- Pokoli repetát hoz az új GeForce driver
- SSD kibeszélő
- Vezetékes FEJhallgatók
- Épített vízhűtés (nem kompakt) topic
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Dell notebook topic
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- IGP nélküli processzorokkal készül az Intel és az AMD
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Rágyúr a macOS-re a 3DMark
Új hozzászólás Aktív témák
-
Gonosz
csendes tag
A wattmániát én sem értem igazán. Persze az is igaz, hogy a nagymértékű túlbiztosítás még soha sem ártott
. Anno lemértem az előző konfigom áramfelvételét (multiméterrel):
ASUS P5A-B, K6-2/500, 2x64M 100MHz SD, ATI Radeon 7500/64M, SB16 PnP ISA, Realtek 8029 Combo NIC, WD84AA 8.4Gb ATA66 HDD, TEAC CD-W54E CDRW, SONY CDU511 CDROM, EIZO L351 15'' TFT-LCD
Gép + monitor(!) bekapcsolás után (DOS-ban is) ~0.44A (~100VA)
Gép + moncsi + CPUIdle (Windoz üresjáratban) ~0.29A (~67VA)
Gép + CPUIdle (monitor nélkül üresjáratban) ~0.176A (~40.5VA)
Ezzel a konfiggal azért még lehetett szépen netezni, filmet nézni, régebbi játékok (pl UT, Q3 frankón futott rajta). A tápja egy noname 200W-os AT táp volt. A K6-2-es proci táblázatból nézve 30W-ot disszipált. Igaz, hogy azóta a procik és a vidikarik fogyasztása jócskán megnőtt (pl egy AMD Athlon 64 3800+ ~90W), de a többi (vinyó, CD, DVD) szvsz nem sokat változhatott. De egyszer majd a mostani TuaC-met is lemérem.
-
kantor
tag
válasz
<Adamsky> #29 üzenetére
**Nem értem, hogy hova ez a nagy ''Watt mánia''. Boldog boldogralan ilyen 400
a legtobb biznic a tudtalansagra epit. sokan nem kepesek utananaezni az egyes elemek fogyasztasanak utana meg osszedani oket...
nekem 280W-os tapom van 3200+, xp, r9800pr, 2hdd, dvdiro. es boven eleg. -
Gonosz
csendes tag
válasz
gaboooka #114 üzenetére
gaboooka: Miért ne? Ha érdekli, had csinálja.
Zoltán: Azellen nemvéééd... ;) Arra gondolsz, hogy a táp túlfeszvédeleme a készenléti részben lévő kiszáradt elkók ellen véd-e? Ha egy olyan áramkör van beletéve mint mondjuk a MAXX (passzív védelem), akkor mondhatjuk igen. De nem tudom, hogy ha külön kihangsúlyozzák hogy az adott tápban ''túlfeszültség védelem'' van, akkor az ezt a pár plussz félvezetőt takarja-e, vagy szimplán marketingfogás (parasztvakítás). Mert ugye egy normális stabilizált tápegységnek kutya kötelessége, hogy a kimenő feszültségei ne legyenek magasabbak (és alacsonyabbak se), a névleges értéknél. Szvsz a ''túlfeszültség védelem'' nem egyenlő a ''megfutás elleni'' védelemmel. -
[Ixub]
tag
Nekem is codegenem van 350-es 12 centis ventivel, de olyan dolgot is kibírt már amit eddig egy tápról sem hallottam: Leesett egy üveg bor a szekrényem tetjéről szétrobbant a tápom mellett ami most a földön van mert nem fér a házamba (2nap és meg lesz az új ház amibe be is tudok pakolni), a gép persze ment és a tápból csak úgy folyt a bor, gyorsan konektorból elosztó kihúz ezt tudtam leghamarabb elérni, táp kiszed, 20 percnyi hajszárítózás visszarak és láss csodát azóta is tökéletesen megy ez kb 2 hete volt. Nem mondom, hogy nem volt mákom, de ezt akkor se szokták túlélni a tápok akármilyen márkásak is.
-
Gonosz
csendes tag
A feszültségstabilizátort felismered (viszonylag nagy fekete koceka, hűtőzászlójával az alaplapra forrasztva hőátadás céljából). Na, azon mérhetsz VCORE és IO feszeket. Egy feszhez általában páros számú koceka tartozik (FET és Shottky dióda párok), meg egy toroidmagos pár menetes tekercs. Méricskéld végig őket, ÓVATOSAN NEHOGY RÖVIDREZÁRJ VALAMIT a mérőcsúccsal. A FET-nél három láb közül a középső a hűtőfüllel van galvanikus kapcsolatban (ezt sokszor nem is forrasztják a nyákra), az egyik láb a ''betáp'' 3.3-5-12V, a másik a VCORE/IO fesz, a harmadikon pedig a vezérlést kapja. A Shottky-t arról lehet felismerni, hogy a két szélső lába azonos feszültségen van (mivel a tokon belül fizikailag össze vannak kötve). A tekercsek bármelyik lábán szintén a VCORE/IO feszt mérheted. Egyszerű, nem?
-
Kazimír
őstag
300W-os Codegent használtam közel egy évig, és nem volt vele különösebb gondom. Csak azért cseréltem le, mert féltem, hogy valami csúnya dolgot fog művelni velem egyszer... No igen, a bizalom a márka irányában..
-
Zoltán
őstag
''megfutási védelem'' -ez hogyan van angolul, mert ellenőrizni szeretném, hogy tud-e ilyet a 300W-os valamilyen PFC-s Coolinkem.
2.: Jól tudom, hogy ez az elöregedett kondik okozta gond elleni védelem?
[Szerkesztve] -
ody42
senior tag
hmm, mondotok valamit, van is otthon multiméter(és nem is tesco gazdaságos), legközelebb felhozom, és kimérem ezeket az értékeket, az tényleg pontosabb.
Proci feszkót hol mérjem ? -
mr_ricsi
veterán
''Ezek mennyire gáz értékek???''
Ezt nem lehet tudni, ugyanis az alaplapi szenzorok által mutatott értékeknek annyi közük van a valósághoz, mint amikor én mesélek a Szaturnusz gyűrűiről.
Vagyél egy 800Ft-os Praktikeres-Tescos digit multimétert, és mérd le.
(Elég csak a +12V-ot (sárga), a +5V-ot (piros) és a +3,3V-ot(narancs) lemérni, a többi nem különösebben érdekes.) -
Gonosz
csendes tag
A -5 és -12V az XT-s időkből származik. Anno egyes memória IC-knek kellett a -5V a működésükhöz. Ma már, ha jól tudom nem használatos. A -12 pedíg a soros portokhoz kell(ett), habár ez manapság már egyszerűen előállítható lenne pl +12V-ból is.
Ja, és én is azt mondom, hogy a feszültségeket, legalábbis ha pontosan akarod tudni, multiméterrel mérd.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Counter-Strike: Global Offensive (CS:GO) / Counter-Strike 2 (CS2)
- Hívószám-hamisítás
- Egyre csak fejlődik az AI, emberek tízezreit rúgja majd ki a BT
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Sütés, főzés és konyhai praktikák
- Végleg lenyomta a tévét a streaming az USA-ban
- NBA és kosárlabda topic
- Viccrovat
- Pokoli repetát hoz az új GeForce driver
- SSD kibeszélő
- További aktív témák...
- Apple iPhone 14 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- ASUS TUF Gaming F15 FX506 - 15.6"FHD IPS 144Hz - i5-11400H - 8GB - 512GB - RTX 3050 Ti - 1,5 év gari
- Csere-Beszámítás! RTX Gamer Számítógép PC Játékra! I5 12400F / RTX 3070 / 32GB DDR4 / 1TB SSD
- Apple Watch SE 2 44mm, Újszerű, 1 Év Garanciával
- LG 25GR75FG - E-Sport Monitor - FHD 360Hz 1ms - NVIDIA Reflex + G-sync - AMD FreeSync - HDR 400
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest