Betekintési szög

Amennyiben tévék, monitorok kijelzőjét teljesen szemből, rá merőlegesen nézi az ember, akkor a színhelyesség, a kontrasztarány és a fényerő a beállításoknak megfelelően alakul. Azonban bizonyos szögből ezek az adatok megváltoznak, magyarul a színek (elsőként a sötét árnyalatok), illetve a fent említett értékek torzulnak.

A gyártók által megadott technikai specifikációkban található "betekintési szög" paraméter alatt megtalálható adatok arról szolgáltatnak információt, hogy függőlegesen és vízszintesen hány fokos szög esetén kezdődnek a problémák. 180 fok nem lehet, mert ekkor teljesen oldalról nézné az ember, aminek következtében csak a keretet látná. A cégek marketingszempontokat figyelembe véve sok esetben teljesen irracionális adatokat adnak meg, mivel a betekintési szöget műszerrel mérni otthoni körülmények között gyakorlatilag lehetetlen; és nem is nagyon lehet elkapni a frakkjukat, de hiteles médiumok tesztjei rávilágíthatnak a turpisságokra. A betekintési szög nagymértékben függ az alkalmazott technológiától. Elméletileg a plazma tévék esetében a legjobb, őket követik a CRT készülékek, majd az LCD kijelzők.

Hirdetés

A tökéletes házimozi rendszer összeállítása: TV, hang és kiegészítők

PR A tökéletes házimozi rendszer kialakítása izgalmas, ugyanakkor összetett feladat, amely megannyi döntést követel. Az optimális élmény érdekében hangsúlyos figyelembe venni a különböző házimozi berendezések jellemzőit és előnyeit.

Hirdetés