Hirdetés

U.S. Robotics MAXg - wireless csúcssebesség

Beüzemelés - router és ADSL átjáró

Első beállítás után az útválasztóra csatlakozva a szokásostól némileg eltérő felülettel találkoztunk. A menü nem bal oldalra került, nyolc pontja felül egy sorban helyezkedik el. Az egyes menüpontok kialakítása is újszerű. Az egymást lépésekben követő, vagy külön oldalakra tördelt opciók helyett mindent egy lapon találtunk, ráadásul a beállítások módosításával a tartalom dinamikusan változott. Az ablak jobb oldalán ki/be kapcsolható keretben az aktuális opciók leírása és tutorial található. Az egyszerű és letisztult megjelenéssel nagyon elégedettek voltunk.

A belépéskor a státusz menüvel indulunk, itt minden fontos információt megtalálunk az eszközzel, a biztonsággal, a vezeték nélküli és vezetékes hálózattal és a csatlakozó kliensekkel kapcsolatban. A követlező, Log lapon a sikeres és/vagy sikertelen csatlakozási próbálkozásokról kapunk információt, így figyelemmel kísérhetjük az illetéktelen behatolási próbálkozásokat. A feljegyzett eseményeket akár továbbítani is lehet egy megadott IP címre.

Az Internet beállítás jól illusztrálja a dinamikus menü előnyeit. Általános esetben csak kábelmodemünk MAC címét vagy ADSL szolgáltatásunk jelszavát kell megadni, de ha szükség van rá, a kínálat tovább bővül statikus IP és PPTP beállítással. Mindemellett jobbra részletes angol leírást találunk, a CD-n vagy az interneten pedig elolvashatjuk a magyar változatot is. A kezdők dolgát teszi egyszerűbbé, hogy az internetkapcsolat típusa akár automatikusan is felderíthető.


Security - Firewall - Wireless

A Security fül tetején ismét megcsodálhattuk titkos router jelszavunkat és WPA2 kódszavunkat, ami azért is kellemetlen, mert a MAXg router felületét nem védi időzár. Ha beléptünk és úgy felejtjük gépünket, akkor a kávészünetről visszatérve akár kínos meglepetésben is részünk lehet. Ettől eltekintve a biztonsági arzenál kiváló, a MAXg sorozat a WPA2 titkosítást is ismeri. Kényelmi funkció, hogy a wireless egységek MAC-címszűrésénél az éppen csatlakozott címeket automatikusan fel tudjuk venni a listára, nem kell karakterláncokat gépelgetni. Választhatunk megengedő (csak a listán szereplő címek kapnak bebocsátást) és tiltó (a listán szereplők nem kapnak bebocsátást) beállítást is.

Hirdetés

A tűzfalat állító Firewall fül hozzáférési szabályozással indít. Itt beállíthatjuk, hogy az egyes IP címek milyen időintervallumokban legyenek letiltva az internetről. Hiányoltuk a szolgáltatástípus (például levelezés) szerinti tiltást, bár aki ismeri a portok kiosztását, ezt is megoldhatja. Trigger portok esetében hasonló volt a helyzet, több konkurensnél is előre elkészített alkalmazáslistából válogathattunk. A sokkal hasznosabb porttovábbítás viszont jól működött. Kellemes, hogy az egyes szabályozások pipával ki-bekapcsolhatóak. Természetesen a portokat elrejtő SPI tűzfal és az ezt megkerülő (szerverek üzemeltetéséhez való) DMZ sem hiányzik.

A Wireless fülön vezeték nélküli hálózatunkat paraméterezhetjük. Legfelül akár le is tilthatjuk; kár, hogy nincs időzíthető tiltás. A hálózat nevének (SSID) szétkürtölése akár ki is kapcsolható. Internet-kávézókban vagy nyilvános elérési helyeknél hasznos a csatlakozó állomások elszigetelése (Access Point Isolation). Ilyenkor a felhasználók nem látják egymás megosztott erőforrásait, csak a közös internetkapcsolathoz férnek hozzá. Összetettebb hálózat telepítésekor kellemetlen lehet, hogy híd funkcióban kliensek nem csatlakozhatnak a routerhez, és a 125 Mbps-os gyorsítás sem vehető igénybe. Van viszont WDS, ez jó pont. Multimédiás adásoknak kedvez a WME (Wireless Multimedia Enhancements). Ilyenkor a folyamatosságot igénylő kép- és hangcsomagok előnyt élveznek az adatcsomagokkal szemben, így javul az átvitel minősége. A Transmission részben rádióadónkat paraméterezhetjük. Jelerőssége három szinten (100 %, 50 %, 25 %) állítható, és kétféle gyorsítás közül választhatunk (MAXg 125 Mbps és 54g+ Xpress).

A LAN menüben a router IP címét módosíthatjuk, a DHCP szervert konfigurálhatjuk, és statikus forgalomirányítást alkalmazhatunk. Az utolsó fülön szervizfunkciókat találunk, ilyen az idő beállítása, a nyomtató megnevezése, az újraindítás, a firmware-frissítés. Kellemes, hogy internetre csatlakoztatva az útválasztó önállóan megtalálja az aktuálisnál frissebb verziót. Végezetül a beállításainkat menthetjük le, korábbiakat tölthetünk fel, vagy a gyári állapotra állhatunk vissza. Részletesebb információkért tanácsos átböngészni az interneten is elérhető, magyar nyelvű használati útmutatót.

Wireless MAXg ADSL Gateway

A routertől eltérő, almenükre bontott felületet kapott az ADSL átjáró. A kezdeti háromlépéses varázslót itt is megvolt, csak az internetkapcsolatot állító lépés különbözött, hiszen itt más funkciójú berendezésről volt szó.

Az első menüpont ismét a státusz, melyben a korábbiaktól eltérően DSL kapcsolatunkról találunk információt, valamint ATM és ADSL statisztikákat követhetünk nyomon. Az internetbeállítások természetesen jelentősen eltérnek a routerben megismertektől. A WAN Setupban az ötféle hálózati működés közül választhatunk (PPPoE, PPPoA, MER, IPoA, bridging) az igénybe vett internetszolgáltatás függvényében. A továbbiakban ADSL, alapértelmezett átjáró, DNS-kiszolgáló, valamint a kezelőfelülethez hozzáférő IP címek állíthatóak be.

A LAN menüben DHCP és útválasztó-paraméterek mellett QoS beállításokat találunk, melyekkel egyes hálózati kapcsolatokat vagy csatornákat megkülönböztetett bánásmódban részesíthetünk. A Wireless menüben a korábban megismert opciókat láthattuk. A klienslistán (Client List) letilthatjuk a csatlakozó eszközöket, az AP üzemmódban (AP Mode) híd funkciót állíthatunk be, ilyenkor kliensek nem csatlakozhatnak az átjáróhoz. Access Point üzemmódban továbbra is működik a híd funkció, így érdemesebb lenne hibrid módnak nevezni.

A vezeték nélküli biztonsági beállítások között (Wireless Security menü) találhatók a korábban megismert titkosítási eljárások, a wireless MAC címek engedélyezése, az internet-hozzáférési szabályozások, Port Triggering mellett kimenő és bemenő IP-figyelést és virtuális szervereket konfigurálhatunk. A legutolsó menübe kerül a nyomtatószerver, időbeállítás, újraindítás, firmware-frissítés és némi diagnosztika, illetve az SNMP kliens beállítása. Részletesebb információkért tanácsos átböngészni az interneten is elérhető, magyar nyelvű használati útmutatót.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

 • Gigabyte: router a házban

  A Gigabyte PCI kártya formájú vezeték nélküli routerét és két új hálózati adapterét próbáltuk ki.

 • Kiszolgáló dobozkák

  Két érdekes hálózati eszközt próbáltunk ki: az egyik csupán FTP szerver, a másik postáz és weboldalaknak is helyet ad.

 • Megjött a hardverek tavasza!

  Újdonságok és akciók tömkelegével köszöntött be az igazi tavasz a hazai hardverpiacra.

 • WLAN padlógázzal - Asus MIMO eszközök

  Nem csak processzor, memória vagy videokártya állítható párba, hanem a rádióhullámok is! Az Asus új termékeivel soha nem látott sebességet mértünk.

Előzmények

Hirdetés