Samsung Q95T: ezt tudja ma a Samsung a 4K HDR tévéfronton

A vállalat egyik új, 65 hüvelykes QLED televízióját teszteltük.

Még okosabb tévé

Mint minden idei Samsung modellbe, a Q95T-be is a cég saját fejlesztésű, exkluzív, Tizen-alapú smart platformja került. Ez a rendszer átszövi a készülék egész működését, kezdve a csatlakozók kezelésétől, a különféle paraméterek módosításán, funkciók aktiválásán át egészen a netes tartalmak futtatásáig. A korábbi verzióknál volt néha gond a stabilitással, hiszen előfordult fagyás vagy idegesítő önújraindulás, ám ezt egy ideje már megoldották, és ilyesmit már itt sem tapasztaltunk. Némi lassulást viszont igen, például médiaállományok megnyitásánál vagy weboldalak betöltésénél. Ez nem katasztrófa, de ma már az ember 2-3 másodpercet se szeret várakozni.

[+]

Hirdetés

A magyar nyelven is kommunikáló grafikus kezelőfelület maradt a régi, pedig erre azért már ráfért volna egy ráncfelvarrás. Egyrészt továbbra is túlzsúfolt, ráadásul a struktúra feleslegesen túlbonyolított, emiatt néhány fontos szolgáltatás és paraméter csak azután érhető el, ha átverekedtük magunkat több almenün. A helyzet persze nem tragikus, ezt simán túl lehet élni, csak egy picit fura, hogy miért nem figyelnek oda erre jobban, mikor emiatt már egy csomó kritika érte a régebbi modelleket is. Legalábbis a külföldi szakújságírókkal történő beszélgetések is azt tanúsítják, hogy e megoldással másoknak is vannak problémái.


[+]

A Samsung  évekkel ezelőtt hitet tett a "dizájnos, kevés gombbal" távirányító-koncepció mellett, és emellett azóta is kitartanak, így e televízió mellé is egy ilyen periféria került. Mi személy szerint jobban szeretjük azokat a távvezérlőket, amelyek inkább kicsit csúnyábbak, de tele vannak szórva egy rakat gombbal, melyek révén az összes fontos funkció és paraméter közvetlenül elérhető. A tévé egyébként képes együttműködni USB-n keresztül csatlakoztatott egérrel, billentyűzettel, ami jól is jöhet a netes appok használata során.

Okos otthon és netes appok

A netes appoknál az is jól jöhet, hogy a Smart Things alkalmazással egyszerűen vezérelhetőek mobilról is. A párosítás pofonegyszerű, és ha megengedjük, akkor a termék automatikusan áthúzza a telefonról a különféle beállításokat, így például nem kell a Wi-Fivel vacakolnunk vagy külön belépkedni a YouTube-ba, Netflixbe stb. Emellett a mobil kijelzőjének vezeték nélküli úton történő tükrözése is megoldott, ami szintén nagyon hasznos lehet.

A Smart Things arra is alkalmas, hogy a televíziót integrálja egy nagyobb okosotthon rendszerbe, és akár annak egyik központjává is megtehető. Ily módon ellenőrizhető a többi eszköz állapota, valamint lehetséges különféle automatizált folyamatok beprogramozása is. Nálunk jelenleg nem volt semmilyen kompatibilis okoseszköz, de korábban már láttuk és próbáltuk ezt a módszert, és akkor működött.


[+]

Az okostévérendszer szerves részét képezik a különféle netes appok, melyek közül néhány fontos (Netflix, YouTube stb.) már előzetesen, gyárilag telepítve van, a többi, mintegy 200 darab pedig egy alkalmazásboltból érhető el. Ezek legtöbbje valamilyen tartalomszolgáltatással kapcsolatos applikáció, akad néhány híroldal, életmód magazin és pár játék is. Utóbbiak viszont annyira buták és egyszerűek, hogy még rövid ideig sem képesek lekötni a felhasználót.

[+]

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés