Hirdetés

Gigabyte: router a házban

Hirdetés

Gigabyte AirCruiser G Desktop Router

A nagy sebességű internetkapcsolatok és hordozható számítógépek terjedésével egyre népszerűbbé válnak a vezeték nélküli routerek. Erre a jelenségre nagyon sok hardvergyártó felfigyelt, sőt reagált is már. A hálózati eszközök terén otthonosan mozgók mellett dinamikusan terjeszkedő újoncok is megjelentek. A Gigabyte érdekes stratégiát választott, amikor megalkotta az AirCruiser G Desktop routert. Mivel sok termék megjelenésben és képességeiben is nagyon hasonlít egymásra, talán egy kiugróan eltérő megoldás sikert arathat. Korábban már kibeleztünk néhány útválasztót, és azt tapasztaltuk, hogy belsejükben egy tenyérnyi áramköri lap van. A Gigabyte a nyomtatott áramkört nem műanyagdobozkába tette, hanem egy PCI bővítőkártyáként valósította meg. Ezzel a húzással megszabadultunk egy dobozkától, de szükségünk lesz asztali számítógépre. A kártya mellé egy külső antennát, használati útmutatót (papíron és CD-n), valamint egy hálózati kábelt kaptunk.

Az antenna alja kellően masszív, ráadásul mágnes is van benne, így könnyedén házunkra rögzíthetjük; vezetéke nagyjából egy méteres. A PCI kártya hátulján két RJ45 aljzat található. Az egyikre kapcsolhatjuk ADSL- vagy kábelmodemünket, a másik LAN-csatlakozó. Sarkukban jelzőfények adnak információt állapotukról. Került még melléjük egy üzemet jelző LED és egy reset gomb, amit elég nehéz lesz elérni.

A PCI kártya formájú router egy átlagos hálózati kártyához hasonlít; árnyékoló fémlap fedi le majdnem az egész felületét. A hátul kikandikáló részre került egy csatlakozó, amire akkor van szükség, ha a kártya nem kapna elegendő áramot a PCI buszon keresztül. Felmerül a kérdés, hogyan lehetséges ez? A bekapcsolt számítógép minden esetben meg tudja hajtani a routert, a kiegészítő táplálásra akkor lehet szükség, ha kikapcsolt géppel szeretnénk használni, mert az AirCruiser G ilyet is tud. A plusz feszültséget ilyenkor az alaplapi főtápcsatlakozóról lopja. A kártya annyira önálló, hogy jelenlétében szükségünk van még egy hálózati adapterre, hogy kapcsolatot tudjunk vele létesíteni, a PCI csatlakozón keresztül ugyanis csak áramot vesz fel, adatot nem.

A fedél alá kukkantva az a meglepetés, hogy nincs meglepetés. Az RDC R2600 központi egység bármilyen szokásos routerben dolgozhatna, ugyanúgy, ahogyan a 8 MB RAM és a vezérlőszoftvert tároló ROM. A rádiójelek megszelídítéséről egy teljesen átlagos Ralink RT2525L lapka gondoskodik. A bal oldali IC Plus IP101 chipek kezelik a két Ethernet portot.

A router főbb jellemzőit egy táblázatban foglaltuk össze:

 

Termék megnevezése Gigabyte AirCruiser G Desktop Router (GN-BC01)
WAN router kábelnet és ADSL
LAN csatlakozók száma 1
Wireless LAN támogatás 802.11b (11 Mbps), 802.11g (54 Mbps)
Titkosítási szabványok WEP, WPA, WPA2
Tűzfal NAT, DoS-védelem, MAC cím és URL* szűrés
WDS támogatás van*
Extrák PCI kártya formátumú
Gyártó weboldala
Termék weboldala
www.gigabyte.com.tw
AirCruiser G Desktop Router
Forgalmazó Co-Run Computer
Bruttó fogyasztói ár 11 400 Ft

*a későbbiekben firmware-frissítéssel lesz elérhető

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

  • WLAN padlógázzal - Asus MIMO eszközök

    Nem csak processzor, memória vagy videokártya állítható párba, hanem a rádióhullámok is! Az Asus új termékeivel soha nem látott sebességet mértünk.

  • MIMO Edimax módra

    A kedvező árú termékeiről ismert Edimax is belefogott a többcsatornás MIMO hálózati eszközök előállításába. Vajon a nagyobb sebesség és hatótávolság párosulhat alacsony árakkal?

Előzmények

Hirdetés