Hi​r​deté​s​

2018. január 23., kedd

Útvonal

Tesztek » Hálózat rovat

Három Asus WLAN router

A hálózati eszközök piacán is feltörekvő gyártó három vezeték nélküli útválasztóját mutatjuk be.

Asus WL-500g Deluxe

A notebookok térhódításával egyre nagyobb igény alakult ki a vezeték nélküli hálózatok iránt, hiszen hogyan néz ki az a hordozható számítógép, amelyet kábel köt össze a helyi hálózattal vagy az internettel? Ma a mobil számítógépeiről is ismert Asus gyors wireless routereivel ismerkedünk meg.

Dobozaikat tekintve a WL-500G és WL-530G szürkeségétől elüt a WL-520G, mely – számozása ellenére – a legfrissebb modell. A routerek megjelenésben és méretben is jelentősen eltérnek egymástól. A márkajelzést letakarva bajos lenne megmondani, hogy egy istállóból származnak. Az WL-530G kicsi, elegáns, mobil felhasználásra termett. Az WL-520G visszafogottan praktikus formájú, mérete átlagos. A legnagyobb WL-500G talán fölöslegesen is nagy házat kapott.

Alacsonyabb számozása ellenére a WL-500G Deluxe az itthon kapható legfejlettebb Asus router. Megjelenését tekintve van benne egy kis Millenium Falcon-os, a formatervezője a korai Star Wars filmek rajongója lehetett. A méretet legjobban tán az jellemzi, hogy egy átlagos toronyház tetejére rakva mindkét oldalon egy-egy centiméterrel lelóg.

Az előlapon a szokásos fényekkel találkoztunk. Egy az üzemet, egy a vezeték nélküli kapcsolatot, egy a WAN port, négy pedig a vezetékes LAN portok aktivitását jelzi. A készülék tetejére és oldalára is került szellőzőrostély. Az Asus WL-500G Deluxe áramfelvétele megközelítőleg 10 watt.

Az egyik oldalából kihajtogatható láb segítségével felállítható a WL-500G Deluxe, de ilyenkor nagy felülete miatt meglehetősen instabil.

Érdekes a legnagyobb Asus router fara. A megszokott hálózati csatlakozók (4 LAN és egy WAN), reset gomb, tápkonnektor és antenna mellett két USB portot is találunk, melyekre külső adattárolót vagy webkamerát aggathatunk, ezeket a nagy Asus kiválóan kezeli.

A készülék alján fali rögzítéshez szükséges füleket találunk. Praktikus, hogy a gép alapértelmezett IP címe, MAC címe, valamint a kezdeti belépési paraméterek a fenéklemezen fel vannak tüntetve.

A készlethez tartozik még egy hét nyelven (magyarul sajnos nem) beszélő telepítési útmutató és egy nagyon részletes, százoldalas angol használati útmutató. A nagy routerhez meglehetősen kompakt tápot kaptunk, ez egy zsúfolt elosztóban hasznos lehet.

A hatalmas fedél alatt szellős belsőt találtunk. Balra a fémburok alatt a wireless rádiós egység, mellette a hozzá tartozó Broadcom BCM4306KFB chip látható. Felül a négyportos switch elektronikája, alatta a bordával ellátott központi processzor, két 16 MB-os RAM modul és a router szoftverét tartalmazó flash ROM látható. Az USB portokat a jobbra elhelyezkedő VIA VT6212L kezeli. A chip összesen négy USB aljzattal bír el, ebből kettő a hátoldalra van kivezetve, további kettő pedig nyolctűs csatlakozó formájában jelenik meg a nyomtatott áramkörön. Az ügyesebbek a nagyméretű belsőt kihasználva akár USB-s merevlemezt is forraszthatnak rájuk, a szükséges 5 voltos feszültséget a hátoldali USB portok alatt látható, kondenzátoroknak kihagyott helyekről lehet felvenni.

A központi borda alatt lapuló chip is a Broadcomtól származik – BCM5364PKPB. Az Asus WL-500G Deluxe fontosabb tulajdonságait táblázatban foglaltuk össze:

 

Termék megnevezése Asus WL-500g Deluxe
WAN router kábelnet és xDSL
LAN switch 4 portos
Wireless LAN támogatás 802.11b (11 Mbps), 802.11g (54 Mbps),
125 Mbps High Speed Mode
Titkosítási szabványok WEP, WPA, WPA2
Tűzfal NAT, SPI, IP cím, MAC cím és URL szűrés
WDS-támogatás van
Extrák 2 db USB port, beépített FTP szerver
és webkamera-kezelés
Gyártó weboldala
Termék weboldala
www.asus.com
WL-500g Deluxe
Bruttó fogyasztói ár 25 400 Ft

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Gyártók, szolgáltatók

Hi​rde​tés​

Copyright © 2000-2018 PROHARDVER Informatikai Kft.