Hirdetés

U.S. Robotics MAXg - wireless csúcssebesség

MAXg router

A U.S. Robotics neve mindig is jól csengett hálózati körökben. A vezeték nélküli összeköttetések egyre nagyobb térnyerésével a majd harmincéves múltra visszatekintő vállalat is bemutatta saját termékeit, melyek megbízhatóságuk miatt váltak ismertté és elismertté. A vállalat legfrissebb, nagy sebességű MAXg termékcsaládja járt nálunk, összesen ötféle irányítóelem és három hálózati adapter.

A termékek közös vonása, hogy a Broadcom lapkáit alkalmazzák, melyek a 125 Mbps-os átviteli sebességű High Speed Mode segítségével a ma – MIMO nélkül – elérhető legnagyobb vezeték nélküli sávszélességet, valamint a korábbi megoldásoknál nagyobb hatótávolságot biztosítanak. A gyors MAXg család megold minden hálózati feladatot. Van router, access point, bridge, range extender és még ADSL modemmel egybeépített átjáró is. A számítógépekhez PCI, PCMCIA és USB adaptert kínálnak.

A legkedveltebb MAXg termék lehet a wireless router, mellyel négy vezetékes és megannyi vezeték nélküli számítógépet köthetünk össze, és megoszthatjuk internetkapcsolatunkat. Megjelenésében a MAXg sorozat tagadhatatlanul a U.S. Robotics istállójából való, hiszen minden terméken ott díszeleg a hatalmas felirat, a router formája is ismerős lehet. A korábbi Wireless Turbo család egyszerűbb access pointja nézett ki így, csak valamivel sötétebb volt, és két külső antennát használt – az egyik antenna most belülre került.

A készletben a szokásos routeres kiegészítőket találtuk: egy tápot, telepítőlemezt, hatnyelvű, de magyarul nem beszélő használati útmutatót és egy sárga hálózati kábelt. Amin igazán meglepődtünk, az a CD-n található, nagyszerű, tizenkét (köztük magyar) nyelvű használati útmutató, melynek tanulmányozása a kezdők számára is egyszerűvé teszi a beüzemlést. (Magyar nyelvű útmutató a törvényi előírásoknak megfelelően egyébként valamennyi U.S. Robotics termékhez jár.)

Az áramforrás 5 voltos feszültséget és maximum 2 amperes áramerősséget ad le, így fogyasztása 10 watt körül alakul, várható, hogy a router némileg melegedni fog.

A kedvesen lekerekített szélű, ezüstszínű eszköz diszkrét kis jószág. Pontosan olyan széles, mint a szokásos toronyházak, így akár házunk tetején is tarthatjuk. Az előlapon, routeres szokás szerint, jelzőfények sorakoznak. Balról haladva a működés, a Wi-Fi kapcsolat és internetkapcsolat lámpája latható. Jobb oldalon a négy vezetékes port és a nyomtató LED-je sorakozik. Az utóbbiból már sejteni lehet, hogy a router nyomtatókiszolgálóként is működik.

Hátul is megszokott kép fogadott minket. Az antenna mellett látható a nyomtató USB csatlakozója, majd az interneteléréshez szükséges WAN konnektor. Középen helyezkedik el a négy vezetékes port, majd a reset pici kapcsolója és a tápcsatlakozó zárja a sort. A kezdeti állapot helyreállításához a reset gombot kell hosszabb ideig lenyomva tartani.

A kis router alján paraméterekkel teleírt matricát találtunk. Először hiányoltuk az Asus routereknél gondosan feltüntetett alapértelmezett belépési kódot, de később kiderült, hogy olyanra nincs is szükség.

Ugyan meg voltunk elégedve a puha, karcmentes gumitalpakkal, de a fenéklemezről hiányoltuk a falra rögzítéshez szükséges füleket. Végül szétszerelés közben, a két hátsó tappancs alatt találtuk meg őket. A megoldás nem biztos, hogy jó, mert le kell feszegetnünk a gumilapocskákat, melyeket a későbbiekben könnyen el is veszíthetünk.

Belül példás rend uralkodik. Nem először találkoztunk a Broadcom szuperintegrált BCM5350 lapkájával, mely egyben valósítja meg a router és switch összes feladatát. Ugyanez a chip dolgozik például az Asus WL-520g-ben is. A MAXg az USB-s nyomtatószerverrel tud többet.

Mivel az antenna közvetlenül az USB csatlakozó mellé, a kis ház szélére került, egy vezeték köti össze a többi elektronikával. Az antenna levehető, így a hatótávolságot egy nagyobb antenna csatlakoztatásával növelhetjük.

Főbb paraméterek:

 

Termék megnevezése U.S. Robotics Wireless MAXg Router (USR5461)
WAN router kábelnet és xDSL
LAN switch 4 portos
Wireless LAN-támogatás 802.11b (11 Mbps), 802.11g (54 Mbps),
125 Mbps MAXg
Biztonság WEP, WPA, WPA2, MAC címek szűrése
Tűzfal és router funkciók SPI, DMZ, VPN, QoS, Internet Access Control,
Port Forwarding, Port Triggering
WDS támogatás van
Méretek 109 x 18 x 43 mm
Tömeg 270 gramm
Extrák beépített nyomtató server (1 db USB port),
kiváló magyar dokumentáció
Gyártó weboldala
Termék weboldala
www.usr.com
Wireless MAXg Router
Forgalmazó RRC Hungary Kft.
Bruttó fogyasztói ár 22 900 Ft

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

 • Gigabyte: router a házban

  A Gigabyte PCI kártya formájú vezeték nélküli routerét és két új hálózati adapterét próbáltuk ki.

 • Kiszolgáló dobozkák

  Két érdekes hálózati eszközt próbáltunk ki: az egyik csupán FTP szerver, a másik postáz és weboldalaknak is helyet ad.

 • Megjött a hardverek tavasza!

  Újdonságok és akciók tömkelegével köszöntött be az igazi tavasz a hazai hardverpiacra.

 • WLAN padlógázzal - Asus MIMO eszközök

  Nem csak processzor, memória vagy videokártya állítható párba, hanem a rádióhullámok is! Az Asus új termékeivel soha nem látott sebességet mértünk.

Előzmények

Hirdetés