyúr)

Hehe! Nagyon nagy poén! A PQI i810-es pendrive talán alkalmasabb erre:

Kérlek hívj fel, úgy egyszerűbb és gyorsabb. A telefonszámom az adatlapomon.

(#680) S.Y.S. válasza KillHates (#679) üzenetére


S.Y.S.
(fanatikus tag)

Nem hinném, hogy a mérettel bajok lennének [link] A titok, hogy a burkolatot el kéne távolitani róla és akkor férne bele a fém keretbe, na ezt már nem válaltam :)

Majdnem logout: http://www.syskovics.atw.hu/ * hApró: http://goo.gl/hRey47

(#681) planb


planb
(újonc)

Na itt vannak a barkácsomról a képek!
Csak őszintén![link]

bázzzzzzzzzeg...

(#682) CPT.Pirk válasza planb (#681) üzenetére


CPT.Pirk
(PH! félisten)

Már majdnem belekötöttem, hogy hol itt a gányolás, mikor megláttam a plexi oldalán azt a rusnya venti tartó lapot... :C

Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)

(#683) jhos910 válasza S.Y.S. (#677) üzenetére


jhos910
(senior tag)

Sztem full jó így is :))
Nekem tetszik, mekkora poén lehet h egy haver nemvágja miről van szó te meg egy levágott kábeldarabot beledugsz a gépébe és hohóóóóóó láss csodát :D
Másnap ő is megy a boltba és vesz egy kábelt aztán próbálgatja mint pendrive :D

planb:egy kis rendet azért rakhattál volna a gépházban :U ;]

[ Szerkesztve ]

(#684) S.Y.S. válasza jhos910 (#683) üzenetére


S.Y.S.
(fanatikus tag)

Bent a melóhelyen ez volt az első, voltak érdekes grimaszok :DDD

Majdnem logout: http://www.syskovics.atw.hu/ * hApró: http://goo.gl/hRey47

(#685) BearGOD


BearGOD
(kvázi-tag)

Sziasztok!
Tanácsot szeretnék tőletek!
Van egy ház amit most vettem, moddolni akarom, de mindenekelőtt van egy kis bibi vele!
Előlapon van egy 1,5x6,2cm-es kivágás, ahol régen egy kijelző volt.
Most üresen hever és ha moddolnám a házat akkor hülyén nézne ki az a kis luk rajta!
Elképzelhetőnek tartom, hogy valami más kijelző a helyére esetleg nagyobbítani rajta, de tanács kellene, hogy milyen, mit jelző kis csodák lennének jó a helyére!
Ötlet?

(#686) Dimitryj válasza BearGOD (#685) üzenetére


Dimitryj
(senior tag)

itt esetleg : [link]

(#687) gt0618


gt0618
(kvázi-tag)

3850 egyslotos hűtős kártya megdöbbentően felmelegedett, a teljes nyák elejétől a végéig 50fok felett volt idle,( terhelés alatt 70-et is sikerült mérni, és még hol van a nyár...), érezni lehetett kézzel, hogy "süt", mindez a ventillátor fordulatszámától nagyjából függetlenül. Megvizsgálva a hűtőt igen érdekes, hogy több darabból áll, egy a gpu felett, az bele van ragasztva a nagy lap közepére, arra két hőcső került, arra pedig egy sűrű bordarendszer. Ne hagyjuk ki a ventillátorcsökevényt sem. Mivel volt itthon egy vízhűtő blokk, a felesleget véső és csavarhúzó segítségével leszedtem (a folyamat nem visszafordítható :) ):

http://kepfeltoltes.hu/080429/P1010301_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

A sorjákat lecsiszoltam, kiütöttem a közepét, ahova pont befér a 40x40 blokk, és még rögzíteni is lehet. A hátoldalon nem eszközöltem változtatást.

http://kepfeltoltes.hu/080429/P1010303j_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

http://kepfeltoltes.hu/080429/P1010307j_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

Az eredmény a csend, a 30 fok körüli nyák, memóriát és a feteket továbbra is hűti a gyári cooler alaplapja (eddig fűtötte, nem kicsit, nagyon), gpu hőm. 34fok idle lett (végülis 90 foknál még bírta úgyhogy ez tkp. mindegy), stabil rögzítés, semmi kiflibe hajló kártya.

(Sorry egyik másik kép minőségéért)

Jó a topic, további jó "tákolást"!

[ Szerkesztve ]

(#688) jenei92 válasza gt0618 (#687) üzenetére


jenei92
(senior tag)

A Képeket linkeld inkább!
[link]
[link]
[link]
:R

[ Szerkesztve ]

(#689) planb válasza jhos910 (#683) üzenetére


planb
(újonc)

A kábelkáoszra gondolsz?
Azon még dolgozom.... :B

bázzzzzzzzzeg...

(#690) jhos910 válasza planb (#689) üzenetére


jhos910
(senior tag)

pontosan arra :)

egykét tipp: -spirál; cső ide kábel;kötegelő; + a felesleges tápkábelek eldugása ide oda (nekem pl be vannak tömve az odd alá úgy hogy egyáltalán nem látszanak, az előlapi kábelek pedig a vinyótartó lemez és a túlsó oldallap között vannak elvezetve egy kis kötegelő segítségével :) )

Ezen a képen pont befényképeztem a kábelekhez, de oldalról nemnagyon látszik.
Spirált még én sem alkalmaztam mert hát inkább ráköltöm a hardverre a dellám mivel úgy sincs plexi a gépházon. Jelenleg így is megfelel sztem egész pofás (kb 0 azaz nulla forintból).

kép
kép2
(nem kókány topikba tartozik, csak szemléletés :) )

[ Szerkesztve ]

(#691) planb válasza jhos910 (#690) üzenetére


planb
(újonc)

Kimondottan pofás! :C
Annyi gáz van csak nálam, hogy mindenn összefügg mindennel: elosztó, elosztó hátán.Kevés csati van a tápon, aztán azé' van a kígyócsomag a gépben.
A kábelháló lesz asszem a befutó! Okozok majd valami.
Köszönöm a tanácsokat!

[ Szerkesztve ]

bázzzzzzzzzeg...

(#692) Yutani


Yutani
(PH! nagyúr)

Asszem én is beállok a házibarkácsolók sorába EZZEL.

A lényeg: egy 3dfx Voodoo3 V3000 kártyára ráműtöttem egy Zalman ZM-HP80D hűtőt OP1 ventivel, rambordákkal. Mivel a végeredmény kicsit gány kinézetű, ezért gondoltam, megállja itt a helyét. ;)

Régi ISA SB és GUS hangkártyákat keresek saját részre, nem kereskedni! Privizz, ha van valamid! ABIT AU10 is érdekel! #tarcsad

(#693) Yutani válasza gt0618 (#687) üzenetére


Yutani
(PH! nagyúr)

Gratula a bátorsághoz! Mindenesetre a garihoz szerezned kell egy másik hűtőt... :DDD

Régi ISA SB és GUS hangkártyákat keresek saját részre, nem kereskedni! Privizz, ha van valamid! ABIT AU10 is érdekel! #tarcsad

(#694) jhos910 válasza planb (#691) üzenetére


jhos910
(senior tag)

Köszi :DDD

Nem haragudnak miatta a vinyók meg az ODD-k, hogy sok ventit rákötsz arra az ágra?

(#695) jenei92 válasza Yutani (#692) üzenetére


jenei92
(senior tag)

Jó lett a kártya hűtő! :C

(#696) planb válasza jhos910 (#694) üzenetére


planb
(újonc)

Megpróbáltam egyenletesen elosztani cuccokat , egyenlőre nem tapasztaltam semmi kirívót.

bázzzzzzzzzeg...

(#697) gt0618 válasza Yutani (#693) üzenetére


gt0618
(kvázi-tag)

Szerencsére referenciahűtő, úgyhogy talán sikerül ha kell, másrészt ha egy hónap alatt nem döglött bele azokba a hőmérsékletekbe amiket azzal elért, akkor csak nem lesz vele gond... kopp...kopp...

(#698) jhos910 válasza planb (#696) üzenetére


jhos910
(senior tag)

Most nézem a tápod, mercury.... biztos h jó lesz ez neked?
Én nemrég fektettem be egy 500w-os codegenbe és teljesen megvagyok elégedve, jobb minden fsp-től meg chiftec-től.
Dehogyis csak vicceltem, nekem csáptekem van :) 400-as , inkább vegyél sztem a géped alá egyet, megéri teljesen és aggodalmaktól is megkíméled magad.
Ahogy nézem hasonló gépünk van ;)

(#699) Laraxior válasza jhos910 (#698) üzenetére


Laraxior
(Jómunkásember)

jó az a mercury... nekem 450Wos van... 3db 12es venti van rákötve és mondhatom viszi, sosem indult még újra :DDD

*** Honda CBR 600 RR *** OPEL INSIGNIA *** "... ez dízel te k*rva..."

(#700) fero02 válasza Laraxior (#699) üzenetére


fero02
(PH! kedvence)

"sosem indult még újra " általában nem is ezzel szokott gond lenni. ;) :D

Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.