Hirdetés

Megjött a hardverek tavasza!

Platform
Végre, friss szelek fújnak a hazai hardverpiacon, remélhetőleg feloszlik a hosszúra nyúlt tél letargikus ködje. Megérkeztek a 32 PCI Express-sávos alaplapok, jött egy nagyon ígéretes közepes GeForce, hozzá egy jó kis Zalman hűtő, meg mindenféle hálózatos és zenés érdekesség. A cikkben közölt árakat nagykereskedelmi partnereink listái alapján képeztük kiskereskedői haszon és 20 % áfa hozzászámításával.

Hirdetés

A napokban teszteltünk két friss Asus alaplapot melyek közös jellemzője a rettenetesen sok PCI Express sáv (lane) volt. Az AGP-t és fokozatosan majd a hagyományos PCI felületet is leváltó expressz már egyszeres sebességgel is 250 MB/s-os adatátvitelt biztosít mindkét irányban. A technológia legfeljebb 32 sáv összekapcsolására ad lehetőséget, de eddig csak 16-szoros maximumot láttunk, és a korábbi chipkészletek 20–24-es köteget tudtak kezelni. Ha két videokártyát alkalmaztunk, akkor a 16-os köteg szétbomlott két nyolcasra, melyek egyenkénti 2 GB/s-os átviteli sebessége messze túlmutatott az AGP lehetőségein, ráadásul a korábbi megoldással ellentétben itt mindkét irányban ez a szám érvényes. A legújabb csúcslapokban már kétszer 16 szál, vagyis kártyánként akár kétszer 4 GB/s-os sávszélesség várja a grafikus szörnyetegeket. Vizsgálódásaink alapján ma még kiaknázatlan ez a potenciál, de, ami késik, nem múlik. A legújabb, egy gigabájt memóriával szerelt pixeldarálókat már biztosan nehéz lesz etetni.

Az Asus AMD platformos lapjai közül egyelőre csak az nForce4 SLI X16 chipkészletes A8N32-SLI Deluxe kapható, mely egyben tesztalanyunk is volt. Csak annyit kell hozzáfűzni, hogy ma már 55 000 Ft környékén is megvásárolható.

Az Asus deszka egyenes konkurensét prezentálta az MSI. A K8N Diamond Plus szintén kétszer 16 PCI Express sávval kínálja meg a két videokártyát. Processzorból a 939 lábúakat szereti, természetesen a kétmagosakat is. A négy memóriafoglalat és a 4 GB-os DDR memóriakorlát szokásos, úgy ahogyan a négy PATA meghajtó támogatása is. Az új MSI csúcslapra hat SATA tárolót köthetünk, melyek a 300 MB/s-os elvi maximummal kecsegtető SATA II szabványúak is lehetnek. Ezekből négyet natívan a lapkakészlet, kettőt pedig külső vezérlő kezel. Az előbbiek RAID 0, 1, 0+1, 5 és JBOD módban kötegelhetőek, az utóbbiak csak a RAID 0-t és 1-et ismerik. Az MSI zászlóshajóihoz híven a pluszos gyémánt is extra hangrendszert kapott, ami ezúttal nyolccsatornás Sound Blaster Audigy SE-t jelenti. A körítésből nem hiányozhat a két darab gigabites hálózati vezérlő, a temérdek USB és FireWire csatlakozó. Az alaplap hűtése is extra, hőcsöves. A bordarendszer nem olyan hatalmas, mint az Asus-féle konkurensen, de az északi híd fölött egy ventilátor segíti a hűtést. Az MSI K8N Diamond Plus vételára 55 000 forint környékén alakul.

Aki sok-sok PCI Express sávot akar Intel processzorához, az már régóta választhatja az Asus P5N32 SLI Deluxe-t, mely szintén meg van pakolva minden földi jóval. A szokásos felszereltség mellett a hatalmas, hőcsöves hűtést, a hátulra kivezetett SATA csatlakozót, illetve a 64 000 forint környékéről 59 000 forintra csökkent árat érdemes kiemelni.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Előzmények

Hirdetés