Hirdetés

Aktív témák

  • DM-Fan

    nagyúr

    válasz TCr #43826 üzenetére

    "2 méterről még a 46-oson is csúnya lesz az SD."

    Ez azért így ebben a formában abszolút nem állja meg a helyét! Ez kb. olyan, mintha azt mondanánk, hogy az SD kategorikusan rosszul néz ki, a HD meg kategorikusan jól egy ilyen méretű panelen, ilyen távolságról. Egyik sem feltétlen igaz, illetve mindkettőnél lehet igaz az ellenkezője is.

    Egyrészt az SD-anyag minőségét nagyban meghatározza, hogy mivel játszod le. Egy minőségi felskálázó elektronikával rendelkező DVD/BD-lejátszó, vagy mondjuk egy Faroudja DCDi-vel szerelt erősítő azért elég szép képet tud produkálni egy normális minőségű DVD-ből. Persze, nyilván nem lesz HD-részletezettségű, de azért bőven sokkal jobb, mint egy analóg TV-adás. Hangsúlyozom, az sem mindegy, hogy milyen a forrásanyag minősége, de pl. nálam jópár olyan DVD van a gyűjteményben, ami erősen áll-leejtős képpel bír ahhoz képest, hogy SD - konkrétan elsőre nemigen különbözteti meg az ember egy 720p anyagtól.

    Másrészt ugye az sem mindegy, hogy milyen felbontású az a nagy méretű panel.

    Nálam az 50G20-on, ami olyan minőségű DVD, az már 2 méterről is bőven korrekt (némelyik zavarba ejtően minőségi) képet ad (pedig 50"-os panelről beszélünk), ami meg eleve rossz, az 4 méterről sem fog sokkal jobbat produkálni. Meglepő módon még a digitális SD TV-adások között is van olyan, amire azt lehet mondani, hogy bizony igen korrekt képe van - pl. egyes reklámok olyan pengék, hogy simán rásütné az ember, hogy 720p-t lát.

    Ettől függetlenül azzal egyetértek, hogy az összes formátummal célszerű kipróbálni vásárlás előtt a leendő TV-t, viszont azt sem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy a külső eszköz minősége sem mindegy pl. egy DVD lejátszásakor.

    psg5:

    "Szóval fentiek miatt és amennyiben 2m en belülről az sd anyagok még a 46-is érezhetően "nem szépek" akkor mi a legjobb megoldás:"

    Szerintem egyértelműen az, hogy normális lejátszót párosítasz a TV-hez és nyugodtan ülhetsz 2 méterre a legtöbb SD-anyag esetében is. Nyilván minél inkább a HD-anyagokhoz szokik a szemed, annál kevésbé fog boldogítani a DVD által nyújtott minőség, de ettől függetlenül a kiadványok nagy része azért bőven hozza a formátumtól elvárható szintet még egy 46-50"-os panelen is. Ha meg nagyon elégedetlen vagy egyes esetekben a látottakkal, akkor az adott anyagot beszerzed HD-formátumban. Egyes filmek meg szerintem alapvetően nem igénylik a BD által nyújtott többletlehetőséget, ezeket bőven elég DVD-n megvenni. A látványfilmekre, blockbuster-ekre meg ott a BD, azokat úgy kell beszerezni, egyre több az akció, egyet fizet, kettőt kap, stb.

    [ Szerkesztve ]

    Get Moded!

Aktív témák