-
PROHARDVER!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Cyberbeni
addikt
Nekem Gigabyte GA-AB350-Gaming + PATRIOT 16GB Viper 4 DDR4 3200MHz CL16 KIT PV416G320C6K + 1700X mostmár gond nélkül megy XMP profillal. Tavaly év elején vettem, akkor még néha meghalt, de azóta a BIOS frissítések megoldották, hogy stabil legyen.
-
SyMbioTe
Ármester
válasz
NandoXXL #30837 üzenetére
"Tele van a net hasonló problémákkal, olvasd el miért van és akkor megérted"
Akkor miért van, hogy itt a fórumon is jópár embernek pörög 3000Mhz-en a ram
Nem azt mondtuk, hogy minden ram minden körülmények között menni fog. Hanem, hogy nem lehetetlen elérni a 3000Mhz-et. Az, hogy ti pont ilyen finnyás procit fogtatok ki, nem tudtok mit tenni, ez van. Nálatok nem megy, akkor az nem azt jelenti, hogy senkinél sem.„És akkor csodálkozunk a rendőr vicceken! Mi ez, szerencsepatkó? Az! Eddig jó kabala volt. Nem gondolod, hogy egy kicsit hülyén néz ki egy magyar rendőr 1980-ban egy lópatkóval a kocsijában? A materialista világnézet nevében lefoglalom!”
-
Tommee
aktív tag
válasz
Cingáriusz #30850 üzenetére
A Bios-on is múlik: nekem Asrock A320m lapban régi verzióval a Gskill Aegis 3000-es Ram xmp profillal csak 2933-al indult és fagyott vagy újraindult. Csak 2133-on volt stabil,a kettő között nem próbáltam.
Felfrissített BIOS-al már xmp 3000-en stabilan ment, még 3200-on is! -
-
NandoXXL
senior tag
válasz
SyMbioTe #30852 üzenetére
Ok, értem. Topik gazdaként gyártók által a nem támogatott, kimondottan problémásabb órajelt ajánlod. Természetes hogy ezt az órajelet írja be mindenki, mindenféle figyelmeztetés nélkül. Amit az előzőben linkelt leírásban kifejezetten nem ajánl a gyártó. Szakmailag mindig tud ez az oldal újat mutatni. 2933 MHz azért lenne lényeg hogy mindenki elérjen egy stabilabb órajelt kevesebb panasszal, fogalmuk sincs sokaknak hogy a Ryzen ilyen háklis, miért is lenne, nem ez a dolguk, de itt elvárható lenne legalább a topik gazdától hogy szakmai legyen. Kérlek mutasd meg hol támogatott ajánlott 3000-órajel..
Minek sajnálkozol? Nem számít sebesség szempontjából hogy 2933 MHz vagy 3000 MHz, be tudjuk állítani az időzítéseket hogy gyorsabb legyen a rendszer, nem gond 2933 MHz órajel beállítása sem. Persze 3000 az egy kerek szám, a 3200 még nagyobb, kíváncsi vagyok milyen időzítésekkel használjátok.
Ha ennyi itt a spíler, nem gyári órajelekkel, mutassatok jobb eredményeket (kategóriában 460-560/480-580/1060) rizsával (ez a része legalább érdekes). Aki előttem lesz a listán, vagy hozza a furmark pontokat 480/580-al az előtt emelem kalapom
http://phtoplista.interact.hu/
3dmark
RX 560
[link]RX 580
[link]GTX1060
[link]Furmark
[link][ Szerkesztve ]
-
válasz
NandoXXL #30855 üzenetére
A TG szakmaiságát kár megkérdőjelezned. (Főleg a hozzászólásaid szakmaisága alapján nem kellene...)
"Kérlek mutasd meg hol támogatott ajánlott 3000-órajel.." - Sehol. Viszont Ryzen 1 esetén (amiről Te beszélsz) a 2933 sem, hiszen natívan 2667 MHz támogatott, e fölött minden tuningnak számít, amiket senki sem garantál...
(a Zen+ támogat natívan 2933 MHz-et, de az másik topik)"mutassatok jobb eredményeket " - Nem hinném, hogy bárkinek is bizonygatni kellene bármit számodra...
Life is too short to drive boring cars. * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * Szakmai kérdésekkel NE PRIVÁTBAN keress, annak a fórumon a helye! Köszönöm!
-
pengwin
addikt
válasz
Cingáriusz #30839 üzenetére
Eddig az XMP profil beállításaival használtam a RAM-okat alacsonyabb órajelen, de tegnap elkezdtem állítgatni az időzítéseket.
Az XMP profil 3200MHz@16-18-18-36
Amit teszteltem:
3066MHz 16-16-16-36-os időzítésekkel stabil a memtest alapján.
3066MHz 14-16-16-36-on van most a RAM. Ugyan ezt már nem volt időm tesztelni, de úgy néz ki menni fog.Mi a topikban a tapasztalat az időzítések és az órajel hasznosságáról? Mikor éri meg egyiket beáldozni a másik oltárán?
Egyébként CMK16GX4M2B3200C16-os Corsair RAM-okról van szó, Hynix chipekkel.
Üdv, pengwin
-
Dragon3000
veterán
válasz
Mi ajánlott és mi nem kérdésre annyit reagálnék, hogy általában a gyártók azt ajánlják, amit a jedec szabvány megenged, az 1000-res szériánál a 2667MHz-es ramot, míg a 2000-nél a 2933-at és a 3000-nél a 3200-t fogják, mert oc nélkül addig kezelik a cpu-ban lévő memóriavezérlők.
-
venom8888
őstag
Sziasztok. Na mit szoltok az uj Ryzenhez? MAr kiderultek az orajelek, a magok szama, stb. legalabbis a 3700x rol,es a 3800x rol
-
Kicsit csalódás eleddig a g-skill memória.
Ugyanazon beállítás mellett 5-15%-al gyengébb szintetikus tesztben,mint ballastic memóriáim. :S
Most meglátjuk mit lehet kihozni belőlük.The Last of Us Part I/Star wars JS/Saints row/The Callisto Protocol/Dead Island 2 is van :)
-
Lehetséges, hogy azért nem tudom 2666 felett járatni a ramokat, mert az alaplapon lévő 2x4pin tápcsatiból csak az egyik van bekötve? Eddig ezzel nem volt semmi gond így.
Mindörökké 3Dfx!
-
SECTORnooB
addikt
válasz
Cingáriusz #30863 üzenetére
Nem lehetséges, csak ganyé az IMC, ezért nem megy.
-
pengwin
addikt
válasz
Cingáriusz #30863 üzenetére
Miért nem dugjátok be a tápcsatlakozókat?!
Nem az a lényeg, hogy többet fogyaszthat vele a CPU, hanem az, hogy simább tápellátást kaphat.
Dugd csak be a tápcsatlakozót... nem hiszem, hogy ezen a problémán segíteni fog, de dugd csak be.Egyébként nem véletlenül nincs garancia az OC mértékére.
(#30865) GAbre
Miért váltottál azonos specifikáciojú RAM-ra?
Nem lehet, hogy van más eltérés a kettő között, pl. másodlagos időzítések, vagy pl SR-DR?Egyébként ha te kb. 2ns késleletetést és ennyi sávszélességbeli eltérést észreveszel, akkor emelem kalapomat.
[ Szerkesztve ]
Üdv, pengwin
-
-
válasz
pengwin #30866 üzenetére
2400as memoriám van.
Csak megy 3000en is.
Sokan ajánlották aigis-t mert,hogy jól tudja tuningot is.
De minek fizessek rá,ha 3000mhzen gyengébb,és semmit nem lehet rajta húzni?Próbáltam 3200öt kisebb idozitesekkel.
De az se ment...The Last of Us Part I/Star wars JS/Saints row/The Callisto Protocol/Dead Island 2 is van :)
-
Dragon3000
veterán
Attól, hogy ugyanazokra az értékekre állítod még nem fogja ugyanazt tudni a ram, mert nem mindegy milyen chipekkel van szerelve, ami a 2400nak jó volt az lehet, hogy az aegisnek nem fog tetszeni. Amúgy ennél szerintem az xmp profillal is többet kellene hoznia.
[ Szerkesztve ]
-
pengwin
addikt
válasz
Cingáriusz #30867 üzenetére
húha, ez is szép kis dobozka...
Oké, ez egy teljesen legitim érv.
(#30868) GAbre
Hát szerintem ha gyárilag 3000MHz-es egy RAM, akkor alacsonyabb időzítésekkel legfeljeb alacsonyabb órajelen fog menni.
Egyébként a sávszélességet én sem értem, hogy miért csökkent, bár szerintem ilyen mértékű eltérés miatt nem kell a falnak menni.A 3000MHz meg a CPU/IMC szemszögéből mindig tuning lesz, hiába 3000MHz-es gyárilag a RAM... vagyis lutri így is, úgy is. Ha stabil volt a 2400-as RAM 3000-en, akkor én megmaradtam volna annál. Főleg, hogy az Aegis azért "belépő kategóriás" RAM, azon nem szégyellik cserélni a RAM chipeket verzióról verzióra... és ez még a Ripjaws-ra is igaz. G.Skillből talán egyedül a Trident Z és Flare X RAM-ok kapták ugyanazt az IC-t.
[ Szerkesztve ]
Üdv, pengwin
-
-
válasz
hokuszpk #30871 üzenetére
Benn hagytam,H lássam a különbséget.
Nem kell ugyanaz, sőt,mint mondtam,maradt volna,ha lenne benne tuning.
És többször mérés után is maradtak kb ezek az értékek.
De minek cseréljék le 1 kocsit és fizessek rá 1 kicsit kevesebb pacisra?(Leszámítva,H 1 új kocsi nyilván jobb)[ Szerkesztve ]
The Last of Us Part I/Star wars JS/Saints row/The Callisto Protocol/Dead Island 2 is van :)
-
válasz
hokuszpk #30873 üzenetére
Nem tudom,mit próbáljak rajta,ha jobb időzítéseket látsz a képen,mint a gyári.
És mint mondtam,én azért vettem ilyen memóriát,hogy tuning szempontjából kicsit tovább nyújtózzak".
Nem akartam sokat,csak 3200-őt tudjon legalább,vagy 3000-et jobb cl-ekkel.
De 3133-al se indult el,hiába raktam be a gyári,vagy rosszabb időzítéseket.
Mint mondtam nem fogok ráfizetni,arra,hogy legjobb esetben is ugyanolyan memóriáim legyen,mint most ahogy megy.
Azért köszönöm válaszod(válaszaitok).[ Szerkesztve ]
The Last of Us Part I/Star wars JS/Saints row/The Callisto Protocol/Dead Island 2 is van :)
-
hokuszpk
veterán
ezt most mertem a kedvedert.
mondjuk nemakarom szetkapni a gepet, mert 4x8GB van, de ebbol csak ketto azaz a fele Aegis.
mentsegemre szoljon, hogy 2933 es az idozitesek inkabb az Aegishez vannak love, mert a masik kit az valamivel jobb, es igy stabil. de az talan latszik, hogy jobb eredmenyeknek kellene jonniuk. foleg a latency tunik magasnak nalad.[ Szerkesztve ]
Első AMD-m - a 65-ös - a seregben volt...
-
válasz
hokuszpk #30877 üzenetére
Majd holnap még meglesem,de érdekes módon,ezzel az időzítessel a régi szárnyakat kapott,és a copy felugrott 50 fölé.A többi kicsit lejebb("ahogy kell").
De ezt 1x érte el az 5-8 tesztből,majd meglátom,hogy holnap 10ből mondjuk hogy alakulnak számok.The Last of Us Part I/Star wars JS/Saints row/The Callisto Protocol/Dead Island 2 is van :)
-
Pokesz007
senior tag
válasz
NandoXXL #30825 üzenetére
Szia
Akkor az én memóriám nem is 3000Mhz-en megy ?2017 November óta megy. Játszok is vele,de még nem fagytam ki,vagy ilyesmi. Automatán állítottam be neki. Nem kézi időzítésekkel.
G.SKILL RipjawsV (2x8GB) DDR4 3000MHz F4-3000C15D-16GVGBLehet elértettem valamit,amit írtál,akkor Sorry
3000 nem működik Ryzen alatt a cpu sajátossága miatt, játszani 2933-nál időzítésekkel lehet,
Valamit,akkor én nem veszek észre,ami rend ellenesnek kéne lenni ?
[ Szerkesztve ]
-
SyMbioTe
Ármester
válasz
Nem teljesen jött át a mondandóm lényege.
Ahogyan palfitom írta, ha ebből indulnuk ki, a hivatalos támogatása 2667Mhz a Ryzeneknek (1. gen), efelett minden tuningnak számít, a 2933Mhz, a 3000Mhz és a többi is.
Pont feletted kettővel írták, hogy friss BIOS-al, 3000-ren megy a ram simán.
Én továbbra is csak azt mondom, hogy ne terjesszük azt, hogy nem mennek az első genes Ryzenek mellett a ramok 2933Mhz felett, mert nincs így.
+ amit linkeltél, az egy gyártó a sok közül.Viszont én itt be is fejezem, nem szeretnék túlzott off áradatot.
„És akkor csodálkozunk a rendőr vicceken! Mi ez, szerencsepatkó? Az! Eddig jó kabala volt. Nem gondolod, hogy egy kicsit hülyén néz ki egy magyar rendőr 1980-ban egy lópatkóval a kocsijában? A materialista világnézet nevében lefoglalom!”
-
-
Dragon3000
veterán
válasz
Cingáriusz #30881 üzenetére
Az első szériánál 2666 felett oc-nak számít, amire nincs garancia, hogy menni is fog, lehet, hogy olyan procit fogtál ki, aminek ennyit tud a memóriavezérlője vagy az alaplappal nincs kibékülve vagy a ramokkal.
-
pengwin
addikt
válasz
Cingáriusz #30881 üzenetére
Sajnos ez tényleg crapshot volt az 1000-es Ryzeneknél.
Nálam végül 3066@16-16-16-36-on maradt a RAM, a CL14-es beállítással már hibát dobott a memtest.
CL15-re meg nem reagált, CL16-ra állt be helyette.
Majd még kisérletezek vele kicsit.Egyébként nálam a memtest pl. nem tudta rendesen kiolvasni az éppen aktuális beállításokat, mindig 2133MHz-esnek jelentette a RAM-okat, a JEDEC szabvány szerinti beállításokkal és értékekkel.
Üdv, pengwin
-
NandoXXL
senior tag
válasz
SyMbioTe #30880 üzenetére
Neked se jött át hogy már az első hozzászólásban oda tettem 2933 oc, onnan kezdve pedig hogy topikban 3000-es órajelekről beszéltek, és én kiírtam az órajel mellé oc, feltételeztem hogy átjön hogy oc-nak számít. Figyelmesen olvasni, értelmezni már nem divat.
Innen rajtatok múlik mit ajánlotok, a gyártói kompatibilitási lista az ami után garanciális cserét kérhetsz ha valami nem működik együtt a specifikációk szerint, ezt vállalja a gyártó. A gyártói ajánlást 2933, pedig illik tiszteletben tartani, ha már úgy is sok gond volt 3000-es órajelekkel, és szakmai cikkek magyarázzák miért. A legáltalánosabb, stabilabb órajeleket kellene ajánlanod oc mellé is. Sokan bepöccintik 3 Ghz, nem megy csak 2667, eszükbe se jut 2933, de azt is alap időzítéssel kéné próbálni jedec. Utána lehet finom hangolni. Plusz memtestet lefuttatni pendrivról, valóban stabil e.
-
Pakmara
senior tag
Ryzen 1600-al használok 3200-es ramot 3000-en. Minden gond nélkül. 3200-n hibát dobott, xmpt belőve 3000-re visszavéve megy simán. Előző 2*4-es kitemmel is hasonló volt. Ott végül sikerült 3200-re belőni de sok ideig tartott megtalálni. A jelenlegivel nem volt kedvem annyit bajlódni uh maradt 3000-en.
-
törölt tag
Hát őőőő izéééé, 2 modullal rendben van minden, ellenben 4 modullal : 4X8GB G Skill TridentZ RGB F4-3200C14Q-8GTZR ( B-Die ) egy rakás szar a Ryzen, nem is értem miért gyártanak hozzá 4 DIMM-es deszkákat, teljesen felesleges, ameddig ezen nem reszelgetnek sok ok nincs bambán és boldogan vigyorogni egy AMD-s konfetti eső alatt.
-
-
-
Simi37
őstag
válasz
Cingáriusz #30888 üzenetére
Határozottan kétlem, hogy az 1x4 pin lenne az oka. A memória amúgy is a 24pin-ről kapja az áramot. A bekarikázott rész kizárólag a cpu és a soc VRM-et táplálja.
[ Szerkesztve ]
Ryzen 9 5900X • Asus Crosshair VI Hero • Sapphire RX Vega 64 Nitro+
-
Dragon3000
veterán
válasz
Szerintem semminyire, de ha zavar a dolog vehetsz hozzá átalakító kábelt és megvan oldva, de inkább csak a nagy fogyasztású oc-zot prociknál van jelentősége, a stabilabb feszültség miatt.
-
NdrewSunix
senior tag
válasz
Hát próbáld meg bedugva és minden kétely elszáll.
-
pengwin
addikt
válasz
Simi37 #30889 üzenetére
A SoC VRM mondjuk pont beleszólhat a dologba.
Az AB350M Pro4 VRM-je 3+2-es, eleve nem túl acélos, és ha úgy van bekötve akkor lehet a SoC nem megfelelő egyenletességgel kapja az áramot, mert a VRM sem 8, hanem csak 4 érintkezőt tud használni.Én sem vagyok benne biztos, de azt semmiképpen sem lehet kijelenteni, hogy biztos nincs hatása a RAM OC-ra. Ahhoz látnunk kéne a lap kapcsolási rajzát.
[ Szerkesztve ]
Üdv, pengwin
-
Simi37
őstag
válasz
pengwin #30892 üzenetére
Megmondom, hogy ez miért nem igaz. Az első genbe lapban és imc-ben is előfordult, hogy nem bírta. Nekem Hero-ra 1+ év után jött ki olyan bios amivel 2933 helyett 3200on tudom járatni a ramot. Másrészt alacsony terhelésen bírnia kéne. Persze nem szerencsés de nem feltétlenül okoz problémát.
Der8auer csinált egy videót, elkezdte elvagdosni a vidkarit tápláló kábeleket amíg lehetett. 2x8pines kari és a végén már csak 1-1 db 12v vezeték ment a 8 pinekben a 3 helyett, de még úgy is működött probléma mentesen. Igaz ez videókártya de lényeg ugyanaz. Úgy értem a logika mentén a karinak látványosan rosszabbul kéne teljesítenie.
[ Szerkesztve ]
-
pengwin
addikt
válasz
Simi37 #30893 üzenetére
Megmondom, hogy ez miért nem igaz. Az első genbe lapban és imc-ben is előfordult, hogy nem bírta. Nekem Hero-ra 1+ év után jött ki olyan bios amivel 2933 helyett 3200on tudom járatni a ramot.
Ez semmit nem bizonyít. Nem tudjuk miért nem megy a kolléga RAM-ja.
Amit tudunk, hogy van egy alaplapja, amin szörnyű mértékű a Vdroop és nincs bedugva a fél tápcsatlakozója.
Ami egy lehetséges ok az IMC rossz teljesítményére.A VGA-CPU összehasonlításnak viszont semmi értelme.
Igen, rövid ideig akár működhet is amit a srác csinált, de ettől még hosszú távon ez nem lesz olyan stabil, mintha minden be lenne dugva. Igen, le tudta vinni sense+12V-ra a vezetékek számát, de ez nagyrészt a vezetékeket minősíti, és azt, hogy a kártya VRM-je a rengeteg fázis miatt még ezt is ki tudja egyenlíteni úgy, hogy a GPU működőképes marad.Ő is említi, hogy simább a tápellátás több kábellel, és igazából erről beszélünk, nem arról, hogy 1db 4 pin ne tudna elég A-t átvinni.
Ráadásul a 4+4 pinben nincs sense a PCIe 6+2-vel ellentétben, így az nem tudja eldönteni, hogy be van-e dugva a 4 extra csatlakozó, csak simán lyukra fut.
Mindezt nem egy 10+2-es, vagy milyen brutál VRM-mel, hanem egy 3+2 fázisúval, gyanítom gagyibb kontrollerrel.[ Szerkesztve ]
Üdv, pengwin
-
Simi37
őstag
válasz
pengwin #30894 üzenetére
Mondjuk b350m pro4 nem szerencsés lap úgy magában sem. Olyasmi rémlik, hogy elég sok volt a problémás darab. Nekem ha instabil a ram akkor egy firefox indításnál kéket kapok, vagy ha nem akkor random bezáródik 1 percen belül. Ha meg annyira elállítom néha a windowsig sem jutok. Szerintem 4 pinnel is tudnia kéne bootolni/böngészni ha a ram nem instabil/az imc nem kevés függetlenül attól, hogy 4 vagy 8 pin.
Nálam egyébként az sem mindegy, hogy melyik slotokba teszem a ramot pedig T-topológiás a bekötése a ramslotoknak.
[ Szerkesztve ]
-
Gigabyte B450M Gaming lapot mennyire ajánljátok 3200-as ramok alá? [link]
Mindörökké 3Dfx!
-
Vartanus
őstag
válasz
Cingáriusz #30896 üzenetére
Szerintem ennyit nem ér az egész, hogy mindent cserélj. Mondjuk tény hogy az Asrock B350M-Pro 4 lapok elég rossz nevet szereztek. Ezt leszámítva őszintén kívánom neked életed legnagyobb gondja legyen, hogy a Ryzen 1.gennel csak 2666Mhz-en megy a ramod
< AMD RYZEN™ POWERS. YOU DOMINATE. >
-
-
SyMbioTe
Ármester
válasz
NandoXXL #30884 üzenetére
OK, az első hsz.-ed felett elsiklottam, elismerem.
„És akkor csodálkozunk a rendőr vicceken! Mi ez, szerencsepatkó? Az! Eddig jó kabala volt. Nem gondolod, hogy egy kicsit hülyén néz ki egy magyar rendőr 1980-ban egy lópatkóval a kocsijában? A materialista világnézet nevében lefoglalom!”
-
Vartanus
őstag
Új hozzászólás Aktív témák
- Beszámítás! AMD Ryzen 9 5950X 16 magos 32 szálas processzor garanciával hibátlan működéssel
- - - Új, Bontatlan - - AMD Ryzen 9 7900X3D 4.4GHz 12-Cores Box Processzor, Ha másfajta kéne, írj!
- Intel Core I5 6400
- Beszámítás! Intel i9 12900KF 16 magos 24 szálas processzor garanciával hibátlan működéssel
- AMD Ryzen Processzorok! 7600 / 7600X / 7700 / 7700X / 7900X - Bontatlan - 36hó gari!
Állásajánlatok
Cég: Tatabányai Törvényszék
Város: Komárom