Hirdetés
- Milyen egeret válasszak?
- Akciókamerák
- OLED TV topic
- MWC 2025: A ThinkPad notebookokról sem feledkezett meg Lenovo
- NVIDIA GeForce RTX 4080 /4080S / 4090 (AD103 / 102)
- Házimozi haladó szinten
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Melyik tápegységet vegyem?
- Samsung LCD és LED TV-k
- Ryzen 7 9800X3D processzor: játékosokra hangolva
Új hozzászólás Aktív témák
-
bteebi
veterán
"16-32TB az amire gondolsz"
Igen, arra. Vagy akár még többre.
"Már a Samsung 870 EVO-ban is az 1TB-os példányban 1 kis lapka"
A legtöbb SSD-ben már nagyon régóta csak 1 lapka van, vagy max. 2. Szerintem már bő 5 éve volt, amikor a PH-n is "szétkaptak" egy 2,5-es SSD-t (valószínűleg 512 GB-os vagy 1 terás volt, és jó eséllyel Samsung), és hát a nagy része levegő volt. Mondjuk nem kis eséllyel nem olcsóbb egy 2,5"-os SSD gyártása, mint egy M.2-esé, viszont nyilván sokkal kevésbé probléma a méret, ami a nagyon nagy kapacitásoknál már lehetne gond.
Amúgy lehet, hogy rosszul emlékszem már, mert szerintem erre az 5 éves, 30 terás Samsungra gondoltam a 3,5" kapcsán, de az is csak 2,5". A mostani chipekkel már valószínűleg az is 100 TB fölötti kapacitású lehetne. 3,5"-os méretben meg, amennyiben a vezérlő elbírná, valószínűleg 3-400 TB-nál több is lehetne, már amennyiben le bírják hűteni.
(Nem tudom, hány W-ot bír szállítani a SATA kábel, de valószínűleg korlátokba ütközne.)
Minden bizonnyal persze nem éri meg (vagyis túl kockázatos) a kapacitás meghajtónkénti túlzott növelése, mert adatbiztonság szempontjából túlságosan macerássá válik, és jobb a pl. 1×120 TB helyett a mondjuk 4×30.
-
bteebi
veterán
Lassacskán, de alakul ez. Most már igazán lehetnének 8+ TB kapacitású, kommerszebb SSD-k is. Nyugodtan jöhetnének 2,5, de akár 3,5"-os méretben is (mondjuk ha az utóbbi méretre valóban szükség lenne hozzá, akkor az áruk már egészen brutális lenne).
Jelenleg talán a 25-35 ezer Ft/TB a reális "olcsó SSD" ár, ha ez lecsökkenne mondjuk 15 ezer körüli összegre, akkor már egész versenyképes lehetne ár terén is a HDD-kkel, ahol nagyjából 7-8k/TB áron vannak a legolcsóbbak.
Új hozzászólás Aktív témák
ph A cég nyolcadik generációs 3D NAND flash memórialapkájára nem is kell majd sokat várni.
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- Politikai mémek
- iPhone topik
- Futás, futópályák
- Milyen egeret válasszak?
- Akciókamerák
- OLED TV topic
- MWC 2025: A ThinkPad notebookokról sem feledkezett meg Lenovo
- NVIDIA GeForce RTX 4080 /4080S / 4090 (AD103 / 102)
- Genshin Impact (PC, PS4, Android, iOS)
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest