Hirdetés

Beégés és ghosting

A plazma és az LCD technológia hívei között gyakran fellángoló harc egyik általános fegyvere ez a két jelenség, amelyet a folyadékkristályos eljárás pártolói emlegetnek fel meglehetős gyakorisággal. Akkor jelentkeznek, ha a plazmatévé képernyőjén ugyanaz a tartalom hosszabb időn keresztül jelenik meg. A beégésnél a kijelző annak megszűnése után is tartósan megőrzi ezt a képtartalmat.

Hirdetés

Ennek kevésbé agresszív verziója a ghosting névre hallgató jelenség, amikor ugyanez történik, ám egy idő után azért eltűnik a zavaró tartalom. A gyártók érthetően minden követ megmozgatnak annak érdekében, hogy megoldják ezt a problémát. Általánosan elmondható, hogy a beégést szinte teljesen sikerült kiküszöbölni, ám a ghostingba készülékek nagy részénél még belefuthatnak a felhasználók, ám az is igaz, hogy már akadnak olyan felsőkategóriás, prémium modellek, amelyekből ezt is sikerült száműzni.

Plazmatévé - a kép csak illusztráció
Plazmatévé - a kép csak illusztráció

E két jelenség miatt nem túlzottan javasolt a plazmatelevíziók digitális képkeretként, illetve számítógépes monitorként történő felhasználása, hiszen mindkét esetben beszélhetünk konstans tartalomról.

Hirdetés