Hirdetés
- Milyen SSD-t vegyek?
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Valami baja van a tápomnak
- Autós kamerák
- Egérpad topik
- Soundbar, soundplate, hangprojektor
- TCL LCD és LED TV-k
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- Xiaomi Pad 6 - kiapadhatatlan jóság
- AMD Navi Radeon™ RX 6xxx sorozat
Hirdetés
-
PROHARDVER!
Új hozzászólás Aktív témák
-
namaste
tag
hokuszpk & korcsi
Mindketten félreértitek a cache működését, mondjuk nem nehéz félreérteni, ha hibás ábrából indultok ki.
Nem az ábra szerint képeződnek le az adatok a memóriából cache-be, hanem a cacheline méretű (64 bájt) részek egymás után kerülhetnek a cache soraiba. A memóriában egy piros 64 bájtos rész után van egy kék 64 bájtos rész, utána egy türkiz 64 bájtos rész, utána egy zöld 64 bájtos rész, stb.
-
hokuszpk
veterán
válasz
namaste #3002 üzenetére
az abra ahhoz a leirashoz jo, csak eppen a 69xx-nel mas az L3 cache szervezese, fentebb ennek szamolgattam utana, es ha valaki nem vette volna, akkor meg1x irom : akar bele is ferhet abba a sziliciumba az a +1.5MB, ami ehhez szukseges.
olyasmi ez, mint a hyperthreading, ott +5% szilicium, de alkalmazastol fuggoen tobbnyire +20-30% teljesitmeny; itt a cache esetben az a +1.5MB, amivel a hosszabb tag megnoveli a meretet, erosen csokkenti a cache miss -t, ezzel noveli a teljesitmenyt.[ Szerkesztve ]
Első AMD-m - a 65-ös - a seregben volt...
-
hokuszpk
veterán
-
Yany
addikt
-
korcsi
veterán
válasz
hokuszpk #2979 üzenetére
Nem a cím tárolása a probléma, hanem, hogy ebben keresni is kell.
(#3002) namaste: Végre valaki aki ért a dologhoz! És három sorban fényt hoz a "sötétségbe"...
A 20 utas kialakítás nem igaz mert cpuz L3 mérettől függetlenül mindig ezt írja amiről tudjuk, hogy nem lehetséges egyazon architektúrán belül.
Ha teljes az asszociativitás akkor helytől függetlenül tele lehet rakni.
(#3011) hokuszpk Haswell L3-ra sem ír asszociativitást.
[ Szerkesztve ]
42
-
hokuszpk
veterán
-
hokuszpk
veterán
A 20 utas kialakítás nem igaz mert cpuz L3 mérettől függetlenül mindig ezt írja amiről tudjuk, hogy nem lehetséges egyazon architektúrán belül.
ismet a madagaszkar pingvinjei alaptorveny : sose bizz egy szoftverben !
[ Szerkesztve ]
-
korcsi
veterán
Utolsó:
16-20 utas L3 cache
És ha jól értem namaste magyarázatát, akkor a példánknál maradva a csoport asszociatív kötöttség miatt akár 1Mbyte egybefüggő memória terület is pufferelhető, utána már csak a következő memória blokkból blokkból (teljes memória/n) tartalmazhat adatot a cache
[ Szerkesztve ]
42
-
hokuszpk
veterán
válasz
hokuszpk #3011 üzenetére
nem kell keresni. illetve ez remekul mehet parhuzamosan.
busz. rateszed a 40 bitet, az osszes line vezerlologika egyszerre kezd komparalni, az adatbuszon meg kijon annak a tartalma, amelyiknel minden bit stimmelt.
problem solved. a tranzisztorszamot nem szamolom, majd egyszer, ha lesz hozza asszociativitasom, de akar beleferhet kb. hasonlo keretbe, mint a +tag.Első AMD-m - a 65-ös - a seregben volt...
-
fudi2002
veterán
Offolást esetleg abbahagyva visszatérhetnénk a témához?
-
pipo112
senior tag
nagyok vagytok ha megfejtettétek az intel titkait küldjétek AMD-nek az infót én meg küldöm a kövi sört delidelni
Azt tanácsolom mindenkinek, hogy ne fogadja el senki tanácsát. :P
-
hokuszpk
veterán
hat. mar a '"History of Memory Cache on PCs" -s reszben igy kezdi :
Memory cache was first used on PCs at the 386DX timeframe.
pedig mar az igen fiatalok is tudjak, hogy a 8088 -ban volt kemeny 4 byte cache, a 286 -ban meg 6 byte. ( allitolag akkor az ~+30% teljesitmenyelonyt jelentett a 8088 -hoz kepest.. )
[ Szerkesztve ]
-
DeckardCain
senior tag
-
namaste
tag
válasz
hokuszpk #3003 üzenetére
Ha a működését megérted kicsiben, akkor megérted nagyban is, ugyanarra a dallamra mennek a cache-ek. Az ábra hibás.
Az Intel L3 annyit tesz hozzá, hogy a cacheline-okat szétszórja a CPU magok mellett lévő L3 szeletek között egy hash függvénnyel.
Nem kell 40 bites tag, kevesebb is elég. A tag és az egyéb adminisztratív adatokat nem számolják bele a cache méretébe, csak a hasznos, adattároló részt.A cache-ben keresés sem egy nagy dolog, annyi komparator kell, ahány utas. Legalábbis egy rankon belül.
-
Márk
senior tag
válasz
DeckardCain #3020 üzenetére
Szép kis új alaplap lista.
Asusnál mit csinálnak, alszanak?
2009.08.: LG 42LH4000 ---> 2011.08.: PANASONIC TX-P42G20E ---> 2014.05.: PANASONIC TX-P50UT50E ---> 2017.05.: PIONEER 9G KURO PDP-LX5090
-
VirsLee
őstag
Kellene egy összefoglaló, hogy ki milyen lapot, procit és memóriát használ, azzal együtt, hogy ezek milyen órajelen futnak, és volt-e bármi gond a lappal.
-
likeaRAINBOW
senior tag
válasz
Malibutomi #2955 üzenetére
Ez a beállítás annyiból lett jó, hogy a proci szinte végig 100%-on pörgött, míg a VGA-ban van tartalék, így látszódni fog talán, hogy pl ezen a beállításon mennyivel jobban fogja a ryzen kihajtani a VGA-t. VGA amúgy 60-99%-ig pörgött a tesztelésemben.
-
pipo112
senior tag
válasz
DeckardCain #3020 üzenetére
szép lista ! lehet hogy msi lapom lesz majd a ryzen alá pedig asus vagy asrock lapokban gondolkoztam eddig.
-
pipo112
senior tag
nekem eddig nem nagyon volt gondom asusokkal most is az van gépben a vga is de lekopogom mennek rendesen 1 vga volt gtx 660ti ami megadta magát de cserélték a kövi rendben volt teljesen na majd kiderül mi lesz a befutó ,még várom a júzer gájdokat azt majd kitalálom májusig vagy lehet húsvét nyúl hozza majd
-
Hajdi
senior tag
"The Man Who Sold the World"
-
Márk
senior tag
Én 2001 decembere óta mindig Asus lapokat veszek (jó, nem mindig, az FM2+-os konfigba egy MSI A88X-G45 Gaming került, de azt csak 1 évig használtam), és soha semmi gondom nem volt velük˙(A7V266-E, A7N8X, M2N-E, M3N-HT Deluxe).
Az M3N-HT Deluxe idén már 8 éves (2009 januárjában vettem) és köszöni szépen kutya baja (nagyon ritkán van egy-egy random restart, de szerintem az valamilyen driver miatt van), pedig már új kora óta húzva van benne egy Phenom II X4 940 Black Edition proci 3,4 GHz-en, igaz csak alapfeszen.
Mivel nem szeretném megszakítani ezt a szép hagyományt (pedig már sikerült az MSI A88X-G45 Gaming-gel), őt fogja váltani egy Asus Prime X370-Pro lap egy Ryzen R5 társaságában.
Fizetett Asus hirdetésünket olvashatták
.
[ Szerkesztve ]
2009.08.: LG 42LH4000 ---> 2011.08.: PANASONIC TX-P42G20E ---> 2014.05.: PANASONIC TX-P50UT50E ---> 2017.05.: PIONEER 9G KURO PDP-LX5090
-
likeaRAINBOW
senior tag
-
-Solt-
veterán
válasz
likeaRAINBOW #3032 üzenetére
Ha esetleg megvan a Skandináv DLC vagy a magyar map, ezeken számos helyen van CPU limites szituáció, arra lettem volna kíváncsi, hogy az előző CPU-d mennyivel lassabb a 970-l párosítva.
DCS-t akkor hagyjuk, azt tényleg macerás lenne körbe járni!
www.smart-bus.hu
-
-Solt-
veterán
válasz
likeaRAINBOW #3034 üzenetére
Itt megtalálsz mindent: [link] Gyakorlatilag mindegy melyik városból indulsz...
Mivel nekem 980Ti-van, ezért igazából engem az érdekelne, hogy a te rendszereden mekkora az előrelépés a CPU cserével. Persze, ha a másik rendszereden már nem tudsz, akarsz, nincs időd mérni, akkor hagyd, annyira nem lényeges.
www.smart-bus.hu
-
-Solt-
veterán
válasz
likeaRAINBOW #3036 üzenetére
Szuper, köszönöm!
@BiP: Nagyon jó lett, kár, hogy FPS gyilkos, de ez már nem a mod hibája...
A térkép 90%-t egy ember csinálja, itt egy interjú a sráccal: [link] Ha nyerek a lottón, összeszedem az ilyen tehetségeket, és csináltatok valami zseniális játékot velük!
[ Szerkesztve ]
www.smart-bus.hu
-
likeaRAINBOW
senior tag
Igazán nincs mit, egy kis nosztalgia sosem árt.
Mértem egyet, Pest észak felől mentem csepel felé, Minden beállítás Magas fokozaton, scale 125%
GPU 40-50% között ment, CPU 45-50%
Min Max Átlag
21 91 56,7228145A minimum egyszer ugrott be kb, amikor beértem csepelre, egy másodpercre megakadt.
Mérjek még esetleg, vagy ez így jó lesz?
-
-Solt-
veterán
válasz
likeaRAINBOW #3039 üzenetére
Ez így teljesen jó, majd ehhez képest leszek kíváncsi a Ryzen-l mennyire változik a képlet! Köszi!
www.smart-bus.hu
-
Raymond
félisten
Wow, jo a map, ki kell probalnom! Kedvenc reszem az interview-bol:
Milyen erős gépen csinálod a térképet? Hány monitort használsz a munkához?
A gépem sok tekintetben őskövületnek számít:
AMD Phenom II X4 945 3 GHz
ATI Radeon HD5770 1 GB
8 GB DDR3 RAM 1333 MHzPrivat velemeny - keretik nem megkovezni...
-
likeaRAINBOW
senior tag
Rendben, még egy kis ideig itthon vagyok és tuti a régi rendszerrel csapatom, ha valaki kíváncsi lenne valamire.
-
subaruwrc
félisten
-
pRoject2HUN
őstag
-
likeaRAINBOW
senior tag
válasz
pRoject2HUN #3044 üzenetére
3570k delidelve van ezüstpasztával és 4.5-en döcög, nemigen akarom a jó beállítást átkonfigolni. Egy Ninja 3 ül a fején, alacsony fordulaton is 60 fok körül van max a proci. 1700 egyelőre gyári hűtüvel lesz, Noctua pasztával, meglátjuk mit mutat
-
R3plica70
aktív tag
Üdv a klubban
Az 1.43-as BIOS-t közben levették, gondolom írtak nekik páran, hogy nem jól kezeli a szorzót ha feszültséget állítasz a CPU-nak.
Amúgy a SATA ide-oda dugdosós problémába én is belefutottam, hogy melyik eszközt melyik porton kezeli rendesen.
A RAM-jaim viszont faszántosan mennek XMP beállítással A2-B2-ben 2666-on, főljebb viszont sehogy sem tudom tornászni az órajelét.
Várom már a BIOS javítást nagyon, hogy ki tudjam végre próbálni mi a vége a procimnak.
Gigabyte, Asus B350-es lapokban itt sorban érik el a 3,9-3,95GHz-et, én pedig egy 3,8-cal is kiegyeznék már végre[ Szerkesztve ]
-
Walter_White
senior tag
Kiált az Asrock lapom is új Biosért...lehet hogy már a Bétában megoldották a Ramkezelést, de Bétát, sose teszek fel, az 1.50-et használom, de ilyen furcsa anomáliát a ramkezelésnél... XMP kilöve, folyamatos bootba kezd, manuálisan 2933-ig megy, de még az sem rögtön.. ahoz hogy be tudjam lőni 2933-ra, ahoz végig kell zongoráznom a manuális értékeket 2133-2400-2666-2933
2933-nál sziklastabil egészen a Windows ujraindításáig, mikor ismét folyamatos bootba kezd, majd visszaáll autora minden
Most csak a ramokkal szórakoztam, mert még várom a blokkot-radit... de Bios nélkül esélytelen -
zzola
félisten
válasz
Walter_White #3048 üzenetére
-
arnoldito
senior tag
válasz
Walter_White #3048 üzenetére
Nekem ugyan ezek a problémáim voltak Intel z170 Gaming K6 lapomnál. Nem ment az xmp-m prof, csak manuálisan. Aztán jött a BIOS frissítése és még mindig rossz volt. Vettem másik ramot ugyan azt csinált. Aztán jött a következő BIOS és jó lett. Ez az Asrock. 😀
Új hozzászólás Aktív témák
- Apple iPhone 11 - népalma
- Samsung Galaxy A34 - plus size modell
- Motorola Edge 40 neo - színre és formára
- Bemutatta az Apple az iPhone 15 telefonokat és két új órát
- Milyen SSD-t vegyek?
- E-roller topik
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Valami baja van a tápomnak
- Anglia - élmények, tapasztalatok
- Autós kamerák
- További aktív témák...
- / Új, Bontatlan / AMD Ryzen 9 7900 3.7GHz Box with Cooler Processzor, Ha másfajta kéne írj!
- AMD Ryzen 9 7950X 4.50GHz 16-Cores AM5 (64M Cache, Up to 5.7GHz) Processzor! BeszámítOK
- Intel G620 I I3 2100 I I3 2120 I I5 2500K I I5 2550K I I3 3240 I Xeon E3 1240
- Intel I Penitum G1840 I Celeron G3420 I I5 4440
- AMD Ryzen 3700X
Állásajánlatok
Cég: Devops Team Kft.
Város: Budapest
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest