Hirdetés
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- Azonnali informatikai kérdések órája
- Milyen HASZNÁLT notebookot vegyek?
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Nem tudja garantálni a TSMC a tiltólistás cégek kizárását
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Riasztó topik
- Házimozi belépő szinten
- Hobby elektronika
- Milyen billentyűzetet vegyek?
Aktív témák
-
rudi
nagyúr
válasz
Cathfaern #24 üzenetére
No akkor képben vagyunk :) Ha nem akarsz extrát akkor csak a színhelyességre nézz oda egy kicsit. Nyomtass egy színskálát és ahhoz lődd be a monitort. Szerintem nyomtass mezei kartonpapírra (vagy rajzlap) mert a 690es nagyon folyatja a festéket és előtte csinálj egy fejtitsztítást!
-
Prozac
aktív tag
Ha jól rémlik az a nyomtató színesben 300 DPI.
Ennél nincs többre szükséged semmiképp.
A többit a méretek alapján meg kiszámolhatod... -
Cathfaern
nagyúr
Hajjaj, azt hiszem itt túlzásokba estünk :) Szóval én csak itt össze vissza szórakozok, egy 5 éves nyomtatóval(Deskjet 690C) és próbálom kinyomtatni A4-es nagyságban az általam készített, és renderelt tájképeket, amiket a falra szándékozok kirakni, és relatív messziről nézegetni. Szóval semmi művészi kép, és társai :)
Pillanatnyi eredmény: sikerült elszámolnom a felbontást, így rosszabb lett, mint eddig volt :( -
rudi
nagyúr
válasz
localhost #12 üzenetére
''Mert ugye a 4800-as nyomtatást valamiből elő is kell állítani, nemde?''
Azt ugye tudod hogy ekkor 0,005333 mm a minimális vonalvastagság, ez meg már jóval KIESBB mint akármilyen jó papír szerkezeti (rost) mérete. Ilyen meg tényleg elég kevés van (talán a NASA csinálhatott már egyet).
A 4800DPI-s szkennelés (nem nyomtatás) akkor kell ha valaki nagyon jó minőségű A4körüli (esetleg kicsivel nagyobb) képet szeretne csinálni fénykép negatívról (vagy pozitívról). Ilyen például a Playboy's Book of Lingerie sorozat azon az istentelen jó minőségű papíron (egy nyomdásznak már az érintése is orgazmust okoz:D) -
rudi
nagyúr
HI! Ha a4 méretű fényképet akarsz nyomtatni akkor felmerül egy rakás kérdés:
1. milyen nyomtatód van? Ha tintás akkor fotopapír kell mert másképp NEM jutsz 100-150 dpi fölé ugyanis összefolyik a festék. Ha lézer akkor a színátmenetek árnyalások (fényképen arcok) nem lesznek szépek (de vektorosra ISTENI). Ha valami egyéb hőszublimációs akkor biztosan drága.
2. mi a forráskép. diaszken vagy sima szken vagy végtelen dpi-s leviágítás. Szerintem ha szkennelsz akkor minél nagyobb legyen de elég a scanner optikai felbontásának csúcsa. A kicsinyítést hagyd nyugodtan valami kép- vagy kiadvány -szerkesztőre (photoshop, ventura, QurkXpress stb.) - fit to page és a margók megadása persze main asperc ratioval!
3. hova kerül a nyomat. Ha napfényre akkor konzerváló lakkot rá, vagy üveg mögé. Ha falra kerül és nem fogják 50centiről skubizni akkor egy 300dpi-s tintasugaras nyomat is jól mutat kartonlapon üveg mögött.
És jönnek még a zavaró tényezők:
1. nem színazonos az input (scanner) az outputtal (nyomtatós) és közben az editor (proggi) is torzít.
2. nyomtató sajátosságai: tapasztalatom szerint a HP nagyon jó kék árnyalatokban de sárga-pirosban nyomorult, viszont azt meg az Epsonok szeretik
Javaslom hogy nézz be egy copy shopba ahol van ''profi'' hp (tintás) fotónyomtatójuk, azzal gyorsan jó képet kaphatsz, nem kell otthon próbálgatni és lehet hogy még olcsóbban jösz ki mint ha elcseszel 4-5 fotopapírt. -
Ploszi
senior tag
félprofi tintasugaras nyomtatók már tudnak szegély nélkül nyomtatni A4es papírra :D
-
-
Prozac
aktív tag
Mégegyszer Levilágítás.
Mit világítasz le? -
Den
veterán
Én is emléxem arra a cikkre de a számok nem ezek voltak. 150 dpi az semmi, de még a 300 is édeskevés gyakorlatilag szövegnyomtatásra elég, de fotónyomtatáskor még igencsak pöttyös a kép. A jobb minőségű képhez több, kisebb pötty kell. olvassátok el a photret 3 és photoret 4 speckókat, a csebbméret sokkal kisebb a felbontás sokkal nagyobb, ez kell a jó színkeveréshez és az egyenletes fedéshez. persze más kérdés hogy a papírra vitt kép felbontásáról beszélünk vagy arról amit nyomtatni szeretnénk?
-
Vertic
aktív tag
Egyszer valami PCWorld cikkben volt ilyesmiről szó, hogy scannelésnél mekkora felbontást használjunk. Be volt mutatva a különbség a különböző felbontással scannelt, és kinyomtatott képek közt. A lap nyomdájának technikájával a 150dpi-s, és a 300dpi-s kép között már gyakorlatilag nem látszott különbség ha jól emlékszem.
-
Vertic
aktív tag
Egyébként sem érdemes azzal a felbontással nyomtatni, hogy 1 pixel = 1 nyomtatott pötty, mert a nyomtatók nem tudnak annyi színárnyalatot kikeverni 1 képpontban, mint a monitor (a régebbiek meg egyáltalán nem tudnak keverni, tehát 3 v 6 színből épül fel az egész kép).
-
Prozac
aktív tag
Szerintem azért nem ilyen egyszerű a kérdés.
Ha kiszámolod egy teljes A4-es lap 600DPI-vel otltári nagy méret.
Ezzel dolgozni igencsak izmos gép kell.
De a fő szempont nem is ez. A képnek a méretével együtt növekszik a távolság, ahonnan nézed. Ebből következik, hogy nagyobb méret mellett kisebb felbontás is elegendő. Menj oda közvetlen közelre egy óriásplakáthoz! :)
Én már láttam fotópapíron A4-es méretben kinyomtatva 150DPI-vel, ami tökéletesnek tűnt.
Nagyon sok függ a papírtól és kép minőségétől is.
De egy képnek az igazi minőségét sosema DPI adja vissza.... -
localhost
Közösségépítő
Ha a teljes álló(!) lapot ki szeretnéd tölteni az ugye 210 mm széles és 297 mm magas. Ez KÁBÉ 8 inch széles és KÁBÉ 11 inch magas.
Nos a JÓ minőségű nyomtatáshoz minimum 600 dpi-t javasolnak: 600 Dot/ inch azazz inchenként 600 pötty.
Szorozzunk:
600*8 = 4800
600*11= 6600 képpont
EZ TÖLTI KI 600 dpi-s nyomtatáskor TELJESEN a képet, persze icipici szegély marad, mert a nyomtató nemigen tudja az utoló milliméterig teleírni a lapot. -
Cathfaern
nagyúr
Sehol se találok infót ezzel kapcolatban:
Milyen felbontási arány kell ahhoz használni, hogy egy A4-es lapot teljesen kitöltsön a kép? Én úgy vettem észre, hogy a szabványok(640*480,800*600, 1280*960, stb.) nem töltik ki teljesen, maradnak üres csíkok.
Aktív témák
Hirdetés
- Apple IPhone 13 Pro Max 256GB,Újszerű,Dobozával,12 hónap garanciával
- Apple iPhone 14 Pro Max 128GB,Újszerű,Adatkábel,12 hónap garanciával
- Apple iPhone 16 Pro Max 256GB,Újszerű,Dobozával,24 hónap garanciával
- Samsung Galaxy Note 20 Ultra 5G 256GB,Újszerű,Adatkábel,12 hónap garanciával
- Samsung Galaxy A56 5G 256GB,Újszerű,Dobozával,12 hónap garanciával
- Honor 9X Lite 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- AKCIÓ! MSI B450 R5 5500 16GB DDR4 512GB SSD RTX 2070 8GB GDDR6 Rampage Shiva Zalman 500W
- Telefon felvásárlás!! iPhone X/iPhone Xs/iPhone XR/iPhone Xs Max
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad Yoga X390 - i5-8G I 8GB I 256SSD I 13,3" FHD Touch I Cam I W11 I Gari!
- Realme 7i 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest