Új hozzászólás Aktív témák
-
mormota
senior tag
a videókari problémát egyszerűen meg lehet oldani.
kell szerezni egy rossz agp-s vidkarit, leszedni róla (levágni) a csatlakozó részt, majd fogsz jó sok drótot, és mégtöbb türelmet, és forrasztsz.
a levágott csatlakozó belemegy a agp foglalatba, és a sok drót pedig a bárhol elhelyezett videókarihoz.
láttam már képet ilyen megoldásról. működött. -
orbano
félisten
Jó ez a kép, csak áruld el, hogy hova dugtad a VGA karit?
Ezt a vízbe mártásos dolgot ezerszer megbeszéltük, és egyelőre az egyedüli működő megoldás a radikalmodos verzió. a tübbi nem igazán életképes. A táp pedig ott az akváriumon kívül volt.
Amúgy a 3M gyárt hűtőfolyadékot, amibe bele lehetne meríteni az egész gépet, nem bántaná, csak ezzel az a probléma, hogy aranyárban mérik. Ha jól emlékszem egy liter úgy 11k körül jött ki...
Azt pedig nem értem, hogy miért jó, ha nincs pumpa. Valóban megér ennyi szívást a dolog?
1. körülményes szerelhetőség
2. csökkentett élettartam
3. életveszély
Ezen felül a belakkozott, szétáztatott alaplapodat kinek adod el ha esetleg újítani akarsz? -
-
mormota
senior tag
válasz
littlerock
üzenetére
ehez viszont olyan borda kell, ami legalább 10 centi magas, hogy elég mélyen lógjon a folyadékba.
esetleg egy oylan kialakítású doboz kell, aminek nem egyenes a treteje, hanem ferde.
csinálok egy rajzot hozzá.. minnyá feldobom vhova
[Szerkesztve] -
littlerock
aktív tag
nos ha most azt lessük egy 5mm vastag üveglapból összerakott ládában még némi nyomásnövekedés is elfér, ha a folyadék felettmarad 1-2 centi gáz
tök mindegy mi az levegő is lehet -azért illene lezárni a dobozt légmentesen ez igaz - de ha a láda tetején valahogy így lennének a bordák:
_I_I_I_I_I_ ez a rész van a levegőn
I I I I
ez lóg a folyadékba
akkor lehet még hőcsere is lenne venti nélkül is
ja és még valami vannak passzív tápok amik a szg házának adják át a hőfeleslegüket,tehát a tápnak nem kell a folyadékvan henyélni talán a borda elviszi ezt is
tudom, hogy agyament az ötlet, de olyan érveket szeretnék hallani, ami alapján meg lehet egy ilyet csinálni....
[Szerkesztve] -
sharker
aktív tag
Na látom ez is jó tpoic lesz

Na én pl. kb. 1 év halottam arról a ''MAGYAR''
szabadalamról miszerint a kis magyar feltalálok megcsinálták az olyan áramot ami nem ráz...
Nemtom milyen jelentősége van de ha már belerakjuk az gépet az akváriumba akkor tuti nem rázna
Na már most kéne szerezni olyan átalakítot és akkor talán közelebb lennénk a megoldáshoz...
Igaz még így is ottvan az hogy az elektronika elrohadhat...
-
littlerock
aktív tag
nos ha már ezen vitatkozunk, akkor csak közölném, mint tudatlan gépjárműtechnikus, hogy a benzintápszivattyút néha a benzintankba helyezik el, vagy mellé rakják...
de a villanymotorján keresztülfolyik a benzin!!! hjuj!!! mert az hűti!!
-mintha láttam volna : a villanymotor csúnyán tud szikrázni..
nem értem... mintha az égéshez valamilyen formában oxigénre is szükség lenne...ű
ha az nincs akkor még a 3000 C -s alkohol is csak gőz.... na meg megfelelő nyomásonakár folyadék is lehet
[Szerkesztve] -
zLegolas
őstag
Mondjuk azért nem kéne tartanom a dologtól, mert:
1 -Ha Pistike mégis elkezdi a lavórt összeheggesztgetni, valszeg feladja
2 -Ha netán mégis befejezné, 99% ra úgy fog kinézni, hogy az alaplap/táp már bele sem kerül
3 -Ha mégis, akkor meg jó eséllyel rövid úton bekerül a Darwin díjasok könyvébe, azt meg szívesen olvasgatom.
Apropó, tudja valaki hogy Zámbó Jimmy miért nincs még benne??? -
steve@prhw
őstag
Hogy nem játék, az tény, ez már a táp oldalára is fel van tüntetve.
Egyébként a hegesztő az egy ''aranyos kis'' trafó, csücsül egy összeforrasztott bádogedényben, felülről bemennek a kábelek... Eléggé olyan, mintha Szergej Szergejevics lemezgyári munkás unalmában hajtogatta volna a dobozát.... Hogy a csatlakozásokról ne is beszéljek... Kb. 35-40 éves, de jól működik.
Mind1, felesleges OFF OFF, a kérdést lényegében eldöntötte az, hogy a elektrolitkondik nem bírják a trafóolajat.. -
zLegolas
őstag
válasz
steve@prhw
üzenetére
Ja, és melyik stuffot rakta össze otthon Kovács Pistike 7/b tanuló, az oszloptrafót, vagy a heggesztőt?
Ember, ez nem játék!
-
zLegolas
őstag
válasz
steve@prhw
üzenetére
Nem.

Én csak egy egyszerű erősáramú technikus+villmérnök vagyok. -
steve@prhw
őstag
Olaj:
A Diablo 2 dobálható gyújtóbombái jutnak eszembe az 5lettől, csak egy akváriumnyit nehéz lenne dobálni. Egy ilyennel nem feküdnék le egy háztömbben, az tuti.
Láttál már olajhűtésű trafót? Nézz fel villanyoszlopokra, ha olyan helyen jársz! És az nem csak 220V...
Dolgoztam már olajhűtésű hegesztőtrafóval, ami szintén 220-ról megy, és 60-80A áramot ad le a pálcánál... Hidd el, nem azért gyártanak ilyeneket, hogy berobbantsák magukat az emberek! -
mormota
senior tag
válasz
steve@prhw
üzenetére
igen határozottan ilyenre gondoltam
akár az egész lehetne fémből, úgy, hogy még bordák is vannak benne -
zLegolas
őstag
Olaj:
A Diablo 2 dobálható gyújtóbombái jutnak eszembe az 5lettől, csak egy akváriumnyit nehéz lenne dobálni. Egy ilyennel nem feküdnék le egy háztömbben, az tuti.
Alkohol:
Mint az előző, csak a lefekvésig sem jutnál el. Ember, 50 liter alkohol, meg a 220V ???
Víz:
Eszembe sem jutna a közelébe menni. Ha valaki netán olyasmit fontolgat, hogy egy akváriumba (akármilyen) víz alá 220-at tesz, az szerezzen be jó sok biztosítékot, ha bele is akar nyúlni, akkor papot is. -
mormota
senior tag
én ezt a borda-átlóg-az-akvárium/edény-falán dolgot gondoltam...
kv olyan, mintha egy olyan borda lenne kitalálva, amelyik köré egy nagy vizededényt épitettek, és a borda belelóg a vízbe úgy, hogy az edény alján áthatol
ha elég nagy a vízfelület, akkor csak párolog a víz, és vízkövesedik a borda
-
Grafiqs
őstag
Te jó ég eddig azt hittem csak én vagyok lökött e világon...

G -
etilin
aktív tag
NA akkor csinálsz Bór nitridből vékony szálat (mint pl üvegszál) és beágyazod poliészter gyantába önthető lessz.
Ha elég vékony réteget csinálsz akkor még hőátadás (W) sem lesz olyan rossz.
Csak az ilyen III-IV kompozitok elég drágák de lehet hogy én tudom rosszul , meg házilag se csinálod meg egy lombikban.
Vékony szilikonfilm réteggel is lehet próbálkozni. -
etilin
aktív tag
A hővezetés és az elektromos vezetés nagyából összefünek ha valami jó hővezető akkor az jó elektromos vezető is persze akadhatnak ilyen kivételek (én nem tudok ilyenről) de ha a gyantát megfelelő vastagságban viszed fell nem túl vastagon akkor a nagy hőkapacitású másik közeg elnyeli a termelt hőt.
-
mormota
senior tag
én még gondoltam arra is, hogy (igaz ez már barkács kategória) egy olyan tartály, amelybe belelóg egy borda, és a borda másik fele a procin van.
értsd:
viz:............|..|
üveg----------|--|--
borda alja: ++
proci:-------XXXX
a borda bele van applikálva egy ügebe, és így senem párolog a folyadékod rá a lapra, se nem lesz vizes a lap -
L3zl13
nagyúr
Nézzük csak, használod a gépet pár órát, jól felmelegíted a vizet., aztán kikapcsolod a gépet. A víz szépen párolog tovább, és kicsapódik a lehűlő alkatrészeken. Aztán nemsoká bekapcsolod a gépet, és szép kis szikraeső.
Más, a víztartálynak vagy marha nagynak kell lennie, vagy meg kell növelni a hőleadó felületet. Ha valahova beiktatsz egy radiátort, akkor meg kell oldanod, hogy a meleg víz áthaladjon a radiátoron, és a lehűlt víz visszajusson a hűtőbordához. Máris ott vagy mint egy normál vízhűtés... -
mormota
senior tag
akkor maradjunk annál a verziónál, hogy fejjel lefelé lógatjuk a bordát folyadékba (mindegy milyen folyadék, úgysem loccsan, fröcsen), és a folyadékot kavircolom valamivel. (esetleg, ha elég nagy a folyadék térfogata, akkor talán még azt se kell)
akkor már csak a videókártya kivezetést kellene megoldani, de arra is van megoldás
-
littlerock
aktív tag
hm.. eddig köccke
a kondis dolgot kihagytam a képből, de ha azt az ember le tudja gyantázni, csak azt, akkor talán...
következő kérdés, van jó hővezető képességű olaj vagy alkoholálló lakk, vagy gyanta szerű anyag amivel a kényes részeket le lehetne zárni?
az olaj pedig ha zárt térben van akkor nem rákkeltő az tuti...
vagy nem?
de ha így megy tovább, csak összerakunk valami okosat
-
L3zl13
nagyúr
Rég tanultam, és nem tudom a pontos definíciót, de nem hiszem, hogy attól lesz valami csapadék, mert úszik, vagy lebeg...
Ráadásul a vízkő nem csak az edény falára csapódhat ki, hanem úszó szennyeződést is képezhet tudtommal.
És szerintem nem is ez a lényeg, hanem, hogy a SO4 és CO3 ionokat lecserélik Cl-re pl. Ezáltal a vízben az ionok koncentrációja nem változik, és emiatt a vezetőképesség sem csökken a csapvízhez képest. -
Fade_Away
őstag
desztvizes egyéb megoldások gyakorlatban életképtelenek.
A gyantás megoldás viszont működőképes, víz túlmelegedéstől nemkell tartani ha elég nagy az ''akvárium''. (ld zalman venti nélküli vízhűtése) -
etilin
aktív tag
Vezeti: a víz disszociációja K=10-14
Ezért mindig lesz benne OH- meg H3O+
Pontosan 10-7 mol/liter koncentrációban ami vezeti az áramot.
Váltóáramnál függhet a vezetés a frekvenciától is de itt most egyenáram van.
Hát ha analitikai vizet veszel abban minden ion ki van cserélve OH- meg H3O+
-re de ez is vezeti az áramot hát még a szarabb. De a vízminőséget is konduktométerrel mérik.
Bocs nem tudom hogy kell kitevőket kirakni World-ből meg nem másolja át. -
etilin
aktív tag
válasz
littlerock
üzenetére
Ha sikerül olyan anyagot találnod ami nem vezeti az áramot ezen feszültségen
(Minden anyag vezeti valamennyire az áramot)
Ha vizet használsz (ioncserélt víz)
Akkor az lessz a problémád hogy egy idő után így is úgy is el fog szennyeződni a közeg és nő a vezetőképessége.
OLAJ
én nem láknék egy olajal teli géppel egy szobában igencsak rákkeltő anyag. -
mormota
senior tag
válasz
steve@prhw
üzenetére
486-ra aligha kell hűtés

-
dark bit
tag
válasz
steve@prhw
üzenetére
De ja vu... pont ilyen topik voltm már egyszer és elsüllyedt.
Egyébként valaki ott elmondta, hogy ugyanezen elgondolásból a tápját úsztatta trafó olajban, és az összes kondit rendre kicsitnálta valami extrém rövid idő alatt (1-2 hét talán).
megszívják magukat olajjal és csá.
Arra is emlékszem, hogy arra jutottak, hogy fluor karbonban (vagy carbon) kell usztatni a cuccot, de hogy pontosan mi lett a vita vége azt már nem tudom. -
steve@prhw
őstag
Ez nem is rossz ötlet... Sőt, ha a belső akvárium tetejét lezárod, és úgy teszed vízbe, akkor szag sem lesz.. Készül a világszabadalom!
Egész látványosra lehetne készíteni.... Kísérletező kedvű emberek, hajrá! Egy régi 486-ossal ki lehet tesztelni, hogy nem bántja-e az olaj! -
mormota
senior tag
válasz
steve@prhw
üzenetére
..de ha fel is melegszik, akkor is nagy a szabad felülete amin tu hülni... esetleg lehet kavargatni
-
steve@prhw
őstag
válasz
littlerock
üzenetére
Háát.. ugye a trafóolajnak nem szabadna semmit sem bántani a lapon. Néhány literrel nyomatnál rá, és egy darabig nem lenne gond a melegedés... Viszont ha egyszer felmelegszik....

-
mormota
senior tag
radikalmodon volt egy ilyen gép.
a srác valamiféle gyantával öltötte asszem nyakon a lapot, és ugy tette bele akváriumba, és abban rendes csapviz volt, még halacska is uszkált benne.
egyébként sztem nem hiszem hogy kéne bele keringetés, mert meg lenne az oldva, mert ugye a melegebb víz az könnyebb, mint a hideg, így keringene magától a folyadék
esetleges megoldás lehet az is, hogy fejjel lefelé lógani vízbe egy magasabb bordát, de akkor kéne keringetés -
littlerock
aktív tag
sokféle megoldást láttunk már vízhűtésről, aminek ugye áldásos hatása a tuningolhatóság, illetve a zajmentes működés...
hallottam egy extrém példát egy akváriumban egy gyengébb amd valamilyen lakkal lefújva egész jól eldübörgött nos igaz nem igaz , de jól hangzik
ha jól tudom, a desztillált víz, vagy a tranzformátorolaj nem vezeti az áramot, úgy ahogy a a tiszta alkohol sem...
vajon mi történik,ha fogok egy tetszetős lapos akváriumot megoldom benne a megfelelő keringetést elhelyezem benne az alaplapot, a procira teszek egy nagy passzívbordát -biztos ami biztos, megtöltöm valamelyik folyadékkal,ha átlátszó a folyadék esetleg jöhet a belsővilágítás stb stb
de ha csak az alapgondolaítot nézem több liter folyadék milyen hűtést gyakorolna?
illetve az említett anyagok oxigéntől elzárva az alkatrészeket kikezdenék e?
tény hogy nem lenne egy szerelhető jószág de szerintetek működne?
minden véleményre és tapasztalatra kíváncsi lennék..
köszi
[Szerkesztve]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- HDD probléma (nem adatmentés)
- Megjöttek Magyarországra a Redmi Note 15-ök, január 22-től ennyiért kaphatók
- Soundbar, soundplate, hangprojektor
- Xiaomi 15T Pro - a téma nincs lezárva
- Amazon Kindle
- Megkérdeztük az AI-t: milyen érzés, amikor megreguláznak?
- Windows 11
- Spórolós topik
- Formula-1
- VGA kibeszélő offtopik
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: Central PC számítógép és laptop szerviz - Pécs
Város: Pécs
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)

szabadalamról miszerint a kis magyar feltalálok megcsinálták az olyan áramot ami nem ráz...

Egész látványosra lehetne készíteni.... Kísérletező kedvű emberek, hajrá! Egy régi 486-ossal ki lehet tesztelni, hogy nem bántja-e az olaj!