Hirdetés

Samsung Q95T: ezt tudja ma a Samsung a 4K HDR tévéfronton

A vállalat egyik új, 65 hüvelykes QLED televízióját teszteltük.

Képminőség

A Samsung Q95T televízóba a Samsung által fejlesztett és gyártott 4K felbontású QLED VA panel, valamint a különféle képmódosító és képjavító eljárásokat is tartalmazó Quantum Processor 4K képfeldolgozó chip került. A QLED technológiáról korábban írtunk részletesen, úgyhogy most csak röviden a lényegre térünk ki. A technológia a folyadékkristályos, azaz LCD technológián alapszik, tehát nincs köze az OLED-hez. A LED-ek által szolgáltatott kék háttérvilágítás áthalad egy speciális, úgynevezett kvantumpontokkal, azaz nanoméretű kristályokkal dúsan meghintett filmen, aminek eredményeként széles spektrumú fehér fény jön létre.


[+]

Ez elméletileg rendkívül pontos és tiszta tónusok megjelenítését biztosítja úgy, hogy az idő múlásával sem kell tartani a minőségromlástól, eltérően a fehér LED-ektől, amelyek hajlamosak enyhén besárgulni. A technológia előnye még, hogy elméletben nagyobb fényerőt és valósághűbb színmegjelenítést tesz lehetővé, ezzel párhuzamosan kisebb a zavaró tükröződés mértéke.

Kontraszt, színek, betekintési szög

Az LCD-alapú képalkotási technológiából adódóan értelemszerűen nincs mód a 0 cd/m² fényáramú, tökéletes mélyfekete, és ezáltal a végtelen valós kontrasztarány megteremtésére. Csodák pedig ezúttal sem történtek, hiszen mindez műszeres méréseink során is bebizonyosodott. Normál képmódban 0,0571 cd/m² feketeszintet mértünk 196,8 cd/m² fehér fényerő mellett, ami azt jelenti, hogy a valós kontraszt 3448,3:1. Ez jó, de nem extrém kiemelkedő érték.

Mindenesetre arra jutottunk, hogy filmeknél, tévéműsoroknál, sorozatoknál és videóknál ez a kontrasztosság rendben van. A dinamikus kontraszt funkció aktiválásával markánsabbá tehető a különbség a világos és a sötét részletek között, viszont ennek hatására a finomabb részletek és átmenetek eltűnhetnek. Játékoknál viszont lehet ennek értelme, jót tehet a képi világnak.

[+]

A Samsung QLED tévék első generációjánál volt gond a betekintési szöggel, de azokat a problémákat már korábban sikeresen orvosolták. Így különösebben nem lepett meg minket, hogy a Q95T is jól teljesített e téren. Invertálódásnak nyomát sem lelni, és az árnyalatok csak tág szögből, 160 fok környékéről kezdenek fakulni, vagyis csak olyan pozícióból, ahonnan már amúgy sem túl komfortos bámulni a képernyőt.

A színek épkézláb beállítások mellett szépek, természetesek, még az olyan jellemzően kritikusnak számító tartalmak visszaadásával sincs gond, mint a hullámzó víz, a szélfútta zöld mező vagy az emberi bőr. A készülék igazodva a mai trendekhez szavatolja a nagy dinamikatartományú tartalmak (HDR10, HDR10+, HLG) megjelenítését, a nagy, 2000 cd/m² maximális fényerőnek köszönhetően pedig kifejezetten látványosan képes megjeleníteni a HDR anyagokat.

Mozgásmegjelenítés, homogenitás

Rossz minőségű forrásból (pl. alacsony bitrátájú állományok, médiaboxból érkező tévéadások) származó videók, filmek esetén előfordult, hogy a mozgásmegjelenítés során anomáliákat tapasztaltunk. Konkrétan belefutottunk néha akadozásba, illetve a mozgó objektumok körül enyhén vibráló aura jelent meg. De az is igaz, hogy ezen egyszerűen lehetett segíteni az Auto Motion Plus nevű interpolációs eljárás aktiválásával, ami virtuális képkockákat illeszt be a valódiak közé.

Előfordulhat, hogy ezzel akár negyedórát is kell játszogatni, amíg az ember megleli a legmegfelelőbb beállításokat, de megéri a vesződés, mert egészen hatékonyan lehet javítani a képvilágon. Némi zajosodás is jelentkezhet olykor, de ez orvosolható a Zajcsökkentés bekapcsolásával, bár ilyenkor egy nagyon picit elmosódottabb lesz a kép. 13,6 ms input lagot mértünk, ami teljesen jó értéknek számít; ennek és a 100 Hz-es maximális képfrissítési rátának köszönhetően a tévé játékra is alkalmas lehet.

Homogenitásvizsgálat: fénysűrűség mértéke az egyes fényerő-beállítások mellett
Homogenitásvizsgálat: fénysűrűség mértéke az egyes fényerő-beállítások mellett [+]

A televízióba Direct-LED háttérvilágítási eljárás került, azaz a fénykibocsátó diódákat rács alakzatban helyezték el, úgy, hogy azokat több száz egyedileg vezérelhető fényerejű csoportba osztották. Az alkalmazott háttérvilágítási rendszer elméletileg jobb homogenitást produkál, mint az Edge-LED technológia, aminél a LED-eket a keretekbe pakolják. Ez pedig fényesen be is bizonyosodott: az egyes képtartományok fényereje között ugyan tapasztalható eltérés, azonban ennek mértéke csak maximum 3,87 százalék, amivel még a legtöbb OLED tévénél is jobban teljesít e téren. Ebből fakadóan zavaró felhősödés, valamint foltosodás sem tapasztalható.

Beégés: nincs

A technológiát előnyben részesítő gyártók a QLED kapcsán gyakran kiemelik, hogy ellentétben a riválisnak tekintett eljárással, a technológiából adódóan itt még az elvi lehetősége sincs meg a beégésnek, tehát nem kell attól tartani, hogy a képernyőn ott marad örökre vagy hosszabb-rövidebb időre a korábban nézett képtartalom. Igazán durva, több hétig-hónapig tartó tesztre nem volt lehetőségünk értelemszerűen, de azért kipróbáltuk, hogy mi történik akkor, ha 12 órán keresztül folyamatosan megy valamilyen játék, ahol vannak fix képernyőelemek. Ennek során, ezt követően is arra jutottunk, hogy "tiszta"maradt a képernyő, nem tapasztaltunk aggodalomra okot adó enyhe ghostingot sem.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés