Hirdetés
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- Csekély 4000 dollárért tervezetten "hibás" az ASUS limitált VGA-ja
- Fujifilm X
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Fali konzol lapos tévékhez
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Milyen TV-t vegyek?
- Klaus Duran: Minden drágul. Vajon a fizetések 2026-ban követi minimálisan?
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Pajac: Windows XP még mindig letölthető
- Sapphi: StremHU | Source – Self-hostolható Stremio addon magyar trackerekhez
- Toomy: FOXPOST: régen jó volt, de már jobban jársz, ha elfelejted
-
PROHARDVER!
Arch Linux topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
Frawly
veterán
Gummiboot tudtommal már nincs. Az a systemd-boot régi neve volt. De nem tömi tele a partíciót. Ennek ellenére nem írtam, hogy nekem sem volt még gondom a GRUB-bal, mikor még használtam. Egyszer volt, hogy nem bootolt, de akkor balfék Win7 update-je írta felül, nem Linux oldalán volt a hiba. Én csak azért nem használom a GRUB-ot, mert 1) feleslegesen nagy, bloat valami, 2) nincs rá szükségem. De ahogy olvasom a fórumokat, nagyon sok embernek eltörik, és rendszeren jönnek kérdésekkel, hogy nem bootol. Systemd-bootnál ilyet még nem hallottam, az is igaz, hogy annál lehet azért nem, mert aki olyat használ, az ért hozzá, és jól rakja fel magának. Na, meg sokkal egyszerűbb is, csak egy szál .EFI fájl, meg két darab plain text .conf fájl, az egész egy pirinyó megoldás.
De elvileg az EFI stub boot még elegánsabb, ott semmilyen bootmanager nincs (az UEFI már önmagában is egy bootmanager), ott a kernel bootol közvetlenül EFI binárisként. Ennek viszont van 1-2 hátránya, néhány nem annyira szabványos alaplap UEFI-je nincs vele kibékülve, meg ha pl. hirtelen átszerkesztett paraméterekkel kell hívni a kernelt, akkor azt nem lehet egykönnyen kivitelezni.
GRUB csak akkor kell, ha valaki ZFS-ről, btrfs-ről, RAID-ről, egész lemezes szoftveres titkosításos megoldásról (esetleg LVM-ről), stb. akar bootolni. Akkor kell. De ezek nem az átlag felhasználói réteg, az simán titkosítatlan ext4 partíciókat használ, ahhoz nem kell. Még legacy BIOS bootnál sem, mert vannak nála soványabb, biztosabb megoldások, amik nem törnek el.
Új hozzászólás Aktív témák
- Battlefield 6
- DOOM - The Dark Ages
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- Autós topik
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Villanyszerelés
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- További aktív témák...
- 184 - Lenovo Legion Pro 7 (16IAX10H) - Intel Core U9 275HX, RTX 5090
- í kilenc! AKCIÓS PRECÍZIÓS KÉSZÜLÉK! 7670 i9-12950HX 64GB RAM 1TB SSD Nvidia RTX A3000 12GB 1 év gar
- GYÖNYÖRŰ iPhone 12 mini 64GB Purple -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3851
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte Z390 i5 9600K 16GB DDR4 512GB SSD RTX 2060 Super 8GB Rampage SHIVA ADATA 600W
- GYÖNYÖRŰ iPhone XR 128GB Black-1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3985, 100% Akkumulátor
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
BoB