Hirdetés

Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• Timer

veterán

válasz fudi2002 #16024 üzenetére

"De nem tudod fixálni az órajelet."

Így van, nem lehet, ezért is írtam: "Az én lapomon csak arra van lehetőség, hogy a PBO finomhangolásában a max hőmérsékletet fixáljam, ami fölé nem hajtja."

Azzal főzünk, ami van. A gondolatmenet szempontjából az végső soron mindegy is, mit fixálunk a változók közül, mindössze annyi történt, hogy ezúttal nem a kályhától közelítünk a végkifejlet felé, hanem éppen fordítva, a következményt (hőmérséklet, ami jelen esetben egyesen arányos a wattal) fixálva következtetünk a változókra (amper és feszültség), amit árnyalunk a mutatott teljesítmény mentén. Ha a PBO-val annyira jobb lenne minden, akkor azonos hőmérsékleti határokon belül is nagyobb telejsítményt adna le, mint a fix vcore, hiszen a pillanatnyi terhelési szünetekben levehetné a kraftot, ami összegészében hűvösebb működést, ennek megfelelően magasabb órajelet és teljesítményt jelentene. De ez nincs így, épp ellenkező a saját megfigyelés. Magyarán, épeszű határokon belül én továbbra sem gondolom úgy, hogy a fix vcore káros lenne, hiszen csak a wattra érdemes figyelni, amit a hőtermelés mutat leginkább, az pedig magasabb. Ha 1.5-ön hajtaná ész nélkül full terhelésen, akkor nyilván megfőne előbb-utóbb, és akkor igazad is lenne, hogy káros volt a fix vcore. Ellenben, ameddig ésszel van fixálva, addig egyszerűen nem lehet károsabb, hiszen a taapsztalatok szerint kevésbé melegszik a chip! Emlékezzünk, a vcore igény az órajel emelésével nem lineáris, éppen az utolsó 100-150 megahertzért durvul el igazán! Nem hiszem, hogy az ilyen peakek kevésbé károsítanák a processzort, mint egy maximum terhelésen is stabil 70-75 fok környékén tartott allcore tuning. A PBO egyetlen helyen egyértelműen jobb, a kevés szálas teljesítmény kapcsán előhúzott órajel fölényben. De ez továbbra se jelenti azt, hogy a fix vcore kinyírja a rendszert. A rosszul megválasztott fix vcore, na az biztos, de szerintem az nem 1.35 körül van. Az már más kérdés, hogy 1.3 felett már ugyanúgy nehézkes a hűtése, mint PBO-val, szóval ha a zaj nem számít, nyilván jobb megoldás a dinamikus vezérlés.

[ Szerkesztve ]

• Alpi.

addikt

válasz fudi2002 #16024 üzenetére

A 1.5v azért kell (ha kell), mert a 4000 mhz fölötti régió egyre növekvő "megerőszakolása" a technikának. Elég csak azt nézni, hogy pl. Intel gyönyörűen leakadt 4 ghz környékén 10nm-el. Valahol ez egy kissebb csoda, hogy mi 7nm-el közelebb kerülhetünk az 5 ghz-hez, mint a 4-hez. Itt sem volt és most sem egyszerü.

https://www.youtube.com/channel/UCbJjHfBdTsUw3UJAFr-5Gsg

Új hozzászólás Aktív témák