Hirdetés
- Hírértékűvé tette a Lenovo, hogy az ASUS támogatja a kézikonzolját
- Mobilhálózatokra szabott EPYC-kel ugrik az 5G-s homokozóba az AMD
- Kiemelt figyelmet fordít a biztonságra az MSI szélsebes SSD-je
- Kis híján zsebre vágható 2 az 1-ben gépet villantott a TENKU
- A végletekig optimalizálja a SensorPaneleket az új AIDA64
- Milyen széket vegyek?
- Hogy is néznek ki a gépeink?
- Projektor topic
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Milyen TV-t vegyek?
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Vezeték nélküli fülhallgatók
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
Új hozzászólás Aktív témák
-
atilius
tag
válasz
OpUnlimited
üzenetére
Igen, feltéve ha még a gyári hűtés van rajta.
-
atilius
tag
válasz
TazLeacher
üzenetére
Nem rossz ötlet. Milyen irányban gondolkodjak? Crucial? OCZ?
-
atilius
tag
válasz
TazLeacher
üzenetére
Nem mondtam, hogy nem örülök. Csak hát mindig benne van az emberben, hogy feljebb tolja a korlátot.
-
atilius
tag
Nem, sajnos nem hűtöm geil ultrákat. Gondoltam ha 800mhz-en mennek 4-4-4-12 -ben 2,1V-on (gyári értékek) akkor bírnák az 1000mhz 5-5-5-15 -ben. Mondjuk feszt nem emeltem, de nem tudom mennyire tennének nekik jót a 2,1V fölötti értékek, habár gyárilag 2,3V-ig vannak specifikálva.
A procit egy Thermalright Ultra 120 Extreme-vel hűtöm, szóval azzal nem lesz gond. Inkább az alaplal lesz a kevésbé tuningbarát szerintem. -
atilius
tag
A napokban váltottam e6750-ről E8200-re.
Most 3,6ghz megy a proci, feszültségnek 1,3V-ot adtam neki (cpu-z szerint a fesz 1,214-1,22). Ram fsb arány 1:1. A geil ultra ramokat 5-5-5-15 re állítottam. Úgy néz ki ezekkel a beállításokkal stabil a rendszer. Normális a bios érték és a valódi fesz közti különbség? Kell-e ennyi fesz neki (nem néztem meg, hogy kevesebbel mit mondana)? 3,6-on maradhatna-e a fesz auto-n?
Szeretném megcélozni a 4ghz-et. Azonban 8x500-as fsb-nél már el sem indul a rendszer (cmos clear következik). Talán az NB feszt kellene emelnem? Ha igen mennyivel? Esetleg a 800-as ramok nem bírják az 1000mhz-et? Vagy a lapom kevés már ehez?
Mindeki segítségét előre is köszönöm. -
atilius
tag
Kérdezném az E8200 tulajoktól, hogy előfordult-e már másnál is, hogy a proci félremérte a hőfokokat (egy külföldi oldalon olvastam, hogy az E80xx szériánál előfordul).
3,2ghz-en, autofesszel (1,2V) idle-ben mindkét mag 45 fokos, terhelve pedig 50 (core temp, everest). Az előlapi panelem amely kb olyan 5 fokal mér kevesebbet, idle-ben 28 fokot mutat.
Everest-nél van vagy 5 fok különbség idle-ben a cpu és a két mag hőmérséklete között, érdekes, hogy terhelésnél a cpu utoléri hőfokban a magokat.
Ráadásul a két mag idle-ben fixen 45 fok, még legcsekélyebb ingadozás sincsen.
Szóval belefutott már valaki hőszenzor hibás prociba? Az én esetemben ez lehet a gond? -
atilius
tag
válasz
Fényhozó
üzenetére
Mennyit szeretnél rajta húzni?
Ha csak 3,2ghz-et szeretnél belőle kihozni, ami 8x400-as fsb-t jelent akkor csak a bios-ban állíts át az fsb-t (prociét) 400mhz-re, a ram-fsb arányt 1:1-re, ekkor szinkronban lesznek a ramok a procival. A proci fesz maradhat auton, vagy azon ami alapértelmezett.
Ha 3,6ghz a cél, akkor fsb 450mhz, arány 1:1, ram fesz pedig 2,1 volt nem több, időzítések pedig 5-5-5-15. Ezt még biztosan elvisz a ramod meg a procid is, de lehet, hogy a procinak ekkor már kell plusz feszt adni, amit ki kell tapasztalnod hogy mennyi, mennyi kell, hogy stabil legyen a rendszer, 1,5-1.51V elég kell, hogy legyen. Itt érdemes lépésenként emelni aztán tesztelni a rendszer stabilitását így megkapva a jó fesz, tehát ne 1,51-el kezdj azonnal.
Ha ennél feljebb akarsz menni akkor valaki tapasztaltabb segítségét kérd. Meg itt már előjön az is, hogy mennyire
tuningos darab a procid.
Érdemes először 3,2-őn kezdeni és szépen folyamotosan beletanulni a tuningba.
Olvasd el az ide vonatkozó többi topikot is. -
atilius
tag
Valaki mondja már meg nekem, hogy CPU-Z-ban hol írja ki a proci feszt mert a Core VID mezőben nálam mindig 1.350V van kiírva, még akkor is amikor a biosban fix 1.5V-ot állítottam be. Everest jól írja ki a feszt.
-
atilius
tag
Sziasztok
Még kezdő vagyok tuning témában, éppen most rágom át magam az idevonatkozó topikokon.
Néhány iránymutatást szeretnék kérni.
Az E6750-es procim most 3400Mhz-en ketyeg 8X425, FSB-RAM arány 1:1.
A következők lennének a kérdéseim:
1. CM Hyper TX2 hűtéssel a 72fok Orthos alatt teljes terhelésnél még elfogadható érték?
2. Mi az a maximális hőfok teljes terhelés mellett ami még elfogadhatónak mondható? (szeretnék megpróbálkozni a 8x450-es FSB-vel, persze ha a ram is bírja)
3. BIOS-ban most a procifeszültség auto-ra van állítva (olvastam, hogy így a jó meg azt is,hogy nem így a jó). Ez megfelelő vagy inkább valami fix feszültséget állítsak be? Milyen fix feszültség ajánlott 3,4Ghz és milyen 3,6Ghz mellé.Minden segítséget előre is köszönök?
Új hozzászólás Aktív témák
- Milyen széket vegyek?
- Hogy is néznek ki a gépeink?
- Projektor topic
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Sötétvörös iPhone 18 Pro, ezüst-fekete iFold?
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Itt a Galaxy S26 széria: az Ultra fejlődött, a másik kettő alig
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Amit látnod kell 80’ – 90’ évek, egész estét betöltő mozi filmjei.
- További aktív témák...
- BESZÁMÍTÁS! Intel Core i5 8500 6 mag 6 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- Telefon felvásárlás!! iPhone 14/iPhone 14 Plus/iPhone 14 Pro/iPhone 14 Pro Max
- Új AKRACING CORE EX gamer szék dobozában, BONTATLAN!
- Lenovo T14s Gen 1 i5 - i7 10. gen., 16GB RAM, 256-512GB SSD, jó akku, számla, 6 hó gar
- Keresünk iPhone 16/16e/16 Plus/16 Pro/16 Pro Max
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest