Hirdetés

Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• Petykemano

veterán

válasz S_x96x_S #9457 üzenetére

> és éppen az árat emelte ki , amire az AMD-nek fókuszálni kellene .

Ha nincs titkos meglepi, akkor talán - igaza van MLiD-nek - helyes volna úgy árazni, hogy az 9600 (X nélkül) $250-on nyit és $300 lesz a hamar érkező (?) 9600X3D

Ez már csak azért is szükséges lehet, mert ahogy mondod az AMD MT teljesítmény hátrányba kerülhet, ezt pedig úgy tudja orvosolni, ha árban lejjebb csúsztatja a termékskálát.

Ahol meglepi lehet még az talán az energiahatékonyság.

> És talán az újabb generációs X3D -vel kárpótolhatjuk a csalódásunkat.

Tudom, hogy az L3$ bővítése a csökkenő határhasznosság elvébe ütközik, de esetleg lehetne az a meglepetés, hogy nem 1x64MB, hanem mondjuk 2x64MB kapacitást ad hozzá.

A Zen6 újítása elvileg az lesz, hogy a CCD-IOD kapcsolat cserélődik az magas frekvenciájú organikus szubsztráton kereszüli megoldásról valami alacsony késleltetésű szélesre.
    Talán valami olyasmi is lesz, hogy a L3$, vagy annak bővítése megosztva, vagy L4$ formájában beköltözik a base die-ba. De a lényeg feltehetőleg az lehet, hogy az egyébként külön gyártott chipletekből 2-4-et össze lehessen kötni adatmegosztás céljából alacsony késleltetéssel

> Viszont a desktopnál maradt az RDNA2 és nincs NPU.

Az igazság az, hogy én épp ezért gondolkodom már inkább a Strix-ben. A Zen4 esetén tök jó volt, hogy végre bekerült a képet adni képes IGP.
    Őszintén szólva nem tudom, hogy mik az eladási számok, így tévedhetek is, de ez és a mainstream GPU alja közötti tér szerintem kevéssé érdekes. GPU nélküli mobil gépek esetén (ide értve egy notebookot, minipc-t vagy kézikonzolt) persze érdekes, de tartok tőle, hogy a "csak adjon képet" típusú dekstop/mobil felhasználás és a dGPU-val rendelkező gamingre (is) használt felhasználás között ez a szegmens réteg csupán. Persze tévedhetek.

NA mindegy, szóval azt akartam mondani, hogy a Zen4-ben tök jó volt, hogy már nem kellett csak a kép miatt egy alacsonyabb teljesítményű és kvázi feleslegesen nagy IGP-t tartalmazó APU-ban gondolkodni.

A Granite ridge ebből a szempontból sem tűnik érdekes (innovatív) terméknek.
    (Ebben persze számíthat, hogy számukra is a desktop piac a legkevésbé érdekes)

A Strix point sokkal érdekesebb az RDNA3.5-tel és az NPU-val, miközben az még a magszámot is emelte! A Strix Halo szintén érdekes, hogy mit fog tudni az a böhöm IGP-vel (és persze milyen áron...) A Strix halo esetén talán csak a 16 magos CPU fura. Én azért bízom benne, hogy ha ez chipletes, akkor 1 CCD elhagyható, ha monolitikus, akkor viszont a 16-ból 12 Zen5c. (még ha 2db CCX-ről van is szó.)

> Az MI 325X bejelentése pedig mutatja, hogy vége a lazsálós korszakoknak .. elég erős verseny várható.

Azért szerintem ez félig-meddig látványpékség.
    Én nem hiszem, hogy a HBM3 => HBM3E csere olyan nagy feladatnak kéne lennie. Talán egy fokkal bonyolultabb, mint egy GPU esetén GDDR6 16mbps helyett 18.5mbps VRAM-mal szerelni, de lényegében csak az N6-on tervezett bázislapkát kell cserélni.

A fejlesztés szerintem ezzel végső soron nem lesz gyorsabb, ugyanúgy 2-3-4 év, míg valami elkészül, de az ebből termékké formált iterációk száma tényleg növekedhet.

Ez fogyasztói szemmel persze összességében jó lehet, hiszen a cégek azzal versenyezhetik le az áraikat, hogy sűrűbben kiadott termékiterácókkal sűrűbben licitálnak rá/alá egymásnak.

Új hozzászólás Aktív témák