Hirdetés

Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• HSM

félisten

válasz Busterftw #6336 üzenetére

"Nem értem ezt az E core félelmet."
    Részemről nem a nyers erejében látom a problémát. Hanem az egész rendszerben. Pl. ahogy a Ryzenek CCX-re bontottságánál sem az volt a gond, hogy egyszálon nem lett volna elég erős, hanem hogy a szálak szinkronizációja lelassulhat, és emiatt specifikus optimalizálás válhat szükségessé. Ugyanez a baja az Aldernek is, pl. a bekapcsolt E-core csökkenti a Ring órajelet, szűk keresztmetszet lehet, hogy 4 kis mag csak egy ring megállón áll, és probléma, hogy emiatt ki kellett a nagy magon kapcsolni az AVX512-t. Látszik itt is pl.: [link] . Különösen furcsa egyébként, hogy a legnagyobb késleltetés az azonos csoporton belüli E-core-ok között van.
    A hatás is éppen ugyanaz, ahogy a Ryzen 3900X-et is sokszor utolért egy sima 3300X játékban, egy 5600X meg porba is alázott (túl sok volt a CCX-ek miatti sebességveszteség, nem skálázódott jól játékokban), az Aldereknél is látszik, hogy ha nem jó az ütemezés az rendesen meg tud mutatkozni a sebességen, lásd pl: [link] .

"egy 8 magos 6700k szintű teljesítmény laptopban nem kevés"
    Szerintem mindennapi használatra nem valami jó, ha erősen kompromisszumos az egyszálon elérhető teljesítmény. Nem véletlen, hogy inkább egy 2+8-es konfigurációt hozott a laptopokba, és még a mobil 9W-os i3 és Pentium is kap 1-2P magot a 4E mellé. [link]

#6342 paprobert : "még több cache miss, és CCX-CCX-RAM közti latency penalty-vel"
    A cache miss jogos, de meglepően jól tartja magát így is a hagyományos Zen2 mellett, átlag 10%-on belül van. [link] A CCX-közi kommunikáció szüksége/sebessége szvsz nem fog jelentősen változni a vágott L3-tól. ;) Nem félteném én ezeket az E-core-októl. :DDD

#6344 hokuszpk : Nagyon leakciózzák, hozom is haza... :C

Új hozzászólás Aktív témák