Hirdetés

U.S. Robotics MAXg - wireless csúcssebesség

MAXg router

A U.S. Robotics neve mindig is jól csengett hálózati körökben. A vezeték nélküli összeköttetések egyre nagyobb térnyerésével a majd harmincéves múltra visszatekintő vállalat is bemutatta saját termékeit, melyek megbízhatóságuk miatt váltak ismertté és elismertté. A vállalat legfrissebb, nagy sebességű MAXg termékcsaládja járt nálunk, összesen ötféle irányítóelem és három hálózati adapter.

A termékek közös vonása, hogy a Broadcom lapkáit alkalmazzák, melyek a 125 Mbps-os átviteli sebességű High Speed Mode segítségével a ma – MIMO nélkül – elérhető legnagyobb vezeték nélküli sávszélességet, valamint a korábbi megoldásoknál nagyobb hatótávolságot biztosítanak. A gyors MAXg család megold minden hálózati feladatot. Van router, access point, bridge, range extender és még ADSL modemmel egybeépített átjáró is. A számítógépekhez PCI, PCMCIA és USB adaptert kínálnak.

A legkedveltebb MAXg termék lehet a wireless router, mellyel négy vezetékes és megannyi vezeték nélküli számítógépet köthetünk össze, és megoszthatjuk internetkapcsolatunkat. Megjelenésében a MAXg sorozat tagadhatatlanul a U.S. Robotics istállójából való, hiszen minden terméken ott díszeleg a hatalmas felirat, a router formája is ismerős lehet. A korábbi Wireless Turbo család egyszerűbb access pointja nézett ki így, csak valamivel sötétebb volt, és két külső antennát használt – az egyik antenna most belülre került.

A készletben a szokásos routeres kiegészítőket találtuk: egy tápot, telepítőlemezt, hatnyelvű, de magyarul nem beszélő használati útmutatót és egy sárga hálózati kábelt. Amin igazán meglepődtünk, az a CD-n található, nagyszerű, tizenkét (köztük magyar) nyelvű használati útmutató, melynek tanulmányozása a kezdők számára is egyszerűvé teszi a beüzemlést. (Magyar nyelvű útmutató a törvényi előírásoknak megfelelően egyébként valamennyi U.S. Robotics termékhez jár.)

Az áramforrás 5 voltos feszültséget és maximum 2 amperes áramerősséget ad le, így fogyasztása 10 watt körül alakul, várható, hogy a router némileg melegedni fog.

A kedvesen lekerekített szélű, ezüstszínű eszköz diszkrét kis jószág. Pontosan olyan széles, mint a szokásos toronyházak, így akár házunk tetején is tarthatjuk. Az előlapon, routeres szokás szerint, jelzőfények sorakoznak. Balról haladva a működés, a Wi-Fi kapcsolat és internetkapcsolat lámpája latható. Jobb oldalon a négy vezetékes port és a nyomtató LED-je sorakozik. Az utóbbiból már sejteni lehet, hogy a router nyomtatókiszolgálóként is működik.

Hátul is megszokott kép fogadott minket. Az antenna mellett látható a nyomtató USB csatlakozója, majd az interneteléréshez szükséges WAN konnektor. Középen helyezkedik el a négy vezetékes port, majd a reset pici kapcsolója és a tápcsatlakozó zárja a sort. A kezdeti állapot helyreállításához a reset gombot kell hosszabb ideig lenyomva tartani.

A kis router alján paraméterekkel teleírt matricát találtunk. Először hiányoltuk az Asus routereknél gondosan feltüntetett alapértelmezett belépési kódot, de később kiderült, hogy olyanra nincs is szükség.

Ugyan meg voltunk elégedve a puha, karcmentes gumitalpakkal, de a fenéklemezről hiányoltuk a falra rögzítéshez szükséges füleket. Végül szétszerelés közben, a két hátsó tappancs alatt találtuk meg őket. A megoldás nem biztos, hogy jó, mert le kell feszegetnünk a gumilapocskákat, melyeket a későbbiekben könnyen el is veszíthetünk.

Belül példás rend uralkodik. Nem először találkoztunk a Broadcom szuperintegrált BCM5350 lapkájával, mely egyben valósítja meg a router és switch összes feladatát. Ugyanez a chip dolgozik például az Asus WL-520g-ben is. A MAXg az USB-s nyomtatószerverrel tud többet.

Mivel az antenna közvetlenül az USB csatlakozó mellé, a kis ház szélére került, egy vezeték köti össze a többi elektronikával. Az antenna levehető, így a hatótávolságot egy nagyobb antenna csatlakoztatásával növelhetjük.

Főbb paraméterek:

 

Termék megnevezése U.S. Robotics Wireless MAXg Router (USR5461)
WAN router kábelnet és xDSL
LAN switch 4 portos
Wireless LAN-támogatás 802.11b (11 Mbps), 802.11g (54 Mbps),
125 Mbps MAXg
Biztonság WEP, WPA, WPA2, MAC címek szűrése
Tűzfal és router funkciók SPI, DMZ, VPN, QoS, Internet Access Control,
Port Forwarding, Port Triggering
WDS támogatás van
Méretek 109 x 18 x 43 mm
Tömeg 270 gramm
Extrák beépített nyomtató server (1 db USB port),
kiváló magyar dokumentáció
Gyártó weboldala
Termék weboldala
www.usr.com
Wireless MAXg Router
Forgalmazó RRC Hungary Kft.
Bruttó fogyasztói ár 22 900 Ft

MAXg ikrek és az óriás

Első pillantásra meg sem lehet különböztetni egymástól a MAXg routert, az access pointot, a bridge-et és a range extendert. Tüzetesebb szemlélődés után ki lehet szúrni, hogy a jobb alsó, többlámpás a router, de a másik három eszközt külsőre csak a felirata különbözteti meg.

Hátulról még ennyi eltérés sincs köztük. A routerhez képest nincsenek sem USB, sem vezetékes konnektoraik. A kiemelkedő lábakkal ügyesen egymásra rakosgathatóak. Sokan egy rakáson már kicsit előredőlnek, és az antennájuk sem fér el kényelmesen.

A három ikertestvér kiszerelése megegyezik a routerével: táp, CD, vezeték, használati túmutató.

A hátulra került egy szál LAN csatlakozó akár üresen is maradhat, hiszen elsősorban vezeték nélküli használatra tervezték ezeket az eszközöket, de a kezdeti konfigurálás során, valamint LAN-WLAN bridge üzemmódban szükség van rá.

Az access point, a bridge és a range extender belülről is teljesen egyforma, természetesen gyengébben felszerelt, mint a több feladatot megoldó router. Elsősorban is hiányzik a négyportos switch – bár az access pointban akár benne is lehetne –, másodsorban nincs meg az USB, és a BCM5350KPB5 chip helyett BCM5350KPB2 virít a középpontban. Ebből valószínűleg az USB portkezelő és a switch vezérlőelektronikája maradt ki, de az is lehet, hogy benne vannak, csak a kivezetések nem kerültek a helyükre.

Hirdetés

Az ikrek közül a legolcsóbb a 22 500 forintos range extender, őt követi az access point (24 000 Ft), a legdrágább pedig a bridge (27 800 Ft). Ugyan a routernek illene drágábbnak lennie a többieknél, de most akciósan csupán 22 800 forintba kerül.

A MAXg család legokosabb és egyben legnagyobb tagja az ADSL gateway (átjáró). Megjelenésben ugyan hasonlít a kicsikre, de méretben és lámpamennyiségben is felülmúlja a routert. Valójában annak kibővítése egy ADSL modemmel, amely már az ADSL2 és ADSL2+ szabványokat is támogatja, vagyis legfeljebb 24 Mbps WAN-sebességet biztosít, ha az internetszolgáltatók elérhetővé teszik a technológiát.

A hátsó panelen ugyanannyi csatlakozó látható, mint a routernél, de az antenna mellé most az ADSL splitterbe szánt vezetéket kell illeszteni. Megmaradt viszont a négy vezetékes LAN port, a reset és a tápcsatlakozó. A sor végére még egy áramtalanító kapcsoló állt be.

A modemes eszköz nyomtatott áramköre is összetettebb. A középpontban a Broadcom BCM6348KPBG integrált ADSL chipje áll, mely ellátja a modem funkciókat, 10/100 Mbps-os Ethernet-vezérlőként működik, kezeli az USB portot és egy kártyahelyet, melyben ezúttal a szintén Broadcom chipes rádiós egység lakik. A fentebb látható BCM5325 a switchvezérlő.

A megduplázott RAM-ot és az operációs rendszert tároló flash ROM-ot a nyomtatott áramkör túloldalára száműzték.

Főbb paraméterek:

 

Termék megnevezése U.S. Robotics Wireless MAXg ADSL Gateway (USR9108)
ADSL ADSL2, ADSL2+ (max. 24 Mbps, S=1/2 max. 12 Mbps)
G.DMT és T1.413.2 issue 2 (max. 8/1 Mbps down/up), G.lite (max. 1,5/0,512 Mbps down/up)
DSL-szinkronizálás, PPP over Ethernet, PPP over ATM,
Multi-protocol over ATM, multicast videostreaming, VLAN
LAN switch 4 portos
Wireless LAN-támogatás 802.11b (11 Mbps), 802.11g (54 Mbps),
125 Mbps MAXg
Biztonság WEP, WPA, WPA2, MAC-címszűrés
Tűzfal és router funkciók SPI, DMZ, VPN, DoS, Internet Access Control,
Port Forwarding, Port Triggering, IP szűrés
WDS-támogatás van
Méretek 234 x 140 x 41 mm
Tömeg 454 gramm
Extrák beépített nyomtató server (1 db USB port),
kiváló magyar dokumentáció
Gyártó weboldala
Termék weboldala
www.usr.com
Wireless MAXg Router
Forgalmazó RRC Hungary Kft.
Bruttó fogyasztói ár 32 450 Ft
36 150 Ft (MAXg USB adapterrel)

MAXg hálózati adapterek

Egyendobozban érkeztek a U.S. Robotics Wireless MAXg hálózati adapterek. Hogy teljes legyen a paletta, kaptunk asztali gépekbe való PCI-set, notebookokhoz PCMCIA kártyát, valamint USB-re dugató hordozható vevőt is.

A kiszerelés ismét a megszokott volt, de most hiányzott a hálózati kábel, igaz, nincs is rá szükség, hiszen vezeték nélküli eszközökről van szó. A szokásosnál nagyobb fémborítást láttunk a PCI buszos kártyán, így legalább ráfért a sokféle paraméter.

A notebookokhoz való bővítőkártyáról sem maradhatott le a vaskos U.S. Robotics felirat és a fontosabb paraméterek.

Első pillantásra kicsit ormótlan az USB-s MAXg hálózati adapter; nagyjából akkora, mint egy vaskosabb filctoll. A méret nem véletlen, az adapter ugyanis nagyobb antennát kapott, amely térerő tekintetében első ízben veheti fel a versenyt a PCI-s, PCMCIA-s kártyákkal. A hangsúlyos márkajelzés mellé két LED került, egyik a működést, másik a hálózati kapcsolatot jelzi.

A fedél alatt megbújó USB csatlakozó kellően mozgékony, hogy bármilyen hordozható és nem hordozható számítógéphez hozzáigazíthassuk. A „filctoll” testén is található paraméteres matrica. Mindhárom Wireless MAXg hálózati adapter ára egyaránt picivel 13 000 forint fölött van.

Beüzemelés - adapterek

A hálózati kártyák telepítése nagyon könnyen, mindenféle fennakadás nélkül zajlott. A tizennégy nyelven beszélő menü közös volt a PCI és PCMCIA kártya számára, az USB-s külön csomagot kapott.

A vezérlő mellett nagyon részletes, szintén magyar használati útmutatót és három hasznos szoftvert találtunk. Az AdSubtract a felugró (pop-up) reklámokat blokkolja, a SpySubtract a kémtevékenység ellen véd, az iBand a hálózati adatforgalmat mutatja. Kissé meglepődve tapasztaltuk, hogy ha meglévő MAXg adapterünk mellé másodikat – esetünkben a PCI kártya mellé USB-set – akartunk telepíteni, akkor a korábbi meghajtóját el kellett távolítani. Ez nem különösebben nagy probléma, hiszen nagyon ritkán van szükség egy gépben két Wi-Fi kártyára.

A telepítést követő újraindítás után nem fejeződött be a művelet, hanem a router megkeresésével folytatódott. Némi wireless kutakodás után a kártya megtalálta U.S. Robotics routerünket és mindenféle jelszó kérése nélkül csatlakozott rá, máris kérte az internetkapcsolat paramétereit.

Ezután WPA és WPA2 védelmet kapcsolhattunk be, majd megadhattuk a router belépési felhasználónevét és kódját. Ezért nem volt feltüntetve az alapértelmezett jelszó a router alján, hiszen nincs is olyan. Ez a megoldás kedvünkre való, így mindenki kénytelen lesz egyedi kódot megadni, amivel megnehezíti az illetéktelen behatolást. A beállítások végeztével megtekinthettünk minden paramétert. Kicsit fura volt titkos jelszavunkat a monitoron látni, de a szöveg tanulsága szerint a munkaasztalra is kikerült egy másolata. Aki figyelmetlenül fejezi be a telepítést, könnyen úgy járhat, hogy titkos kódja ott virít majd mindenki szeme előtt.

Amikor nem U.S. Robotics hálózati kártyával próbálkoztunk a router első indításával, akkor sem egyenesen az eszköz menüjébe kerültünk az IP cím beírásakor, hanem egy háromlépéses angol kérdőívhez. Ez előzőnél kissé részletesebb beállításokat végezhettünk, de ami a legfontosabb, utolsó lépésként ismét egyedi felhasználónevet és jelszót kellett választanunk. Akinek gondot okozna az idegen nyelv, az a router elektronikus használati útmutatójában részletes magyarázatot talál.

Beüzemelés - router és ADSL átjáró

Első beállítás után az útválasztóra csatlakozva a szokásostól némileg eltérő felülettel találkoztunk. A menü nem bal oldalra került, nyolc pontja felül egy sorban helyezkedik el. Az egyes menüpontok kialakítása is újszerű. Az egymást lépésekben követő, vagy külön oldalakra tördelt opciók helyett mindent egy lapon találtunk, ráadásul a beállítások módosításával a tartalom dinamikusan változott. Az ablak jobb oldalán ki/be kapcsolható keretben az aktuális opciók leírása és tutorial található. Az egyszerű és letisztult megjelenéssel nagyon elégedettek voltunk.

A belépéskor a státusz menüvel indulunk, itt minden fontos információt megtalálunk az eszközzel, a biztonsággal, a vezeték nélküli és vezetékes hálózattal és a csatlakozó kliensekkel kapcsolatban. A követlező, Log lapon a sikeres és/vagy sikertelen csatlakozási próbálkozásokról kapunk információt, így figyelemmel kísérhetjük az illetéktelen behatolási próbálkozásokat. A feljegyzett eseményeket akár továbbítani is lehet egy megadott IP címre.

Az Internet beállítás jól illusztrálja a dinamikus menü előnyeit. Általános esetben csak kábelmodemünk MAC címét vagy ADSL szolgáltatásunk jelszavát kell megadni, de ha szükség van rá, a kínálat tovább bővül statikus IP és PPTP beállítással. Mindemellett jobbra részletes angol leírást találunk, a CD-n vagy az interneten pedig elolvashatjuk a magyar változatot is. A kezdők dolgát teszi egyszerűbbé, hogy az internetkapcsolat típusa akár automatikusan is felderíthető.


Security - Firewall - Wireless

A Security fül tetején ismét megcsodálhattuk titkos router jelszavunkat és WPA2 kódszavunkat, ami azért is kellemetlen, mert a MAXg router felületét nem védi időzár. Ha beléptünk és úgy felejtjük gépünket, akkor a kávészünetről visszatérve akár kínos meglepetésben is részünk lehet. Ettől eltekintve a biztonsági arzenál kiváló, a MAXg sorozat a WPA2 titkosítást is ismeri. Kényelmi funkció, hogy a wireless egységek MAC-címszűrésénél az éppen csatlakozott címeket automatikusan fel tudjuk venni a listára, nem kell karakterláncokat gépelgetni. Választhatunk megengedő (csak a listán szereplő címek kapnak bebocsátást) és tiltó (a listán szereplők nem kapnak bebocsátást) beállítást is.

A tűzfalat állító Firewall fül hozzáférési szabályozással indít. Itt beállíthatjuk, hogy az egyes IP címek milyen időintervallumokban legyenek letiltva az internetről. Hiányoltuk a szolgáltatástípus (például levelezés) szerinti tiltást, bár aki ismeri a portok kiosztását, ezt is megoldhatja. Trigger portok esetében hasonló volt a helyzet, több konkurensnél is előre elkészített alkalmazáslistából válogathattunk. A sokkal hasznosabb porttovábbítás viszont jól működött. Kellemes, hogy az egyes szabályozások pipával ki-bekapcsolhatóak. Természetesen a portokat elrejtő SPI tűzfal és az ezt megkerülő (szerverek üzemeltetéséhez való) DMZ sem hiányzik.

A Wireless fülön vezeték nélküli hálózatunkat paraméterezhetjük. Legfelül akár le is tilthatjuk; kár, hogy nincs időzíthető tiltás. A hálózat nevének (SSID) szétkürtölése akár ki is kapcsolható. Internet-kávézókban vagy nyilvános elérési helyeknél hasznos a csatlakozó állomások elszigetelése (Access Point Isolation). Ilyenkor a felhasználók nem látják egymás megosztott erőforrásait, csak a közös internetkapcsolathoz férnek hozzá. Összetettebb hálózat telepítésekor kellemetlen lehet, hogy híd funkcióban kliensek nem csatlakozhatnak a routerhez, és a 125 Mbps-os gyorsítás sem vehető igénybe. Van viszont WDS, ez jó pont. Multimédiás adásoknak kedvez a WME (Wireless Multimedia Enhancements). Ilyenkor a folyamatosságot igénylő kép- és hangcsomagok előnyt élveznek az adatcsomagokkal szemben, így javul az átvitel minősége. A Transmission részben rádióadónkat paraméterezhetjük. Jelerőssége három szinten (100 %, 50 %, 25 %) állítható, és kétféle gyorsítás közül választhatunk (MAXg 125 Mbps és 54g+ Xpress).

A LAN menüben a router IP címét módosíthatjuk, a DHCP szervert konfigurálhatjuk, és statikus forgalomirányítást alkalmazhatunk. Az utolsó fülön szervizfunkciókat találunk, ilyen az idő beállítása, a nyomtató megnevezése, az újraindítás, a firmware-frissítés. Kellemes, hogy internetre csatlakoztatva az útválasztó önállóan megtalálja az aktuálisnál frissebb verziót. Végezetül a beállításainkat menthetjük le, korábbiakat tölthetünk fel, vagy a gyári állapotra állhatunk vissza. Részletesebb információkért tanácsos átböngészni az interneten is elérhető, magyar nyelvű használati útmutatót.

Wireless MAXg ADSL Gateway

A routertől eltérő, almenükre bontott felületet kapott az ADSL átjáró. A kezdeti háromlépéses varázslót itt is megvolt, csak az internetkapcsolatot állító lépés különbözött, hiszen itt más funkciójú berendezésről volt szó.

Az első menüpont ismét a státusz, melyben a korábbiaktól eltérően DSL kapcsolatunkról találunk információt, valamint ATM és ADSL statisztikákat követhetünk nyomon. Az internetbeállítások természetesen jelentősen eltérnek a routerben megismertektől. A WAN Setupban az ötféle hálózati működés közül választhatunk (PPPoE, PPPoA, MER, IPoA, bridging) az igénybe vett internetszolgáltatás függvényében. A továbbiakban ADSL, alapértelmezett átjáró, DNS-kiszolgáló, valamint a kezelőfelülethez hozzáférő IP címek állíthatóak be.

A LAN menüben DHCP és útválasztó-paraméterek mellett QoS beállításokat találunk, melyekkel egyes hálózati kapcsolatokat vagy csatornákat megkülönböztetett bánásmódban részesíthetünk. A Wireless menüben a korábban megismert opciókat láthattuk. A klienslistán (Client List) letilthatjuk a csatlakozó eszközöket, az AP üzemmódban (AP Mode) híd funkciót állíthatunk be, ilyenkor kliensek nem csatlakozhatnak az átjáróhoz. Access Point üzemmódban továbbra is működik a híd funkció, így érdemesebb lenne hibrid módnak nevezni.

A vezeték nélküli biztonsági beállítások között (Wireless Security menü) találhatók a korábban megismert titkosítási eljárások, a wireless MAC címek engedélyezése, az internet-hozzáférési szabályozások, Port Triggering mellett kimenő és bemenő IP-figyelést és virtuális szervereket konfigurálhatunk. A legutolsó menübe kerül a nyomtatószerver, időbeállítás, újraindítás, firmware-frissítés és némi diagnosztika, illetve az SNMP kliens beállítása. Részletesebb információkért tanácsos átböngészni az interneten is elérhető, magyar nyelvű használati útmutatót.

Beüzemelés - az ikrek

A Wireless MAXg Access Point valójában a router, megfosztva internetes részétől, tűzfalától és a vezetékes switchtől. Ennek megfelelően induló gyorsbeállítása is egyszerűbb, csupán a hálózat nevét és titkosítását, valamint az eszköz konfigurációs jelszavát kell megadni.

Az egyszerűbb eszköz felületéről hiányzik az Internet és Firewall fül, de a LAN beállítás is szimplább, IP konfigurálásra korlátozódott. A menü a korábban megismert praktikus formát kapta, a beállítási lehetőségek a routerben látottak részhalmazát képezik. Ennek megfelelően státuszvisszajelzésből is kevesebb van. Érdekes módon a Wireless opciók közül hiányzik a híd üzemmód, de WDS van, így a MAXg access point is használható vezeték nélküli hálózatok összekapcsolására. Részletesebb információkért tanácsos átböngészni az interneten is elérhető, magyar nyelvű használati útmutatót.

Funkcióját tekintve csupán hálózatok összekapcsolására szolgál a Wireless MAXg bridge, így számítógépünkkel közvetlenül csak speciális esetben tudunk hozzá csatlakozni, ilyen például az első konfigurálás, amihez vezetékes kapcsolat ajánlott. Háromféle mód közül választhatunk: Infrastructure, Bridge, Ad hoc.

Bridge (híd) módban az eszköz két vezetékes vagy egy vezeték nélküli és egy vezetékes hálózatot tud összekötni. Ilyen módszerrel például szomszédunk hálózatát csatlakoztathatjuk sajátunkhoz, vagy két irodai részleg kapcsolható egybe.

Az Infrastructure módot más néven kliens üzemmódnak is szokták hívni. Ilyenkor a hídra vezetékkel kapcsolt számítógépet köthetjük össze egy vezeték nélküli hálózattal. A közvetlen kapcsolattól ez a módszer annyiban tér el, hogy a különálló gép független hálózatot jelképez. Ad hoc – más néven peer-to-peer – összeköttetést két számítógép között létesíthetünk.

A kiválasztott üzemmódnak megfelelően a konfigurálási menü is változik. Mivel napló (log) készítésének nincs értelme, így a beállítófelületnek csupán öt pontja van. Ezek tartalma csak a Wireless fülön tér el jelentősebben az access pointétól. Itt a három módnak megfelelő opciókkal találkozunk. Minden esetben kiválaszthatjuk az észleltek közül, de akár önállóan is megadhatjuk az elérni kívánt hálózat paramétereit. Bridge módban WDS-t is konfigurálhatunk. Részletesebb információkért tanácsos átböngészni az interneten is elérhető, magyar nyelvű használati útmutatót.

A Wireless MAXg Range Extender feladata és beállítása a legegyszerűbb. Csupán a kívánt hálózatot kell megkeresnünk és máris erősíthetjük a jelét, növelhetjük hatótávolságát. Ilyen eszközt akkor érdemes használni, ha nagyobb távolságokat szeretnénk áthidalni. Részletesebb információkért tanácsos átböngészni az interneten is elérhető, magyar nyelvű használati útmutatót.

Tesztelés, értékelés

A U.S. Robotics MAXg eszközök teszteléséhez fájlmásolás közben figyeltük az átviteli sebességet, és az iBand segédprogrammal a teljes forgalmat. Az utóbbi mérések magasabb értékeket mutattak (1 MB/s = kb. 8 Mbps), ugyanis az iBand minden egyes átküldött bitet regisztrált, míg a másolóprogram csak a hibátlanul megérkezett adatokat. Több méréssorozat után megállapítottuk, hogy a router, ADSL átjáró és az access point megközelítőleg ugyanazt a sebességet produkálta, ahogyan a háromféle hálózati adapter sem mutatott teljesítménybeli eltérést. A mérések során WPA2 titkosítást használtunk. Ugyan titkosítás nélkül némileg nagyobb sebességet lehet elérni, de mi ezt a kockázatot nem tartjuk kifizetődőnek.

 

IEEE 802.11b - 11 Mbps szabad rálátással vékony fal 4 méterről
másolás átvitel másolás átvitel
Wireless MAXg - LAN 700 kB/s 6 300 kbps 690 kB/s 6 200 kbps
Wireless MAXg - Wireless MAXg 400 kB/s 3 400 kbps 370 kB/s 3 200 kbps

A leglassabb, 802.11b tesztben a vékony fal és a 4 méteres távolság csupán minimálisan befolyásolta az eszközök sebességét. Amikor csak egy vezeték nélküli ugrás volt (Wireless és LAN összekapcsolása), jó 70 százalékkal nagyobb átviteli sebességet mértünk, mint két vezeték nélküli eszköz között. Még a két vezeték nélküli eszköz közötti sebesség is meghaladta 2,5 megabites internetkapcsolatunk maximumát. A MAXg termékek több mint 10 százalékkal mutatkoztak gyorsabbnak a korábban ugyanebben a környezetben vizsgált Asus termékeknél, bár a környező, zavaró hálózatok hatása miatt pontos összehasonlítást nem lehet adni.

 

IEEE 802.11g - gyorsítás nélkül szabad rálátással vékony fal 4 méterről
másolás átvitel másolás átvitel
Wireless MAXg - LAN 2200 kB/s 20 000 kbps 2100 kB/s 19 500 kbps
Wireless MAXg - Wireless MAXg 1500 kB/s 14 600 kbps 1450 kB/s 14 000 kbps

A gyorsabb 802.11g szabványra váltva már nagyobb átviteli sebességeket mértünk. Ugyan a 11 Mbps és 54 Mbps elnevezésből sejthető közel ötszörös gyorsulást nem értük el, de LAN felé több mint háromszoros, két vezeték nélküli eszköz között közel négyszeres sebességgel tudtunk forgalmazni. Az előző szabványhoz képest gyengébb volt az összes átvitt bit és a hasznos adat aránya. Érdekes módon a vezeték nélküli és vezetékes eszköz közötti kapcsolat lassabb volt, mint az elvileg azonos belsejű Asus WL-520g router esetében, a teljesen vezeték nélküli viszont gyorsabb.

 

IEEE 802.11g - 54g+ Xpress gyorsítással szabad rálátással vékony fal 4 méterről
másolás átvitel másolás átvitel
Wireless MAXg - LAN 2700 kB/s 26 400 kbps 2700 kB/s 26 000 kbps
Wireless MAXg - Wireless MAXg 1700 kB/s 15 000 kbps 1680 kB/s 14 600 kbps

54g+ Xpress technológiával turbózott 802.11g tesztünkben tovább gyorsultak a U.S. Robotics Wireless MAXg termékek. Az előző tesztkörhöz képes több mint 20 %-kal nőtt a sebesség wireless és LAN között, két vezeték nélküli eszköz kommunikációja viszont alig több mint 10 %-ot gyorsult. Javult viszont a vezeték nélküli kapcsolat hatékonysága. A teljes átviteli sebesség sokkal kisebb arányban nőtt, mint a másolási sebesség. Gyorsulásunk minden bizonnyal negatív hatással volt a környező vezeték nélküli hálózatokra, ugyanis a 54g+ Xpress nem szomszédbarát eljárás, csökkenti a mellette üzemelő hálózatok teljesítményét. Ugyan tesztkörnyezetünk végig 97 %-os jelerősséget jelzett, de talán egy teljesen izolált környezetben jobb eredményeket mérhettünk volna.

 

IEEE 802.11g - 125 Mbps gyorsítással szabad rálátással vékony fal 4 méterről
másolás átvitel másolás átvitel
Wireless MAXg - LAN 2800 kB/s 28 000 kbps 2750 kB/s 27 000 kbps
Wireless MAXg - Wireless MAXg 1800 kB/s 17 000 kbps 1750 kB/s 17 000 kbps

A Broadcom szomszédbarát 125 Mbps-os High Speed Mode tesztjében ugyan nem sokkal, de nagyobb sebességeket mértünk, mint 54g+ Xpress mellett. A hagyományos 802.11g sebességéhez képest vezetékes LAN és wireless eszköz között 27 %-os gyorsulást tapasztaltunk. Vezeték nélküli eszközök között a növekedés 20 % volt. Ahogyan a több tesztben, a vékony fal és a szobányi távolság itt sem okozott számottevő sebességcsökkenést. Talán egy tiszta környezetben még nagyobb gyorsulást érhettünk volna el, de ma már bele kell nyugodnunk, hogy az éterben sem lehetünk egyedül.

Végezetül megvizsgáltuk, mi a helyzet, ha két vezeték nélküli MAXg hálózatunkat MAXg híddal kötjük össze. Ebben az esetben ugyan le kell mondani a 125 Mbps-os üzemmódról, de az 54g+ Xpress még működik. Bár a távolságok továbbra is szobányiak maradtak, a gyorsító bekapcsolásával is 1 MB/s alá csökkent a fájlmásolási sebesség. Ez az átvitel is bőven elegendő kábelmodemes vagy ADSL internetkapcsolat megosztásához vagy hálózati játékhoz (ilyenkor azért késleltetésre kell számítani), de nagyobb állományok másolásához már kevés.

Értékelés

A U.S. Robotics Wireless MAXg termékeivel eltöltött idő alatt nagyon kevés probléma merült fel. A nagyszerűen átgondolt, jó kialakítású menürendszernek köszönhetően a szokásosnál könnyebben konfigurálhattuk az eszközöket. A kérdéses részeknél nagy segítségünkre volt a kézreálló és megfelelően részletes magyar nyelvű használati utasító. A Wireless MAXg router kétféle gyorsítótechnológiájával, modern biztonsági arzenáljával, beépített nyomtatószerverével és diszkrét méretével elnyerte tetszésünket. A nagyszerű menüből talán csak az URL-tiltást hiányoltuk. Éppen akciós, 22 900 forintos vételárával igazi különösen ajánlott termék; ugyan nem a legolcsóbb, de megéri az árát.

Bár jelenleg drágább a routernél, de funkcióját ugyanolyan jól ellátta a MAXg Access Point, Bridge és Range Extender is. Hasonló tudású és árkategóriájú eszközöket még nem vizsgáltunk behatóbban, de tetszettek a U.S. Robotics könnyen konfigurálható megoldásai. Hogy ki tudjuk élvezni a 125 Mbps-os sebességet, szükségünk lesz megfelelő hálózati csatlakozókra is. A MAXg sorozat ezen termékei nem éppen olcsóak, de jelenleg egyedülállóak a hazai piacon.

Ha valaki kedvező áron akar USB-s MAXg hálózati adapterhez jutni, szüksége van ADSL modemre és gyors, biztonságos, nyomtatót is kiszolgáló routerre, akkor ajánlott szemügyre vennie a U.S. Robotics MAXg startkészletét. Ha a különálló árakból indulunk ki, az ADSL modemet ingyen kapjuk.

 

U.S. Robotics Wireless MAXg
ADSL Gateway starter kit
U.S. Robotics Wireless MAXg Access Point
U.S. Robotics Wireless MAXg Bridge
U.S. Robotics Wireless MAXg Range Extender

U.S. Robotics Wireless MAXg Router

rudi

Az U.S. Robotics MAXg termékeit az RRC Hungary Kft. bocsátotta rendelkezésünkre.

Hirdetés

Azóta történt

 • Gigabyte: router a házban

  A Gigabyte PCI kártya formájú vezeték nélküli routerét és két új hálózati adapterét próbáltuk ki.

 • Kiszolgáló dobozkák

  Két érdekes hálózati eszközt próbáltunk ki: az egyik csupán FTP szerver, a másik postáz és weboldalaknak is helyet ad.

 • Megjött a hardverek tavasza!

  Újdonságok és akciók tömkelegével köszöntött be az igazi tavasz a hazai hardverpiacra.

 • WLAN padlógázzal - Asus MIMO eszközök

  Nem csak processzor, memória vagy videokártya állítható párba, hanem a rádióhullámok is! Az Asus új termékeivel soha nem látott sebességet mértünk.

Előzmények

Hirdetés