Hirdetés

U.S. Robotics MAXg - wireless csúcssebesség

Tesztelés, értékelés

A U.S. Robotics MAXg eszközök teszteléséhez fájlmásolás közben figyeltük az átviteli sebességet, és az iBand segédprogrammal a teljes forgalmat. Az utóbbi mérések magasabb értékeket mutattak (1 MB/s = kb. 8 Mbps), ugyanis az iBand minden egyes átküldött bitet regisztrált, míg a másolóprogram csak a hibátlanul megérkezett adatokat. Több méréssorozat után megállapítottuk, hogy a router, ADSL átjáró és az access point megközelítőleg ugyanazt a sebességet produkálta, ahogyan a háromféle hálózati adapter sem mutatott teljesítménybeli eltérést. A mérések során WPA2 titkosítást használtunk. Ugyan titkosítás nélkül némileg nagyobb sebességet lehet elérni, de mi ezt a kockázatot nem tartjuk kifizetődőnek.

 

IEEE 802.11b - 11 Mbps szabad rálátással vékony fal 4 méterről
másolás átvitel másolás átvitel
Wireless MAXg - LAN 700 kB/s 6 300 kbps 690 kB/s 6 200 kbps
Wireless MAXg - Wireless MAXg 400 kB/s 3 400 kbps 370 kB/s 3 200 kbps

A leglassabb, 802.11b tesztben a vékony fal és a 4 méteres távolság csupán minimálisan befolyásolta az eszközök sebességét. Amikor csak egy vezeték nélküli ugrás volt (Wireless és LAN összekapcsolása), jó 70 százalékkal nagyobb átviteli sebességet mértünk, mint két vezeték nélküli eszköz között. Még a két vezeték nélküli eszköz közötti sebesség is meghaladta 2,5 megabites internetkapcsolatunk maximumát. A MAXg termékek több mint 10 százalékkal mutatkoztak gyorsabbnak a korábban ugyanebben a környezetben vizsgált Asus termékeknél, bár a környező, zavaró hálózatok hatása miatt pontos összehasonlítást nem lehet adni.

Hirdetés

 

IEEE 802.11g - gyorsítás nélkül szabad rálátással vékony fal 4 méterről
másolás átvitel másolás átvitel
Wireless MAXg - LAN 2200 kB/s 20 000 kbps 2100 kB/s 19 500 kbps
Wireless MAXg - Wireless MAXg 1500 kB/s 14 600 kbps 1450 kB/s 14 000 kbps

A gyorsabb 802.11g szabványra váltva már nagyobb átviteli sebességeket mértünk. Ugyan a 11 Mbps és 54 Mbps elnevezésből sejthető közel ötszörös gyorsulást nem értük el, de LAN felé több mint háromszoros, két vezeték nélküli eszköz között közel négyszeres sebességgel tudtunk forgalmazni. Az előző szabványhoz képest gyengébb volt az összes átvitt bit és a hasznos adat aránya. Érdekes módon a vezeték nélküli és vezetékes eszköz közötti kapcsolat lassabb volt, mint az elvileg azonos belsejű Asus WL-520g router esetében, a teljesen vezeték nélküli viszont gyorsabb.

 

IEEE 802.11g - 54g+ Xpress gyorsítással szabad rálátással vékony fal 4 méterről
másolás átvitel másolás átvitel
Wireless MAXg - LAN 2700 kB/s 26 400 kbps 2700 kB/s 26 000 kbps
Wireless MAXg - Wireless MAXg 1700 kB/s 15 000 kbps 1680 kB/s 14 600 kbps

54g+ Xpress technológiával turbózott 802.11g tesztünkben tovább gyorsultak a U.S. Robotics Wireless MAXg termékek. Az előző tesztkörhöz képes több mint 20 %-kal nőtt a sebesség wireless és LAN között, két vezeték nélküli eszköz kommunikációja viszont alig több mint 10 %-ot gyorsult. Javult viszont a vezeték nélküli kapcsolat hatékonysága. A teljes átviteli sebesség sokkal kisebb arányban nőtt, mint a másolási sebesség. Gyorsulásunk minden bizonnyal negatív hatással volt a környező vezeték nélküli hálózatokra, ugyanis a 54g+ Xpress nem szomszédbarát eljárás, csökkenti a mellette üzemelő hálózatok teljesítményét. Ugyan tesztkörnyezetünk végig 97 %-os jelerősséget jelzett, de talán egy teljesen izolált környezetben jobb eredményeket mérhettünk volna.

 

IEEE 802.11g - 125 Mbps gyorsítással szabad rálátással vékony fal 4 méterről
másolás átvitel másolás átvitel
Wireless MAXg - LAN 2800 kB/s 28 000 kbps 2750 kB/s 27 000 kbps
Wireless MAXg - Wireless MAXg 1800 kB/s 17 000 kbps 1750 kB/s 17 000 kbps

A Broadcom szomszédbarát 125 Mbps-os High Speed Mode tesztjében ugyan nem sokkal, de nagyobb sebességeket mértünk, mint 54g+ Xpress mellett. A hagyományos 802.11g sebességéhez képest vezetékes LAN és wireless eszköz között 27 %-os gyorsulást tapasztaltunk. Vezeték nélküli eszközök között a növekedés 20 % volt. Ahogyan a több tesztben, a vékony fal és a szobányi távolság itt sem okozott számottevő sebességcsökkenést. Talán egy tiszta környezetben még nagyobb gyorsulást érhettünk volna el, de ma már bele kell nyugodnunk, hogy az éterben sem lehetünk egyedül.

Végezetül megvizsgáltuk, mi a helyzet, ha két vezeték nélküli MAXg hálózatunkat MAXg híddal kötjük össze. Ebben az esetben ugyan le kell mondani a 125 Mbps-os üzemmódról, de az 54g+ Xpress még működik. Bár a távolságok továbbra is szobányiak maradtak, a gyorsító bekapcsolásával is 1 MB/s alá csökkent a fájlmásolási sebesség. Ez az átvitel is bőven elegendő kábelmodemes vagy ADSL internetkapcsolat megosztásához vagy hálózati játékhoz (ilyenkor azért késleltetésre kell számítani), de nagyobb állományok másolásához már kevés.

Értékelés

A U.S. Robotics Wireless MAXg termékeivel eltöltött idő alatt nagyon kevés probléma merült fel. A nagyszerűen átgondolt, jó kialakítású menürendszernek köszönhetően a szokásosnál könnyebben konfigurálhattuk az eszközöket. A kérdéses részeknél nagy segítségünkre volt a kézreálló és megfelelően részletes magyar nyelvű használati utasító. A Wireless MAXg router kétféle gyorsítótechnológiájával, modern biztonsági arzenáljával, beépített nyomtatószerverével és diszkrét méretével elnyerte tetszésünket. A nagyszerű menüből talán csak az URL-tiltást hiányoltuk. Éppen akciós, 22 900 forintos vételárával igazi különösen ajánlott termék; ugyan nem a legolcsóbb, de megéri az árát.

Bár jelenleg drágább a routernél, de funkcióját ugyanolyan jól ellátta a MAXg Access Point, Bridge és Range Extender is. Hasonló tudású és árkategóriájú eszközöket még nem vizsgáltunk behatóbban, de tetszettek a U.S. Robotics könnyen konfigurálható megoldásai. Hogy ki tudjuk élvezni a 125 Mbps-os sebességet, szükségünk lesz megfelelő hálózati csatlakozókra is. A MAXg sorozat ezen termékei nem éppen olcsóak, de jelenleg egyedülállóak a hazai piacon.

Ha valaki kedvező áron akar USB-s MAXg hálózati adapterhez jutni, szüksége van ADSL modemre és gyors, biztonságos, nyomtatót is kiszolgáló routerre, akkor ajánlott szemügyre vennie a U.S. Robotics MAXg startkészletét. Ha a különálló árakból indulunk ki, az ADSL modemet ingyen kapjuk.

 

U.S. Robotics Wireless MAXg
ADSL Gateway starter kit
U.S. Robotics Wireless MAXg Access Point
U.S. Robotics Wireless MAXg Bridge
U.S. Robotics Wireless MAXg Range Extender

U.S. Robotics Wireless MAXg Router

rudi

Az U.S. Robotics MAXg termékeit az RRC Hungary Kft. bocsátotta rendelkezésünkre.

Hirdetés

Azóta történt

 • Gigabyte: router a házban

  A Gigabyte PCI kártya formájú vezeték nélküli routerét és két új hálózati adapterét próbáltuk ki.

 • Kiszolgáló dobozkák

  Két érdekes hálózati eszközt próbáltunk ki: az egyik csupán FTP szerver, a másik postáz és weboldalaknak is helyet ad.

 • Megjött a hardverek tavasza!

  Újdonságok és akciók tömkelegével köszöntött be az igazi tavasz a hazai hardverpiacra.

 • WLAN padlógázzal - Asus MIMO eszközök

  Nem csak processzor, memória vagy videokártya állítható párba, hanem a rádióhullámok is! Az Asus új termékeivel soha nem látott sebességet mértünk.

Előzmények

Hirdetés