Hirdetés
- Azonnali VGA-s kérdések órája
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Azonnali informatikai kérdések órája
- SDQHD felbontású monitor jött a JapanNext műhelyéből
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- Milyen HASZNÁLT notebookot vegyek?
- Nem tudja garantálni a TSMC a tiltólistás cégek kizárását
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Riasztó topik
- Házimozi belépő szinten
Aktív témák
-
PeliScan
addikt
-
botye
tag
Hi!
Na ezért szoktam én is bőszen hallgatni.
Bár engem érdekel a téma, tervezek egy saját előlapot mindenféle csuda dologgal (fordulatszám -szabályozás, -mérés; hűtő be-, ki-kapcsolás; hőmérséklet visszajelzés stb...) Ehhez nekem pont jól jönnek az ilyen ötletek.
Jelenleg még a hőfokfüggő fordulatszám-szabályozásnál tartok... :O (Mert én akarom megcsinálni, a gyári nem jóóó :t) -
biker
nagyúr
látom, akiket eddig baromira érdekelt, azokat még mindíg nagyon érdekli...
ilyenkor érzem azt, hogy jajj, de megérte segíteni... -
biker
nagyúr
megvan az alapja, megtaláltam, nem kell rajzolni.
ez ugy dolgozik, hogy a bejövő változó frekvenciájú jellel meghajt egy fix magas frekire, ergo működésileg majd egyennek tekinthető generátort, ami változo ideig tart bekapcsolva.
a jel, mi a kimeneten jön, fix frekijű, fix amplitúdójú, változo időzítésű.
ezzel jobban lehet tölteni/sütni egy kondit, mint egy változó frekijű jellel, mert akkor abban az esetben nem lesz lineáris a kimenet mert az RC kör frekifüggő...
ezzel ''pumpálja'' a kimenetet, ami lényegében egyenfesz lesz :)
a lényeg mindíg az, hogy a szerkezet max akkora fordulatot tud mérni, mint a saját frekvenciája, tehát ha 10khz-en rezeg, akkor max 10ezeret tud mérni, akkro, ha fordulatonként 1 jel jön.
ha 2 jel, akkor 5000-et, ekkor emelni kell frekit. -
shtml
őstag
A #2 végén vázolt számlálós megoldás azért lényegesen korrektebb és főleg pontosabb. Még csak azt sem mondhatnám, hogy drágább vagy sokkal bonyolultabb. Minek a digitális jelet analóggá alakítani, amikor úgyis digitálisan lesz kijelezve?
-
PeliScan
addikt
Köszi!
Nagyjából ezt már vágom; bár nem tom, egy kapcsolási rajz nagyon sok idődbe telne..? Ha nem, és esetleg ráérsz vmikor... :))
(elkezdtem gondolokodni; lehet, hogy csalni kéne? venni kétáramkörös kapcsolókat, és szépen ha lejjebb kapcsolom a ventit, a LEDnek is gyengébb feszt. adok... Hát igen, nem e lexebb megoldás, de ha találok vmi jófajta, kicsit 2 áramkörös kapcsolót, lehet, hogy ez lesz.:DD) -
biker
nagyúr
_mindenképpen_ kell egy olyan átalakító, ami a változó frekvenciájú négyszögjelet változó értékű egyenfesszé alakítja át.
ha lineárist szeretnél, akkor kell egy ilyen elektronika...
ha nem, akkor a gagyi megoldás:
a jel kapcsolgat egy tranyót, ami egy kondit, e zdrót a kondiról megy a műszerre, műterheléssel.
így minél gyorsabban töltögeti a kondit, azt anál kevésbé tudja a műterhelés kisütni, és így egy nem lineáris (minél nagyobb freki, annál kisebb lesz a fesz emelkedés) görbén tudsz egy kb értéket mérni...
de ez pl. egy vackány ledhez elég, csak ki kell számolni valami okos módon, hogy a venti mennyi jelet ad /fordula
és ennek a ferkvenciának megfelelő RC kört kell kitalálni.
ennek a hangolása:
ha számítod, jó munka
ha próbálgatod kisebbnagyobb kondikkal, jó játék... :)
esetleg talán alapötlet és játék gyanánt:
1db bc182, 5ft
1db 1mikros tantál, 30ft
1-2-4-6 kohmos ellenállások 1-1 db tesztelni 2ft/db
1db 10kohm a tranyó alá, ne haljon meg kapcsoláskor...
ez nagyon deszkamodell, de játszani jó...
megkeresem azt a rajzot, amit a motorra csináltam, az lineáris volt... -
Pici
tag
Hali!
A téma engem is érdekel. A fordulatszámszabályzót már beépítettem a gépbe. (lásd: [L]http://prohardver.hu/rios2_uzenetek.php?from=12043[/L])
Viszont ha már ezt összeraktam óccsóér', akkor egy hőmérsékletkijelző kellene, amit mellé építenék be. Van egy 2 digites kijelzőm és egy dög ABIT BX6 2.0 alaplapi hőmérő diódája.
Csak kapcsolási rajz kellene amit nem találok a neten sehol.
Ha tud valaki segíteni kérem írjon. -
biker
nagyúr
ilyet csináltam motorra :)
kell 1db digitális panelmérő, ez a conradban 2-7ezer forint, attól függ, hogy lcd, vagy led, és háttérvil, vagy nem
kell 1db átalakító, ami a vált. frek. négyszögjelből a frekvencia függvényében egyenfeszt állít elő, és össze kell kötni, és egy frekimérővel és egy jelgenerátorral bemésrni :) -
Pötyi
őstag
Vérszemet kaptam! Nekem olyan kell, ami kiirja a fordulatszamot! :D Gondolom, hogy venni kellene hozzá 4-5 darab hétszegmenses kijelzot, de valaki rakja ossze az elektronikát hozzá!
-
PeliScan
addikt
Köszi a választ! :)
De; az autós cucc alatt a műszerfalba épített pl motorfordulat-mutatót érted? Mert az egy 'kissé' nagy és otromba lenne egy front panelre, ami ráadásul kb egy CD-ROM hely, szóval be sem férne...
Igazából az ideálís az lenne, ha úgy működne a dolog, hogy az venti a fordulatszám függvényében küldene pl 0.5V-2V között feszültséget az RPM-infó eren. De szeritem ez csak ábránd, nem?
Gondolom ebből már kiderült, hogy terveim pl minden ventihez tertozna egy szép kis LED, ami aztán épp hogy pislákolna, ha stand-y közelit forog a venti, és rikítana, ha pörög, mint állat.
Aszondod, hogy ezt megcsinálni nem túl 1xű? :( -
biker
nagyúr
igen.
keresel egy autóba való digitális állítható fordulatszámmérőt:
1: 12V-os
2: jó lesz oda
és kész.
amugy csak azt kell tudni, és ezt mérni kell
1: negatív vagy pozitív impulzusokat ad
2: fordulatonként mennyit?
és aztán lehet egy kis cmos ic-vel számoltattni, aminek a kimenete egy másik ic bemente, ami erősít, megpufferelve a tüskéket, és már kész is fordulatszámmérő :)) -
PeliScan
addikt
Sziasztok!
Első nekifutásra azt szeretném megtudni, hogy a ventilátorok sárga/kék vezetékén érkező RPM infó tulajdonképpen mi is?
Én úgy képzelem, hogy pl minden fordulatnál küld egy kis impulzust, és az alaplap ezt érzékeli. Ez helytálló?
Arra gondoltam, hogy milyen tök jó lenne, hogyha már készítek egy venti-szályzó front-panelt (márpedig készítek:)
Szóval, elég erős ez a jel, hogy vmilyen módon pl egy LEDet üzemltessen? Ha enm, vmi EGYSZERŰ módja van a felerősítésnek?
Köszi a válaszokat, üdv!
Aktív témák
Hirdetés
- Azonnali VGA-s kérdések órája
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Azonnali informatikai kérdések órája
- SDQHD felbontású monitor jött a JapanNext műhelyéből
- Programozás topic
- Eredeti játékok OFF topik
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- Május 5-én csörög utoljára a Skype
- Fotók, videók mobillal
- Kerékpárosok, bringások ide!
- További aktív témák...
- Újszerű Lenovo IdeaPad 5 14ITL05 - 14"FHD IPS - i7-1165G7 - 16GB - 1TB SSD - Win11
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 5 4500 16/32/64GB RAM RTX 3060 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Gamer PC új 12 hónap jótállás/Áfá-s számlával!
- AKCIÓ! Lenovo Thinkpad P15 Gen1 15 FHD notebook - i7 10750H 16GB RAM 512GB SSD Quadro T1000 W11
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A70/Samsung Galaxy A71/Samsung Galaxy A72
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest