Hirdetés
-
PROHARDVER!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Vartanus
őstag
válasz
NdrewSunix #30750 üzenetére
áá az kizárt
41K-ért vettem most olyan 26-27K a 2x8GB 3000-es új Aegis(így szerintem 22K-nál többért nem tudnám eladni még akkor sem hogy csak 1 hónapos és van 5 év gari rá) és 35K lenne kb a 3200-as Predator...
< AMD RYZEN™ POWERS. YOU DOMINATE. >
-
pengwin
addikt
Szervusztok!
Rég nem jártam itt, mert gond nélkül tette a dolgát a gép.
De most baj van.
Szembejött egy hx432c18fbk2/32 jelzésű, 3200MHz-es, 32GB-os Kingston HyperX Kit 53500 forintért, és nem tudtam neki ellenállni. Egy ideje már úgyis viszketett a tenyerem, pár programom tök jól ki tudott futni a 16GB RAM-ból.Milyenek a tapasztalatok ezzel a kittel?
Kingston elvileg ajánlja Ryzen mellé, de hát a RAM mindig is lutri volt a Summit Ridge CPU-knál.Eddig a 2*8GB 3200MHz-es Corsair Vengeance LPX-em 3066MHz-en ment, afölött nem butult a gép.
Üdv, pengwin
-
Lehet beszerzek a Ryzen1600X mellé G.SKILL Ripjaws V 16GB (2x8GB) DDR4 3200Mhz F4-3200C15D-16GVR ramokat.
Szeretném 3200-on járatni egy Asrock AB350M Pro4 lapban.
Szerintetek működne a dolog?Másik kérdésem, hogy Ryzen mennyire hálálja meg, ha a B350 chipsetes lap helyet kap egy X370 chipsetest?
[ Szerkesztve ]
Mindörökké 3Dfx!
-
pengwin
addikt
válasz
Cingáriusz #30754 üzenetére
A RAM órajel leginkább a CPU integrált memória vezérlőjétől függ.
A korábbi tapasztalatokat figyelembe véve szerintem nem lősz mellé azzal a RAM-mal.
Szerintem a magasabb kategóriás alaplapnál a legnagyobb nyereség a jobb VRM, amitől lehet, hogy stabilabban tud üzemelni a CPU. Szerintem a B350-X370 váltás nem biztos, hogy megéri, de igazából a konkrét tipustól és az ártól függ.
[ Szerkesztve ]
Üdv, pengwin
-
-
Vartanus
őstag
válasz
Cingáriusz #30756 üzenetére
Ha váltani akarsz én a helyedben már X570-re váltanék. Egyébként kicsit jobb a memória tuning lehetőség B450-el, de ez is inkább 2.gen Ryzennel.
< AMD RYZEN™ POWERS. YOU DOMINATE. >
-
-
Pakmara
senior tag
-
djculture
félisten
válasz
Cingáriusz #30744 üzenetére
[link] Olcsó lapban gyári hűtővel ... Legjobban húzható pont ez a 1600x, jó hűtővel drága lapban 5000mhz felett lehet járatni.
[ Szerkesztve ]
-
djculture
félisten
válasz
Dragon3000 #30763 üzenetére
Igen elírtam
-
Robert1987
tag
Üdvözlök Mindenkit!
Egy kérdéssel fordulnék hozzátok. Összeraktam ismerősnek egy gépet, a két fő komponens:
Gigabyte B450 Aorus M
Athlon 200GE
Memória még nincsen.Hogy haladjon a dolog, gondoltam a saját gépemből kiveszek egy 8 gigás 3200-as G.Skill Ripjaws 5 modult, míg felmegy a win és a programok stb. De!
Most jönnek a gondok. Gép indul, piros led világít, hogy a procival gond van. Mondom biztos régi bios, átraktam az 1700X-et, hogy frissítek, eredmény ugyan az… Annyi a különbség, hogy alaplapon lévő led csík világít az 1700X-el, az Athlonnal pedig nem, de boot képernyő egyiknél sincsen. Magyarul semmit nem tudok csinálni a géppel.
Szerintetek az alaplap gyári hibás, vagy a memóriára lenne ennyire allergiás? A procit kizárom, mert mind a kettővel ugyan azt csinálja. Igaz, azt még nem próbáltam, hogy a saját gépembe berakjam az Athlont, de bios-t frissítgetni hozzá nem sok kedvem van…
Válaszotokat előre is köszönöm!robert1987#2387
-
Feriboy2
aktív tag
válasz
Robert1987 #30765 üzenetére
Mivel a te gépedben ment a memó ezért nem az a hibás, ennyire finnyás nem lehet.
Mivel a procikat is cserélte és úgysem jó ezért szerintem is az alaplap a hibás.
Nem lehet hogy rossz slotba tetted a memót? nézd meg a manuálba hova kell tenni ha csak 1-et használsz..
szerk: illetve az 1700x-el még azért is világíthatott az alaplap, mert nem volt videkártya a gépben és mivel a prociban sincs ezért világított a lap.[ Szerkesztve ]
-
Robert1987
tag
válasz
Feriboy2 #30766 üzenetére
Még a Z170-es időkben jártam úgy, hogy egy Asus lapon jelzett a led, hogy ram hiba... Próbáltuk vagy 5 fajta rammal, mind rossz volt. Aztán tettünk bele egy másik procit és egyből ment minden, mint kiderül a használt I5 volt a hibás.
A lap világítás úgy értem, hogy van rajta ilyen dísz led csík ami elvileg szabályozható, az világított, de az Athlon alatt nem
[ Szerkesztve ]
robert1987#2387
-
hokuszpk
veterán
válasz
Robert1987 #30768 üzenetére
szokasos hulye kerdesem, de hat fontosak a reszletek.
az 1700X melle tettel be videozsugat ?Első AMD-m - a 65-ös - a seregben volt...
-
válasz
Robert1987 #30765 üzenetére
Az Athlon proci esetén kell mennie mert ott Vega 3 iGPU van.
Az 1700X esetén NINCS kép a monitor felé az iGPU hiánya miatt. Ettől függetlenül be kellett volna bootolnia,DOS módban vakon biztosan.
Mint írtad,hogy direkt VGA-t nem csatlakoztál rá,így egyes egyedül az Athlon procival kell,hogy képet kapj a monitoron ha rendesen rá van kötve a hátsó DVI vagy a HDMI csati a moncsi kábele.
A memória modulnak alapból mennie kell,az alapján,hogy a korábbi lapban ment rendesen.
Cseréld fel a ram modulokat és a slotokat ill. egyesével próbáld.
Az alaplapodon elvileg a memória modulok mellett vagy a környéken MEMO LED CONTROL Debug (az alján a 24 PIN csati mellett) kell lennie ami jelzi,hogy jó-e oda a memória ill. kompatibilis vele.
-
Robert1987
tag
Helyzetjelentés egy délelőttnyi fogcsikorgatás után:
Giga alaplap+Athlon+G.Skill ramok minden opcióval-> semmi
Giga alaplap+1700X+Vidkari+ramok-> semmi
Asus lap+Athlon+vidkari+ramok-> minden okAnnyi változott, hogy a hibajelző ledeknél már nem a procié, hanem a memórié világít.
Most az a kérdés, hogy tényleg ennyire háklis a memóriára (azt azért nem hinném)-mert így már felmerül az is, hogy akkor egyáltalán milyen ramot tegyünk bele?
A másik pedig az, hogy az alaplap gyárilag rossz és akkor vissza megy garanciába.
Szerintetek rendeljük meg bele a ramot, hátha azzal menni fog, vagy egyből küldjem vissza garanciába?robert1987#2387
-
Feriboy2
aktív tag
válasz
Robert1987 #30771 üzenetére
Ennyire nem lehet háklis a memóriára, pláne hogy az a memó egy másik lapban megy gond nélkül.
Küldd vissza az alaplapot gariba. -
hokuszpk
veterán
válasz
alapon azert el szokott indulni a legotvarabb rammal is, a problema altalaban ( még a corsair v5.20 -al is ) akkor kezdodik, amikor ki akarsz torni a jedec szabvany frekibol.
szerintem hibas az a Giga lap.[ Szerkesztve ]
Első AMD-m - a 65-ös - a seregben volt...
-
br120
csendes tag
válasz
-
badxgirl
aktív tag
válasz
Feriboy2 #30777 üzenetére
Hát fene tudja. Nekem igaz alap órajelen megy egy 1600x, de 65 fok fölött még sosem láttam. Az is egyedi extrém eset volt, azt sem tudom hogy hoztam össze
amúgy játékok alatt pl 55 környékén szokott beállni, úgy, hogy a videokártya is fűti alulról tisztességesen az idiótán elhelyezett proci hűtőm miatt (pont a videokártya fölötti meleg levegőt kapja be alulról, és azt továbbítja felfelé a gépház tetején lévő rácson át), és semmi speckó hűtésem nincs, egy cooler master hyper 212 turbo van benne, ami szerintem nem egy nagy durranás az árcímkéből következtetve.
Lehet én vagyok túl fosos, de én lehet inkább elengednék valamennyit a tuningból, a hőfok javára. Már csak azért is, mert ha nincs légkondid akkor ami most 70 fok, az nyáron 75-80, netán még 85 is lehet.
Persze a megjegyzésem annak fényében kezelendő, hogy nem vagyok ezekben egy nagy szaki. -
badxgirl
aktív tag
válasz
Feriboy2 #30780 üzenetére
Azt még nem próbáltam 😁 Én mikor néztem, akkor aida stress test plusz furmark ment, asszem akkor nyomtam fel 65 fokra. Hogy a 2 terhelés közt van e eltérés azt nem tudom, mert a primeot még nem próbáltam. Elvileg az aida tesztje is megpörgetni százra a procit, a furmark meg a vga-t. Én már ennek is örültem, mert mint mondtam nálam rengeteget ront a proci idétlenül felrakott hűtője, amit semmi kedvem forgatni. Nála meg nyilván tol a hőfokon az oc valamennyit, én azzal még most szemezgetek, de pont az előbbi dilemmám miatt nem tudom vergődjek e egyáltalán vele, mert nem tudom nyáron mennyire fűt majd be neki alulról a vidkari
-
pengwin
addikt
Vasárnap felraktam az AsRock AB350M Pro4-re a legújabb, P5.80-as BIOS-t.
Amit hozott:
Egyszerű SoC voltage állítás.
3200MHz-CL16-os XMP profillal még mindig nem megy a RAM, de az XMP profil+3133MHz manuális órajelet simán bírja. Eddig 3066MHz volt a vége.
A CPU meg bírja a 4GHz-es órajelet a gyárilahg 3,6GHz-hez tartozónál alacsonyabb feszültséggel.[ Szerkesztve ]
Üdv, pengwin
-
-
pengwin
addikt
válasz
Cingáriusz #30783 üzenetére
AB350M Pro4: ehhez 5.80 a vége, az ATX-eshez 5.70.
KB. egy hónapos BIOS, a leírás alapján ugyan az a két verzió.[ Szerkesztve ]
Üdv, pengwin
-
Ragnar_
addikt
válasz
badxgirl #30781 üzenetére
Én kb. tesztek alatt és videokódoláskor hallom, hogy a procihűtőventi magasabb fordulatszámon pörög. De az tény, hogy nyáron melegebb lehet. Nyáron a VGA-t is lockolom kb. 60 FPS-re, így az sem megy full terhelésen így hűvösebb az egész rendszer valamivel.És az 1600x-et ha húzod is sokkal nem lesz melegebb nekem 3850Mhzen megy 1.28V körül. Nagyon sokat nem jelent egyébként, de ha megy egy kicsit magasabb órajeleken hadd menjen, ha még fesz se kell neki akkor meg főleg.
[ Szerkesztve ]
Ryzen R5 1600X - ASUS PIRME-B350 PLUS - 2x8Gb G.Skill Aegis 3GHz - Gigabyte 1070 G1 Gaming
-
Corsair Vengeance LPX 16GB (2x8GB) 3000-es memóriákkal van esetleg jó tapasztalat?
Megy 3000-en vagy inkább felette?The Last of Us Part I/Saints row/Dead Island 2 is van :)
-
pengwin
addikt
Szerintem felesleges verziószám nélkül kérdezni, mert a Vengeance RAM-okon (is) folyamatosan cserélgették az alkatrészeket, más-más gyártó memória chipjei lesznek rajtuk.
Nekem ha jól emlékszem 5.22 vagy 5.24-es Venageance LPX kitem van (2*8GB, 3200MHz, CL16), XMP profillal nem megy, de 3066MHz-et már talán korai BIOS-okkal is tudott, de lehet a legelején csak 2933MHz-en ment, már nem emlékszem.
[ Szerkesztve ]
Üdv, pengwin
-
válasz
pengwin #30787 üzenetére
Nem csak a verziószám, de a késleltetés is kellene, mert anélkül sincs jó válasz...
Life is too short to drive boring cars. * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * Szakmai kérdésekkel NE PRIVÁTBAN keress, annak a fórumon a helye! Köszönöm!
-
-
pengwin
addikt
válasz
Cingáriusz #30791 üzenetére
Passz, én kis várakozás és fórumolvasás után frissíteni szoktam.
Eddig minden BIOS-szal javult kicsit a rendszerem, de az ellenkezőjére is volt példa innen a topikból.Szerintem próbáld ki a mostani BIOS-szal, ha nem megy akkor meg frissíts és próbáld ki azzal.
Amit nem értek, hogy hogyan lehet fenn neked 5.70-es BIOS, amikor olyat nem is listáz az AsRock oldala AB350M Pro4-hez.
Üdv, pengwin
-
hokuszpk
veterán
válasz
pengwin #30793 üzenetére
keresztlanyomnal is olyan bios van a lapon, ami kb. 2 napig volt fent az Asrock oldalan, aztan levettek.
en meg nemrohantam at, hogy ezzel valami nem smakkol, es frissitsunk ; nagylany, ismeri a szolgalati utat, majd szol, ha fagy a gep, vagy valami nemstimmel.Első AMD-m - a 65-ös - a seregben volt...
-
Ragnar_
addikt
Amennyire tudom a CL15-ös késleltetésű Corsair kitekkel volt a legtöbb gond.. Nézd meg az összefoglaló táblázatot, hátha van tapasztalat a lap-RAMkit kombóval. Bár az első verziók óta ugye elég sok BIOS kijött már a lapokhoz. De ha a QVL-ből választasz akkor valószínűleg nagy gond nem lehet.
[ Szerkesztve ]
Ryzen R5 1600X - ASUS PIRME-B350 PLUS - 2x8Gb G.Skill Aegis 3GHz - Gigabyte 1070 G1 Gaming
-
-
NdrewSunix
senior tag
Amennyiben a VGA-t 30% körüli teljesítménnyel 100%-on hajtja az 1600X cpu, 3600MHz(1,2V)-en, lesz játék közben fps növekedés, ha 4000MHz(1,3V) OC-val próbálom?
-
hokuszpk
veterán
válasz
NdrewSunix #30797 üzenetére
talan a minimumfps fog noni, felteve, hogy a jatekban van olyan resz, ahol a cpu fogy el es nem a vga.
Első AMD-m - a 65-ös - a seregben volt...
-
pengwin
addikt
válasz
NdrewSunix #30797 üzenetére
A minmum FPS valószinüleg javulni fog, és ha a 30%-os CPU terhelést úgy hozza össze a játék, hogy csak 4 szálat terhel maximumra, akkor az átlag is.
De próbáld ki, és mérd le.
Legfeljebb visszaveszed 3.6GHz@1,2V-ra.Üdv, pengwin
-
venom8888
őstag
Hogy hogy nincs meg semmi hir az uj ryzenekrol?
Új hozzászólás Aktív témák
- Intel Xeon E5-2690 v4
- BESZÁMÍTÁS! Intel Core i9 10900K 10 magos 20 szálas processzor garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! Intel Core i7 9700 8 magos 8 szálas processzor garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! Intel Core i9 9900KF 8 magos 16 szálas processzor garanciával hibátlan működéssel
- Ryzen 5 3600XT Box
Állásajánlatok
Cég: Servergarden Kft
Város: Budapest
Cég: Contrall Ipari Informatikai Kft.
Város: Pécs