Hirdetés

Rekordmagasba lökte az EPYC és a Ryzen az AMD-t

Az asztali és a szerverpiacon még sosem mértek ilyen magas piaci részesedést a kisebbik CPU-gyártónak.

A Mercury Research kiadta a legújabb piackutatását az x86/AM64-es processzorok piaci részesedéséről, ami az utóbbi idők trendjeit követve alakult, vagyis az AMD javított, míg az Intel rontott valamennyit. A különbség most annyi a korábbi jelentésekhez viszonyítva, hogy a 2024-es esztendő első negyedéve egy rekordnak számít, ugyanis az AMD még sosem ért el 23,9%-os asztali, illetve 23,6%-os szerverpiaci részesedést, vagyis amióta az említett piackutató méri az állást, ezek a kisebbik processzorgyártó történelmének legjobb eredményei.

Értelemszerűen az Intel az asztali és a szerverpiacon rendre 76,1, illetve 76,4 százalékos eredményt tud felmutatni. Mobil szinten az AMD 19,3%-on áll, míg az Intel 80,7%-on. Ebben a szegmensben az AMD-nek voltak korábban jobb eredményei is, így a rekord felállításától messze vannak. Ugyanez igaz az összesített részesedésre, ahol rendre 20,6, illetve 79,4 százalékról lehet beszélni.

Érdekes látni, hogy az EPYC-nek milyen drasztikus hatása volt a szerverpiacra. Az első EPYC szerverprocesszor megjelenése óta az AMD 29,5-szeresére növelte a részesedését, de nagy kérdés, hogy ez a trend meddig tart ki. Mindenesetre mostantól minden további növekedés automatikusan új rekordnak számít majd az AMD oldalán.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Előzmények

Hirdetés