H​i​r​de​té​s

2018. január 23., kedd

Útvonal

Tesztek » Hálózat rovat

Kiszolgáló dobozkák

Két érdekes hálózati eszközt próbáltunk ki: az egyik csupán FTP szerver, a másik postáz és weboldalaknak is helyet ad.

Külső

Az egyszerű, kisirodai és otthoni (SOHO) felhasználásra szánt routerek alapvető feladata, hogy egy teljes számítógép üzemben tartása nélkül is kezelni tudjuk internetkapcsolatunkat, helyi hálózatunkat. Az ilyen gépecskék helyet, időt és pénzt spórolnak meg nekünk, de korlátaik is vannak, melyekbe előbb-utóbb többen is beleütköznek, és kénytelenek újra beüzemelni azt a különálló számítógépet, szervert. Ugyan láttunk már USB csatlakozós merevlemezt megosztó routereket, de azok általában lassúak voltak, és a felhasználók vagy csoportok kezelésével sem mindig boldogultak maradéktalanul, illetve az sem biztos, hogy FTP szerverként is működnek.

Mai tesztalanyunk, az MCT Network Attached Storage (NAS200) egy dobozba zárt FTP kiszolgáló. Okosabb testvére a Server Appliance (SA200 Smart Server) emellett négyportos vezetékes routerként, mail- és webkiszolgálóként is működik.

Az átlagos SOHO routereknél valamivel nagyobb, 168 x 268 x 66 mm-es dobozok mellett a szokásosnak mondható felszerelést találtuk: tápegységet, UTP kábelt, rövid használati útmutatót és egy lemezt a terjedelmesebb kézikönyvvel. Sajnos minden iromány angol nyelven készült.

A két gép külseje majdnem teljesen egyforma, a nagyobb tudású SA200 elejére több LED került. Az üzem, merevlemez jelenléte és hálózati aktivitás mellett jobbra két négyes jelzi a kifelé és befelé irányuló forgalmat. Ha egy lámpa sem világít, az 10 kB/s alatti sebességet jelent. Ha egy ég, akkor az átvitel 10 kB/s fölötti, ha kettő, akkor 50 kB/s fölött járunk. Három LED már 100 kB/s-ot, négy pedig 500 kB/s-ot jelez. Két négyes mutatja a vezetékes LAN csatlakozók aktivitását.

Hátul is a SA200-nak van több csatlakozója. A bal szélen található a táp aljzata, mellette a bekapcsoló, majd a NAS200 esetében az egyetlen LAN port, az SA200-nál a WAN aljzata. A következő kétállású kapcsolót az UTP kábel típusától és a csatlakoztatott eszköztől függően kell állítani. Számítógéphez kötve kereszt (crosslink) állásba kell tenni, routerhez vagy switchhez kötve normálba. Ez a kapcsolós módszer ma már ritka; a legtöbb eszköz automatikusan érzékeli a szükséges irányt. Tovább haladva két USB aljzatot találunk, majd egy kis reset kapcsolót, végül az SA200-on a vezetékes switch négy konnektorát.

A két eszköz alulról is meglehetősen hasonlít egymásra. Négy kis gumírozott lábon állnak, melyek segítségével szépen egymásra tornyozhatóak. A címkékre MAC cím nem került.

A tápegységről nem sok érdekes derült ki. 12 voltot produkál, és legfeljebb 36 W leadására képes. Valamivel nagyobb teljesítményű, mint az átlagos routereké, erre a merevlemez miatt van szükség.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Gyártók, szolgáltatók

H​ird​e​tés

Copyright © 2000-2018 PROHARDVER Informatikai Kft.