Hirdetés
- Milyen videókártyát?
- ThinkPad (NEM IdeaPad)
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- SDQHD felbontású monitor jött a JapanNext műhelyéből
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Azonnali VGA-s kérdések órája
- Azonnali informatikai kérdések órája
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- Milyen HASZNÁLT notebookot vegyek?
- Nem tudja garantálni a TSMC a tiltólistás cégek kizárását
Aktív témák
-
renegade
aktív tag
A réz jobban vezeti a hőt, ez adott. A proci hőtől való megszabadításának folyamata több tényezőn áll, ezek közül nyilván a leggyengébb, a ''szűk keresztmetszet'' fogja megszabni az egész folyamat hatékonyságát.
Mivel a felület igen nagy, nem ez lesz a nehéz ügy. A nagy felület minden ponjára eljuttatni a hőt, na ez már lényeges kérdés, itt ugye a réznél az előny. Nagyon lényeges, hogy milyen iramban tudja elszállítani a prociról a hőt, ebben is a réz nyer. végül, hogy a nagy felületéről milyen iramban távozik a hő, természetesen számít, de egyrészt sokkal kevésbé mint a többi faktor másrészt a különbség köztük egyáltalán nem olyan nagy. Szóval nincs nagy jelentősége ennek a tulajdonságnak.
Mindebből következik, hogy a réz a nyerő anyag.
Amúgy a fajhő és a hőleadás/felvétel sebessége nincsenek összekapcsolva, valamennyire variálhatók egymástól függetlenül (pl. ha fényes vagy matt felületű a felület, esetleg fekete vagy fehér ugye). -
atus
senior tag
Alapvetően korrekt megállapításokra jutottatok a témában. Nem én vagyok a hűtősisten földi helytartója, hanem andorpápa, de ő most nincs itt, szóval megosztom én a tapasztalataimat veletek.
A réz hővezetési tényezője 395 [J/(m×°C×s)], míg az alumíniumé 220, persze ugyanebben a szép mértékegységben. Tehát a rézből készült borda majdnem kétszer olyan rövid idő alatt lesz adott fokkal melegebb adott mennyiségű hő hatására, mint egy alu borda. Az alu fajhője viszont 900 [J/(kg×°C)], a rézé pedig 385, tehát a különbség itt közel két és félszeres. Viszont a réz háromszor nehezebb is... Az alumínium elméletileg nagyobb mennyiségű hőt képes leadni. De ez a gyakorlatban nem ilyen egyszerű. A hűtőknél az anyagválasztásnál a legtöbbször nagyságrendekkel többet számít a gyártó kiléte, lásd GlacialTech hűtők jó néhány full réz sőt alu-réz kombót is megvernek. Általánosságban elmondható, hogy normál (nem 1U) hűtőknél egy _nagyon_jó_ minőségű alu-réz kombó az üdvözítő, a példák: Alpha, Swiftech, és a román 3aCooler. A minőség itt a réz integrációjának minőségét, a talp sík és tükörfényes voltát jelenti. Van ellenpélda is, lásd Thermalright SLK sorozat, anno Cool 111-ek. Ezek jellemzően erős ventilátorokkal teljesítenek jól, mert az képes elvezetni a réz által disszipált hőt. Ráadásul ezek általában nagyon sűrű bordázatúak, és ahhoz is erős venti kell, hogy rendesen átmozgassa a levegőt a bordák tövében is. -
mura81
senior tag
-
Adi
senior tag
Ez a dolog engem is érdekelne, mert eddig úgy tudtam, hogy a teljesen réz bordák jobbak az alumíniumoknál. Ha jól emlékszem, akkor pl. az Intel is a Xeon hűtőket rézből csinálja már, legalábbis az 1U-s házba valók mind annak rémlenek.
Nincs itt valaki szaki a témában? :) -
PeliScan
addikt
Itt leginkáb ba hővezetés számít, ugye; ha gyorsan eljut a hő a borda végéig, akkor sokkal nagyobb területen tudja magát leadi a környezetnek. :) És ez bőven kompenzálja a kicsivel rosszabb hőleadó-képességét az aluminiúmmal szemben. :)
De:
-drágább :(
-nehezebb :( -
hezso
aktív tag
Réz borda rulzz!!! :)
-
tomcs
őstag
nem ertek a femekhez ugy igazan de egyreszt a rez joval jobb villamos vezeto es emlekeim szerint (nem tudom hogy ez elmeleti vagy ''csak'' megfigyeles) a jobb villamos vezeto jobb hozezeto is. valamint talan egy ugyanakkora rez borda hokapacitasa is nagyobb, de nincs keznel semmi amiben megnezhetnem a fajhoket
-
gesuz
senior tag
A réz hűtőt mindig jobb aluminium társainál?
Mindenki, úgy tudja a réz hűtők jobbak mint az aluminium társai, a tapaszatlat is ezt mutatja, de nem értem miért, úgy tudom, hogy a réz hőemissziós képessége rosszabb, mint az aluminiumé. Hogyis van ez?
Aktív témák
Hirdetés
- Milyen videókártyát?
- Kamionok, fuvarozás, logisztika topik
- Futás, futópályák
- Yettel topik
- ThinkPad (NEM IdeaPad)
- Külpolitika
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- SDQHD felbontású monitor jött a JapanNext műhelyéből
- Assassin’s Creed Shadows teszt
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- További aktív témák...
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 13400F 16/32/64GB RAM RX 7700 XT 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Fotó állvány eladó
- BESZÁMÍTÁS! AMD Ryzen 5 2600 6 mag 12 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- NVIDIA Quadro M2000 4GB 128bit GDDR5 videokártya
- Samsung Galaxy S23 Ultra 5G 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest