Hirdetés

U.S. Robotics MAXg - wireless csúcssebesség

Hirdetés

Beüzemelés - adapterek

A hálózati kártyák telepítése nagyon könnyen, mindenféle fennakadás nélkül zajlott. A tizennégy nyelven beszélő menü közös volt a PCI és PCMCIA kártya számára, az USB-s külön csomagot kapott.

A vezérlő mellett nagyon részletes, szintén magyar használati útmutatót és három hasznos szoftvert találtunk. Az AdSubtract a felugró (pop-up) reklámokat blokkolja, a SpySubtract a kémtevékenység ellen véd, az iBand a hálózati adatforgalmat mutatja. Kissé meglepődve tapasztaltuk, hogy ha meglévő MAXg adapterünk mellé másodikat – esetünkben a PCI kártya mellé USB-set – akartunk telepíteni, akkor a korábbi meghajtóját el kellett távolítani. Ez nem különösebben nagy probléma, hiszen nagyon ritkán van szükség egy gépben két Wi-Fi kártyára.

A telepítést követő újraindítás után nem fejeződött be a művelet, hanem a router megkeresésével folytatódott. Némi wireless kutakodás után a kártya megtalálta U.S. Robotics routerünket és mindenféle jelszó kérése nélkül csatlakozott rá, máris kérte az internetkapcsolat paramétereit.

Ezután WPA és WPA2 védelmet kapcsolhattunk be, majd megadhattuk a router belépési felhasználónevét és kódját. Ezért nem volt feltüntetve az alapértelmezett jelszó a router alján, hiszen nincs is olyan. Ez a megoldás kedvünkre való, így mindenki kénytelen lesz egyedi kódot megadni, amivel megnehezíti az illetéktelen behatolást. A beállítások végeztével megtekinthettünk minden paramétert. Kicsit fura volt titkos jelszavunkat a monitoron látni, de a szöveg tanulsága szerint a munkaasztalra is kikerült egy másolata. Aki figyelmetlenül fejezi be a telepítést, könnyen úgy járhat, hogy titkos kódja ott virít majd mindenki szeme előtt.

Amikor nem U.S. Robotics hálózati kártyával próbálkoztunk a router első indításával, akkor sem egyenesen az eszköz menüjébe kerültünk az IP cím beírásakor, hanem egy háromlépéses angol kérdőívhez. Ez előzőnél kissé részletesebb beállításokat végezhettünk, de ami a legfontosabb, utolsó lépésként ismét egyedi felhasználónevet és jelszót kellett választanunk. Akinek gondot okozna az idegen nyelv, az a router elektronikus használati útmutatójában részletes magyarázatot talál.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

 • Gigabyte: router a házban

  A Gigabyte PCI kártya formájú vezeték nélküli routerét és két új hálózati adapterét próbáltuk ki.

 • Kiszolgáló dobozkák

  Két érdekes hálózati eszközt próbáltunk ki: az egyik csupán FTP szerver, a másik postáz és weboldalaknak is helyet ad.

 • Megjött a hardverek tavasza!

  Újdonságok és akciók tömkelegével köszöntött be az igazi tavasz a hazai hardverpiacra.

 • WLAN padlógázzal - Asus MIMO eszközök

  Nem csak processzor, memória vagy videokártya állítható párba, hanem a rádióhullámok is! Az Asus új termékeivel soha nem látott sebességet mértünk.

Előzmények

Hirdetés