Itt koránt sem csak a jelenlegi műsorforrásokról van szó szerintem. Bár ha jobban belegondolsz mink van most? m1, m2, dunaTV meg pár magyar adó fizetősen HD-ban.
Hallani bármit arról, hogy milyen egyéb magyar adók szeretnének majd átállni HD-re? Nem nagyon. A legnagyobb probléma az, hogy a digitálisra való átállás nem azt jelenti, hogy automatikusan HD minőségű adások lesznek az még jó pár év.
Legtöbbünknek százával vannak divx-es SD filmjei amiből rengeteget nem is látott még és meg akarja nézni, esetleg konzollal vagy pc-vel akar majd játszani a gépen. Ezek közül mindhez felesleges a fullHD, esetleg még rosszabb is rajt az adott műsor, mint 720p-n. Persze PC-hez nem feltétlenül felesleges csak mutass olyan konfigot amin egy új játék elmegy 1920x1080-ban...
Egy normális 1080p-s film 20-30gb-nál kezdődik. Nem mindenkinek van olyan sávszélessége, és nem ismer olyan helyeket ahol ezeket el lehet érni. BD lemezek elérhető árban még sehol sincsenek, lejátszó árak már alakulnak.
Ha ezt mind mérlegre tesszük akkor eljuthatunk oda, hogy mire az adók többsége HD lesz (HD műsorokkal) és elérhető áron lesznek BD lemezek és alapanyagok az minimum 2-3 év (de lehet, hogy több). Tisztán emlékszem, hogy anno mikor kezdett terjedni a DVD formátum évekig olyan nyögvenyelősen ment, hogy azt hittük nem is lesz belőle semmi.
Meg az is fontos, hogy ki milyen időtartamra tervezi a tv-jét. Én majdnem 3 éve vettem egy 27" Samsung LCD-t ami akkor egy jó kis készüléknek számított 160ezer volt. Jelenleg érhet 50et max, ha vettem volna egy 32"-es Sonyt ami akkoriban majdnem duplája volt az érhet most 70et, viszont árban majdnem duplája lett volna.
Érdemes most spórolni 60-80 ezret és ha már minden csapból HD anyag folyik akkor eladni a mostanit és venni egy (mostaniaknál valószínűleg sokkal jobb) fullHD-t?
Ja és az egyik legfontosabbról még nem is beszéltünk, a nézési távolságról. Vehet ő 46"-os vagy 50"-es fullHD-t 3m-ről vagy távolabbról ha megszakad sem fog különbséget észrevenni, maximum annyit, hogy 60-80 ezerrel könnyebb lett a pénztárcája, mint indokolt lenne.
Szóval ezzel, hogy mindenkinek csak fullHD-t ajánlasz nem biztos, hogy a pénztárcájuk is jól jár. Persze akinek mindegy a pénz az vegye nyugodtan de az nem is fog fórumokat böngészni előtte hónapokig.
Ha 2x ennyit keresnék én sem bújnám a fórumokat ennyit, már rég vettem volna egy 50G20at.