- Tajvani mintára alakíthatná át a chipgyártást Dél-Korea
- MoDT alaplapok 16-magos CPU-val, a Minisforum gondozásában
- Bemutatkozik az ASUS új, belépőszintű gaming notebookja, a V16
- Költséghatékonyságra törekszik a Patriot legújabb, PCI Express 4.0-s SSD-je
- Játékok futtatásán segít a legújabb GeForce driver gyorsjavítása
- Soundbar, soundplate, hangprojektor
- TCL LCD és LED TV-k
- Milyen TV-t vegyek?
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- MediaTek alapokon dolgozik a Honor Pad V9 is
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- Multimédiás / PC-s hangfalszettek (2.0, 2.1, 5.1)
- Jó, jó, mechanikus billentyűzetet... de milyet?
-
PROHARDVER!
Ez a topic az Amatőr csillagászattal, csillagászati eszközökkel, és a velük kapcsolatos kérdésekkel, tapasztalatokkal foglalkozik, kizárólag hobbi szinten.
Új hozzászólás Aktív témák
-
udash
csendes tag
Sziasztok!
Tanacsot szeretnek kerni. Egy 2" kihuzatu MC127-re szeretnek Sony E bajonetthez adaptert. Sajnos szamomra egyaltalan nem egyertelmu a makszutov.hu-n lathato adapter kinalat.
koszonom elore is
U-dash
-
udash
csendes tag
Udv!
Utobbi van nekem, 2"-es fokuszirozoval, AZ4 acellabu mechanikaval, go-to nelkul. Hold, Jupiter, Szaturnusz, Mars hatalmas elmeny, egyeb bolygokhoz egyelore nem volt szerencsem, melyegben nincs meg tapasztalatom, M42, M31 megvolt, gondolom a lencsesben sem nez ki ugy, mint a fotokon
En szeretem, meglepo modon sok forumon az MC egy mostohagyerek.U-dash
-
udash
csendes tag
válasz Black_Sheep #6146 üzenetére
Szia!
Az elobbi mellett a Go-To szol, illetve a nyitott tubus miatt a gyorsabb temperalodas es a konnyebb hordozhatosag ( bar ez utobbi nem szempont ). Viszont szerintem a Flex cso jobban erzekeny a kollimaciora/jusztirra, de majd megmondja valaki, ha van tapasztalata.
A masodik pedig nagyobb, idealis esetben meg tobbet mutat meg az egbol. Viszont biztosan lassabban alkalmazkodik a kornyezeti homerseklethez, de a linknel van egy eleg reszletes review, az alapjan nagyon is megeri.
Baader 10/18/32-vel van tapasztalatom, 32-est eladtam, de csak a 2" csere miatt ebben a fokuszhosszban. a 10/18 szamomra PRO, imadom oket, a 32-es is rendben van, 6-osom nem volt, biztos, hogy az is nagyon jo. Ha ezek elsore belefernek, szerintem teljesen jok lesznek.
sok sikert hozza
U-dash
-
udash
csendes tag
válasz kaposznyak #6133 üzenetére
Szia!
Ha pesti vagy,, akkor mindenkepp ajanlom,, hogy menj el a makszutov boltba a 9.keruletben,, fognak tudni segiteni neked. Ha nem vagy pesti,, akkor is megeri oket felhivni.
U-dash
-
udash
csendes tag
Kezdesnek? Akar veglegesnek is Bar, ha hordozni szeretned, lehet, hogy erdemesebb olyasmit venni ( MC/SC/Klassic Cassegrain ). Ha pedig fotozni is szeretnel, akkor ahhoz mar oragep/go-to/akarmi is kellhet. Bar egy ismerosom 30k korul vett egy univerzalis mobil telefon adaptert ilyen belefotozunk a tavcsobe celra, a holdrol egesz pofas kepket csinalt, de hosszu expokhoz azert az ilyesmi nem alkalmas.
U-dash
-
udash
csendes tag
válasz gandalf #6006 üzenetére
ha jol latom, itt is crayford az alap a dobsonhoz ( a 200-ashoz biztosan ). en semmit se vennek hozza pluszban elsore. Jo kornyeken elsz, az alap okularokkal is fantasztikus lesz. aztan raersz rakolteni, ha tenyleg ugy erzed, hogy szereted ezt a hobbit.
[ Szerkesztve ]
U-dash
-
udash
csendes tag
-
udash
csendes tag
válasz 5150head #5777 üzenetére
ha 1.25-os a kihuzat, akkor Baader Ortho sorozat, nekem a 10-es es a 18-as van meg, szerintem nagyon jok. Ha 2-es kihuzat, akkor meg a 42-es Apex-t mindenkepp.
ez szemelyes velemeny, mas oklikkal nincs is tapasztalatom, illetve a 32-es Baader Classic plossl helyett vettem a 42-es Apex-et 1.25->2-re alakitas utan. Nagyon nem bantam meg. Van egy 28-as Apex-em is, de azt keveset hasznalom.U-dash
-
udash
csendes tag
Szia!
Ha jol tudom, akkor az okular latomezejet ( jelen esetben 50 ) kell elosztani az elert nagyitassal.
Az en esetemben MAK 127/1500 Apex 42mm -> 35.7 a nagyitas. Az okularnak ha jol tudom 52 fokos latomezeje van, igy 52/35.7 -> 1.386De ez csak a vizualis, fotozas resze nekem egyelore nem jatszik
[ Szerkesztve ]
U-dash
-
udash
csendes tag
válasz kaposznyak #5535 üzenetére
Szia!
Ugyanezt a tavcsovet hasznalom, es mar alapbol dielektrikus zenittukrot vettem hozza. Anno 1.25-ost, de azota 2"-re upgrade-eltem, es oda is. Baader Ortho 10/18mm-em van, igazabol a 18-as a kedvencem, Jupiter/Szaturnusz gyonyoru vele. Bar nincs tapasztalatom a noname zenittukorrel es a Plossl okularokkal sem, de szerintem ez az upgrade megerheti.
U-dash
-
udash
csendes tag
Esetleg ezt meg nezd meg:
https://www.tavcso-mikroszkop.hu/termek/skywatcher-evostar-150-750-refraktor/p:730
A hozza tartozo galeriat. Csak azert, mert keszult par kep EQ-3 alulabassal!!!!
Es nyilvan nem idealis, de a 90/900-hoz es a 102/1000-hez kepest ez a tavcso egy monstrum. Bar az is igaz, hogy valoszinuleg rovidebb is naluk, es a stabilitasban azert ez is szamit. De a lenyeg, hogy valoszinuleg popey-nek igaza van az eq3 epitesi minoseget illetoen, de talan elsore nem ez lesz a gondod.U-dash
-
udash
csendes tag
válasz popey37 #5495 üzenetére
ha igaz, amit a specifikacioban irnak, vagyis, hogy a 90/900 tubus tomege 2.5kg, akkor azt meg az alu labas eq3-nak is illik elbirnia ( kereso, zenittukor, okular egyutt se lesz 4kg-nal tobb ). felre ne erts, en egy percig sem gondolom, hogy nem ertesz hozza, de pont a 20 eves tapasztalatod miatt egyszeruen nem biztos, hogy tudsz egy kezdo fejevel gondolkodni. neked nem kerdes, hogy ez a hobbi barmennyi penzt meger, ha epp van ra kereted. a kerdezo viszont most veszi az eslo tavcsovet. nincs tokeletes megoldas, csak kompromisszumok. az RC-t sem az MC 90/1250-nel hasonlitom ossze kozvetlenul, csak arra reagaltam, hogy a kitakaras miatt irtatok, hogy nem jo fotozasra. sajnos nincs mar fent az az iras a tavcs-mikroszkop weboldalon a 90/1250-rol, pedig szerintem tokeletesen telibe talalja azt, hogy miert jo ez egy kezdonek. tolem azt vesz emberunk, amit csak akar, de mar most megy a matek, hogy mennyivel jobb a 102, aztan majd mennyivel jobb a 127, stb, a vilag penze sem eleg, annyit el lehet erre a hobbira egetni. szerintem, es szigoruan szerintem sokkal jobban jar, ha ezektol elsore megkimeli onmagat, es erre tenyleg a 90/900 vagy a kis virtuoso MC az igazan jo megoldas.
uff
U-dash
-
-
udash
csendes tag
Baader ortho 10/18mm-em van, tanusitom, hogy egeszen profi minoseguek. Illetve 28/42mm APEX 2", viszont nekem Mak127-em van, az nem szinez, es mivel f12-es, igy az APEX-ek is inkabb kurva jok, mint nem.
Amugy Float nem akarlak osszekavarni, de elgondolkodhatnal a 90/1250 Virtuoso-n is. a WIFI verzio 150K HUF. Kicsi, ezert konnyen tarolhato, kicsi, ezert konnyen hordozhato, es alapbol eleg nagy elmenyt ad. Megkockaztatom, hogy joval kevesebb szivas van vele, mint a 90/900-zal, de ez csak magan velemeny.
150K egyszeri koltseg, ha nagyon akarod, akkor Bariumot le lehet cserelni gombokert, de teljesen kezdokent teljesen felesleges nagy meretu tavcso, nehez mechanikaval, mert csak a kedvedet fogja elvenni. Tisztelet a kivetelnek.
U-dash
-
udash
csendes tag
Amugy a 90/900+EQ3 csomagban, ha jol latom, alapbol is jar egy 2x-es Barlow. Nagyon nem mehetsz melle ezzel szerintem, bar tovabbra is tartom, hogy felesleges barmi egyebet venni elsore. Esetleg a polarszuro meg a 82A kek szinszuro, ezek tenyleg nem akkora plusz koltsegek. Ha jol latom ez igy nagyjabol 200k HUF.
U-dash
-
-
udash
csendes tag
Sziasztok!
Az utobbi napokban eszrevettem, hogy napnyugta utan a Venusz gyakorlatilag kisuti a szemem, ezert gondoltam, na vegre, es megnezem tavcsovel...
Feltetelezem, hogy az alacsony szog miatt, de egeszen csapnivalo latvany volt, probaltam 10-es, 18-as Baader ortho-val, illetve ES 80A szurovel, de keptelenseg volt elesre allitani.
Ugyanakkor mind a Jupiter, mind a Mars kelloen magasn volt, igy azok szepen, elesen megfigyelhetok voltak.
Akik a Venuszt megfigyelik, hogyan csinaljak?U-dash
-
-
-
udash
csendes tag
válasz kuyarashi #5161 üzenetére
Baratnomnek vettem nehany eve, en is azt gondoltam, hogy legyen NAGY. Nem, a maszkutov boltban adtak tanacsot, illetve ott is vettem, igaz 50k ert, de nem ez a lenyeg. Binokular, 8*42. Az ennel nagyobb bar jo, de nem jo vele figyelni, konnyen kimegy minden a kepbol. a 8** nagy latoterrel PRO
U-dash
-
udash
csendes tag
válasz vazee00 #5141 üzenetére
Szia!
Az elottem szolo sok lenyeges dologra hivta fel a figyelmed. Amit nem tudok, hogy a tavcsoved okularkihuzata 1.25-os, vagy 2"-es? Ha az elobbi, akkor amugyis el szeretnem adni a Baader Classic Plossl 32mm-es oklimat. Ha ez itt nem tiltott, es erdekel, keress meg privatban.
https://www.tavcso-mikroszkop.hu/termek/baader-classic-plossl-32-mm/p:1295
ezen az oldalon amugy megtalalod azokat a leirasokat/cikkeket, amiket koanla is emlitett.
https://tavcso.hu/termek/BaPl32
Meg valami. En vettem szinszurot is, es polarszurot is, mindkettovel pozitivak az elmenyeim, es tervben van UHC is. EQ2-vel nincs tapasztalatom, de en is olvastam, hogy keves lehet a 130-as Newton ala, igy az oragepnek rendesen nezz utana, hogy megeri-e.
udv
U-dash
-
udash
csendes tag
válasz tzimash #5097 üzenetére
Igy van, itt a pont. Eloszor ki szeretnem probalni, hogy egy mezei harmatsapka mit segit az esemenyen. Ha futheto fog kelleni, azt nem biztos, hogy megbarkacsolom.
5150head: koszi a konyvajanlast.
yt videokat neztem mar, az anyag miatt gondoltam, hogy magyarul is rakerdezek
U-dash
-
udash
csendes tag
Vissza a harmatsapka temahoz. Ha magam szeretnem megcsinalni, milyen anyagokra van szuksegem, illetve egy mak127-eshez mekkora meretut erdemes csinalni?
koszi elore is
U-dash
-
udash
csendes tag
sziasztok. mult heten sikeresen elszenvedtem elso parasodasomat este, igy lehetetlenne teve a tovabbi nezelodest. egy hajszaritoval megoldottak a problemat a svabhegyi csillagvizsgaloban, de jo lenne tudni, hogy mi a legjobb modszer ennek elkerulesere.
- hazilag keszitett harmatsapka
- bolti harmatsapka
- esetleg futheto harmatsapka
- paramentesitoegy MAK 127/1500 a tavcso
koszi a tanacsokat elore is
U-dash
-
udash
csendes tag
válasz popey37 #5029 üzenetére
Igen, csodalkoztam is, hogy az ES tubusoknal a hexafok verzio dragabb, mint a Crayford. Na mindegy, majd egyszer. Azert nem elet-halal egy masodik tavcso, ezzel a mostanival is booooven van/lesz mit megnezni.
Viszont erdekelne a velemenyed/velemenyetek par dologgal kapcsolatban:
1. Biobenezo
2. StarDiscovery goto mechanika
3. Mivel AZ4+acellabam van, EQ3/M35 fejkoszi elore is
U-dash
-
udash
csendes tag
Szarul indult az este, de vegulis egesz szep vege lett. A hold egyerteluen hibatlan, neztuk 42-es, 28-as Apex-szel. Jupiter/Szaturnusz szinten. Elobbi mar 28-assal is mutatta a savokat, utobbi a 10-es ortoval se a Cassini rest. De legalabb mindket oriasbolygot meg tudtuk nezni 150* nagyitassal.
Es vegul az Andromeda is meglett. Reszlet nelkuli paca, nem vartam sokkal tobbet, majd probalkozom meg, talan holdnyugta utan.U-dash
-
udash
csendes tag
válasz popey37 #4972 üzenetére
A 2” 42 APEX-szel az Andromeda pont belefrne.... Ha vegre megtalalnam. Amugy nem azt mondtam, hogy olcso hobbi, hanem hogy idoallo. Nyilvan erre is lehet orokre kolteni, de par lenyeges holmi megvan, akkor az orok. Azert beleneznek mind egy APO-ba, mind egy Televue/Moncsicsi okliba. Nekem a Mak/Akromat jott ki biztos befutonak. APO-ra en se szivesen adnek annyi penzt, az SC/Newton pedig kollimacio erzekeny, es kicsit megijesztettek vele, hogy macera.
De vsz egy 250-300-as Dobson lenne a mindentvivo, de ahhoz olyan lakohely is kellene, franc fogja cipelni azt a dogot.U-dash
-
-
udash
csendes tag
válasz popey37 #4946 üzenetére
Ezt biztos nekem akartad? A linkelt hozzaszolasban csak egy eBay link van, ami ures nalam. A 6mm-es oklit most adtam el, lehet, hogy csak nem volt turelmem kivarni a megfelelo seeinget? hajnali 3 korul kelt a hold, es nagyon alacsonyan volt meg, igy nem tudtam elesre allitani. Gondoltam, hat akkor 250x sok lesz.
U-dash
-
udash
csendes tag
Sziasztok!
pecsimunkas hozzaszolasa egy masik cikknel vezetett ide. En mar kb masfel eve megvettem a tavcsovemet, szoval nem miattam van rossz ido
A felszerelés:
SkyWatcher MC 127/1500 + AZ4 deluxe
Átalakítva 2"-es-re, egy dielektrikus zenittukrot használok a következő okularokkal:
- 10mm Baader Ortho
- 18mm Baader Ortho
- 32mm Baader Plossl ( ez elado amugy 20k HUF-ert, ha nem tilos itt ez )
- 42mm SkyWatcher ApexA keresotavcsohoz lusta voltam sajnos, azota sincs parhuzamositva, igy megszenvedek rendesen az objektumok keresesevel. Pl M31 szabadszemmel, illetve 10*50-nel is 1 milisec, a tavcsoben meg nem talaltam meg SOHA
kov heten Oriszentpeteren leszek az orsegben egy hetig, remelem lesz tiszta eg, tavaly sajnos nem volt, tavaly elott pedig nem volt meg a tavcso.....
U-dash
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest