Hirdetés

Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• zitrone88

aktív tag

válasz 7Sony7 #487 üzenetére

Szerintem (de nem igazán tapasztalat, mert én csak egy apartmanban főztem szarvasival, mikor nyaraltunk), a szarvasiba nem kell megtömködni a kávét, mint ahogy egy kotyogósban sem, kb ugyanúgy főzném. Púposra rakod annyira, hogy az oldalát megkocogtatva szépen elfeküdjön benne a kávé (ha mégsem, ujjaddal lekotrod, szintbehúzod), és tömörödjön, ettől a kocogtatástól, amennyire lehet, de nem jobban (tehát direktbe nem nyomnám le semmivel).
    Én amivel próbálkoznék, hogy eleve forró vizet teszek a főzőbe, hamarabb lejöjjön, csapvíz helyett szűrtet használnék, vagy állottabb csapvizet (kimenjen belőle a klór), esetleg így hidegvizzel becsöpögtetném a kávét, ha már a kocogtatáson túl vagy, csak ez már tényleg kísérletezős, mert a kotyogósban oda folyna, ahonnan aztán folyik, mikor lefő, a szarvasiban meg vagy mindenhova-bárhova, vagy a küblibe, amibe a lefőtt kávé folyik... De már csak a kíváncsiság miatt kipróbálnám :D
    A presszógépek tudják nagy nyomáson átnyomni a vizet a tamperelt, finomra őrölt kávén. Amit a boltban kapsz, az kotyogósra, tehát durvábbra van darálva, a bóti félautomata és automata kávéfőzők, szarvasi jellegűek, stb, azok nagyjából ezzel a szemcsemérettel bánnak el, és azt sem tömörítve. Ha a Sparosból a Brazilt próbáltad, és azt égettnek érezted, az lehetett attól, hogy nehezen folyt le, így a forróvíz sokat időzött a kávén, megégette. Ezen segíthet, hogy max kocogtatod, és forróvízzel indítod, hogy hamarabb lejöjjön. Lehet, hogy kevésbé lesz testes, és a kanál is ép marad, ha belerakod :D De elméletben ízletesebb lehet (de mondom, még nem próbáltam, hogy jobb). De az is lehet, hogy az ízlésednek már ez a sparos brazil is pörköltebb, mint kéne, de akkor írd le légyszi, hogy eddig mit ittál, mert én is a kevésbé pörköltet szeretem :D
    El lehet molyolni ezekkel a dolgokkal, sok csalódás, pénzköltés, kevés siker :D

• zitrone88

aktív tag

válasz 7Sony7 #485 üzenetére

Filter kávénak hívják ezeket, világosra pörkölt minőségi kávéból, megfelelő technikával elkészítve, nem elégetve 100 fokos vízzel, nagyon finom tud lenni, inkább már tea, mint kávé, ízletes, mást mutat forrón, és szinte kihűlve, és adagra is van annyi, hogy végig lehessen élvezni. Bolti kávéval felesleges nekiállni szerintem, csak mocsár lesz a végeredmény.

• zitrone88

aktív tag

válasz 7Sony7 #477 üzenetére

Nem azt mondom, hogy a kávéfőzés non-plus ultrája, de én személy szerint azért szeretem, mert egyszerű a karbantartása, és nem igényli, hogy forró vízzel indítsd a főzést (míg a hagyományos kotyeszban érdemes azzal indítani a finomabb ízért, ezzel a nyomásszeleppel ellátott bialettivel (a brikka) én úgy találtam, hogy finomabb a végeredmény hideg vízzel indítva). Valamint megfizethető.

Presszót nem fog főzni semmi, csak a presszógép, ami TÉNYLEG az.

A Szarvasi előnye, hogy kevés kávéból főz sok levest. A Brikka ehhez képest zabálja a kávét, így erre is készülni kell szintlépéskor, hogy finom kávéhoz kell mennyiség. Koffein szempontjából egy szarvasi robustában sincs kevesebb, mint egy presso vagy brikka főzet 100% arabicában (ha jól tudom, az arabicában kevesebb mint fele koffein van a robustához képest), szóval koffein aggályod ne legyen, ha eddig robustát ittál (sárgacsibó pl.). Mi négy személyesből iszunk ketten, ha egyedül kávézol, elég a kétszemélyes (ennél nem tudom, változik e a módszer, a hidegindítás a 4személyesre vonatkozott, egyéni tapasztalaton alapul). De a presso mennyiség szarvasi után nevetségesnek hat. Hozzá lehet szokni egyébként, de először nagyon fura, hogy hörp, oszt kalap. Szerintem egy brikka főzetből kell a két presso adag, igazi pressóból éreztem csak, hogy elég telt volt ahhoz, hogy elég legyen.

Nade, megint nagyon elkalandozok :D

Túlmisztifikálni nem kell a Brikkát, de megfizethető és értékelhető játékszer, én is ezzel kezdtem, és a hario minivel, aztán félautomata kínai, majd jött egy presszóképes matuzsálem a nyolcvanas évekből, és egy graef örlő. A középső szintet érdemes kihagyni, ha majd valaha presszó irányba lépnél tovább :D

Majd jött a gyerek, költözés, ne zörögjek a darálóval reggel, míg alszik a gyerek, de amúgy kedvem sem erőm sincs, és most újra brikkával főzök, előre daráltat, és egy automatáról álmodom, amivel még ennyi dolgom sem lenne :D De az meg zörög.... :D

• zitrone88

aktív tag

válasz 7Sony7 #473 üzenetére

Szarvasival is lehet értékelhetőt főzni, így akár meg is érheti darálni és frisset venni. Ha viszont elégedett vagy az életeddel, akkor ne mássz bele, mert elkezd hobbivá, majd költségessé és pepecselőssé válni. Ha veszel egy kézidarálót, akkor már azzal jó programot csinálsz magadnak, hogy minden főzés előtt tekered (bár a hario mini-t én akkus csavarozóval használtam :D ). Aztán ugye meg kell találnod azt a kávét, amiért érdemes kínlódni, ami drágább is lesz, hogy mindig azt vedd, és az odavezető út is költséges próbálkozásokkal, és mocsárízű főzetekkel van kikövezve :D

Szóval őrlőnek ezt ajánlanám: [link]

Első próbálkozásoknak ezeket a kávékat:
    [link] (Ezt ajánlanám még fentebb jasky1-nek is, aki 5K alatt keresett szemes kávét)
    [link] ez nem mindig van, és nem minden szezonban finom, de mindig érdemes kipróbálni
    Lidl-ben vannak még ezek kipróbálásra: [link] és [link]
    [link] Auchanból is legyen valami (itt régen volt sima bio, az is finom volt, de már nem láttam ezer éve)

Ha pedig úgy döntesz (én most ezeket használom kotyeszba idő, pénz, és elhivatottság hiánya miatt), akkor ezek az őrölt kávék érdemesek még kipróbálásra, eszközvásárlás nélkül, mindenekelőtt, hátha megtalálod a számításod:
    Lidl: [link] és [link]
    Spar (személyes kedvencem): [link]

Ha pedig mindenképp eszközt vásárolnál, és belevágnál, időd és elhivatottságod is megvan, akkor akár a szarvasit le lehetne cserélni egy Brikkára. LEHET (és ezt hangsúlyozom), hogy már ezzel is finomabbat főznél egy Sparos brazil őröltből, mint a Szarvasival a legjobb kávéból darálva a fent felsoroltak közül.

Ha pedig beneveznél a komplett kezdőszettre, akkor Brikka+Hario mini+haza pörkölésű, jó minőségű kávék, pl:
    Maran
    Roastopus
    Casmo
    Líceum
    ésmégsokanmások
    Ezek mehetnek a fagyasztóba, és onnan frissen a darálóba, légmentesen zárva természetesen (kivéve kifelé ugye a szelep által).

Nah, jó sok időt sikerült rászánnom, úgyhogy legalább egy kávét kóstolj meg a felsoroltak közül :D

• Mortein

tag

válasz 7Sony7 #471 üzenetére

A "téglás" is friss csak az első felbontás után minden elillan. A szemes kávénál, meg a pörkölés dátuma a fontos, hogy minél frissebb legyen. Ha van az ismeretségi körödben olyan akitől kölcsön tudsz kérni darálót, akkor érdemes megpróbálni, hogy mit tudsz kihozni belőle.

• Mortein

tag

válasz 7Sony7 #469 üzenetére

Szerintem lenne változás, igaz nem tudom, hogy egy szarvasiból mi a maximum, amit ki lehet hozni, de azzal is számolni kell, hogy lesz némi plusz költséged is (daráló és lehet kellene egyéb dolgokat is venned).

Új hozzászólás Aktív témák