Hirdetés

Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• Gargouille

őstag

válasz Teasüti #3 üzenetére

Szerintem van abban valami, amit megpendítettél. Még akkor is, ha egy AI az nyilvánvalóan egészen más, mint egy élő tanár, maga az alapkérdés jogos.

• nuke7

veterán

az van - ahogy előttem is írták - hogy a tanárok / egyetem fizet ezeknek a műveknek a hozzáférésért (többek között ezért is szed tandíjat)
    A LLM trénigező cégek meg vagy fizettek, vagy nem - feltételezem, hogy nem, mivel egy OCR-ezett könyv nem legális forrás, nem véletlenül :U tehát nekik nem egy példány megvásárlásával kellene hozzájárulniuk a szerző kompenzálásához.

Szerintem egyetértünk abban, hogy egy hús-vér tanár - még akkor is, ha videó készül az előadásról - nem egyenlő egy saját branded alatt futó content generáló szolgáltatással, ahol nem az az érték, hogy megismered a tanár / videó tartalmát hanem hogy ugyanolyat állítasz elő a szolgáltatás segítségével. Tehát itt nem tartalom fogyasztás van (nem azzal van a baj, hogy az LLM kvázi nyilvánosságra hozza a dolgokat), hanem ugyanolyan (vagy nagyon hasonló) tartalom kreálás az LLM által automatikusan (amit akár saját neved alatt is közzé tehetsz) és az azért más tészta, és szerintem ez a lényeg. (nem tetted bele azt a munkát amit a professzor, hanem az LLM generálta neked)

• ddekany

veterán

A tanárok (még) emberek, nem pedig gépek/szolgáltatás, amit egy nagyvállalat készíttetett, és profit/hatalom megszerzésének céljából üzemeltet. Miért akarod a kettőt egyformán kezelni, mikor erősen különböznek?

A szerzői jogok egy praktikus kompromisszum, amit azzal a feltételezéssel alkottak meg, hogy az egyetlen létező intelligencia (már ami pl. könyveket tud valamit kezdeni) az ember, a maga biológiai korlátaival. Ilyen körülmények közt próbálná motiváltan tartani a szerzőket (a maga bárdolatlan módján, visszaélésekkel, stb., de el tudod képzelni, hogy kevesebb mű születne, ha totál gátlástalanul másolná/használná mindenki a műveket). Alighanem nagyon más szabályok lesznek a társadalom számára hasznosak, ha valami alapvetően korlátokkal rendelkező intelligencia megjelenik.

Új hozzászólás Aktív témák