Hirdetés
- Ilyen videokártyát választana a DOOM Slayer
- Üvegben nem szűköldködő GameMax mikrotorony, "lopakodó" alaplapokhoz is
- 14 GB/s-mal olvasó, DRAM-os SSD az ADATA palettájáról
- A készülő legújabb node-ján is kerüli a legmodernebb EUV berendezéseket a TSMC
- Ez lenne a népkártya? Teszten a GeForce RTX 5060 Ti 16 GB
- Melyik tápegységet vegyem?
- ASUS ROG Ally
- Milyen CPU léghűtést vegyek?
- Üvegben nem szűköldködő GameMax mikrotorony, "lopakodó" alaplapokhoz is
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Milyen TV-t vegyek?
- Ez lenne a népkártya? Teszten a GeForce RTX 5060 Ti 16 GB
- Androidos tablet topic
- 14 GB/s-mal olvasó, DRAM-os SSD az ADATA palettájáról
- Házimozi belépő szinten
Új hozzászólás Aktív témák
-
Dißnäëß
nagyúr
Igazság szerint mivel Exos, gyárilag ezek 512e módban jönnek (512 byte méretű 1 szektor), a SeaTools-al előbb ezt is átállítanám 4Kn-re, mert natívban ugye 4K-sak a szektorok ezeken (Advanced Format). Csak kikapcsolod az emulációt, hogy 512-esnek jelentse magát.
Ez persze totálfatál azonnali örök adatvesztéssel jár.
Na, ezután mehet a GPT és minden egyéb rá.
De látom marha régen volt már ez, valszeg belaktad, úgyhogy ne piszkáld. -
polgi803
őstag
Sziasztok!
Kérlek segítsen valaki a problémámban. A helyzet a következő. Van egy Asus Z87-M Plus lapom. Vettem bele egy Samsung 870-es Sata2-es 250 Gb SSDt. A BIOS látja a meghajtót, de a win10 telepítő nem. Azt írja, hogy a meghajtó drivere nincs telepitve.
Amit eddig tettem:
- a windows 10-et a hivatalos oldalról szedtem le ISO fájlba.
- Rufus-al feltettem a wint pendrive-ra. MBR/uefi-be. FAT32
- ezután feltettem a pendrive-ra az "IRST Intel 18.1.0.1028" zip-et kicsomagolva. De telepítéskor nem is látja a fileokat, csak a windowshoz kellőeket.
BIOS-ban kikapcsoltam a CSI-t vagy mit és a secure boot-ot is.Az eredmény ugyanaz. Fogalmam sincs már mit csinálok rosszul. Légyszi segítsetek ki. Pontosan mit tegyek hogy működjön a dolog. Nagyon hálás lennék!
-
Dorien
veterán
válasz
King Unique #493 üzenetére
Persze, értem.
Én be szoktam vállalni a használt dolgokat, ha az eredeti ár töredékéért jutok hozzájuk. Elvileg van rá 2 év amazonos gari is, de remélem nem lesz rá szükség egy alig használt enterprise HDD esetén...
Viszont eléggé meglepődtem, hogy sem a Win10 Disk Monitor sem az Easeus PM sem tudott mit kezdeni egy ilyen helyzettel és a Windows parancssorhoz kellett fordulni. Azt hittem, ezt már meghaladtuk így 2024 tájékán, de ezek szerint mégsem... Bár az is igaz, hogy Easeus-ból nem a legújabb boot CD-s változattal próbáltam. Úgy lehet, hogy ment volna.
-
King Unique
titán
Az előbb nem arról volt szó, hogy egyáltalán nem lehet akár használtan venni HDD-t ha úgy jóval olcsóbb, hanem arról, hogy azért volt ez a mostani kis probléma, mert használtan lett véve és az előző hw/sw környezetben való használat miatt lett a másikban GPT-védőpartíció.
-
Dorien
veterán
válasz
King Unique #491 üzenetére
Multimédiás NAS-ban volt használva. Az újhoz képest szinte féláron vettem...
-
King Unique
titán
Mármint a használt mivolta és az előző tulaj ügyködése miatt volt ez, mert egy vadonatújan vásárolt belső HDD-nél nyilván nem lett volna ilyen, amin ugye se partíció, se fájlrendszer, semmi nincsen gyárilag.
A
convert mbr
parancs egyébként felesleges volt, elég lett volna szimplán aclean
a törléshez.
Köszönjük a tapasztalat megosztását. -
Dorien
veterán
Üdv!
Leírom a kis délutáni kálváriámat, hátha másnak is hasznos lesz:
Vettem egy használt 18TB-s Seagate Exos-t, beüzemeltem és akkor jött a kellemetlen meglepetés: sem az Easeus Partition Master, sem a Win10 lemezkezelő (Disk Manager) nem tudott mit kezdeni a rajta lévő 2TB-os "GPT védőpartícióval". Sok böngészés után eljutottam a megoldáshoz: [link]
Vagyis:
1. cmd futtatása rendszergazdaként
2. diskpart
3. list disk (lemezek listázása)
4. select disk # (az adott számú lemez kiválasztása, jó alaposan nézd meg előtte!)
5. clean (gyalu)
6. convert mbr (lemez konvertálása mbr formátumra)
7. exit
Ezután már 18TB allokálatlan területként mutatta a lemezt az Easeus, és nem volt vele további probléma. Convert to GPT, create NTFS partition, kész. -
frem1790
őstag
válasz
King Unique #488 üzenetére
Így már tiszta! Nagyon szépen köszönöm a segítséget!
-
King Unique
titán
válasz
frem1790 #487 üzenetére
"SSD-nél van-e valami külön eljárás?"
Nincsen, ilyen szempontból ugyanúgy kezelendő mint egy HDD.
Max. a partícióeltolás - lásd a "Windows alapvető beállításainak ellenörzése" bejegyzés 3. pontját - szokott téma lenni, de azt a modern operációs rendszerek, XP-től újabb Windowsok eleve megfelelően csinálják, vagyis már az sem téma."A hdd-vel is bizonytalan vagyok, ekkora méretűnél is ugyanúgy kell csinálni mindent mint a kissebbeknél?"
Igen, max. arra kell figyelni, hogy GPT partíciós séma szerint legyen inicializálva a 2 TB feletti lemezterület használatához (bővebben).
-
frem1790
őstag
Sziasztok! Lenne két láma kérdésem. Mivel ezer éve (na jó csak 10 éve) nem használtam új vinyókat most kissé bizonytalan vagyok ez ügyben. Új gépet készülök vásárolni amibe egy 1 terás Samsung SSD és egy 8 terás Toshiba HDD kerül majd általános használatra. Azt tudom hogy GPT-re kell őket formatálni, de azt nem hogy SSD-nél van-e valami külön eljárás? A hdd-vel is bizonytalan vagyok, ekkora méretűnél is ugyanúgy kell csinálni mindent mint a kissebbeknél? Bocsánat hogy ilyenekkel jövök, próbáltam utánaguglizni de ilyen alap dolgokról nem nagyon találtam semmit. Hülyeséget még nem szeretnék csinálni.
-
OTee
aktív tag
válasz
King Unique #485 üzenetére
Köszönöm!
Megpróbálom első körben a PC-be verziót, aztán meglátjuk...OTee
-
King Unique
titán
Ilyen GPT-védőpartíció probléma USB-s dokkolóknál, külső házaknál akkor szokott lenni, ha a belehelyezett HDD a PC-ben SATA-n vagy másik USB-s dokkolóban / külső házban eltérő logikai-fizikai szektorméret szerint lett inicializálva és particionálva, meg főleg 2+ TB | GPT felállásnál. Bővebben lásd egy másik topik esetét.
Akár az is okozhat problémát, ha a régi PC-n lévő Windowson tárolóhelyként lett beállítva a HDD és nem lett eltávolítva onnan, vagy tükrözés lett beállítva, stb.
Ha van rá lehetőség, akkor asztali PC-be téve és SATA-n csatlakoztatva kellene megpróbálni a hozzáférést a HDD-n lévő adatokhoz, meg pláne ha a dokkoló 4Kn / 4Ke (4096/4096) logikai-fizikai szektorméretet használ.
Ha adatmentés a cél, akkor értelemszerűen inkább az adatmentés - HDD - SSD - Flash topikban kellene ez ügyben érdeklődni.
-
OTee
aktív tag
Hello!
Lányomék AIO (HP) gépe tönkrement, vélhetően alaplap hiba miatt.
Az Oprendszer egy m2SSD-n volt, és volt 1 db 2TB WD tárolónak.
Erről szeretnék menteni, egy régebbi univerzális (IDE, SATA, SD card stb ...) külső dokkoló segítségével (kínai USB/SATA átalakítóval nem megy) amivel látom is a winchestert, de GPT-védett partícióként.
Van mód rá, hogy az én WIN10 64 rendszerem alól láthassam/menthessem az adatokat, vagy próbálkozzak Linux alól?THX: OTee
-
King Unique
titán
válasz
headhunter #482 üzenetére
A leírtak alapján először értelemszerűen a Legacy (CSM) vs. UEFI boot, Secure Boot, stb. beállításokat kellene átnézni, majd kipróbálni, hogy MBR alapon is bootolnak-e a Linuxok UEFI módban. Az MBR
—►
GPT átkonvertálás max. az utolsó opció legyen, meg ha máshogyan nem sikerül megoldani és mindenképpen UEFI szerinti bootolás a cél.Egyébként igen, megoldható az adatvesztés nélküli MBR
—►
GPT átkonvertálás, adatlemezt Windowson külső particionáló programmal (példa), windowsos rendszermeghajtót pedig az MBR2GPT parancssori eszközzel lehet.Viszont ha fontos adatok vannak az átkonvertálandó meghajtón, akkor előtte még ilyenkor is javasolt mentést készíteni a fontos fájlokról, operációs rendszerekről lemezképfájlt, stb.
-
headhunter
addikt
válasz
King Unique #481 üzenetére
Átnézem a beállításokat.
Belső vagy külső SSD-t adatvesztés nélkül át lehet konvertálni? (MBR-GPT)
SSD-ken több linux partició + 1-1db NTFS
-
King Unique
titán
válasz
headhunter #480 üzenetére
• Mármint akkor ez a "több OP rendszer" vélhetően Linuxokat akar jelenteni, ott van értelme a GRUB rendszerbetöltőnek.
• Ha UEFI-s PC-k, akkor ott normál esetben lehet az UEFI mellett Legacy (CSM) séma szerint is bootolni, ahol értelemszerűen a BIOS/UEFI boot menüben kellene beállítani a megfelelő bootolási módot, ami szerint egyik / másik operációs rendszer telepítve van.
• UEFI-nél alapesetben GPT partíciós séma a követelmény a rendszermeghajtónál. Legalábbis Windowsoknál belső SSD-re történő telepítésnél igen, ellenben külső SSD-re Windows To Go módszerrel telepítve akár MBR alapon is működhet a bootolás, Linuxoknál alapesetben UEFI-nél szintén GPT a követelmény de akár MBR alapon is tudnak UEFI módban bootolni, stb.
• Ha bekapcsolt Fast Startup és / vagy Fast Boot (Ultra Fast) mellett lett a Windows 11 leállítva, akkor nem meglepő, ha bekapcsolásnál egyből az indul. Ha multiboot a cél, akkor ezeket javasolt kikapcsolni, BIOS/UEFI menüben a megfelelő bootolási módot (
UEFI only / Legacy only / Legacy + UEFI
) beállítani, stb.• Ha jelenleg
UEFI
séma szerint van telepítve a Windows 11 és be van kapcsolva aSecure Boot,
akkor az utóbbi akadályozhatja egyes Linux és egyéb rendszereket indítását, ha nincsen azoknakSecure Boot
kulcsa és digitális aláírása, pl. a Ventoy esetében külön útmutató van ehhez. -
headhunter
addikt
Sziasztok!
Van külső SSD, amelyiken telepítve van több OP rendszer is rajta a Grub-bal, USB pendrive-on a ventoy alatt több ISO és egyik meghajtóról sem akar bootolni.
A gépbe rakott +SSD-n is van grub, de az sem indul el, mindig csak a gépben lévő SSD-n található Windows 11 indul.
A régi gépem egy Xeon 5440E + LGA775-ös alaplapban, itt csak USB2.0-ás portok vannak és EFI Bios + MBR a meghajtóknál.
Új gép: [link]
Itt az UEFI miatt már GPT kellene a lemezekhez, ezért nem ismeri fel és bootol vagy a biosban kellene valamit átállítani? -
Daffchy
őstag
Sziasztok!
Nekem egy olyan problémám lenne, hogy adattárolásra beraktam egy 500-as Samsung SSD-t a gépbe (ami eddig működött problémamentesen egy előző gépemben).
Most nagy nehezen a Lemezkezelésnél megjelent, de Tárolóhelyek védőpartíciója státuszban van.
A helyi menü itt full szürke, minden sor.Eszközkezelőben is látszik, de az Eszközök és meghajtók-nál viszont nem látszik.
Mit tudok ezzel kezdeni?
Előre is köszi! -
Mickey5
csendes tag
válasz
King Unique #476 üzenetére
Köszönöm az értékes ötleteket!
A Live CD-s boot nem jutott eszembe, különben nem is zavartam volna fölösleges kérdéssel. Pedig első körben valóban ez a legjobb megoldás!
Hosszabb távon pedig az USB adapter a barátunk.
Ami szintén nem jutott eszembe, mert már legalább 15 esztendeje nem használtam.
Köszönöm fáradozásodat!
-
King Unique
titán
válasz
King Unique #475 üzenetére
A végéről lemarad az előbb, hogy pl. egy univerzális IDE/SATA-USB adapterrel (példa) a régi PC-kből kiszerelt HDD-ket lehetne a saját PC-hez is csatlakoztatni USB-n, vagy akár az új HDD-t a régi PC-khez, mert azért egy szabad USB-port vélhetően mindegyiken akad.
A régi PC-kben lévő régi HDD-k meg vélhetően eleve kis tárolókapacitásúak és nem feltétlen kell nagy adatmennyiséget ide-oda másolni, vagyis még ha csak USB 2.0 csatlakozási lehetőség van is a régi PC-ken, az sem feltétlen akkora probléma egy alkalmi adatmentésnél, meg pláne ha nem is HDD-k teljes tartalmára, hanem csak néhány fájlra van szükség.
Vagy lehet akár PC-be építhető IDE-SATA adaptert (példa) is venni, aztán hogy ténylegesen mennyire működne egy ilyen egy modern, UEFI-s, SATA és M.2 SATA / PCIe NVMe formátumok támogatása kihegyezett alaplapnál, az passz.
-
King Unique
titán
A legelső hozzászólásban egy szóval nem volt említve, hogy már inicializálva lett a HDD GPT-re, ahogyan az sem, hogy GPT-t nem támogató Windows XP és egyéb muzeális rendszerekkel is használva lesz...
• A GPT partíciós sémát nem támogató Windowsokhoz volt korábban Paragon GPT Loader program, de annak fejlesztése és elérhetősége már rég megszűnt, ahogyan a Windows XP támogatása is.
• Egyes alaplapokhoz volt korábban ún. 3TB+ Unlock szoftveres megoldás a GPT-t nem támogató 32 bites Windows XP-hez, de hogy manapság elérhető-e még, az passz.
• Következő lehetőség olyan USB-s meghajtó használata, ami emulált 4Kn (4Ke) logikai-fizikai szektorméretet használ, amivel az MBR korlátja kitolható egészen 16 TiB-ig (bővebben). Példádul a 2,5" WD My Passport külső merevlemezeknél ezt lehet is állítani a gyártó által mellékelt programmal és ennek köszönhetően pl. egy 3 TB-os WD My Passport külső HDD teljes lemezterülete használható lesz MBR alapon 32 bites Windows XP-vel is (példa).
• Egy másik lehetőség a régi PC-ken nem feltétlen a muzeális, elavult operációs rendszert használni, hanem azt megkerülve bebootolni pendrive-ról pl. egy WinPE 10 alapú HBCD PE rendszert, vagy akár egy Linux live rendszert, amelyek eleve natívan kezelik a GPT partíciós séma szerinti lemezeket, valamint natívan olvassák és írják az NTFS fájlrendszerű köteteket is - vagyis egy adatmentés is megoldható egy ilyen live rendszer alól - , stb.
"Az én gépemben nincs is IDE-vezérlő. De az különben sem járható út, hogy szereljek szét 8-10 gépet, hozzam haza a HDD-t, mentsem le, majd vissza és újra összeszerelni."
Ezért lett volna praktikusabb az előbb említett USB-s külső HDD megoldás, akkor nem kellene a PC-kbe nyúlkálni, be / ki szerelni az erre a célra vett belső HDD-t vagy a benne lévő régit, ahol ha egyik-másiknál ráadásul nincs is azokban SATA, vagy a saját PC-ben IDE csatlakozási lehetőség, az nyilván megint problémás.
-
Mickey5
csendes tag
válasz
King Unique #473 üzenetére
Köszönöm gyors válaszodat, bár a kérdés nem egészen erre vonatkozott!
Amikor a kérdést feltettem, már inicializáltam a lemezt GPT szerint, mert az számomra is egyértelmű, hogy csak így használható ki a teljes kapacitás.
A baj az, hogy különböző gépekkel kell használnom (amint azt írtam is) és ezek között bizony lehetnek még XP-s rendszerűek is. Egyébként rengeteg géppel volt már dolgom, de soha, egyiken sem láttam 64 bites XP-t.
Minimum 8-10 IDE-vezérlős HDD-ről tudok, amit archiválni kellene. Az én gépemben nincs is IDE-vezérlő. De az különben sem járható út, hogy szereljek szét 8-10 gépet, hozzam haza a HDD-t, mentsem le, majd vissza és újra összeszerelni.
Tehát a lényegi kérdés: lehet-e valahogyan "okosítani" ezeket a régebbi rendszereket? Valami segédprogramra gondolok. Ezért kérdeztem kiemelten, hogy van-e erre valami megoldás.
Még egy adalék: rendszerfrissítés szóba sem jöhet! Sem idő, sem energia, sem technikai szempontból. Van például olyan XP-s gép, ami telefonközpontot kezel. Beláthatatlan következményei volnának, ha egy újabb rendszert próbálnék rátelepíteni (driverek hiánya, összeférhetetlenségek, stb.). További ok, amiért nem szeretnék darabokra szedni egyetlen gépet sem.
-
King Unique
titán
1. Egy 4 TB-os HDD-t alapesetben (pl. 512e szektorméret) eleve GPT séma szerint kell inicializálni, máskülönben MBR alapon nem lesz particionálható és használható a 2 TB feletti lemezterület (példa).
2. A GPT partíciós sémát manapság kb. mindegyik asztali operációs rendszer eleve kezeli, Windowsok. Linuxok és macOS rendszerek egyaránt. Ez "a Windows rendszer nem minden korábbi verziója ismeri fel" Windowsoknál max. a 32 bites Windows XP és az annál régebbi rendszerekre vonatkozik, ellenben az újabb Windows-verziók 32 bites és 64 bites változatai eleve natívan kezelik a GPT partíciós séma szerinti lemezeket.
Vagyis hacsak nem Windows XP és annál régebbi muzeális rendszerekkel akarod használni az említett HDD-t, akkor eleve nem kell ezzel foglalkozni és alapból GPT séma szerint kellene inicializálni. -
Mickey5
csendes tag
Sziasztok!
Vásároltam egy 4TB-os WD RED HDD-t:
- kizárólag adattárolásra,
- kizárólag asztali PC-ben,
- kizárólag alaplapi SATA csatlakozóval,
- viszont több, különböző géppel szeretném használni.Semmi bajom a GPT-vel, de az inicializálásnál figyelmeztet, hogy ezt a Windows rendszer nem minden korábbi verziója ismeri fel.
Van erre valami megoldás? Mit tegyek, ha valamelyik gép mégsem ismeri fel? -
kolopele
nagyúr
válasz
King Unique #470 üzenetére
Köszönöm. Akkor most telepítsem újra a Wint, vagy hagyjam ahogy van, és ráérek vele foglalkozni ha valami probléma lesz? Annyi mindent újra kellene tennem, rengeteg oldal, jelszó, nem sok kedvem van hozzá.
-
King Unique
titán
válasz
kolopele #468 üzenetére
A Windows 10 téma topikjában nemrég újra ismertetve lett erre a probléma a megoldás, vagyis értelmetlenül lett végleg törölve a helyreállítási partíció.
Működhet akár helyreállítási partíció nélkül is a Windows 10/11, viszont akkor elvileg nem lesz használható a helyreállítási környezet, meg ki tudja estlegesen milyen problémát okozhat még később a hiánya, a standard UEFI/GPT partícióelrendezésnek is nem véletlenül a része. -
kolopele
nagyúr
válasz
King Unique #466 üzenetére
Szia! Nekem egy olyan problémám lenne, hogy az utolsó frissítés nem ment fel a Win 10 - re, azt írták, kicsi neki az 500 mb - os partíció. Na most külső programmal megnagyobbítottam, de akkor sem lett jó, aztán összevontam a C - be őket, és most ezt mutatja a lemezkezelő:
Hagyhatom ezt így (a gép működik rendesen), csak eltűnt ezáltal két partíció is, viszont a frissítés meg felment
Köszönöm előre is. -
MM
őstag
válasz
King Unique #466 üzenetére
-
King Unique
titán
-
MM
őstag
válasz
King Unique #464 üzenetére
Köszönöm, akkor csak annyi a kérdés, hogy az miért FAT32?
Vagy ezt rosszul jelzi ki a Macrium? -
King Unique
titán
UEFI/GPT-based hard drive partitions
Az UEFI/GPT módban telepített Windows 7, 8/8.1, 10, 11 rendszereknél eleve lesz egy alapesetben 100 MB-os EFI-rendszerpartíció (ESP), ami a mellékelt screenshoton a "System".
Tehát ha rendszermeghajtó amit utána bootolni kell, akkor nyilván a 100 MB-os ESP-t is klónozni kell, egy tiszta telepítésnél is létre fog jönni UEFI/GPT módban, stb. Ha a Windows 11 külön SSD-n van és az is UEFI/GPT séma szerint telepítve, annál létrejött a standard partíciókiosztás szerint saját ESP, akkor viszont nyilván elég az és nincsen szükség a másik SSD-n lévő partíciókra. -
MM
őstag
Sziasztok,
jelenleg egy WinXP->Win7->Win10->Win11 rendszerem van, amivel semmi gondom nincs.
Még Win10 alatt lett sima NTFS-ről GPT-re konvertálva. 2011-ben telepítettem az XP-t egy Core i5-ön Intel320-as SSD-re, azóta a második SSD-n van (Macriummal költöztettem) és az ötödik alaplapon, egyik költözésnél sem volt gond, illetve az újabb Windows verziók is csak rá lettek frissítve mindig a meglévőre.Az alábbi látszik most:
Most szeretném egy villámgyors 2TB M.2 SSD-re áttenni a rendszert, amit particionálok, (C: 500GB / E: 1 500GB), hogy a játék könyvtár is ide kerüljön. (most külön drive-on van).Ami feltűnt, hogy az összes (nem rendszer) drive GPT/NTFS, de itt van egy 100MB Fat32 rész az elején. Ezt használja még a Win11 vajon, vagy csak az XP / Win7 boot hagyatéka, így ha klónozom, akkor ezt ki is hagyhatnám esetleg?
Ha szűzen raknék fel egy Win11-et, akkor is ott lenne? -
pumukli101
csendes tag
Gembird 3.5'' külső SATA merevlemez ház USB 3.0 fekete (EE3-U3S-3)
Feltételezem, hogy nem a HDD és a ház a hibás, hiszen az első notebookról való mentés
több alkalommal történt, azzal a géppel nem volt probléma, sikerült mindent átmásolni a 8TB HDD-re. A másik notebookhoz ezután lett csatlakoztatva, ami már nem látta, később pedig már egyetlen PC/notebook sem tudta olvasni a HDD tartalmát. -
King Unique
titán
válasz
pumukli101 #458 üzenetére
Na és pontosan milyen külső ház, kezel az rendesen 8 TB-os HDD-ket?
Ha igen, akkor normál esetben nyilván nem kellene ilyen GPT-védőpartíció problémának lenni, meg akkor sem ha ugyanabban a külső házban a HDD USB-n egyik majd másik Windows 10-es laptophoz van csatlakoztatva.
-
pumukli101
csendes tag
-
pumukli101
csendes tag
a szoftevr Win10 x64.
a HDD-t Sentinel programmal teszteltem, nem talált hibát, a HDD-hez kaptam egy
német számlát, még nincs 1 éves, garanciális is ELVILEG -
pumukli101
csendes tag
bocsánat, lemaradt.
nem gyári a külső HDD, csak egy "ház" egy adapter van benne + tápegységugyanazon a gépen is próbáltam, de nem látja sajnos ...
-
King Unique
titán
válasz
pumukli101 #456 üzenetére
Nem derült ki a leírtakból, hogy most egy gyárilag készre szerelt külső HDD-ról van szó, vagy belső HDD-ről, ami USB-s adapterrel / dokkolóval / külső házzal (?) van csatlakoztatva és úgy értendő a "külső" HDD-ként".
Ha 2 külön USB-s adapterrel / dokkolóval / külső házzal történt a külső HDD-ként való csatlakoztatás, ahol eltérő azoknál a logikai-fizikai szektorméret (pl. 4Kn vs. 512e), akkor nem meglepő a probléma. Ami az alábbi paranccsal megtekinthető NTFS fájlrendszerű köteteknél, ahol X = kötet (partíció) meghajtóbetűjele
fsutil fsinfo ntfsinfo X:
Ez esetben a megoldás azzal az adapterrel / dokkolóval / külső házzal használni a HDD-t, amivel eredetileg inicializálva és particionálva + formázva lett, ott újra hozzáférhető lesz rendesen a HDD tartalma.
Ha nem az előbbi a gond és mindenhol ugyanazzal az 1 db USB-s adapterrel / dokkolóval / külső házzal van csatlakoztatva a HDD, akkor viszont érdekes a helyzet. Ilyenkor felmerülhet az USB-s tárolóegység hibája, de akár a HDD hibája is, ha az utóbbi esetleg gyárilag hibás vagy fake példány. Vagy akár az operációs rendszer hibája is, ha pl. GPT-t nem kezelő 32 bites Windows XP-ről van szó.
Na ezért kellene pontosítani a leírtakat, akkor nem kellene találgatni. -
pumukli101
csendes tag
Sziasztok !
A segítségeteket szeretném kérni !
Vásároltam egy Seagate 8TB-os HDD az eBay-en.
Leformáztam az egészet 1 partícióra (NTFS) és "külső" HDD-ként
elkezdtem rámásolni az adataimat egy notebookról.
Utána egy másik notebookra csatlakoztattam (szintén "külső" HDD-ként)
és nem látom ettől a pillanattól a (remélem még) rajta lévő adatokat
(próbáltam több számítógépen és notebookon is).
Pillanatnyilag a lemezkezelőn azt látom, hogy van egy "2048,00GB kifogástalan
GPT- védőpartícióm" és egy "5404,04GB-os nem foglalt" partícióm.Van rá valami mód/program, amivel vissza tudom állítani az eredeti állapotot
( 1 partíció, adatveszteség nélkül ) ?Segítségeteket előre is nagyon köszönöm !
-
Misi_D
tag
válasz
King Unique #454 üzenetére
Köszi szépen! Igen, én is ezt a képet találtam, ebből adódott a kérdésem.
Adtam betűjelet az 524MB-osnak, valóban ez lesz/lenne a recovery, megvan a mappa, a wim fájl. Már csak azt nem értem, miért nem annak írja a lemezkezelő...
Az MSR hiánya okozhat gondot? Ha jól értelek, akkor nem igazán, mert akár ez el is maradhat.
Azt kellene valahogy kitalálnom, hogyan tudnám a régi rendszert a fenti kép szerint átmigrálni az nvme ssd-re. -
King Unique
titán
UEFI/GPT-based hard drive partitions
A tisztán telepített Windows 10/11 rendszereknél a mellékelt leírás és kép szerinti partíciók jönnek létre a telepítésnél, ahol UEFI/GPT sémánál alapesetben (pl. 512e szektorméretű rendszermeghajtó) az EFI 100 MB, az MSR 16 MB, a WinRE partíció mérete pedig ~ 5xx MB körül szokott lenni
Ellenben ha Windows 7/8.1-ről történt in-place upgrade Windows 10/11-re, meg pláne utólagos UEFI/GPT séma szerinti konvertálás (pl. MBR2GPT), akkor előfordulhat az előbbitől eltérés az egyes partíciók méretében, sorrendjében és bizonyos esetekben akár a számában is."524MB-os adatokat tartalmazó alappartíció"
Ez lenne elvileg a helyreállítási (WinRE) partíció és akkor "kifogástalan (helyreállítási partíció)" néven kellene megjelennie a lemezkezelőben. Ha nem, akkor lehet az UEFI/GPT-re konvertálásnál ment félre valami, meg ha 3rd party programmal lett csinálva és nem a Microsoft saját MBR2GPT parancssori eszközével...
-
Misi_D
tag
Sziasztok!
Kérnék egy kis segítséget.
Késői adopter volnék az m.2 nvme ssd vonalon; s egy régebbi, bő 10 éves Asrock z77 Extreme4 alaplapot (Intel i7 3770 procival, 16 GB DDR3-as rammal) bővítettem egy m.2 to pcie átalakítóval, és abban egy 500 GB-os Samsung 970evo-val - azért így, mert bár dedikált m.2 port nincs rajta, de van olyan alaplapi béta firmware, ami ezt támogatja (felrakva).
Az lenne a cél, h az m.2-ről bootoljon a win, azonban a régi rendszer üzemeljen - azaz mozgassam át a rendszert rá.
Jelenleg egy 256GB-os, SATA-s Intel SSD-n csücsül a win10, ami MBR szerinti (volt). A win maga már naqyon régi (még win7-ről upgrade-elt), de vinném tovább magammal, valahogy nem akaródzik a win reinstall. Addig már eljutottam, h Easeus Partition Masterrel GPT-re varázsoltam a régi SSD-t, a CSM kikapcsolva az UEFI-ben, s bootol is így a gép, ez eddig jó. Még át kellene klónozni a "teljes diszket" az új meghajtóra, a méret fixálásval.
Viszont, ránéztem a Lemezkezelőben a GPT-re alakított régi SSD-re, és nem teljesen értem a helyzetet. Három partíciót mutat, első helyen áll a 223GB-os rendszerindító, adatokat tartalmazó alappartíció, utána egy 300MB-os EFI-rendszerpartíció, végül egy 524MB-os adatokat tartalmazó alappartíció. Nem teljesen vagyok képben a GPT-s partíciókkal, de amit eddig láttam itt-ott a neten, az alapján nekem hiányzik pl. egy recovery partíció, meg a végén lévó 524MB-osról fogalmam sincs, h micsoda (ez nyilván meghajtójel nélküli).
Az a kérdés, hogy ezzel a felállással nem lesz gondom a jövőben (recovery nélkül)? Azaz, klónozhatom nyugodtan ezt így, vagy kellene/lehetne még ezzel valamit kezdenem/javítanom?Köszi előre is!
-
King Unique
titán
Mivel az összehasonlításnál a GPT partíciós sémának több előnye is van az MBR-rel szemben, ezért eleve adott a válasz, meg 2 TB feletti tárolókapacitásnál alapesetben (512e logikai-fizikai szektorméret) amúgy is GPT szükséges a teljes lemezterület particionálásához.
MBR szerint inicializálni egy adattárolásra szánt belső / külső HDD-t leginkább csak a kompatibilitás miatt lehet értelme, mármint ha olyan operációs rendszerrel és / vagy programmal kell használni, ami nem kezeli a GPT séma szerinti lemezeket.
-
Vesa
veterán
Üdv,
Külső HDD-re is előnyösebb a GPT? Csak adattárolásra lesz használva, nem lesz rajta rendszer.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Nintendo Switch 2
- Melyik tápegységet vegyem?
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Windows 10
- sziku69: Szólánc.
- Nemzetbiztonsági aggályok merültek fel a TP-Link kapcsán
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Ezentúl Indiában készülnek majd az USA-ban árusított Apple iPhone-ok
- MW2 - MW3 játékosok baráti köre
- Filmvilág
- További aktív témák...
- Western Digital Ultrastar DC HC550 18TB - 512MB, 7200rpm, SATA3 - 100/100 -as - Eladó!
- SAMSUNG 2TB 990 PRO M.2 NVME PCI-E 4.0 x4 - Új - 7450-6900 MBs - Eladó!
- 16TB 0 nap Seagate Exos X16 Enterprise HDD több db.
- Sandisk 1TB SD kártya
- Samsung 990 EVO Plus 4TB M.2 NVME PCI-E 4.0 x4/5.0 x2 - Új - Eladó!
- Csere-Beszámítás! Playstation 4 Slim 1TB + 2 Joystick! Olvass!
- 122 - Lenovo Legion Pro 5 (16ARX8) - AMD Ryzen 7 7745HX, RTX 4070 (48 hónap garancia!)
- BESZÁMÍTÁS! MSI B550M R7 5800X 32GB DDR4 512GB SSD RX Nitro+ 6700XT 12GB Corsair 4000D ASUS ROG 650W
- DDR3 BAZÁR! 8GB 16GB 1333MHz 1600MHz 2400MHz DDR3 memória garanciával hibátlan működéssel
- AKCIÓ! Gigabyte AORUS 16X (2024) Gamer notebook - i7 14650HX 16GB RAM 1TB SSD RTX 4070 8GBWin11
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest