Hirdetés
- OLED TV topic
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Máris befutott a hibajavításoktól duzzadó GeForce driver gyorsjavítása
- Gigantikus leépítéssel építené újra az Intelt a cég új vezére
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Soundbar, soundplate, hangprojektor
- Új tokozással jön az Arrow Lake utódja?
- TCL LCD és LED TV-k
- Bemutatkozott az ASUS ROG Crosshair X870E Apex alaplap
- Philips LCD és LED TV-k
Aktív témák
-
Gismo
addikt
válasz
Raven Seldon #40 üzenetére
Még szép!
PL: A gigamaster cd-k egy rakás szarok, MIND! amíg pl a Verbatim qrva jó!
Nekem a BENQ is bejött. -
Raven Seldon
tag
Nah újabb érdekességgel találkoztam:
Egy ismerősömtől rendszeresen hozok el cuccokat és az ő TEAC cd-írója a a max 10*-esen írható FUJI RW-t 12*-esen is megírja simán (és utána olvasható is), ellenben a Philips 4*-12*-est csak 10*-esen hajlandó írni...
Ezek szerint RW és RW között is van különbség? -
MUŁĐER
addikt
Az újraírható CD hogy műxik?Mármint a CD felületéről eltünteti újraíráskor a barázdákat,vagy hogy?
-
Edizon
csendes tag
Sziasztok nem tudom, hogy volt-e már ez. A gyik.com-on volt egy jó cikk itt[L]http://www.gyik.com/index.php?option=articles&task=viewarticle&artid=173&Itemid=3[/L]. Részletesen leírják, hogy romlik, romolhat el az audió cd minősége a másolás során.
[Szerkesztve] -
Vertic
aktív tag
válasz
Raven Seldon #32 üzenetére
mert az van benne a firmware-ben, hogy csak ezeket a sebességeket támogassa. Kisebb sebességgel azért nem lehet írni szerintem, mert vagy nem lenne megbízhatóbb, vagy esetleg olyan a lézer, hogy nem lenne oké cd-r-t egyszeresen pörkölni. Az, hogy eltérő sebességek vannak a cd-r-re, meg rw-re azért van, mert teljesen eltérő a két média, nem véletlenül lehet sokkal lassabban írni rw-t. De, hogy miért pont azok a sebességek vannak, amik, azt nem lehet tudni. A hardware ezeket támogatja valamilyen tervezési döntés miatt... :)
[Szerkesztve] -
Raven Seldon
tag
Léccike erre reagáljon valaki vmit, mer marhára érdekelne :)
Kösz!
''Ja [na itt fosom a szót ] és szerintetek miért van az, h az LG 32*10*48-16* cd-író dvd combo-m miért nem képes az írási sebességek egész skáláját felvonultatni? Tehát mondjuk berakok egy RW-t, amit 1,2,4,8,10,12*-es sebességen lehet írni elméletileg, és nekem csak a 4* és 10*-es sebességeket ajánlja fel. Először arra gondoltam a cd író biztos nem tudja azokat a sebességeket, de aztán rjöttem, h hát sima cd-vel nyomja a 8*-ost. (Sima cd esetén is csak a 8,16,24,32 van ott, pedíg ugye itt mondta valaki, h 4*-esen kéne írni az audiot. És az RW-t meg viszi ezzel a sebességgel...).
Szal teljesen értetlenül állok a dolog előtt (azért álmatlan éjszakákat nem okoz...)'' -
kisfurko
senior tag
válasz
kamikaze boci #29 üzenetére
Szerintem én érveket hoztam fel...
A gondolatmenetedben ott a hiba, hogy feltételezed, hogy több hiba születik nagyobb sebességgel. -
kamikaze boci
őstag
válasz
kamikaze boci #29 üzenetére
Ezt írtad: ''Tehát adat CD esetén az alap hibajavítást megfejelik még egy újabb hibajavítással'' Ez így van, mert az alap (audio) hibajavitásra szánt bitek adat CD-hez nem lelegendőek. Ezért interpolál a lejátszó, és rontja ezzel a minőséget.
-
kamikaze boci
őstag
Próbálj meg érvekkel, és nem egyéb módon (hm) érvényt szerezni az igazadnak. Ez nem az a fórum.
Csak részben tartozik a tárgyhoz, amit írtál. Tény, hogy a lejátszó a hibás pitek okozta szüneteket interpolálással tölti ki. Nyilván nagyobb sebességgel írt cd-knél nagyobb az ilyen pitek száma, tehát az olvasó több interpolálásra kényszerül, tehát romlik a minőség.
A vitát részemről lezártnak tekintem azzal, hogy a jövő heti(havi?)MPC Magazinban szó lesz a hibajavítás módjáról, és konkrétan erről a kérdésről is.
És igen, CD írótól is függ (mekkora sebességre optimalizált).
[Szerkesztve] -
Vertic
aktív tag
válasz
burgatshow #25 üzenetére
bocs, de ez fasság. médiától, és cd-írótól is függ. Az én íróm pl. nem képes 8x-osnál lassabban írni egyszer írható cd-t, de attól még ugyanolyan jó lesz a megírt anyag, mintha egy százéves cuccon egyszeresen írnád.
Az írás meg az olvasás két teljesen különböző dolog, nem is értem mit magyarázol... a lényeg kizárólag annyi, hogy milyen mélyek, és mennyire szabályosak az égetettt pitek.
Csináltak teszteket is, hogy az újabb diszkek, amiket mondjuk 48x-osan lehet írni, szarabb minőséget produkálnak, ha mittomén 12x-esnél lassabban írod őket, mert olyan az anyag, hogy az már nem optimális neki. Szal az ilyen állatságokat lassan el lehetne már felejteni, hogy ''csak egyszeresen szabad audiocd-t írni'', mert lehet, hogy régebben volt benne valami, de ma már semmi értelme. -
VVoid
aktív tag
válasz
burgatshow #25 üzenetére
Szó sincs rizsálásról. Én is lassan, 4x-en szeretem megírni az audio CD-t. Merthogy annál lassabban már nem tudja a CD-íróm.
Csak éppen felvetettem egy észrevételt, miszerint úgy tűnik, hogy a gyorsabban megírt audio CD-n (is) kevesebb hibát jelez az író. -
ath
senior tag
nemtom,lehet nekem van nagyon gagyi fülem,v a panasonic nem 1 csúcstechnológia,de én nem hallok különbséget 1 4xesen +írt rw és 1 52xesen +írt normál cd között...:( télleg van különbség,ami hallható is,vagy ezt csak spec emberek hallják??
-
burgatshow
veterán
Nem tök mindegy, hogy azt a szerencsétlen audio cd-t 4x/52x/32x/4325645267x-es sebességgel írjátok? valóban minél gyorsabb annál rosszabb lesz a minősége! Van egy cd-m 16x lett írva és a sz.gépen kívül semmi nem olvassa be. Még az mp3-as discman-em sem pedig az aztán sok mindent megeszik.
Elvileg az 1x seb. lenne a legprofibb mert a cd lejátszók úgyís csak 1x olvasnak, aza 150kb/s-el.
Ne rizsáljatok má! Kérlek -
kisfurko
senior tag
válasz
Raven Seldon #13 üzenetére
''Szal pl. a csávesz aki javítja a gépeinket, ha valami nagy gáz van, mondta, h ő meghallja, h ha gyorsan írták az adott audio lemezt. Ez télleg igaz?
Meg olyasmit is hallottam, h minél gyorsabban írsz egy lemezt, annál könnyebben okoz végzetes sérülést egy karcolás. Meg h ha lassabban volt írva egy lemez, akkor nehezebben ugrik meg...''
Nézd, a lejátszó vagy tudja dekódolni az adatot, vagy nem. Ha nem sikerül neki, akkor oda beilleszt valami kamu értéket (előző byte-ot, vagy interpolál). Ezt te is meghallhatod (tipikusan pattanás, zörej). Ha szektor információ sérül, akkor pl. ugrik. De semmi ''ennek simább a hangja'' meg ''ez jobban nyávog''.
A karcolásokhoz nem értek...:) -
kisfurko
senior tag
válasz
Cathfaern #15 üzenetére
Kevered a szezont a fazonnal. Ha tényleg elolvasnád a szabványt, és nem csak a levegőbe beszélnél, akkor nem írnál le ilyesmit. Most tényleg nem kioktatást akarok végezni, de nem érdemes olyan dolgok mellett kardoskodni, amihez nem értesz. Én tényleg végigolvastam a szabványt (bevallom nem egy kis falat volt). Természetesen az emlékezet kihagy, ugye, ezért nem tudom most leírni fejből pontosan a működés elvét, ezért is ajánlottam...:)
Elmondom miért fér rá egy CD-re 74 perc audio. Egyszerűen azért, mert ennyi fért el biztonságosan annak idején a 12 cm-es korongra. Az, hogy adat CD-re mennyi fér, azt másik szabvány mondja meg (valami másik szín). A magyarázat viszont egyszerű. Audio CD-nél 2352 byte van egy szektorban (44100*2*2/75, ahol 44100 a mintavételi frekvencia, 2 oldal (bal,jobb) és 16-biten (2 byte) és másodpercenként 75 frame van). Adat CD-n viszont 2048 byte használható, a többi ECC kód és egyéb. Tehát adat CD esetén az alap hibajavítást megfejelik még egy újabb hibajavítással.
Persze ez nem jelenti azt, hogy alapból ne lenne hibajavítás. Bizony, hogy van, ezért tudsz szutykos, karcos CD-t hallgatni. Egyébként mindenféle precizitási problémák miatt (ne feledjük, hogy 1979-ben találták ki) alapból is történnek bithibák, ezért létfontosságú volt a hibajavítás. Mint fentebb írtam Reed-Solomon kóddal védik az adatokat. Sőt a csomós hibák miatt még szét is szórják az amúgy egymás mellett levő byte-okat.
A PC-n bekapcsolható digitális audio CD lejátszás meg más tészta. Ahhoz például tudnia kell a drive-nak audio szektort olvasni (az én régi Mitsumi FX400-am pl. nem tud). De ez csak annyit jelent, hogy az analóg kimenetéről hallgassad-e a zenét, vagy a hangkártyáddal. A dekódolást, D/A átalakítást elvégzi a drive (már ha tud audio CD-t lejátszani), ha az analóg kimeneten hallgatod, míg ha szektort olvasol, akkor a D/A konverzió elmarad (de ugyanúgy dekódolni kell a lemezt).
Szóval az egészben az a lényeg, hogy az audio CD szabványára építkezik a többi, tehát tökmindegy a lemeznek, hogy zene vagy adat van-e rajta. -
VVoid
aktív tag
Sziasztok!
Ha jól tudom, általában az új, gyors CD-írók, illetve a gyorsan írható CD-k egy bizonyos sebességre vannak optimalizálva, pl. 52x íróval 52x írható CD-t tegyük fel, 32x körüli sebességgel írja meg a legkevesebb C1 hibával.
Akkor mi a helyzet az audio CD-vel? Mindig arról van szó, hogy azt lassan kell írni.
Audio CD esetében ezeknek a hibáknak nincs is értelme, vagy másképp kell értelmezi? Mert a 32x-en megírt audio CD-n kevesebb C1 hiba van, mint a 4x-en vagy 8x-en megírtnak. Nem egy CD-t próbáltam ki, 4x, 8x és 32x-en 2-2 audio CD-t írtam meg kíváncsiságból, 4x-8x esetén kábé azonos, 32x esetén viszont feleannyi a C1 hiba. Ugyanaz a média, és átlagot számoltam. -
Myki19
aktív tag
HI a Denon erősitők simán az élvonalban vannak! az irásról meg annyit hogy én nem irtam 48 vagy 52x alatt egy audio cd sem és mind a mai napig olvasható mind discman ban mind hifi-ben!Szal erről ennyit Plextor iróm meg könnyen kiküszöbölte a hibát nem megfelelő nyersanyagra nem irt 52x essen de jóra minden továbii nélkül! és az ugye megvan 3 perc alatt nem pedig 20 vagy mégtöbb!Én bátran ajánlom bárkinek a audio irás magas sebességen! bye
-
Vertic
aktív tag
kb az a lényeg, hogy van egy reed-solomon nevű hibajavító crc kódolás, amit a cd-ken alkalmaznak, hogy ha sérül néhány bit, vissza lehessen állítani az olvasás során (pl kis karc, retek a cdn, ilyesmi). Azt nemtom, hogy pontosan mi a különbség az audio és az adatcd között, csak az a tuti, hogy az adatcdben több hiba javítására alkalmas ez a kód (és így nyilván hosszabb is - nagyobb helyet vesz el az értékes adattól), mivel ott minden egyes bit lényeges. Az audionál meg igazából teljesen mindegy, hogy elkúródik egy-két bit, azt úgyse fogod meghallani, ezért ott kisebb az aránya a hibajavító kódnak.
-
Lortech
addikt
Ezt nem értem. valaki fejtse már ki nekem bővebben, hogy van ez.
Én úgy képzelem el, hogy az író ugye beleéget a cdbe egy pitet (vagy mit), ennek mérete dönti el, hogy az olvasó 1-et vagy 0-t olvas be (én ezt értem digitalitáson). Az audio CD lejátszók mit csinálnak másképpen?
Nem vitatkozni akarok, meg nem állítok semmit, és szabványokat sem sűrűn olvasgatok. Egyszerűen csak érdekelne a dolog. -
Cathfaern
nagyúr
Te meg annak nézz utána, hogy miért van az, hogy egy CD-re 74 perc audió fér rá, s csak 650MB. De segítek: azért, mert audió CD írásakor kevesebb hibajavító kód kerül a CD-re. Aztán gondolom a PC-n bekapcsolható digitális audio CD lejátszás sem tűnt fel eddig :U Ez is biztos csak dísznek van, ugye?
U.I.: Bocs a stílusért, csak rohadt fáradt vagyok, meg rossz kedvem is van. -
válasz
Raven Seldon #13 üzenetére
az utolsó ekezdésre a válasz engem is érdekelne.
felraktam a legujabb nerot, és most már a 2x lemezeket csak 2x -esen tudom irni, a 4x eseket 2 ill. 4x esen.
pedig az iro tuti tud 1x-esen irni./dvd/
persze ez hasonloan igaza a cd-kre is.
nem lehet valahol a regeditbe turkálni, hogy nem tünjenek el ezek a lehetőségek? -
Raven Seldon
tag
Na inkább arra varrjatok gombot, h ezt én is eljátszottam, csak 24x-es helyett 32x-esen írtam a Belgát és csont nélkül lejátsza minden! Még a kis szar kazettás-cds magnóm is, ami akkora egy trágyalé, h csak na. Persze ez akkor volt, mikor még nem tudtam, h van különbség a végeredményben a sebesség fügvényeképp. (vagy mi :)] és szerintetek miért van az, h az LG 32*10*48-16* cd-író dvd combo-m miért nem képes az írási sebességek egész skáláját felvonultatni? Tehát mondjuk berakok egy RW-t, amit 1,2,4,8,10,12*-es sebességen lehet írni elméletileg, és nekem csak a 4* és 10*-es sebességeket ajánlja fel. Először arra gondoltam a cd író biztos nem tudja azokat a sebességeket, de aztán rjöttem, h hát sima cd-vel nyomja a 8*-ost. (Sima cd esetén is csak a 8,16,24,32 van ott, pedíg ugye itt mondta valaki, h 4*-esen kéne írni az audiot. És az RW-t meg viszi ezzel a sebességgel...).
Szal teljesen értetlenül állok a dolog előtt (azért álmatlan éjszakákat nem okoz...) -
kisfurko
senior tag
Ennek inkább olvass utána a Redbook Audio szabványban...
Mi ez a hülyeség, hogy analóg módon olvassák?
A mezei zene CD lejátszók is bizony nyomják a Reed-Solomon kódolást is...
Egyszerűen nem értem, miért alakul ki ez a tévhit. Persze vannak gagyi lejátszók, amik nem képesek rendesen hibát javítani, de az annak a lejátszónak a hibája. -
Karex
senior tag
Anno egy réges-régi nero még nem ellenőrizte a max írási sebességet a cd-n. Így történt meg, hogy egy Philips íróval egy 8x cd-t írtam meg 12x-esen...
Egyetlen drive sem olvasta, csak az, amin megírtam!:)
Na erre varrjatok gombot!:C -
Zoller34
aktív tag
-
Shim
őstag
30x egy audio cdnél? rossz belegondolni...max 8, de már az is sokat ront, inkább 4x
-
cornelius
tag
A kérdés adott: azt szeretném tudni, hogy a végeredmény szempontjából mi a különbség.
Egyik ismerősöm azt mondta, hogy ha 30-szorosan írok meg egy CD-R audio lemezt, akkor a pitek nem ugyanakkora méretűek lesznek mintha 1-szeresen írnám meg ugyanazt, ugyanolyan típusú lemezre. Tehát, mondjuk, ha 1-szeresen írok, akkor 100 % egy beégetett pit mérete, de ha 30-szorosan vagfy még gyorsabban írok, akkor már csak 70-75 %. Igaz lehet ez?
Szerintem ez így biztosan nem igaz, de nem értek hozzá, ezért kérdezlek benneteket.
Kíváncsian várom a válaszokat.
Aktív témák
Hirdetés
- Villanyszerelés
- Nintendo Switch
- OLED TV topic
- Gumi és felni topik
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Redmi Note 12 Pro - nem tolták túl
- Máris befutott a hibajavításoktól duzzadó GeForce driver gyorsjavítása
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Gigantikus leépítéssel építené újra az Intelt a cég új vezére
- További aktív témák...
- Hozz a Nyuszi Tárolót? Hozzon! Yó áron érdekel? Persze! WD 2TB LILA (WD20PURZ) INGYÉ FOX-al mégjobb?
- WD Blue SN580 2TB NVMe SSD - garancia
- Álmodtam egy nagyot! Persze! Hisz alszom! WD Red 3.5 8TB 5400/256MB (WD80EFAX) Ingyé FOX!
- Crucial P3 Plus 2TB M.2 NVME PCI-E 4.0 x4 - Új - Eladó! 37.000.-
- Hibátlan - SEAGATE 2TB ST2000DM008 3.5" 7200rpm 256MB SATA merevlemez
- Telefon felvásárlás!! iPhone 15/iPhone 15 Plus/iPhone 15 Pro/iPhone 15 Pro Max
- Samsung Galaxy A71 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Prémium PC házak akár 20-40% kedvezménnyel eladók garanciával, számlával!
- Hp USB-C/Thunderbolt 3 dokkolók: USB-C Universal, G2, G4, G5, Hp Elite/Zbook- Thunderbolt 4 G4
- Apple iPhone 14 Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest