- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Gaming notebook topik
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- VR topik (Oculus Rift, stb.)
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Ventilátorok - Ház, CPU (borda, radiátor), VGA
- AI-ban gyengébb GeForce RTX 5090D-t kap Kína
- ThinkPad (NEM IdeaPad)
- Akciókamerák
- OLED TV topic
Új hozzászólás Aktív témák
-
Hi!King
őstag
válasz Gargouille #41 üzenetére
"Sajnálom, hogy csak a számháborúig jutottál el, de a mondandó lényege már nem jött át."
De, átjött, csak tovább kellett volna olvasnod, amit írtam.
"Nem azt elemeztem, hogy most szám szerint melyik OS-ből mennyi volt, hanem az volt a lényege a mondandómnak, hogy igenis van olyan, hogy domináns szereplője van egy piacnak és mégis földbe tiporja a konkurencia. Mert az eredeti felvetés ez volt, hogy aki ural egy piacot és erőfölényben van, azt nem lehet legyőzni."
De erre nem találtál jó példát, mert a konkrét példánál éretlen, kezdeti piacról volt szó, és nem csak az, hogy senki sem volt monopóliumban vagy kvázi monopóliumban (a PalmOS és a Symbian sem). Akkor még szabad volt a pálya, mert a piac potenciális bővülési lehetősége hatalmas volt, és nem épült ezekre a rendszerekre kiterjedt ökoszisztéma. Most viszont nincs hatalmas piacnövekedési lehetőség, mivel az emberiség nagy hányada használja ezeket a rendszereket, platformokat, és sokkal nagyobb tőke, és sokkal forradalmibb újdonságok kellenének a meglévő szereplők kimozdításához. Nagyon nem ugyanaz a helyzet.
"Amikor valaki szemléltetni akar egy példával, akkor nem maga az analógia a lényeg, hanem az amire rá akar mutatni vele. "
Én meg a példádon keresztül cáfoltam, hogy nem igaz hogy nincs ilyen helyzet, és a példáid miért rosszak, te viszont megakadtál azon, hogy csak abba kötöttem bele, hogy nem a Windows Mobile volt a piacvezető. Holott nem csak ezt írtam, sőt.
Valójában azt is írtam, hogy igenis van olyan helyzet, hogy forradalmi korszakváltások nélkül az adott piacról tényleg kimozdíthatatlan a legnagyobb szereplő vagy a néhány legnagyobb szereplő. Korszakváltás például mikor a dektop piac jelentősége csökkent a mobil platformok miatt. Vagy korszakváltás lehet az AI alapú keresés, amiben a Google egyelőre sehol nincsen. Viszont addig sem biztos hogy jó, ha az állam hagyja, ha az egyik területen lévő monopóliumával visszaélve más területeken is bebiztosítsa magát, akár átmeneti veszteségeket is felvállalva. Ezért szoktak trösztellenes törvényeket hozni, ezért volt hogy a Microsoftot, Google-t vagy épp az Apple-t baszokatták.
Új hozzászólás Aktív témák
- iPhone topik
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Gyúrósok ide!
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Gaming notebook topik
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- VR topik (Oculus Rift, stb.)
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- "Egyszerű" Ügyfélkapu+ regisztráció
- További aktív témák...
- Konica Minolta Bizhub C227 fénymásoló
- Yamaha NS-555 hangfalpár + opcionális HiFi - házimozi cuccok
- Lenovo ThinkCentre M93p SFF PC, Quad Core i5-4570 CPU, 8 GB DDR3 RAM