Van-e sansza a QLED tévének az OLED ellen?

A kvantumpontos LCD technológiában sokak szerint megvan ehhez az erő.

Mi az a QLED?

Las Vegasban, a CES-en a Samsung egy külön privát eseményen, nagy felhajtás közepette mutatta be új QLED televízióit, de amit ott láttunk, az felért egy kisebbfajta sokkal. Kiderült ugyanis, hogy szó sincs az évek óta lebegtetett vadonatúj képalkotási technológiáról, hanem maradt a kvantumpontos LCD technológia, és mint ahogy az sokak fejében megfordult, először én is csak arra gondoltam, hogy szimplán átnevezték az SUHD termékcsaládot, és csak pusztán kommunikációs fogás, hogy azt hirdetik, hogy az eljárásra épülő modellek felülmúlhatják az OLED televíziókat.

Samsung QLED
Samsung QLED [+]

Azóta azért tisztult a kép: sikerült megnézni a termékeket működés közben, beszélni a Samsung munkatársaival és kijelzőgurukkal, végignyálazni a szakfórumokat, és mindezek alapján világossá vált, hogy mégiscsak történtek kézzelfogható fejlesztések, tehát a QLED sokkal komolyabb annál, mint hogy egyszerű marketingtrükknek minősítsük.

Hirdetés

A fejlesztés iránya

Azt fontos leszögezni, hogy a QLED-nek semmi köze nincs az OLED-hez, tehát nem annak a képalkotási eljárásnak egy továbbfejlesztett változata (bár tény, hogy a név utalhat erre), hanem továbbra is a már megszokott folyadékkristályos, azaz LCD technológiára épül. A Samsung korábbi csúcsmodelljeihez hasonlóan az alapelv itt sem változott sokat: a kék háttérvilágítás áthalad egy speciális, úgynevezett kvantumpontokkal, azaz nanoméretű kristályokkal dúsan meghintett filmen, aminek eredményeként széles spektrumú fehér fény jön létre. Ez elméletben igen tiszta árnyalatok megteremtését teszi lehetővé úgy, hogy az idő múlásával sem kell tartani a minőségromlástól, eltérően a fehér LED-ektől, amelyek hajlamosak enyhén besárgulni.

Samsung QLED
Samsung QLED [+]

Az idei évre a fejlesztés alapvetően vegyületi szinten történt, azaz a kvantumpontok anyaga és felépítése változott meg. Bár nyilván sok a titok, azt például lehet tudni, hogy az egyes QD (Quantum Dot) részecskék speciális fémötvözetből készült bevonatot kaptak. A módosításoknak köszönhetően egyrészt nőtt a tartósság, másrészt csökkent a fogyasztás, és nagyobb fényerő megteremtése vált lehetővé; a 2017-es Samsung QLED tévék között már akadnak olyanok, amelyek 2000 cd/m² maximális fényerővel büszkélkedhetnek. Emellett egy kicsit változott a panelstruktúra is, így minden korábbinál hatékonyabb tükröződéselnyelést eredményez, és állítólag sikerült javítani a betekintési szögön is azáltal, hogy a szubpixeleket két részre bontották.

Fontos még kiemelni, hogy a Samsung most már nem használ kadmiumot a kvantumpontok előállításához. Ez a kép minőségét nem befolyásolja, de környezetvédelmi szempontból fontos, és előbb-utóbb üzleti vonatkozása is lesz, hiszen 2018 után – az Európai Unióban jelenleg érvényes direktívák értelmében – nem lehet majd kadmiumot tartalmazó termékeket forgalmazni. Szintén lényeges, hogy bár a fekete szintet elméletben sikerült hatékonyan csökkenteni, azért csodákra még a Samsung mérnökei sem képesek, az LCD technológiából fakadóan a tökéletes feketét továbbra sem sikerült elérni.

Tehát a 2017-es QLED tévékbe új kvantumpontok kerültek, aminek köszönhetően jelentősen nőtt a fényerő, emellett sikerült csökkenteni a zavaró tükröződés mértékét, a feketeszintet, és növelni a betekintési szöget. Hogy mindez mire lehet ez elég az OLED ellen, arról a következő oldalon esik szó.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés