Hirdetés
- Milyen videókártyát?
- Mikrokontrollerek Arduino környezetben (programozás, építés, tippek)
- Melyik tápegységet vegyem?
- Egérpad topik
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Hobby elektronika
- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Projektor topic
- Milyen notebookot vegyek?
- Intel Core Ultra 3, Core Ultra 5, Ultra 7, Ultra 9 "Arrow Lake" LGA 1851
-
PROHARDVER!
Ez a topic az Amatőr csillagászattal, csillagászati eszközökkel, és a velük kapcsolatos kérdésekkel, tapasztalatokkal foglalkozik, kizárólag hobbi szinten.
Új hozzászólás Aktív témák
-
popey37
addikt
válasz pècsimunkás #5247 üzenetére
koszi. alig várom, hogy kozelebb jojjon. február 2-án lesz földkozelben: csupán 42 millio km-re, ha az égiek is engedik simán szabadszemes lesz.
Teló: +36302105384 SW 120/600
-
hroberto
veterán
válasz pècsimunkás #4994 üzenetére
Mikor az első távcsövem vettem (nem olyan régen), én is pont így szoptattam meg magam az első próbálkozáskor.
KTM 1290 Super Duke R Gen3, Alfa Romeo Giulia
-
5150head
senior tag
válasz pècsimunkás #4991 üzenetére
Nem tudom milyen volt a seeing, de a Holdnál azért elég jól lehet látni dolgokat. Félve kérdezem, remélem nem sértődsz meg, de az okulárcserék után állítottál fókuszt? (mivel pacát írtál)
Holdnál inkább a fényesség szokott lenni a gond, ezért használunk szűrőt. -
popey37
addikt
válasz pècsimunkás #4950 üzenetére
lényegében a 90/900-as ugy 90-120x nagyitás kozott optimális, lehet feljebb menni, de tobb részletet nem fogsz látni, csak az optimális nagyitásnál látott képet nagyobban.
persze a bolygokon , holdon mehetsz feljebb ha a légkor megengedi. ha tulnagyitod a képet, nem tudsz rendesen fokuszt találni, ilyenkor érdemesebb kicsit lejjebb vinni a nagyitást.
persze ezek fuggenek sok mindentol: a z optika minoségétol, az okulártol, a zenittukortol.
ezért érdemes jo minoségu okulárokat beszerezni akár használtan is, késobb, esetleges tubus váltásnál a kiegészitoket nem kell cserélni. zenittukorbol a dielekrtikus javasolt: a fényhasznositása a bevonatok miatt 99% koruli, mig a sima csak 80%. okulárokbol a választék nagy, minden a pénztárcán mulik: Lacerta 82 fokos sorozat, ES, Hyperion, baader vagy más gyártmányu, lehetoleg japán, ortho. bolygászni még javasolt egy 82/a jelu kékszuro, az optika szini hibája miatt meg egy semi apo szuro. holdhoz meg egy polarizácios szuropár, ami szétcsavarhato.
a mechanikára vagy egy oragép vagy esetleg csere egy jobbra: EQ-3 acéllábas. oragép erre is kellene.
az asztros cuccokat nyugodtan megveheted használtan is, minden amcsill vigyáz a dogaira és joval olcsobban hozzájutsz, mint a boltban.Teló: +36302105384 SW 120/600
-
popey37
addikt
válasz pècsimunkás #4950 üzenetére
5-6mm-es oklit simán birja 150-180x, más kérdés, hogy a mechanika nem fogja birni: ha hozzáérsz ekkora nagyitásnál beremeg, a fokuszálás elég nehézkes vele. sajna az EQ-2 nem igazán a hosszu fokuszu tubusokhoz valo. én amit max rátennék az egy 80/400 tubus. a 900-as fokusz már tul nagy.
-
Cray Tyler
senior tag
válasz pècsimunkás #4932 üzenetére
Tudtam, TUDTAM hogy megint valaki csövet vett, azért borult napok óta.... Lementem Kőszegre, persze vittem az észlelő cuccot, 4 napot voltam lent, végig felhős volt.
-
4580693
senior tag
válasz pècsimunkás #4932 üzenetére
Köszi b+ az esőt. 😁😁
Élvezetes kikapcsolódást hozzá. :) -
popey37
addikt
válasz pècsimunkás #4936 üzenetére
Persze hogy lehet, de az egy masik mufaj.
Egy telefon adapterrel es teloval vagy okularprojekcios toldattal.. A kamerakhoz, DSLR-hez mar sokkal tobb minden kell, es a mechanika sem tul acelos darab. Mondjuk ugy, hogy eppen meguti a belepo szintet.
-
popey37
addikt
válasz pècsimunkás #4934 üzenetére
Nem rossz tubus, elleszel vele egy darabig.
Egy dielektrikus zenittukor kotelezo darab.
Jo minosegu okular: 4mm, 10mm, lacertat tudom ajanlani, baader qturret 2,25x barlow, ugy nagyjabol ennyi.Teló: +36302105384 SW 120/600
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Víz- gáz- és fűtésszerelés
- Villanyszerelés
- Milyen videókártyát?
- Autós topik
- Kaspersky Antivirus és Internet Security Fórum
- Mikrokontrollerek Arduino környezetben (programozás, építés, tippek)
- Egy korszak vége
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Melyik tápegységet vegyem?
- Egérpad topik
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest